Cvičenie s wobble: Majte pevnejšie telo a lepšiu stabilitu

Vynikajúcim nástrojom pre zlepšenie rovnováhy tela je rovnovážna doska wobble. Hlavným cieľom využívania wobble je vytvoriť zmysel pre uvedomenie si vlastného držania tela.  Wobble board má centrum rovnováhy situované do jedného bodu v strede dosky. Vďaka tomu ponúka vyššiu obtiažnosť v rámci balančných a koordinačných cvikov. Wobble je vhodná na používanie v komerčných fitness štúdiách, ale aj v domácej posilňovni.

Cvičenie na wobble boarde

Propriocepcia alebo polohocit je schopnosť nervového systému zaznamenať zmeny vo svaloch a vo vnútri tela. Tieto zmeny vznikajú pohybom a svalovou činnosťou. Propriocepcia je veľmi dôležitá pre správnu koordináciu pohybu, pretože je silne spojená s rovnováhou. Wobble dosky sú efektívne pre zlepšenie propriocepcie. Existuje niekoľko typov rovnovážnych dosiek, ktoré sa prevažne líšia veľkosťou a materiálom. Wobble dosky sú najčastejšie používané počas rehabilitácii zranenia členka, kolena a celkovo dolných končatín. Môžu sa tiež používať počas rehabilitácie horných končatín, najmä ramena.

Cvičenie sa najlepšie vykonáva s bosými nohami a na mäkkej podlahe. Na tvrdej podlahe ako je drevo sa doska môže šmýkať. Ak ste v cvičení s wobble nováčikom, uistite sa, že máte blízko stenu alebo niečo, čoho sa môžete pridržať, ak stratíte rovnováhu. Cvičenie môže začať na veľmi ľahkej úrovni, ktorá je vhodná pre každého. Neskôr je možné ľahko pokročiť do náročnejších cvičení. Cvičenie na wobble je veľmi podobné cvičeniu s fit loptou.

Wobble cviky na cvičenie

1. Počas sedenia si podložte wobble pod nohy a pomaly začnite točiť nohami v členkoch do každého smeru. Je to dobré cvičenie na zlepšenie rozsahu členkov a ich kontrolu.

2. Postavte sa na dosku, nohy rozkročte na šírku ramien. Ak je potrebné, držte sa stoličky na udržanie rovnováhy. Hýbte doskou dopredu aj dozadu, potom doprava a doľava. Opakujte cvičenie dve až tri minúty.

3. Stojte na wobble s nohami rozkročenými na šírku ramien. Otáčajte okrúhlou doskou tak, aby sa okraje stále dotýkali podlahy. Opäť to skúšajte dve až tri minúty.

4. Pokúste sa udržať rovnováhu na doske dve minúty bez toho, aby sa jej okraje dotkli podlahy.

5. Otáčajte doskou tak, aby tentokrát okraje neboli v kontakte s podlahou. Znovu sa o to pokúšajte približne dve minúty.

6. Stojte vzpriamene na doske s oboma nohami a postupne začnite ohýbať nohy v kolenách. Dostaňte sa pomaly do squatu alebo drepu bez toho, aby ste ohrozili rovnováhu tela.

7. Opäť vyrovnajte obe nohy, predpažte ruky a točte hornou polovicou tela zo strany na stranu.

8. Nohy majte vyrovnané a hádžte loptu o stenu tak, aby sa k vám vrátila a vy ste ju chytili. Toto cvičenie môžete vykonávať aj s partnerom.

9. Zopakujte všetky hore uvedené cvičenia so zatvorenými očami. To urobí cviky značne ťažšími.

10. Otvorte oči a všetky cvičenie zopakujte opäť. Tentokrát na jednej nohe. Nohy vždy po jednej minúte vymeňte.

Ak zvládnete vykonať všetky cvičenia, znamená to, že vaša propriocepcia a rovnováha sú veľmi dobré. Ak ste sekvenciu na prvýkrát odcvičiť nedokázali, pokračujte v tréningu a zlepšenie sa po čase určite dostaví aj so svojimi viditeľnými výsledkami.

V prípade, že vás cvičenie zaujalo a máte o dosku záujem, wobble board ceny sa na internete pohybujú už od tridsať eur.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>