Ako začať s jogou: Cviky pre zdravé telo a vyrovnanú myseľ

História jogy siaha až niekoľko tisíc rokov dozadu. Prvé písomné svedectvá o nej môžeme nájsť v starobylých hinduistických textoch známych ako védy. Pôvod najstaršej védy sa odhaduje na rok 1700 – 1100 pred našim letopočtom. Na Západe došlo k závratnému rozmachu jogy v priebehu posledných dvadsaťpäť rokov. Všetky najznámejšie štýly jogy praktikované v dnešnej Európe sú akýmsi odvetvím od Hathajogy. Vinyasa Flow, Iyengar, Anusara, Ashtanga Vinyasa, Power joga a mnoho ďalších druhov jogy ponúkajú jemné variácie pod iným názvom.

Čo je joga

Joga rozvíja, spája a zjednocuje ľudské telo aj ducha pomocou systému cvičení.  Zatiaľ čo v Indii je predovšetkým meditačnou filozofiou, na Západe je vnímaná najmä ako fyzický pohyb. Pomocou jogových cvikov sa zlepšuje kondícia, naťahujú sa svaly, spevňuje telo, pôsobia antidepresívne, vytvárajú úsmev a pomáhajú navodiť pocit vnútorného pokoja. Zmyslom jogy je neporovnávať sa s ostatnými. Počas cvičenia by sa mal každý sústrediť len sám na seba a s nikým nesúťažiť. Cvičí sa pomocou jogových ásan, teda pozícií tela, v ktorých sa nejakú chvíľu zotrváva.

Joga - ako začať

Najlepšie na joge je, že pre ňu neexistujú žiadne vekové obmedzenia. Ak chcete s cvičením začať, je jedno koľko máte rokov. Aby ste si správne vybrali druh jogy, ktorému sa chcete venovať,  je dôležité poznať svoj zdravotný stav. V prípade, že máte ťažkosti, mali by ste sa poradiť so svojim lekárom.

Pokiaľ vám pohyb nerobí žiadne problémy a chcete schudnúť, sú pre vás vhodné skôr dynamické jogové druhy. Medzi ne patrí Power Joga, Ashtanga Joga, Vinyasa Joga, Jivamukti Joga a iné.

Naopak ak je vaša kondícia na nule a od cvičenia očakávate skôr meditáciu a skľudnenie, vyberte si niektorý z jemnejších jogových druhov. Pre navodenie pocitu uvoľnenia a koncentrovanosti cvičte Hatha Jogu alebo Kundalini Jogu, ktoré vedú k prehĺbeniu duchovného života.

Najznámejšie jogové cviky

Ako už bolo spomenuté, v joge sa používajú jogové cviky a pozície nazývané ásany. Pozície sú zostavené do ucelenej zostavy. Svetoznámou je zostava ásan, ktorá sa nazýva Pozdrav Slnku alebo Surya Namaskr. Má zdravotné účinky na chrbticu, precvičuje celé telo a osviežuje všetky orgány. Pozdrav Slnku môže byť poňatý ako ranná rozcvička, poobedné natiahnutie, či večerné meditatívne cvičenie.

Pozdrav Slnku

Spojte dlane pred hrudníkom. S nádychom vzpažte spojené ruky, s výdychom vykonajte hlboký predklon. S nádychom prejdite do rovného predklonu. S výdychom zanožte pravú aj ľavú nohu a dostaňte sa do pozície dosky. Neprehýbajte sa v krížovej oblasti. Brucho je aktívne. Klesnite do kliku. Ľahnite si na zem tak, aby sa dlane, brada, hrudník, kolená a špičky nôh dotýkali zeme. S nádychom sa odtlačte do pozície hore pozerajúceho psa. Hrudník ťahajte ku stropu, kolená a stehná odlepte od zeme. S výdychom prejdite do strechy. Zadok ťahajte hore, päty do zeme. S nádychom sa vráťte do rovného predklonu. S výdychom ťahajte hrudník ku stehnám a vykonajte pozíciu hlbokého predklonu. S nádychom rolujte chrbticu stavec po stavci, vzpriamte sa a spojené ruky prineste nad hlavu. S výdychom spojte opäť dlane pred hrudníkom. Zopakujte na druhú stranu tie isté cviky.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>