Bolesť chodidla: najprv správna diagnostika, až potom liečba

Príčiny bolesti chodidla

Ak pociťujeme bolesť chodidla, mali by sme to riešiť čím skôr a nenechať sa sužovať bolesťou. Chodilo sa skladá z 26 kostí a 13 svalov, preto sa za bolesťou chodidla, môže skrývať mnoho príčin. Základom je správna diagnostika a následná liečba. Najčastejším problémom okrem výrastkov bývajú ploché nohy, padnutá pozdĺžna alebo priečna klenba, vysoká noha, vybočený palec (hallux valgus), kurie oká, a rôzne ďalšie príčiny. Poznáme niekoľko spôsobov diagnostiky závisiacich podľa ochorenia chodidla. Najznámejšie sú vyšetrenia podoskopom, podografom, tenzometrická dynamická diagnostika, či röntgenový snímok, reflexná masáž a takisto navikulár drop test. 

Ploché nohy 

Bolesť chodidla v oblasti klenby môže signalizovať aj ploché nohy. Jedná sa o zníženú pozdĺžnu alebo priečnu klenbu nohy, ktorá môže mať tri stupne - plochonožie I., II. a III. stupňa. Menej závažná forma plochej nohy v detskom veku je spravidla nebolestivá. Rodičia vyhľadajú ortopéda kvôli obavám z tvaru nohy, no ten je oproti bolestiam chodidla, zanedbateľný.  Stanovenie diagnózy plochých nôh spočíva v klinickom vyšetrení po vylúčení možného úrazu alebo zápalu pomocou plantoskopu alebo plantografu. Ploché nohy sa u detí dajú korigovať správnym a pravidelným cvičením. Viac o problematike plochých nôh, diagnostike a cvikoch sa dozviete v našom článku.

Vysoká noha

Protipólom plochej nohy je vysoká alebo lukovitá noha. Ide o nadmerne zdvihnuté vnútornú klenbu chodidla, zároveň je priečna klenba poklesnutá a prsty sú často kladivkového tvaru. Vysoká klenba spôsobuje nadmerné zaťaženie prednožia, päty pri chôdzi, preťaženie kĺbov a svalov nohy a tiež nestabilitu členka. Neriešené preťaženie prednožia môže viesť až ku chronickej bolesti. Odpoveďou na tento problém je vhodné cvičenie a obuv, prípadne ortoperdické vložky do topánok. 

Otlaky a kurie oká

Asi každý aspoň raz zažil otlaky z nových topánok alebo problém s kurím okom. Otlaky sú v podstate pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré vzniknú, ako obrana organizmu pri dlhšom dráždení kože v topánke. Väčšinou na päte, prstoch alebo zadnej časti chodidla nad pätou. Tieto otlaky sú väčšinou dosť bolestivé, nakoľko je na chodidlách množstvo ciev a nervových zakončení.  Pľuzgier je možné prelepiť leukoplastom, alebo v lekárni možno zakúpiť aj náplaste, vďaka ktorým nebudete otlak takmer ani cítiť a navyše urýchlia jeho hojenie, pretože sa správajú ako druhá koža. Ak vám pľuzgier praskne, dajte si pozor, aby rana zostala čistá a nedostala sa do nej špina. To by mohlo viesť k zápalu. Ak sa vám to stane, ranu vydezinfikujte a kožu určite nestrhávajte, pretože by sa do rany mohli dostať baktérie alebo plesne. Pľuzgier určite neprepichujte! Dokáže sa vstrebať a zahojiť sám. Kurie oko je stvrdnutý výrastok kože, často veľmi bolestivý, a jeho korene siahajú väčšinou až ku kosti. Vzniká z dôvodu dlhodobého tlaku na mieste, kde je kosť. Občas sa môže kurie oko aj zapáliť a vtedy sa bolestivosť stupňuje. Kurie oko možno liečiť nanášaním prípravku z lekárne, alebo zájsť na medicínsku pedikúru. Tinktúry a mastičky na báze kyseliny salicylovej vysušujú kožu, preto je nutné naniesť prípravok len na kurie oko. Odumretú kožu postupne odstraňujte. Takisto existuje mnoho domácich receptov a babských rád, ako na kurie oko. V niektorých prípadoch sa však nevyhnete dusíku alebo chirurgickému zákroku.  Otlaky a kurie oká vznikajú hlavne nosením nevhodnej obuvi. Ak si všimnete, že vám ich spôsobujú konkrétne topánky vo vašom šatníku, vymeňte ich čím skôr, pretože sa vám problém bude stále vracať. Prevencia proti otlakom a kurím okám je obuv vhodnej veľkosti, ktorá by mala byť priedušná, podrážka poddajná a skôr mäkšia. 

Plantárna fascitída 

Ide o zápal plantárnej fascie a pozná ju nejeden zanietený bežec. Plantárna fascia je šľacha, ktorá sa tiahne od päty po celom chodidle až k prstom. Nadmernou záťažou vznikajú vo fascii drobné trhlinky, ktoré keď nemajú čas sa dostatočne zregenerovať môžu prerásť až do zápalu. Najčastejšie sa tento problém vyskytuje u bežcov s plochými nohami, ktorí nemajú dostatok kompenzácie v podobe strečingu a dôkladnej rozcvičky.  Ohrození sú ale takisto ľudia so zamestnaním “na nohách”, ženy obľubujúce vysoké opätky, ľudia s nadváhou, stuhnutými lýtkami alebo skrátenou achilovkou.  Prevencia voči tomuto problému spočíva v dôkladnej rozcvičke a strečingu, v prípade, že behávate, alebo chodievate do kopcov, ďalej obmedzenie opätkov a vhodná obuv. Ak si aj napriek tomu plantárnu fascitídu spôsobíte, liečenie spočíva v oddychu od behu a dlhých túr a pomôže aj masáž chodidla a lýtok, o ktorej máme aj samostatný článok.

Hallux valgus

Hallux valgus vzniká, keď  sa základný článok palca nohy vybočí. Takmer vždy tento jav sprevádza aj pokles priečnej klenby a často aj nestabilita päty. Vyskytuje se prevažne u žien a príčinou môže byť nevhodná obuv s veľmi úzkou špičkou, v ktorej nemajú prsty priestor (typické lodičky na vysokých opätkoch). Takisto môže na tento jav vplývať aj zmena postavenia nohy a funkcie šliach a svalov v súvislosti s poklesnutou klenbou a zmenou ťažiska pri chôdzi.  Tlak obuvi na nohu môže spôsobiť zápal a bolesť, preto sa pri tomto probléme používajú silikónové chrániče na vybočenú kosť, ktoré síce problém neriešia, ale chránia nohu pred zhoršením zápalu a bolesti, pretože dlhodobý zápal môže viesť až k artróze. Táto deformita sa dá zmierniť vhodne zvoleným cvičením na posilnenie vnútornej klenby chodidla, vnútorných stehien, panvového dna a stredu tela.   

Ostroha pätovej časti

Ak vás bolieva vonkajšia strana chodidla, môže ísť o pätnú ostrohu. Pätová ostroha alebo výrastok sa môže nachádzať aj zo spodu päty na stranách alebo aj v oblasti achilovky. Vzniká v dôsledku nesprávneho stereotypu chôdze, opakovanej a dlhodobej záťaže, úrazu, reumatického ochorenia alebo tiež nevhodnou obuvou. Pätová ostroha sa rieši prevažne konzervatívnym spôsobom, čiže fyzioterapiou, lokálnymi injekciami kortikosteroidov, ultrazvukom a laserom. 

Mortonova neuralgia 

Alebo metatarzalgia vzniká v dôsledku spadnutia priečnej klenby, ktorá padne natoľko že dochádza k utláčaniu nervov, prevažne v oblasti druhého alebo tretieho prsta. Tlak je spôsobený hlavičkami priehlavkových kostí, ktoré sa k sebe tlačia a zmenší sa tak priestor pre nerv, ktorý sa nachádza medzi nimi. Týmto problém trpia najmä ženy ktoré rady nosia úzke topánky. 

Zarastajúce nechty

Bolesť pri zarastenom nechte je skutočne veľmi nepríjemná a vzniká nesprávnou technikou strihania nechtov, tesnou obuvou, v ktorej sú prsty stlačené alebo poranením. Na danom mieste možno badať opuch, začervenanie, citlivosť na dotyk a v niektorých prípadoch aj hnisavé ložisko. Je dobré sa nechať ošetriť medicínskym pedikérom, alebo opatrne zarastený necht odstrániť aj svojpomocne. Miesto treba vyčistiť vodou, prípadne repíkovým čajom, ktorý zmierni zápal. V niektorých vážnych prípadoch bude potrebný zásah chirurga, preto problém riešte hneď, ako si ho všimnete. 

Môžu bolesť chodidla spôsobiť aj mykózy?

Mykózy alebo plesne sú častým problémom ľudí, ktorí radi navštevujú verejné bazény alebo sauny. Prejavujú sa svrbením, začervenaním a pálením kože medzi prstami, alebo aj na spodku chodidiel.  Plesniam možno predísť správnou hygienou a zlepšením imunity zvnútra. Plesne sa však môžu objaviť aj v prípade, že trpíme zvýšenou potivosťou chodidiel a nosíme nepriedušné topánky. Dnes už existujú rôzne spreje a deodoranty na nohy a do topánok, ktorými vieme predísť problémom, ako je nepríjemný zápach a svrbenie kože spôsobené mykózou. Prevenciou je takisto nosenie žabiek do verejných spŕch a sauny, nosenie výhradne vlastnej obuvi (topánky si nepožičiavajte), bavlnené ponožky a pravidelná hygiena, priedušná obuv,  podpora imunity zvnútra (vitamín C, echinacea, imunoglukány z húb, spirulina, chlorella).  Ak už problém vznikne v lekárni nájdete rôzne antimykotické krémy, gély alebo roztoky. Plesne síce nespôsobujú bolesti chodidiel a fyzioterapeuti vám s týmto problémom nepomôžu, ale prevencia a liečba mykóz by mali byť samozrejmosťou v starostlivosti o chodidlá.

Onchomykóza

Týmto termínom sa označuje chronická infekcia nechtov na nohách alebo rukách spôsobená mikroskopickými hubami. Lieči sa lokálne a v podstate nejde o nebezpečné ochorenie, problém je skôr estetický, pretože nechty sú zhrubnuté a majú zmenenú farbu. V lekárni nájdete množstvo prípravkov na tento problém a určite vám ochotne poradia. Líšia sa cenou a dĺžkou používania. Diagnostika chodidla Existuje niekoľko účinných metód, ako správne diagnostikovať problém s chodidlom a my si predstavíme niektoré z hlavných. 

Podoskop (Plantoskop)

Je moderný prístroj pre diagnostiku ortopedických vád nôh. Vďaka vysokej svietivosti umožňuje podrobne hodnotiť rôzne zaťažené partie chodidla. Pacient sa vyzuje a postaví sa na určené miesto zložené zo skiel. Ide o systém 2 zrkadiel a veľmi pevného skla s nosnosťou do 300 kg. Počas niekoľkých minút lekár vďaka prístroju zistí hneď niekoľko informácií. Stavbu nôh, správanie nožných klenieb, osy členkov i stabilitu kĺbov a väzov nohy.

Plantogram

Ďalšou možnosťou je plantografia. Ide o zhotovenie odtlačku nohy pri záťaži. Vďaka plantografu vieme hodnotiť zóny preťaženia na nohe, odtlačky môžeme archivovať a porovnávať, teda i sledovať účinnosť liečby. Na základe plantografického vyšetrenia sa zhotovujú individuálne ortopedické vložky pre deti i dospelých.

Tenzometrická dynamická diagnostika chodidla

Ide o počítačové meranie, na základe ktorého sa dajú vyrobiť ortopedické vložky na mieru, korekcie ortopedických vložiek, podpätenky či úprava rôznych deformít nôh. Pozostáva zo systému diagnostických vložiek a snímačov, ktoré zaisťujú presný prenos a zobrazenie nasnímaných údajov do digitálnej formy. Klient prejde určitú vzdialenosť a nasnímané počítačové odtlačky sa uložia. Program na záver vyhodnotí zaťaženie rôznych zón chodidla v percentách a v grafoch. Zhodnotí ťažisko, percentuálne zaťaženie ľavého a pravého chodidla a stereotyp chôdze. Následne vie fyzioterapeut vyrobiť ortopedickú vložku na mieru priamo do vybraných topánok. Výhoda je, že počítač chodidlo sníma počas chôdze, behu či akejkoľvek aktivity a tým zabezpečuje stopercentnú presnosť nameraných údajov.

Navikulár drop test

Týmto testom sa zisťuje elasticita a flexibilita chodidiel. Takisto sa testuje výška klenby v základnej pozícii v sede. Potom sa pacient postaví a meria sa, či klenba klesla aspoň o pol centimetra a to isté by sa malo diať aj pri podrepe. Ak je ale klenba preťažená, stráca sa jej elasticita. Ďalšie pretažovanie može viesť až k zápalu. 

Reflexné body na chodidlách

Na chodidlách, dlaniach a ušiach sa nachádzajú reflexné body, ktorými možno stimulovať orgány a systémy v našom tele. Túto metódu pôsobenia tlakom na určité body používali Číňania, Japonci aj Indovia. Reflexná masáž chodidla zlepšuje krvný obeh, pomáha sa uvoľniť, odstrániť poruchy pohybového aparátu, migrény, tráviace ťažkosti, bolesti chrbtice, bolestivú menštruáciu a iné, a zároveň je diagnostickou metódou, ktorou možno odhaliť vznikajúce problémy v iných orgánoch a zachytiť ich tak oveľa skôr, ako to dokáže západná medicína.

Bolesť chodidla u detí

Deti často svojich rodičov vystrašia plačom a vyhlásením, že ich bolia nohy. Zatiaľ, čo môže ísť o neškodnú rastovú bolesť, príčina môže byť aj oveľa závažnejšia. Síce nebola dokázaná súvislosť medzi rastom a bolesťou, označuje sa tým typ bolesti, pri ktorej sa nepotvrdí iný závažný problém. Tieto bolesti môžu súvisieť so zvýšenou aktivitou dieťaťa počas dňa a bolesť je v podstate únavou kostí. Ak by však bolesti u dieťaťa pretrvávali dlhodobejšie alebo sa zhoršovali, je potrebné spozornieť, pretože môže ísť aj o závažnejšie zápalové ochorenie reumatického pôvodu. Samozrejme príčinou môžu byť aj ploché nohy, vysoká noha alebo deformita chodidla iného typu. Za bolesťou môže byť takisto nadmerná záťaž dieťaťa v prípade, že profesionálne trénuje nejaký šport a nemá dostatočnú regeneráciu, alebo naopak, že sa dostatočne nehýbe. Ak sa dieťa opakovane sťažuje na bolesť, venujte tomu pozornosť a môžete sa tak vyhnúť závažnejším problémom v budúcnosti. 

Športovanie a bolesť chodidla

Beh, šprint a nárazy

Beh a šprint patria k obľúbeným pohybovým aktivitám, pri ktorých sú chodidlá kľúčové. Vo svojich tréningom máme tendenciu sa sústrediť na posilnenie brucha, nôh alebo chrbta, no chodidlá, ako pomyselná základňa domu, by mali byť neodmysliteľnou súčasťou pravidelného strečingu a rozcvičky pred a po behaní. Práve chodidlá nesú celé váhu nášho tela, poskytujú oporu a umožňujú nám pohyb. Často na ne začneme myslieť až v momente, keď sa ohlási bolesť. Základom bezbolestných chodidiel v prípade bežcov by mala byť vhodne zvolená obuv. Dbajte na správnu veľkosť, aby neboli prsty alebo iné časti chodidla utlačené. Len ťažko sa vám totiž bude behať s otlakmi na prstoch alebo pätách.  Dobrá obuv takisto podporuje prirodzenú klenbu chodidla. Zdravá klenba chodidla a jeho správne používanie zabezpečia, že nárazy pri behaní absorbujú vhodným spôsobom. Práve spomenuté nárazy sú to, čo spôsobuje mnohým bežcom nemalé bolesti kolien, bedrových kĺbov alebo chrbtice, ktoré väčšinou pramenia práve z chodidiel. Ďalej sú dôležité aj kvalitné bežecké ponožky. Ich výhodou je priedušnosť a kvalitný materiál, ktorý sa okolo chodidla dobre obopne a eliminuje sa tým riziko vzniku otlakov.  Pri behu tiež myslite na vhodný terén. Najmenej ideálny je asfalt, ale v mestskom prostredí sa mu pravdepodobne len ťažko vyhnete. Vždy keď sa dá, vyhľadajte trávnaté plochy alebo mäkké lesné cestičky. 

Atletická noha

Ak ste si predstavili svalnatú a rýchlu nohu atléta, nie je to úplne to, čo sa týmto termínom myslí. Používa sa na označenie plesní na nohách, konkrétne typ plesní dermatofyty, ktorým sa darí vo vlhkom a teplom prostredí spoločných šatní spŕch, a tiež v nepriedušnom prostredí topánok, v ktorom športovci často trávia veľa času. Ide o infekčné ochorenie, ktoré sa šíri kontaktom s infikovanou kožou alebo predmetmi, napríklad uteráky, ponožky, posteľná bielizeň a iné. Plesne sa môžu dostať aj na iné miesta tela, napríklad slabiny. Preventívne preto vždy noste svoje žabky na plaváreň, do sauny alebo spoločnej sprchy. Nohy si vždy dobre osušte, hlavne medzi prstami, dodržujte hygienu, prezlečte si po športe ponožky a pravidelne čistite aj topánky. Doma nechajte nohy dýchať bez papúč a ponožiek. Ak sa týmto typom plesní nakazíte, buďte ohľaduplný k ostatným a nešírte infekciu ďalej.  Vhodná obuv pre zdravé chodidlo V prípade všetkých diagnóz je okrem cvičenia a zmeny pohybových stereotypov, potrebné zvoliť si aj vhodnú obuv, v ktorej budú mať chodidlá dostatok priestoru. To znamená, že obuv bude tak široká, aby každý prst mal dostatok priestoru a chodidlá sa v nej mohli prirodzene ohýbať. Podrážka by mala byť preto mäkká a poddajná. Dnes už na trhu nájdete mnoho značiek, ktoré sa venujú výrobe tzv. barefootových topánok. Chodidlá v nich majú dostatok priestoru a ich zámerom je získať efekt chôdze naboso. Vždy keď môžete, vyzujte si topánky a prejdite sa naboso po piesku, tráve ale aj kamienkoch. Nerovný povrch stimuluje chodidlá najlepšie, pretože sa musia neustále povrchu prispôsobovať. Je to výborný tréning propriorecepcie a tiež svalov a šliach chodidiel.  

Fyzioterapia proti bolesti chodidla

V prípade všetkých vyššie spomenutých deformít a potiaží s chodidlami je fyzioterapia jednoznačne vhodný spôsob, ako problém riešiť. S fyzioterapeutom sa naučíte účinné cviky na rozcvičenie, strečing, ale aj posilnenie svalov a šliach chodidiel. Ako sme spomenuli, chodidlá sú skutočne základom pre naše telo a od ich funkcií a stavu sa odvíja stav a funkcia ďalších častí nášho tela.  Ako prvé si fyzioterapeut skontroluje vašu špecifickú biomechaniku chodidla. Tá sa prejavuje v chôdzi aj v behu.  Ideálna biomechanika chodidla pozostáva zo štyroch oporných bodov, a to päta, vonkajšia hrana chodidla, bod pod malíčkom a bod pod palcom. Toto vymenovanie takisto predstavuje aj ideálnu postupnosť kladenia chodidla na zem a rozkladanie váhy. Samozrejme, dôležité je aj to, ako funguje priečna a pozdĺžna klenba. Fyzioterapeut nikdy nebude problém chodidla riešiť samostatne, ale v nadväznosti na vyššie segmenty, a to členok, koleno, bedrový kĺb a panva. Až na základe dôkladnej diagnostiky vám dokáže odporučiť aj vhodné riešenie, či už ide o cvičenie alebo ortopedické vložky do topánok na mieru.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY:

1.Môžu ploché nohy spôsobovať problémy s chrbticou?

Áno, určite môžu. Akákoľvek diagnóza chodidla mení stereotyp chôdze a aj postavenie členkového, kolenného alebo bedrového kĺbu a tým aj zaťaženie a postavenie chrbtice. O chodidlách možno premýšľať, ako o základoch domu. Ak tie nie sú dobré, potom ani zvyšok domu nemôže byť v poriadku a časom sa prejavia problémy.

2. Aká je vhodná obuv?

Záleží od diagnózy chodidla, ale základ je aby chodidlo malo dostatok priestoru, čo sa týka šírky topánky a aby sa chodidlo v nej mohlo pri chôdzi prirodzene ohýbať. Takže podrážka by mala byť mäkká a poddajná.

Autori

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,