Ste na konci tehotenstva a vaše dieťa sa rozhodlo, že sa mu v brušku páči až príliš. Čakanie sa môže zdať nekonečné a vyvolanie pôrodu sa stáva témou nad ktorou začínate premýšľať. V tomto článku sa pozrieme na rôzne metódy vyvolania pôrodu – od tradičných lekárskych postupov až po alternatívne prístupy. Preskúmame, kedy a prečo môže byť vyvolanie pôrodu odporúčané. Chceme vám rozšíri obzory nie dávať návody.

Ako vyvolať pôrod?

Vyvolanie pôrodu môže byť nutné z viacero dôvodov, no najmä ak je ohrozené zdravie matky alebo dieťaťa. Je dôležité zdôrazniť, že pred použitím akýchkoľvek metód na vyvolanie pôrodu by ste toto mali vždy konzultovať so svojím lekárom. Niektoré metódy môžu byť nevhodné alebo nebezpečné v závislosti od individuálnej situácie. Článok je hlavne informačný a nie je možné ho považovať za zdravotné poradenstvo.

Metódy vyvolania pôrodu

Farmakologické metódy

Oxytocín: Podávanie syntetického oxytocínu môže stimulovať kontrakcie maternice.

Prostaglandíny: Používajú sa na zjemnenie a rozšírenie krčka maternice, čo môže viesť k začatiu pôrodu.

Mechanické metódy

Amniotómia: Amniotómia je lekársky zákrok, ktorý sa vykonáva tesne pred alebo už počas pôrodu. Jeho cieľom je umelé pretrhnutie plodových obalov, čo môže pomôcť vyvolať alebo urýchliť pôrod. Počas amniotómie doktor použije tenký plastový nástroj , ktorý má na konci malý háčik, aby pretrhol amnión - zárodočnú blanu obklopujúcu plod. Tento zákrok sa zvyčajne vykonáva v prípade, že pôrod nepostupuje podľa očakávaní alebo ak je potrebné urýchliť pôrod z dôvodu zdravotných komplikácií matky alebo dieťaťa.

Amniotómia nie je bolestivá pre dieťa ani pre matku, ale niektoré ženy ju môžu opisovať ako nepríjemnú. Je dôležité, aby sa tento zákrok vykonával pod odborným dohľadom v pôrodnici, aby sa minimalizovalo riziko a zabezpečila bezpečnosť matky a dieťaťa.

Balónikový katéter: Vloženie katétra s balónikom do krčka maternice na jeho rozšírenie. Balónikový katéter je zdravotnícka pomôcka, ktorá sa používa v rôznych lekárskych procedúrach. Má rôzne možnosti aplikácie, nie len v tehotenstve. V pôrodníctve sa balónikový katéter používa na mechanické rozšírenie krčka maternice na podporu vyvolania pôrodu. Vkladá sa do krčka maternice, kde sa balónik naplní tekutinou, čím sa vyvíja tlak na krčok a podporuje sa jeho rozšírenie.

Prirodzené metódy

Sexuálna aktivita: Niektoré štúdie naznačujú, že sexuálna aktivita môže pomôcť vyvolať pôrod.

Stimulácia bradaviek: Stimulácia bradaviek môže podporovať prirodzenú produkciu oxytocínu a tým nepriamo vyvolať kontrakcie. Nejde o bežné dráždenie bradaviek. Ide o stanovený režim, ktorý treba dodržovať. Pre účely masáže bradaviek sa používajú aj špeciálne masážne prístroje s funkciami sania, nie nepodobné odsávačkam materského mlieka. Pred použitím tejto metódy je však dôležité konzultovať s lekárom alebo pôrodnou asistentkou, pretože stimulácia bradaviek nie je vhodná pre všetky tehotné ženy.

Cvičenie: Ľahké cvičenie, ako sú prechádzky, môže pomôcť stimulovať pôrod.

Alternatívne metódy

Akupunktúra a akupresúra: Môžu pomôcť stimulovať kontrakcie.

Bylinné doplnky: Niektoré byliny sa v tradičnej medicíne používajú na stimuláciu pôrodu, ale ich bezpečnosť a účinnosť nie sú vedecky potvrdené.

Éterické oleje: Niektoré oleje sa používajú na podporu pôrodu, ale je potrebná opatrnosť.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.