5 rehabilitačných pomôcok, ktoré pomáhajú našim pacientom

Rehabilitácia je podstatná hlavne po rôznych úrazoch, či pri chronických ochoreniach. K rýchlejšiemu návratu do bežného života nám pomôžu rehabilitačné pomôcky. Samozrejme, fungujú skvele aj ako prevencia. Fyzioterapeuti najčastejšie pri svojej práci využívajú fitlopty, sedacie kliny, overbally, balančné podložky či cvičebné gumy. Pozrime sa bližšie na ich využitie.

Veľká gymnastická lopta

Veľká gymnastická lopta, známa ako fitlopta, umožňuje cvičiť skutočne rozsiahlu škálu cvikov. Ide o obľúbenú rehabilitačnú pomôcku, ktorá okrem cvičenia slúži aj na relaxáciu. Pomáha nám zlepšiť si pružnosť, držanie tela a získať lepšiu stabilitu. Posilňuje svaly chrbta, brucha a panvy. Odľahčuje platničky a stavce tým, že nás núti k  aktívnemu sedeniu. Keďže lopta je nestabilná, cviky na nej sú omnoho efektívnejšie, než cvičenie na zemi. Táto pomôcka je ľahko dostupná a zároveň lacná a bezpečná.

Sedacie kliny

Nesprávne sedenie má na svedomí veľa problémov s chrbticou a bolesťami hlavy. Pri použití sedacieho klinu, ktorý má ľahko skosený tvar, sa panva fyziologicky nakloní mierne dopredu, odľahčí sa platnička, a tak sa jednoducho chrbtica uvedie do anatomicky správnej polohy. Aktivuje sa tak činnosť chrbtového i brušného svalstva a predchádza sa bolesti krížov.

Overball

Ide o mäkkú nafukovaciu loptu, ktorá má priemer okolo 30 cm. No napriek tomu má nosnosť až približne 180 kg, preto na nej môžete sedieť, či ležať bez obáv. Pri cvičení s overballom základné pohyby vychádzajú v prvom rade zo svalov spodného chrbta a brušných svalov. Pomocou tejto balančnej pomôcky  sa dokonale pretiahne svalstvo, ktoré má tendenciu sa počas života skracovať. Úľavu prináša už len jeho jednoduché založenie za chrbát.

Balančné podložky

Pomocou balančnej podložky, známej ako „bosu“, sa účinne uvoľňujú a preťahujú hlboké chrbtové svaly. Podporujeme ňou schopnosť nášho tela udržať si stabilitu a zároveň rozvíjame koordináciu pohybu. Pri používaní podložky zapájame rôzne svalové partie a tým posilňujeme takmer celé telo. Cvičenie s „bosu“ je zábavné a jeho veľký prínos môžeme pozorovať v odbúravaní stresu a uvoľnení psychického napätia.

Cvičebné gumy (expandery)

Túto praktickú pomôcku možno využiť za účelom zvýšenia sily, koordinácie a vytrvalosti. Veľmi často sa používa aj pri pooperačnej terapii, pomáha pri zotavení sa po úraze a urýchľuje vrátenie sa do kondície. Vyznačuje sa svojou univerzálnosťou, umožňuje efektívne posilniť všetky časti tela, a to vrátane horných a dolných končatín. Cvičebné gumy sa líšia podľa sily odporu, pružnosti, tvaru i štýlu uchopenia. Expandery nám môžu účinne nahradiť činky, či iné stroje. Ich výhodou je, že sú ľahko skladovateľné a bezpečné.

Kde zoženieme rehabilitačné pomôcky

Rehabilitačné pomôcky na cvičenie sa dnes dajú kúpiť už v takmer každom športovom obchode, na fitness stránkach či v internetových lekárňach. Väčšina z nich je cenovo nenáročná a veľmi ľahko dostupná. Taktiež takmer každú zo spomenutých pomôcok nájdete už aj v bežnej posilňovni. Poisťovňa vám spomedzi rehabilitačných pomôcok preplatí rôzne vankúše, podušky a podložky. Na to, samozrejme, musíte mať k dispozícii výmenný lístok k rehabilitačnému lekárovi. Ten vám predpíše konkrétnu pomôcku, respektíve vám poradí, na čo všetko máte nárok.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>