Máte bolesti? Nájdite si dobrého fyzioterapeuta

Fyzioterapia je odbor zdravotníckej činnosti, ktorý je zameraný na diagnostiku a terapiu funkčných porúch pohybového systému. Prostredníctvom pohybu a ďalších fyzioterapeutických postupov cielene ovplyvňuje funkcie ostatných systémov, vrátane psychických funkcií. Fyzioterapia zasahuje tam, kde sú pohyb a ostatné fyzické a psychické funkcie ohrozené procesom starnutia, zranením, chorobou alebo vrodenou chybou. Cieľom fyzioterapie je zachovanie a obnovenie optimálnych funkcií pohybového systému.

V posledných rokoch prudko rastie záujem o fyzioterapiu. Je to spôsobené zvyšujúcim sa počtom ľudí trpiacich civilizačnými chorobami pohybového aparátu.

Kto je fyzioterapeut

Fyzioterapeut je zdravotnícky odborník, ktorý je schopný starať sa o zdravie pacienta, konkrétne o jeho pohybový aparát. Využíva k tomu predovšetkým pohybovú liečbu, prostriedky fyzikálnej terapie a manuálnej terapie. Jeho služby môže pacient vyhľadať vždy, keď má problém s pohybom.

Fyzioterapeut a jeho práca

Fyzioterapeut diagnostikuje, lieči, hodnotí a dokumentuje. K pohybovej diagnostike používa fyzioterapeut špeciálne kineziologické postupy a testy, fyzikálne merania k stanovenému rozsahu pohybu v kĺboch a stupne svalovej sily. Vďaka tomu môže vyhodnotiť pohybové vzory, posturálne a lokomočné chovanie pacientov. Na základe diagonostiky fyzioterapeut stanovuje terapeutický plán.

Fyzioterapeut používa pri terapii neinvazívne liečebné prostriedky fyzikálnej povahy. Je to predovšetkým aktívny a pasívny pohyb, gravitácia, teplo, chlad, tlakové a vztlakové sily vodného prostredia. Ako doplňujúce prostriedky využíva dobrý fyzioterapeut aj podnety ostatných fyzikálnych médií z umelých zdrojov.

Hodnotenie stavu pacienta vyžaduje opätovné vyšetrenie fyzioterapeutom za účelom zhodnotenia dosiahnutých výsledkov. Počas celého procesu fyzioterapie je vedená dokumentácia.

Kde všade sa s fyzioterapeutom môžete stretnúť

Fyzioterapeuti pôsobia v športovom prostredí, fyzioterapeutických ambulanciách, v obvodných poliklinikách alebo v súkromných neštátnych zariadeniach. Fyzioterapeuti však pracujú aj priamo v nemocniciach na jednotlivých oddeleniach. Stretnúť sa s nimi môžeme na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, kde pracujú s pacientmi s ťažkým stavom po zlyhaní životných funkcií.

Fyzioterapeut môže teda pracovať v ambulantnom alebo lôžkovom sektore. Ambulantná starostlivosť môže, ale nemusí byť hradená zdravotnou poisťovňou. Pacient si hradí všetko sám alebo v opačnom prípade je nutný lekársky predpis.

Ako vybrať dobrého fyzioterapeuta

Dobrý fyzioterapeut je taký, ktorý sa zaujíma o ďalšie dosiahnuté vzdelanie a prax po ukončení školy. Táto profesia vyžaduje neustále štúdium počas celého života. Vzdelávanie spočíva v absolvovaní odborných postgraduálnych kurzov, pri ktorých sa vyučujú špecifické liečebné metodiky. Ďalšie kurzy sa zaoberajú priamo možnosťami konkrétnej liečby diagnózy. Tieto kurzy sú drahé, v mnohých prípadoch trvajú aj viac ako rok a nie je možné sa na ne prihlásiť, pokiaľ fyzioterapeut nedosiahne určité množstvo praxe. Fyzioterapeut, ktorý takýto kurz absolvoval sa o tom určite rád zmieni na svojej webovej stránke. Diplomy z kurzov je väčšinou možné prehliadnuť si na stenách v čakárni alebo ordinácii. Väčšinou tieto diplomy svedčia o veľkom záujme o danú profesiu a tiež o profesionalite fyzioterapeuta.

Absolvovanie odborných kurzov však nestačí. Vedomosti je potrebné aplikovať v praxi. Čím rozmanitejšie spektrum klientov a diagnóz, tým lepšie pre fyzioterapeuta a jeho ďalších pacientov. Ľudské telo je totiž komplexný mechanizmus a je potrebné naučiť sa s ním správne pracovať. Aj Dobrý fyzioterapeut však môže pomôcť len tam, kde je ochota zmeniť životný štýl a aktívne na sebe pracovať.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>