V 20. týždni tehotenstva ste presne v polovici cesty. Prezradíme vám, čo môžete očakávať od tohto významného míľnika, ako rastie vaše bábätko a aké zmeny prežíva mamička.

Tehotenstvo je dobrodružstvom a každý týždeň prináša niečo nové. Dospeli ste do 20. týždňa, čo znamená, že ste práve na polceste k zázračnému momentu narodenia vášho dieťatka. Tento článok vám poskytne prehľad toho, čo môžete očakávať v tomto špeciálnom období, ako sa vyvíja vaše dieťa a aké zmeny nastávajú u vás.

20. týždeň tehotenstva: Polmaratón za nami

Ako sa má bábätko?

V 20. týždni tehotenstva prebieha vývoj plodu rýchlym tempom, čo predstavuje značný pokrok oproti predchádzajúcim týždňom. Toto obdobie sa vyznačuje akceleráciou rastu a rozvoju bábätka vo vašom lone. Pozrime sa podrobnejšie na to, čo sa deje s plodom počas 20. týždňa tehotenstva.

Vývoj a rast plodu

  • Veľkosť a váha: Plod v 20. týždni tehotenstva meria približne 16 až 18 cm od temena po päty a jeho váha sa pohybuje okolo 260 až 300 gramov, čo je porovnateľné s veľkosťou banánu alebo menšieho melóna.

  • Ochranný vernix: Plod je pokrytý hustou, krémovou substanciou známou ako vernix caseosa. Táto "ochranná maškrta" pomáha chrániť pokožku plodu pred dlhodobým vystavením plodovej vode a uľahčuje pôrod prechodom pôrodným kanálom.

  • Vývoj orgánov a systémov: Plodové orgány, ako sú srdce, mozog, obličky a pečeň, pokračujú vo svojom raste a zdokonaľovaní. Srdce bije silne a je možné ho počuť cez špeciálny prístroj. Mozog rýchlo rastie a formuje sa do komplexnejšej štruktúry.

  • Pohyby plodu: V tomto štádiu sa plod stáva veľmi aktívnym. Jeho pohyby sú teraz silnejšie a častejšie, a mnohé matky začnú cítiť jeho "kopance" alebo škrabanie. Tieto pohyby sú dôležité, pretože pomáhajú rozvíjať svaly a kĺby.

  • Vývoj zmyslov: Plod začína reagovať na vonkajšie podnety, vrátane zvukov. Jeho sluch sa vyvíja, a tak môže rozpoznávať hlas matky a ďalšie zvuky z vonkajšieho sveta. Okrem toho, oči, ktoré boli doteraz na bokoch hlavy, sa presúvajú do prednej časti a začínajú sa formovať očné viečka.

  • Vývoj kože: Koža plodu sa stále zdokonaľuje, aj keď je stále pomerne tenká a priehľadná. Pod kožou sa začína formovať vrstva tuku, ktorá pomáha regulovať telesnú teplotu po narodení.

Ako sa má mamička?

Tento „polčas“ tehotenstva je obdobím, ktoré si mnohé mamičky pochvaľujú. Ranné nevoľnosti už máte za sebou a môžete sa tešiť z rastúceho bruška, ktoré ešte nie je dostatočne veľké, aby vám bránilo v bežných aktivitách. Avšak očakávajte, že vaše bruško bude rásť rýchlejšie, približne o 1,2 cm týždenne.

Zdravie a výživa

Hormonálne zmeny počas tehotenstva ovplyvňujú vašu pokožku, ktorá stráca hydratáciu a elasticitu. Preto je dôležité venovať náležitú starostlivosť o pokožku, používať krém s UV filtrom, aby ste zmiernili výskyt pigmentových škvŕn, a pravidelne sa natierať telovým mliekom alebo olejom.

V 20. týždni tehotenstva zažíva telo matky rad zmien a adaptácií, ktoré podporujú rast a vývoj plodu. Toto obdobie, označované ako polovica tehotenstva, prichádza so špecifickými fyziologickými a emočnými zmenami. Pozrime sa na niektoré z nich podrobnejšie.

Fyzické zmeny a symptómy

  • Rast bruška: V 20. týždni tehotenstva je bruško mamičky už zreteľne viditeľné, čo signalizuje rastúceho bábätka vo vnútri. Maternica sa môže nachádzať približne v úrovni pupka alebo o niečo vyššie, čo prispieva k zväčšovaniu obvodu pása.

  • Pohyby plodu: Mnohé ženy začínajú v tomto štádiu pociťovať prvé jasné pohyby svojho dieťatka, známe ako "kopance". Tieto pohyby môžu byť pre prvorodičky novým a vzrušujúcim zážitkom, zatiaľ čo mamičky s predchádzajúcimi tehotenstvami ich môžu identifikovať skôr.

  • Zvýšená chuť do jedla: S pokračujúcim tehotenstvom sa môže zvýšiť chuť do jedla, čo je prirodzenou reakciou na zvýšenú potrebu kalórií a živín, ktoré podporujú rast plodu.

  • Emocionálne zmeny: Tento míľnik môže priniesť zvýšené emocionálne pocity, či už ide o vzrušenie, úzkosť z nadchádzajúceho materstva alebo hlbšie emočné väzby s nenarodeným dieťaťom.

  • Zlepšenie niektorých symptómov: Pre niektoré ženy môže byť 20. týždeň obdobím, keď sa zmiernia alebo úplne zmiznú niektoré nepríjemné symptómy z prvého trimestra, ako sú ranné nevoľnosti a extrémna únava.

Zdravotné a wellness aspekty

  • Hydratácia a výživa: Významná je konzumácia dostatočného množstva vody a vyváženej stravy bohatej na kľúčové živiny ako sú kyselina listová, železo, vápnik a omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravý vývoj plodu.

  • Fyzická aktivita: Udržiavanie primeranej fyzickej aktivity je dôležité pre zdravie mamičky a plodu. Cvičenie môže pomôcť zmierniť niektoré tehotenské ťažkosti, podporiť lepšiu náladu a zlepšiť celkovú kondíciu.

  • Starostlivosť o pokožku: S rastom bruška môže dôjsť k napínaniu pokožky, čo spôsobuje svrbenie alebo vznik strií. Používanie hydratačných krémov alebo olejov môže pomôcť udržať pokožku hydratovanú a zmierniť tieto symptómy.

  • Lekárske kontroly: V tomto období je dôležité pokračovať v pravidelných predpôrodných kontrolách, ktoré môžu zahŕňať ultrazvukové vyšetrenia a iné testy na monitorovanie zdravia a vývoja plodu.

Náš tip

Neprehliadnite dôležitosť pravidelného pohybu, striedania polôh a dostatočného pitného režimu na prevenciu opuchov dolných končatín. Sledujte kožu a starostlivo ju natierajte krémom proti striám.

Najčastejšie otázky

  1. Prečo sa robí morfologické vyšetrenie?

    Medzi 18. a 22. týždňom absolvujete morfologické ultrazvukové vyšetrenie, ktoré je veľmi dôležité pre zistenie správneho vývoja vášho dieťatka. Toto bezpečné vyšetrenie vám umožní nahliadnuť do vnútra vášho bruška a zistiť viac o zdraví vášho bábätka.

  2. Ako rastie bábätko?

    V 20. týždni tehotenstva môže vaše dieťatko merať až 25 cm a vážiť okolo 260-340g. Jeho rastú vlasy, nechty a začína sa tvoriť podkožný tuk. Svalstvo a koordinácia pohybov sa vyvíjajú, čo umožňuje dieťatku výraznejšie sa hýbať, a vy môžete začať pociťovať jeho pohyby.

  3. Čo sa deje s mamičkou?

    Vaše brucho sa zväčšuje a prsia sú väčšie o dve veľkosti oproti veľkosti pred tehotenstvom. Zväčšujúca sa maternica môže tlačiť na žily v dolnej časti brucha, čo sa môže prejaviť ako opuch dolných končatín. Je dôležité dbať na dostatočný odpočinok a správnu polohu pri spánku.

20. týždeň tehotenstva je obdobím, kedy môžete začať pociťovať prvé pohyby vášho dieťatka a zároveň si užívať pocit, že ste na polovici cesty k jeho narodeniu. Starostlivosť o vaše zdravie a výživa sú v tomto období kľúčové, rovnako ako pravidelné lekárske kontroly, ktoré zabezpečujú, že sa vaše bábätko vyvíja správne.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.