Keď platnička tlačí na nerv: Prvá pomoc, liečba a prevencia

Vyskočená platnička (aj keď správny termín je vyklenutá alebo poškodená platnička a budeme ich v texte kombinovať), hernia disku, seknutie nervu. Všetkými výrazmi označujeme ten istý zdravotný stav. Dlhodobo nesprávne držanie tela či prudká trauma (napríklad pád priamo na zadok) dokážu posunúť alebo poškodiť vláknité štruktúry medzistavcovej platničky a problém je na svete. Všetko o hernii disku viac sa dozviete v našom článku. Obsah článku nižšie je vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Health services .

Čo je to vyskočená platnička/hernia disku?

Vyskočená platnička vzniká, buď nadmerným posunutím či deformáciou medzistavcovej platničky do polohy kedy spôsobuje krátkodobý či dlhodobý útlak nervov a podráždenie nervových zakončení  či miechy (protruzia medzistavcového disku), alebo keď praskne (Hernituje) vonkajší prstenec platničky a gélovité jadro sa pod tlakom vytláča von alebo dovnútra medzistavcového priestoru (hernia medzistavcového disku). Ako seknutie sa často označuje aj bulging disku čo je vyklenutie platničky nad 25%. Zanedbaný bulging disku sa postupne môže zmeniť na diagnózu: Extrúzia disku chrbtice ( Stratené jadro a drobenie platničky)

Medzistavcovú platničku si môžete predstaviť ako vrstvenú a pružnú loptičku s nestlačiteľným gelovitým jadrom (Nucleus pulposus) , ktoré obopínajú vrstvy vláknitých chrupaviek (anulus fibrosus) podobne ako sú uložené vrstvy cibule. Spolu tvoria tzv. platničkový prstenec (disc annulus)

Funkcia medzistavcovej platničky

Platničky sú stlačené medzi jednotlivými stavcami celej chrbtice. Ľudská chrbtica má takýchto platničiek 23. Všetky majú za úlohu rovnomerne distribuovať tlakové sily pôsobiace na chrbticu, tlmiť nárazy, spájať stavce a v neposlednom rade spolu so stavcami chrániť miechu a nervové koreňe.  Na to aby si medzistavcové platničky mohli plniť dostatočne svoju funkciu musia byť pružné a pevné. Aby mohli byť pružné a pevne potrebujú byť dostatočne vyživované a hydratované. Toto sa deje hlavne počas kvalitného spánku, kedy je platnička nezaťažená váhou chrbtice a tela. Platnička vstrebáva potrebné živiny a vodu cez tenkú vrstvu hyalínovej chrupavky a navyšuje tak svoj objem. Nadobudnutý objem platničky potom lepšie plní svoju ochrannú a tlmiacu funkciu.

Komentár Ortopéda: Pacient výrazom vyskočená platnička  alebo seknutý nerv často mylne popisuje takmer hocijaký akútny zdravotný problém, ktorý mu spôsobuje veľké bolesti chrbta a tzv. svalovú blokádu a znižuje rozsah pohyblivosti v oblasti chrbtice, prípadne aj celého pohybového ústrojenstva. Nemýľte si preto vyskočenú platničku so svalovými spazmami či natiahnutým svalom a nechajte sa poriadne vyšetriť. Príznaky sú pre laikov podobné, diagnózy sa od seba veľmi výrazne líšia aj následkami zo zanedbania zdravotného stavu.

Príznaky vyskočenej platničky

Väčšina príznakov pri vyskočenej platničke vychádza z podráždenia nervových koreňov a miechy ako takej. Tieto nervy prechádzajú do celého tela cez malé priechodné priestory pomedzi stavce a práve popri predmetných medzistavcových platničkách. Každý z nich dokáže pri podráždení spôsobovať bolesť. Podľa umiestnenia ich môžeme segmentovať na 8 krčných, 12 hrudných, 5 bedrových, 5 krížových a jeden kokcygeálny nerv.  Bolesť pri vyskočenej platničke vznikne zvýšeným tlakom stavcov chrbtice na platničku, ktorá zas pri posune alebo deformácii dráždi už spomenuté nervy. Tuhnutím sa zvyšuje tlak aj na okolité nervy a následne dochádza k tzv. blokáde alebo aj "seknutiu".   Blokáde a teda seknutiam predchádzajú rôzne iné vedľajšie príznaky ako napríklad brnenie či mravčenie v konkrétnych miestach či končatinách. Príznakom je aj pichanie či strata citu v jednej nohe, pričom bolesť môžete cítiť až v chodidle či prstoch. Medzi príznaky môžeme tiež zaradiť aj svalové kŕče či slabosť. 

Časté príznaky:

  • Neznesiteľná ostrá bolesť chrbta sprevádzaná stratou pohyblivosti, ktorá sa dostaví, ak vytlačené jadro platničky z niektorého smeru tlačí na miechu či nervový koreň. Táto bolesť môže byť jednostranná ale aj obojstranná súmerná 

  • Menej intenzívna lokálna bolesť vzniká obvykle ak platnička tlačí na nervové zakončenia v nižšej miere, čím vznika bolesť s nižšou intenzitou a presnou lokalizáciou. Je často pripisovaná spazmám medzi lopatkami či natiahnutému svalstvu 

  • Bodavá či pulzujúca bolesť chrbta pri rôznych činnostiach ktorá sa prejavuje napríklad pri chôdzi, kašli, pri predklone či ohybe, sedení ale môže sa ozývať aj v pokoji. Postihnutý človek môže hlásiť aj bolesti v oblasti bedrového kĺbu, stehna, lýtka, chodidla až vystreľujúcu bolesť do prstov na nohách.

  • Brnenie, Mravčenie a strata citu v prípade, že platnička tlačí málo alebo netlačí na nerv vôbec. Môže sa stať, že máte vyskočenú platničku aj úplne bez bolestí. V prípade bezbolestného poškodenia platničky sa často zanedbáva liečba. Preto nás neváhajte navštíviť aj v prípade tŕpnucich končatín. Môže dôjsť aj k znecitliveniu dolnej končatiny.

  • Svalové kŕče a svalová blokáda

  • Slabosť

Zriedkavé príznaky:

  • Strata kontroly vyprázdňovania Veľmi zriedkavý a závažný príznak. Akonáhle trpíte stratou kontroly vyprázdňovania vyhľadajte lekársku pomoc!  

Komentár Ortopéda: Keď platnička tlačí na nerv či miechu, bolí to. Bolesť je signál tela, že niečo nie je v poriadku. Bolesť pri vyskočenej platničke vzniká pri tzv. blokovom postavení stavcov s útlakom priľahlých štruktúr, najmä platničiek a nervov. Posunutý stavec či platnička blokuje chrbticu, tvorí sa zvýšený tlak na platničku a tá tlačí na nerv. Ide o ostrú, pulzujúcubodavú bolesť pri horšom priebehu. Bolesť je od jej vzniku obvykle ľahko lokalizovateľná. Neurčitú bolesť chrbta pociťujete len ak vyskočená platnička netlačí na nerv či miechu. Ak platnička tlačí na nervový koreň, bolesť vyžaruje tam, kde sa podráždený nerv nachádza. Napríklad ak je zasiahnutý sedací nerv, bolesť smeruje z dolnej časti chrbtice priamo aj do dolnej končatiny. V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k strate citlivosti končatiny, no je vysoko nepravdepodobné, že by hernia disku spôsobovala paraplégiu (ochrnutie či stratu motorických funkcií). Bolesť poväčšine odznie do 14 dní, ojedinele však v závislosti od povahy zdravotného problému môže trvať aj mesiace. Negatívnym faktorom môže byť aj Genetika, rastová deformita či aktuálna fyzická trauma a v rámci praxe vieme , že aj hypertrofické svalstvo, ktoré vzniká napríklad po konzumácii anabolických steroidov. V prípade starších ľudí sa môže pod príznaky tzv. vyskočenej platničky schovať aj choroba chrbtových platničiek (Osteochondróza).

Príčiny vzniku hernie disku

Vyšší vek / Degeneratívne prejavy

S rastúcim vekom platnička, podobne ako kosti stráca svoju hustotu, objem a aj pružnosť. Stáva sa preto krehkejšou, náchylnejšou na zranenie, a taktiež sa znižuje aj jej odolnosť voči mechanickému opotrebovaniu.  Dlhodobé opotrebenie platničky vzniká prostredníctvom dlhodobo nesprávnych pohybových vzorcov pri ohýbaní chrbtice. Tak dochádza k nadmernému opotrebeniu a nakoniec porušeniu ochranného obalu medzistavcovej platničky. Čím viac je platnička oslabená, zmrštená a následne zaťažovaná, tým vyššie je aj riziko hernitácie. Môžeme teda povedať, že s rastúcim vekom sa stávate viac rizikovou skupinou.  V tomto prípade ide o pomalý (degeneratívny) priebeh ochorenia. Prípadne kombináciu degeneratívneho priebehu a následného úrazu.   Následky aj bolesti obvykle pretrvávajú dlhodobo alebo sa zranenia priebežne vracajú.

  • Riziková skupina:  Prevažne starší ľudia a ľudia so sedavým spôsobom života.

Úraz / Akútne vyskočená platnička

Platnička môže vyskočiť aj zdravým jedincom následkom úrazu napr. po tvrdom náraze, prudkom predklone, rotácii či inom krátkodobom preťažení chrbtice vzniká protrúzia alebo hernia disku. Akútny stav a bolesť odoznieva zhruba po 14 dňoch, pri zdravých jedincoch môže aj skôr.

  • Riziková skupina:Ľudia s nadváhou, krátkodobo neprimeraná fyzická záťaž (začínate entuziasticky športovať, jednorázovo sťahujete nábytok, rýchle predklony a podobne) či ľudia s oslabeným posturálnym svalstvom ale napríklad aj ženy počas tehotenstva.

Zaujímavosť: Znižovanie objemu medzistavcových platničiek môže za prirodzené strácanie výšky u ľudí v pokročilom veku. Medzistavcové platničky môžu tvoriť až 20% celkovej výšky chrbtice človeka.  Skúste si odmerať výšku večer a ráno. Veľmi pravdepodobne v nej bude rozdiel 1-2 cm

Prvá pomoc pri vyskočenej platničke

Predtým ako sa necháte prezrieť fyzioterapeutom či ortopédom pre vás máme pár tipov ako v domácich podmienkach zmierniť bolesti, ktoré vám spôsobuje vaša vyskočená platnička a chrbát. Cestu k odborníkovi totiž musite fyzicky zvládnuť.

  • Nájdite si kľudovú polohu - Odpočinte si v polohe kde cítite aspoň malú úľavu od bolesti, znížite tak precitlivenosť okolitých tkanív.

  • Lieky proti bolesti -  Vezmite si lieky proti bolesti. Netlmia iba bolesť bolesť ale aj zápal v poškodených tkanivách.

  • Teplo a chlad - skúste aplikovať na boľavé miesto suché teplo alebo chlad. Na prvý pohľad teplý obklad síce zvyšuje prekrvenie tkanív a mohlo by sa zdať, že by tak mohol zhoršiť opuch a tlak na nervový koreň, no zároveň aj uvoľňuje tkanivá čo tlak znížuje. Chlad sťahuje prípadný opuch a znižuje citlivosť podráždených nervových zakončení. 

  • Polohujte sa - Akonáhle si trochu oddýchnete nezostávajte v jednej polohe pridlho. 

  • Prejdite sa - Keď zvládate opatrné polohovanie, skúste sa pomaly postaviť a vzpriamene prejsť. Majte pod kontrolou lopatky a nevystrkuje bradu a nehrbte sa- Krátku chôdzu na rovnom povrchu opakujte každé 2-3 hodiny. 

  • Dohodnite si termín v PROFY :-) - Objednajte sa k ortopédovi a fyzioterapeutovi akonáhle to bude pre vás fyzicky možné (Obvykle je to 0-3 dni od seknutia).

Komentár Ortopéda: Prvou pomocou v domácnosti ste len zmiernili príznaky v rámci možností domáceho prostredia. V ambulancii vieme presne určiť diagnózu a mieru poškodenia, uľaviť od bolestí obstrekmi, nastaviť liečbu a cvičenie , tak aby ste v budúcnosti problémy s platničkou minimalizovali. 

Prvá lekárska pomoc a diagnostika

Obstreky (Zníženie bolestí)

Pomocou obstrekov postihnutého miesta vám poskytneme rýchlu úľavu od najväčších bolestí. Obstrek zároveň môže slúžiť tiež ako diagnostická pomôcka na potvrdenie správnej lokalizácie zasiahnutého nervového koreňa. Nezabúdajte, bolesť pominie, problém však trvá. Vyskočená platnička je bohužiaľ závažný zdravotný problém s tendenciou stať sa chronickým preto je nutné nielen tíšiť bolesti ale aj presne diagnostikovať váš zdravotný stav.

Vyšetrenie vyskočenej platničky 

Vstupné vyšetrenia - Lekár vyhodnocuje všetky symptómy (Nielen bolesti končatín či chrbta) a doterajší priebeh ochorenia. Anamnézu dopĺňa aj o výsledky fyzikálneho vyšetrenia. Pre následné zistenie rozsahu prípadného poškodenia vašej platničky sú nutné zobrazovacie testy ako MRI, CT (v niektorých prípadoch aj röntgen či provokačná diskografia). 

Magnetická rezonancia (MRI) vyskočenej platničky

Dokáže potvrdiť alebo vylúčiť diagnózu vyskočenej platničky, presne určiť miesto a závažnosť zdravotného problému. MRI poskytuje detailné snímky mäkkých tkanív chrbtice ako napr. svalov, spinálnych nervov, šliach, väzov, platničiek a mäkkých vnútorných častí kostí ako napr. kostná dreň. MRI je veľmi presné a preferované čo sa diagnostiky vyskočenej platničky týka. 

  • Bez bolesti a anestézie

  • Trvá 15-40 minút v závislosti od rozsahu

  • Potvrdzuje diagnózu, presné miesto aj jej závažnosť

  • Po skončení dostanete dokumentáciu na CD nosiči

  • Nie je možné vykonať ak máte kardiostimulátor

Počítačová tomografia (CT) vyskočenej platničky

Dokáže potvrdiť alebo vylúčiť diagnózu vyskočenej platničky, presne určiť miesto aj závažnosť zdravotného problému. Narozdiel od MRI zobrazí aj ďalšie problémy so stavcami chrbtice. CT by sa malo používať v prípade ak nie je možné vykonať MRI vyšetrenie (napríklad ak máte kardiostimulátor) alebo ako spresnenie výsledkov vyšetrenia MRI.

  • Bez bolesti a anestézie

  • Trvá 10-20 minút 

  • 2-3 hodiny pred vyšetrením treba prijať kontrastnú látku

  • Výsledky sú obvykle hneď dostupné

  • Používa sa ak nie je možné vykonať MRI

Provokačná diskografia

Existujú kliniky, ktoré (obvykle z finančných dôvodov) preferujú výrazne bolestivejšiu diagnostiku. Ide o diagnostický výkon nazývaný provokačná diskografia a v rámci vyšetrení vykočenej platničky ju neodporúčame. Pri provokačnej diskografii sa pacientovi injekčne podáva kontrastná látka priamo do už aj tak bolestivej platničky čím dôjde k zobrazeniu jej štruktúry a zároveň  je týmto dráždením pacientovi vyprovokovaná ďalšia bolesť pre potvrdenie alebo vyvrátenie presného miesta a druhu bolesti, ktorý ho trápi.

  • Veľmi bolestivý ambulantný zákrok

  • Trvá približne 20 minút

  • Bez lokálnej anestézie

  • Pomocná metóda pri diagnostike ochorení platničiek, pre diagnostiku vyskočenej platničky preto obvykle nie je nutné (MRI či CT je presnejšie aj príjemnejšie)

Najčastejšie miesta vyskočenej platničky

Najčastejšie hernia disku vzniká v najviac namáhaných častiach chrbtice. Preto sú ohrozené najmä nižšie umiestnené platničky. Najviac zranení preto evidujeme na pozícii L4-L5 a L5-S1. Pozícia platničky sa vždy určuje rozsahom dvoch stavcov medzi ktorými sa nachádza. Pre lepšiu orientáciu pre vás máme hlavné delenie a značenie.

Krčná chrbtica (C1-C7) - Prvá medzistavcová platnička patrí práve pod krčnú chrbticu, nachádza sa medzi krčnými stavcami C2 a C3 (Medzi C1-C2 sú len dva fazuľkovité kĺby). Vyklenutá platnička krčnej chrbtice je častým dôsledkom sedavého životného štýlu a zhrbeného sedenia za počítačom. Ak sa poškodí platnička na krku, bolesť môže okrem krku zasahovať aj medzi lopatky, vyžarovať cez rameno do ruky alebo prstov. Okrem bolesti môže dochádzať aj k tŕpnutiu a znectliveniu. Najčastejšie sú v ohrození platničky na začiatku krčnej chrbtice medzi C2-C3 a na opačnej hranici konca krčnej chrbtice a hrudnej chrbtice (C7 a T1, táto platnička je často označovaná aj ako C8, záleží len od lekára a spôsobu označenia, ktorý využíva). Nerv z C8 inervuje horné končatiny, preto sa hernia na príslušnej platničke často prejavuje tŕpnutím horných končatín.

Často sa prejavuje tŕpnutím prstov, dlane a predlaktia Hrudná chrbtica (T1-T12) - Vyskočená platnička v oblasti hrudnej chrbtice býva často ako následok autohavárie, kedy prichádza k posunu v dôsledku nárazu zboku.

Drieková chrbtica (L1-L5) - Druhá najväčšia oblasť zranení sa deje medzi už spomínanými stavcami L4 a L5 v oblasti bedrovej chrbtice. Tieto zranenia lokalizujeme ako hernia disku L4-L5.

Panvová chrbtica (S1-S5) - Posledná a najviac ohrozená medzistavcová platnička zo všetkých, leží  medzi posledným stavcom driekovej chrbtice a prvým stavcom krížovej kosti. Ak na tomto mieste príde k vyskočenej platničke označuje sa ako veľmi častá hernia disku L5-S1. Táto platnička býva  najviac preťažovaná, pretože nesie najviac váhy zo všetkých platničiek. Tomu odpovedá aj najdlhšia doba liečby.  Poškodenie disku L5-S1 sa často prejavuje poruchou citlivosti v oblasti vonkajšej strany stehna a predkolenia.

Liečba vyskočenej platničky

Absolútnym základom prevencie aj liečby je cvičenie. A to predovšetkým stabilizačné cviky, ktoré pomôžu posilniť svaly chrbta a brucha. Novonadobudnutá funkčnosť svalstva bude znižovať tlak na platničku a tak slúžiť ako prirodzená ochrana chrbtice a poškodenej platničky. 

Po určení presnej diagnózy a aplikácii prípadných ostrekov na zníženie bolestivosti s vami fyzioterapeut preberie váš životný štýl a upraví vám pohybový režim, nastaví polohu pri práci, odporúči pomôcky, ktoré vám v bežnom živote budú uľahčovať fungovanie a pravidelne s vami bude tiež cielene cvičiť so zameraním na hlboký svalový systém. 

Cieľom liečby a rehabilitácií je predovšetkým prevencia pred operačným zákrokom. Nezanedbávajte preto starostlivosť o svoju chrbticu v začiatkoch liečby. Platnička s herniou sa totiž už plnohodnotne nedokáže zregenerovať, preto ju treba chrániť. Fyzioterapeut vás tiež naučí aj vedome vnímať svoje telo a opakovane nastavenie sa do správneho postoja, sedenia, či správnej chôdze.

V rámci prevencie vám pravdepodobne odporúči aj rozšíriť fyzické aktivity o plávanie, konkrétne sa odporúča plavecký štýl znak. Ak cvičením nedosahujeme očakávané zlepšovanie v dostatočnej miere, nastupuje medikamentózna liečba. Masti, rehabilitácie, fyzikálna terapia. Vhodná je aj kinezioterapia. 

Cviky na vyskočenú platničku

SM systém

Ide o súbor 12 základných cvikov. Používa sa pri nich gumové lano a tvoria kostru uvedeného systému. Zvlášť úspešný je pri problémoch s platničkami pre skupiny v strednom a vysokom veku. Úlohou je vyrovnať telo do stredovej vertikálnej línie, narovnať a natiahnuť telo smerom nahor, čím dôjde k rozšíreniu medzistavcových priestorov a k uvoľneniu tlaku na platničky.

Pri aktívnom pohybe dôjde k rovnomernému rozloženiu tlaku a svalových požiadaviek na jednotlivé segmenty chrbtice, svalov a kĺbov. Viac sa o SM systéme dočítate v našom článku: SM system - cvičenie, ktoré pomáha

McKenzieho metóda

Je súbor cvikov a techník, ktoré podporujú regeneráciu a zotavovanie chrbtice. Cvičenia fungujú skvele na úľavu od bolesti. Naučíte sa cviky, ktoré pomáhajú uvoľňovať chrbticu tak, aby došlo k dekompresii zaseknutého nervu, ktorý spôsobuje bolesti a tŕpnutie končatín. Každý pacient dostane zoznam cvičení, ktoré bude vykonávať.Postupne mu pomôžu znižovať bolesť, alebo ho dokonca zbavia bolesti úplne. Viac sa o McKenzieho metóde dozviete v našom článku. 

Komentár Ortopéda: Cvičte, spite, zdravo jedzte a buďte aktívni. Nie však nárazovo a s preťažovaním. Cvičte pravidelne a progresívne zvyšujte záťaž. Nezanedbávajte cviky na svaly hlbokého systému a nechajte si aspoň jednorázovo poradiť od fyzioterapeutov. Čomu sa vyvarovať a ako správne vykonávať aj bežné denné činnosti. Sedenie, zdvíhanie predmetov či iné činnosti, ktoré vyplývajú z vášho povolania či záľub viete robiť efektívne a zdravo. Stačí raz vidieť, skúsiť a dodržiavať disciplínu - Môžete tým predísť mnohým problémom s pohybovým ústrojenstvom, nielen tým s vyskočenou platničkou.

Pilates Medical

Pilates  je veľmi obľúbené cvičenie, zamerané na posilnenie stredu (core), čo má priaznivý dopad aj na zdravie chrbtice a kĺbov. Samozrejme, aj tu platí, že je treba si nájsť skúseného trénera, ktorý vie čo je vhodné a čo naopak nie. Ideálne s pilatesom začať, až keď odznel akútny stav a absolvovali ste vyšetrenie u lekára a rehabilitáciu s fyzioterapeutom.

Znížte riziko vyskočenej platničky

Či už ste vo svojej minulosti prekonali alebo neprekonali herniu disku, teraz už viete, že je vo vašom záujme zmeniť svoju životosprávu tak, aby sa predišlo ďalšiemu progresu tohto zdravotného stavu. Veľmi dôležité je v rámci prevencie a liečby vyklenutej platničky uvoľňovať chrbticu a eliminovať faktory, kvôli ktorým by došlo k problému. Rozdelili sme ich pre vás preto do troch skupín.

1. Nesprávne pohybové vzorce

  • Odstráňte nesprávne pohybové stereotypy ( Pod dohľadom fyzioterapeuta alebo školeného trénera )

  • Odstráňte chybné držanie tela ( Pod dohľadom fyzioterapeuta )

  • Ak po náprave opätovne trpíte bolesťami chrbta spôsobené platničkami vyhľadajte fyzioterapeuta ktorý vám nastaví  inú progresívnu formu rehabilitácie.

  • Nevystavujte sa stálym vibráciám

2. Zdravá aktivita a šport

  • Nevykonávajte technicky nesprávne šport či rôzne cviky vo fitnesscentre (Cvičte pod dohľadom školeného trénera a po konzultácii s fyzioterapeutom)

  • Kompenzujte jednostrannú záťaž pravidelnou fyzickou aktivitou. (Často stačí iba chodiť, ale skvelé je aj plávanie)

  • Znížte nadváhu a znížte tak nadmernú záťaž na vašu chrbticu.

  • Prestaňte fajčiť a znížte tak možný degeneratívny dopad fajčenia na vaše platničky (Vychádzame zo záveru štúdie, ktoré boli publikované na stretnutí Americkej asociácie ortopedických chirurgov v S. Franciscu v roku 2001. Výsledky tejto štúdie podporujú teóriu, že mechanizmus zranenia pri bolestiach dolnej časti chrbtice je spôsobovaný poškodením cievnych štruktúr platničiek a kĺbov. )

3. Pozor na záťaž

  • Náhle zdvíhanie ťažkých bremien by pre vás nemalo existovať. Pri zdvihaní predmetov sa preto neohýbajte , ale spúšťajte do drepu.

  • S rastúcim vekom sa vyhýbajte aktivitám, ktoré vyvíjajú nadmernú mechanickú záťaž na chrbticu. (Miesto behu, dajte prednosť rýchlej chôdzi a pod.)

  • Dlhodobá jednostranná záťaž a tiež sedavý životný štýl vám stav bude zhoršovať, vyhnite sa mu.

  • Nárazy pri behu bez rozcvičky a správneho zahriatia pohybovej sústavy

  • Predklony a rotácie - Nevykonávajte a ak, tak len so správnou technikou pohybu. Správne techniky vám predvedie fyzioterapeut

  • Časté a dlhodobé riadenie auta - Doprajte si priebežne oddych a trošku sa precvičte. Fyzioterapeut vám predvedie a ukáže ako.

Komentár Ortopéda: Bez ohľadu na spôsob liečby existuje 5-10% šanca, že sa váš problém s platničkou vráti. Cieľom vášho cvičenia a snažení fyzioterapeuta, je minimalizovať mieru rizika relapsu na najnižšiu možnú mieru. 

Mnoho ľudí prekonalo herniu platničky a zmenou životného štýlu, pravidelným cvičením a nepresiľovaním sa, sa z toho úspešne dostali. Samozrejme, že toto miesto môže byť už navždy vašou Achillovou pätou rovnako, ako vyliečená zlomenina občas bolí pri zmene počasia, alebo má menšiu pohyblivosť. Chceme vás však povzbudiť, aby ste nezúfali, ani pri tejto diagnóze. Trpezlivou a systematickou prácou sa z toho dokážete dostať a vrátiť sa k svojim obľúbeným činnostiam, poučený a hlavne vnímavý k svojmu telu. Zdroje:

  1. https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc

  2. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/herniated-disk-in-the-lower-back/

  3. https://radiopaedia.org/articles/disc-herniation?lang=us

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4799068/

  5. http://solen.sk/index.php?page=magazine_detail&issue_id=565&article_id=9183&highlight[0]=hernia&highlight[1]=disku

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.