🩺 Nová Ambulancia všeobecného lekára! Prijímame pacientov! Viac info 💉 Zápis do ambulancie

Artróza kolenného kĺbu: Vznik, príznaky liečba a prevencia

Artróza kolenného kĺbu (Gonartróza)

Artróza kolenného kĺbu, známa aj ako gonartróza, je jednou z najčastejších foriem artrózy a predstavuje významnú príčinu obmedzenia pohyblivosti, bolesti a zníženej kvality života u starších pacientov. Vzniká v dôsledku degeneratívnych zmien v kĺbovej chrupke, ktoré vedú k postupnému opotrebovaniu chrupavky a štrukturálnym zmenám v samotnom kĺbe. Poškodenie kolenného kĺbu je často spojené s nadmernou záťažou, obezitou, poraneniami meniskov a väzov, a častými mikrotraumami v dôsledku športových aktivít alebo opakovaných pohybov. Gonartróza môže postihnúť rôzne časti kolenného kĺbu, čo ovplyvňuje aj priebeh ochorenia a výber liečby.

Vznik gonartrózy

Kolenný kĺb je zložitá štruktúra, ktorá zahŕňa stehennú (femorálnu) a holennú (tibiálnu) kosť, ktoré sú spojené s patelou (kolenným jabĺčkom). Chrupka pokrývajúca tieto kosti umožňuje hladký pohyb kĺbov bez trenia. Akékoľvek narušenie integrity tejto chrupky vedie k zvýšeniu trenia medzi kosťami, čo spôsobuje zápal, bolesť a následnú degeneráciu kĺbu.

Gonartróza môže postihnúť:

  1. Mediálnu časť kolenného kĺbu (vnútorná časť kolena),

  2. Laterálnu časť kolenného kĺbu (vonkajšia časť kolena),

  3. Patelofemorálny kĺb (spojenie medzi stehennou kosťou a patelou).

K opotrebovaniu kĺbovej chrupavky môže prispieť viacero faktorov:

  • Nadváha a obezita: Zvyšujú mechanické zaťaženie kolenných kĺbov, čo vedie k rýchlejšiemu opotrebovaniu chrupavky.

  • Poranenia: Predchádzajúce zranenia, ako sú trhliny meniskov, roztrhnutie väzov alebo zlomeniny, zvyšujú riziko rozvoja gonartrózy.

  • Športová záťaž: Opakovaná záťaž a mikrotraumy, napríklad pri behu, skákaní alebo futbale, môžu viesť k vzniku degeneratívnych zmien v kĺbe.

  • Genetické faktory: Mutácie alebo genetické predispozície môžu ovplyvniť kvalitu a schopnosť regenerácie kĺbovej chrupky.

Patologické zmeny pri gonartróze

Pri gonartróze dochádza k viacerým patologickým zmenám v štruktúre kĺbu. V skorých štádiách sa začína opotrebovávať povrchová vrstva chrupky, čo vedie k jej strate elasticity a zníženiu schopnosti tlmenia nárazov. Ako ochorenie postupuje, chrupka sa stáva tenšou, krehkejšou a začínajú sa tvoriť mikrotrhliny. V pokročilých štádiách môže dôjsť k úplnej strate chrupky, čo vedie k priamemu kontaktu kostí, ktoré reagujú tvorbou kostných výrastkov (osteofytov) a subchondrálnej sklerózy (zhrubnutie kostnej platničky pod chrupkou).

Príznaky gonartrózy

Príznaky gonartrózy závisia od štádia ochorenia a závažnosti poškodenia kĺbu. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  1. Bolesť: Typicky sa prejavuje pri pohybe, napríklad pri stúpaní po schodoch, chôdzi na dlhšie vzdialenosti alebo pri vstávaní zo sedu. V pokročilejších štádiách môže byť bolesť prítomná aj v pokoji alebo v noci.

  2. Opuch: Opuch sa vyskytuje najmä po zvýšenej fyzickej námahe alebo pri zápale synoviálnej membrány.

  3. Krepitácie: Pocit trenia alebo praskania v kolene pri ohýbaní alebo vystieraní nohy. Krepitácie sú spôsobené nerovnosťou povrchu chrupky a prítomnosťou osteofytov.

  4. Stuhnutosť kĺbu: Pacienti často pociťujú stuhnutosť kĺbu po dlhšom období nehybnosti, najmä ráno alebo po odpočinku.

  5. Deformácia kĺbu: V pokročilých štádiách môže dôjsť k valgóznej (vbočenie kolena) alebo varóznej (vybočenie kolena) deformite, čo vedie k zmenám v postavení celej dolnej končatiny a k narušeniu chôdze.

Diagnostika gonartrózy

Diagnostika gonartrózy sa zakladá na klinickom vyšetrení, anamnéze pacienta a zobrazovacích metódach. Medzi najčastejšie používané zobrazovacie metódy patrí rádiografia (RTG), ktorá môže odhaliť zúženie kĺbovej štrbiny, prítomnosť osteofytov a subchondrálnu sklerózu. V prípade nejednoznačných výsledkov alebo na hodnotenie mäkkých tkanív (menisky, väzy) sa používa magnetická rezonancia (MRI).

Liečba gonartrózy

Liečba gonartrózy sa zameriava na zmiernenie symptómov, zlepšenie funkčnosti kĺbu a spomalenie progresie ochorenia. Vhodná liečba závisí od štádia ochorenia a celkového zdravotného stavu pacienta.

Nefarmakologická liečba

  • Rehabilitácia a fyzioterapia: Cviky zamerané na posilnenie štvorhlavého svalu (m. quadriceps), ktorý podporuje stabilitu kolenného kĺbu a znižuje zaťaženie chrupky. Fyzioterapia môže zahŕňať aj cvičenia zlepšujúce flexibilitu a stabilitu kĺbu, ako aj rôzne techniky manuálnej terapie.

  • Ortopedické pomôcky: Používanie ortéz na stabilizáciu kolena, vložiek do topánok alebo paličky na zníženie zaťaženia postihnutého kĺbu môže pomôcť znížiť bolesť a zlepšiť mobilitu pacienta.

  • Životný štýl: Zníženie telesnej hmotnosti zníži mechanické zaťaženie kĺbov a môže významne zlepšiť priebeh ochorenia. Dôležité je vyhýbať sa činnostiam, ktoré nadmerne zaťažujú kolenný kĺb.

Farmakologická liečba

  • Nesteroidné protizápalové lieky (NSAIDs): Lieky ako ibuprofen alebo naproxen zmierňujú bolesť a zápal v postihnutom kĺbe. Sú účinné najmä pri akútnych bolestiach a zápaloch, ale ich dlhodobé užívanie môže viesť k vedľajším účinkom na tráviaci trakt a kardiovaskulárny systém.

  • Intraartikulárne kortikosteroidy: Kortikosteroidy sa aplikujú priamo do kĺbu na zmiernenie zápalu a bolesti. Ich účinok je však dočasný a nemali by sa aplikovať častejšie ako 3 až 4-krát ročne.

  • Injekcie kyseliny hyalurónovej: Kyselina hyalurónová zlepšuje viskozitu synoviálnej tekutiny a pôsobí ako „lubrikant“, čím zmierňuje trenie medzi kĺbovými plochami a znižuje bolesť.

  • Chondroprotektíva: Látky ako glukozamín a chondroitín sa používajú na podporu regenerácie chrupky, hoci ich účinok je stále predmetom diskusie.

Chirurgická liečba

  • Artroskopická debridácia: Minimálne invazívny zákrok, pri ktorom sa z kĺbu odstraňujú poškodené časti chrupky a synoviálneho tkaniva. Tento zákrok je vhodný pre skoré štádiá artrózy a môže zmierniť bolesť a zlepšiť funkciu kĺbu.

  • Osteotómia: Chirurgická úprava osi končatiny na zníženie zaťaženia postihnutej oblasti kĺbu. Táto metóda sa používa najmä pri jednostrannom poškodení kolenného kĺbu (mediálna alebo laterálna gonartróza) a u mladších pacientov, ktorí ešte nie sú vhodnými kandidátmi na totálnu náhradu kĺbu.

  • Totálna náhrada kolenného kĺbu (artroplastika): V pokročilých štádiách gonartrózy, keď konzervatívne metódy zlyhávajú a bolesť alebo obmedzenie pohybu výrazne ovplyvňujú kvalitu života pacienta, sa postihnutý kĺb nahrádza umelou protézou. Tento zákrok vedie k výraznému zlepšeniu pohyblivosti a úľave od bolesti.

  • Minimálne invazívne techniky: Moderné chirurgické prístupy zahŕňajú roboticky asistované operácie a techniky s minimálnym narušením tkaniva, čo znižuje riziko komplikácií a urýchľuje zotavenie pacienta.

Pre viac informácií o artróze a možnostiach liečby navštívte tento článok.

Zdroje

  • Goldring, M. B., & Goldring, S. R. (2007). Osteoarthritis. Journal of Cellular Physiology, 213(3), 626-634. doi:10.1002/jcp.21258.

  • Hunter, D. J., & Bierma-Zeinstra, S. (2019). Osteoarthritis. The Lancet, 393(10182), 1745-1759. doi:10.1016/S0140-6736(19)30417-9.

  • Felson, D. T., & Zhang, Y. (1998). An update on the epidemiology of knee and hip osteoarthritis with a view to prevention. Arthritis & Rheumatism: Official Journal of the American College of Rheumatology, 41(8), 1343-1355. doi:10.1002/art.1780410803.

  • Roos, E. M., & Arden, N. K. (2016). Strategies for the prevention of knee osteoarthritis. Nature Reviews Rheumatology, 12(2), 92-101. doi:10.1038/nrrheum.2015.135.

  • Messier, S. P., Resnik, A. E., & Beavers, D. P. (2018). Knee osteoarthritis: Moving from research to clinical practice. Arthritis Care & Research, 70(11), 1624-1630. doi:10.1002/acr.23591.

  • Pelletier, J. P., Martel-Pelletier, J., & Abramson, S. B. (2001). Osteoarthritis, an inflammatory disease: Potential implication for the selection of new therapeutic targets. Arthritis & Rheumatism, 44(6), 1237-1247. doi:10.1002/1529-0131(200106)44:6<1237::AID-ART214>3.0.CO;2-F.

  • Van Ginckel, A., & Thijs, Y. (2020). Mechanobiology of the Knee Joint in Health and Osteoarthritis: An Update. Current Rheumatology Reports, 22(12), 1-12. doi:10.1007/s11926-020-00942-y.

  • Michael, J. W., Schluter-Brust, K. U., & Eysel, P. (2010). The epidemiology, etiology, diagnosis, and treatment of osteoarthritis of the knee. Dtsch Arztebl Int, 107(9), 152-162. doi:10.3238/arztebl.2010.0152.

  • Buckwalter, J. A., Saltzman, C., & Brown, T. (2004). The impact of osteoarthritis: implications for research. Clinical Orthopaedics and Related Research, 427, S6-S15. doi:10.1097/01.blo.0000144857.30681.9d.

Autori

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,