Strie po pôrode sú bežným javom, ktorý môže ovplyvniť sebavedomie mnohých žien. Našťastie existuje niekoľko overených metód, ako ich môžete zmierniť alebo dokonca odstrániť. V tomto článku sa dozviete o najúčinnejších prístupoch - od prírodných olejov a krémov, cez správnu výživu, až po moderné kozmetické procedúry. Objavte, ako môžete obnoviť krásu svojej pokožky a znovu sa cítiť skvele vo vlastnej koži.

Ako sa zbaviť strií po pôrode?

Zmiernenie strií pomocou správnej starostlivosti o pokožku

Na zmiernenie strií pomáha správna starostlivosť o pokožku. Tieto tipy môžu pomôcť zmierniť viditeľnosť strií a zlepšiť celkový vzhľad pokožky.

  • Olej s vitamínom E: Olej s obsahom čistého vitamínu E pomáha hydratovať pokožku a podporuje tvorbu nových buniek, čo je užitočné najmä v skorších štádiách vzniku strií alebo po tehotenstve či vyššom úbytku hmotnosti.

  • Exfoliácia pokožky: Pravidelný peeling odstraňuje odumreté kožné bunky, udržuje pokožku jemnú a hladkú a pomáha pri bunkovej obnove. Domáci peeling môžete pripraviť zmiešaním trstinového cukru, medu, kokosového oleja a štipky citrónovej alebo grepovej šťavy.

  • Hydratácia pokožky zvonka: Udržiavanie pokožky hydratovanej je dôležité nielen pre jej vzhľad, ale aj pre zdravie. Hydratačné prípravky aplikujte po sprche, keď sú póry otvorené a prípravok sa lepšie vstrebáva.

Zmiernenie popôrodných strií pomocou stravy

Zmiernenie strií pomocou stravy je možné dosiahnuť konzumáciou potravín bohatých na účinné živiny, ktoré podporujú zdravie pokožky. Zahrnutím týchto potravín do vášho jedálnička môžete prispieť k zlepšeniu vzhľadu strií a celkového zdravia vašej pokožky.

  • Vitamín E: Tento vitamín je známy svojimi regeneračnými a hydratačnými vlastnosťami. Potraviny bohaté na vitamín E zahŕňajú slnečnicové semienka, mandle a špenát.

  • Zinok: Zinok je dôležitý pre obnovu kožných buniek. Strukoviny ako šošovica, cícer a hrach, ako aj syry a zelenina ako brokolica, špenát a ružičkový kel sú dobrými zdrojmi zinku.

  • Vitamín K: Vitamín K môže pomôcť pri znižovaní výskytu strií. Zelená listová zelenina ako kel, špenát a iné druhy kapusty sú vynikajúcimi zdrojmi tohto vitamínu.

  • Voda: Hydratácia je kľúčová pre udržanie pružnosti pokožky, takže je dôležité piť dostatok vody počas dňa.

  • Zdravé tuky: Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách ako losos, chia semienkach a orechoch, môžu pomôcť udržiavať pokožku pružnú a zdravú.

Zmiernenie strií pomocou cvičenia

Cvičenie môže byť účinným spôsobom, ako zmierniť strie, pretože pomáha zlepšovať pružnosť pokožky a podporuje látkovú výmenu a svalovú silu.

Tu sú niektoré cvičenia, ktoré môžete zahrnúť do svojho tréningového plánu:

  • Aeróbne cvičenia: Aktivity ako chôdza, plávanie alebo bicyklovanie sú šetrné k pokožke a pomáhajú udržiavať zdravú hmotnosť, čo môže znižovať napätie na pokožke a zlepšovať celkovú pružnosť.

  • Silový tréning: Posilňovanie svalov, najmä v oblastiach postihnutých striami, môže pomôcť zvýšiť ich podporu a znížiť zaťaženie pokožky. Ľahké váhy a posilňovacie stroje sú vhodné na začiatok.

  • Cvičenia na zlepšenie flexibility: Joga alebo pilates môžu pomôcť zlepšiť pružnosť pokožky a svalov, čo môže mať pozitívny vplyv na vzhľad strií.

Zmiernenie strií pomocou krémov a olejov

Pri výbere krému je dôležité hľadať produkty, ktoré obsahujú zložky ako vitamín E, kyselina glykolová, šípkový olej, kyselina retinová alebo mandľový olej, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na pokožku. Vždy je dobré konzultovať použitie týchto produktov s dermatológom, najmä ak máte citlivú pokožku alebo iné kožné problémy. Nižšie uvadzame 3 príklady krémov ktoré sú považované za účinné pri zmiernení alebo odstraňovaní strií. určite sa však o výbere krému poraďte s Dermatológom, ten vám obvykle dokáže najlepšie poradiť.

  • Bi-Oil PurCellin Oil: Tento olej je obľúbený pre svoje hydratačné a regeneračné vlastnosti a je často odporúčaný na strie.

  • Vichy Action Integrale Vergetures: Tento krém obsahuje termálnu vodu z Vichy a je známy svojou efektívnosťou v boji proti striám.

  • Elasti-Q Exclusive a Elasti-Q Original: Tieto krémy sú tiež často odporúčané na zmiernenie strií.

Vhodné oleje

  • Mandľový olej: Je známy svojimi hydratačnými vlastnosťami a je často odporúčaný na starostlivosť o pokožku postihnutú striami.

  • Ružový olej: Tento olej je obľúbený pre svoje regeneračné schopnosti a je tiež často používaný na strie.

  • Argánový olej: Má vysoký obsah vitamínu E a je známy svojimi hydratačnými a regeneračnými účinkami.

  • Makadamový olej: Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku pružnú.

  • Kokosový olej: Jeho hydratačné vlastnosti môžu pomôcť pri zmiernení strií.

  • Olej z pšeničných klíčkov: Obsahuje veľké množstvo vitamínu E a je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami.

  • Levanduľový olej: Má upokojujúce účinky a môže pomôcť pri regenerácii pokožky.

Tieto oleje môžete aplikovať priamo na postihnuté oblasti alebo ich môžete pridať do kúpeľa. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov je odporúčané pravidelné používanie.

Zmiernenie strií pomocou neinvazívneho zákroku

Mikrodermabrázia strií

Mikrodermabrázia je neinvazívny kozmetický zákrok, ktorý sa používa na ošetrenie a zlepšenie vzhľadu pokožky. Pomocou jemných kryštálov alebo diamantových hrotov dochádza k obrusovaniu vrchných vrstiev pokožky, čím sa odstraňujú odumreté kožné bunky. Tento proces stimuluje tvorbu nového kolagénu a elastínu v pokožke, čo môže viesť k zlepšeniu vzhľadu strií.

Mikrodermabrázia je obzvlášť účinná na ľahké jazvy, zmeny farby pokožky, poškodenia slnkom a práve strie. Opakovanými sedeniami sa môže dosiahnuť postupné zlepšenie vzhľadu strií, keďže sa zvyšuje produkcia kolagénu a zlepšuje sa krvný obeh v pokožke. Tento zákrok je vhodný pre všetky typy pleti a je známy svojimi okamžite viditeľnými výsledkami.

Laserový zákrok

Laserová terapia je moderná a účinná metóda, ktorá sa využíva v dermatológii a estetickej medicíne na liečbu rôznych kožných problémov, vrátane strií. Pri tejto terapii sa používa laserové svetlo na stimuláciu regenerácie kože a zlepšenie jej vzhľadu.

Pri liečbe strií laserová terapia pomáha nasledujúcimi spôsobmi:

  • Biostimulácia: Laserové svetlo podporuje tvorbu nového kolagénu a elastínu v pokožke, čo môže viesť k zlepšeniu pružnosti a vzhľadu strií.

  • Protizápalový účinok: Pomáha znižovať zápal a podporuje hojenie, čo je užitočné pri nových, červených striách.

  • Analgetický účinok: Môže poskytnúť úľavu od bolesti spojenej s niektorými typmi strií.

Laserová terapia môže byť účinná pri zmiernení vzhľadu strií, najmä ak sú strie novšie a červené. Staršie a biele strie môžu byť odolnejšie voči liečbe, ale aj tu môže laserová terapia priniesť zlepšenie2. Výsledky sa líšia v závislosti od jednotlivca a typu použitého laseru. Pre najlepšie výsledky sa odporúča podstúpiť viacero ošetrení.

Zmiernenie strií pomocou aplikácie prípravkov

Kyselina Glykolová (AHA)

Kyselina glykolová je typ AHA (alfa-hydroxykyselina), ktorá sa prirodzene vyskytuje v cukrovej trstine. V kozmetike je známa svojimi exfoliačnými vlastnosťami, pretože dokáže preniknúť do pokožky a pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky. Tento proces môže stimulovať tvorbu kolagénu a zlepšiť pružnosť pokožky, čo je užitočné pri znižovaní viditeľnosti strií.

Kyselina glykolová tiež zmäkčuje pokožku a môže pomôcť pri zmiernení vzhľadu jaziev a strií. Je súčasťou mnohých produktov určených na starostlivosť o pokožku, ako sú krémy, gely a séra, a je obľúbená pre svoju schopnosť zlepšiť celkový vzhľad pokožky.

Retinol

Retinol je forma vitamínu A, ktorá sa používa v kozmetike pre svoje schopnosti urýchliť regeneráciu kožných buniek. Pomáha zaceliť jemné linky, vrásky a môže mať pozitívny vplyv na pigmentáciu pokožky. Vďaka stimulácii produkcie kolagénu a obnove buniek môže retinol zlepšiť vzhľad pokožky, vrátane zmiernenia strií.

Retinol je známy svojimi exfoliačnými vlastnosťami, čo znamená, že pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a podporuje tvorbu nových, zdravších buniek. Tento proces môže zvýšiť pružnosť pokožky a zmierniť viditeľnosť strií. Je dôležité začať s retinolom postupne, aby ste zistili, ako vaša pokožka reaguje, a používať ho v kombinácii s hydratačným krémom, aby ste minimalizovali podráždenie. Tiež je dôležité používať vysokú UV ochranu, pretože retinol môže zvýšiť citlivosť pokožky na slnko.

Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je prirodzene sa vyskytujúca látka v ľudskom tele, známa svojou schopnosťou viazať vodu a udržiavať hydratáciu pokožky. V kozmetike sa často používa vo forme séra, krémov alebo doplnkov, pretože dokáže zlepšiť pružnosť a vzhľad pokožky.

Pokiaľ ide o strie, kyselina hyalurónová môže pomôcť zmierniť ich vzhľad tým, že hydratuje pokožku a podporuje tvorbu nových kožných buniek. Týmto spôsobom môže prispieť k hladšiemu a pružnejšiemu vzhľadu postihnutých oblastí. Niektoré štúdie naznačujú, že aplikácia produktov obsahujúcich kyselinu hyalurónovú môže zlepšiť vzhľad strií, najmä ak sa používajú pravidelne a v kombinácii s inými účinnými zložkami, ako je šípkový olej.

Okrem tu spomenutých možností existujú mnohé ďalšie viac či menej úspešné riešenia. Článok sa u nás časom vyvíja a preto ich budeme priebežne doplňovať. Za všetky ostatné spomeňme aspoň mezoterapiu, rádiofrekvenčnú terapiu či vlnovú terapiu AWT.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.