Jedným z prejavov zápalu močových ciest sú bolestivé kríže

Zápal močových ciest a bolesť krížov so sebou úzko súvisia. Močové cesty sú súčasťou filtračných orgánov, ktoré majú priame prepojenie na obličky. Obličky, hovor. ľadviny, sú párový orgán nachádzajúci sa v krížovej oblasti vnútornej dutiny. Zápal obličiek sa prejavuje silnou tlakovou bolesťou v oblasti sakrálnej chrbtice, rovnako ako zápal močových ciest. Zápaly močových ciest môžu prerásť až do chronickosti, kedy spôsobujú vážny zdravotný problém. Prevalencia výskytu zápalu močových ciest sa viaže predovšetkým na ženské pohlavie, z dôvodu fyziologických predpokladov.   

Zápal močových ciest a bolesť krížov: Ako vzniká? 

Močová infekcia (IMC) postihuje niekoľkokrát viac žien ako mužov. Náchylnosť žien na zápal močových ciest je spôsobená anatomickými pomermi, kedy je močová trubica u ženy menšia ako u muža. Vo všeobecnosti rozdeľujeme IMC do dvoch kategórií:   

  • Nekomplikovaný zápal: Ústi do zápalu močového mechúra u žien

  • Komplikovaný zápal: Infekcia šíriaca sa mimo močový mechúr s príznakmi 

  Medzi najčastejšie príčiny vzniku zápalu močových ciest sú baktérie Escherichia Coli, Enterokoky, Proteus, TBC.   

Diagnostika a symptómy ochorenia 

Hlavným nástrojom diagnostiky je vyšetrenie vzorky moču a pacientova anamnéza. Z pohľadu anamnézy sa zisťuje osobná a rodinná. Rodinná anamnéza zoskupuje informácie o vývojových anomáliách urogenitálií, ktoré by mohli ovplyvniť či spôsobovať zápaly močových ciest.    Vyšetrenie moču je základným laboratórnym úkonom, ktorý potvrdzuje prítomnosť zápalových látok vo vzorke. V prípade mužského pohlavia je súčasťou diagnostiky aj palpačný test, kedy lekár palpačne kontroluje brucho, mužskú prostatu a oblasť obličiek.    Symptómy môžu variovať a medzi najčastejšie patrí:   

  • Bolesť v oblasti krížovej chrbtice

  • Bolesť v podbrušku

  • Bolesť pri močení

  • Krv v moči

  • Zvýšená teplota

    Zápal močových ciest a bolesť krížov sa prejavujú najmä v prípade, ak sa jedná o chronické MIC. Základom je pravidelný prísun tekutín podľa habitu pacienta, zdravá vyvážená strava. Pacient s podozrením na prepuknutie zápalu močových ciest by mal navštíviť ambulanciu urológa.    Zdroje: