Starostlivosť o kĺby: Doplnky, vitamíny, šport

Kĺbom by sme mali venovať zvýšenú pozornosť. Na bolesti kĺbov sa sťažuje čoraz viac ľudí, čo je alarmujúce. Dôvodom problémov s kĺbmi sú hlavne sedavé zamestnanie, nadváha, či nesprávna životospráva. V dôsledku nedostatku pohybu sa nám oslabuje svalstvo a prebytočné kilogramy zaťažujú kĺby. Aj tí, čo aktívne  športujú mávajú bolesti kĺbov. Je to častokrát spôsobené ich opotrebovaním a preto trpia bolesťami.

Čo robiť, aby sme mali zdravé kĺby?

Medzi prvé a najdôležitejšie kroky patrí určite dodržiavanie pitného režimu. Ako hovoria experti na výživu, 2 litre vody je potrebné vypiť z rôznych dôvodov, kĺbom to tiež prospieva. Správne stravovanie, prísun vitamínov a minerálov rovnako pomôže kĺbom, aby boli zdravé. Sauna, masáže a otužovanie sú ďalším krokom, ktorým môžeme prispieť k zdraviu kĺbov.

Pravidelný šport v správnej miere aspoň 2-3krát do týždňa je dôležitý. Vyberať si treba športy, ktoré nepresiľujú kĺby. Ideálne je plávanie, rýchla chôdza s aktívnym zapojením paží. Spinning tiež nezaťažuje kĺby a navyše účinne spaľuje tukové zásoby. Určite je vhodným druhom športu pri problémoch s kĺbmi.

Zníženie hmotnosti a zmena životosprávy

Z jedálnička je potrebné celkom vylúčiť mastné jedlá, sladkosti a sladené nápoje. Zmena životného štýlu a životosprávy s pridaním potravín, ako sú jahody, čučoriedky, maliny, karfiol, brokolica dodá telu potrebné vitamíny a minerály. Obzvlášť posledné menované, karfiol a brokolica sú potravinové bomby, ktoré uľavujú boľavým kĺbom. S ochranou kĺbov nám pomôžu  vhodné vitamíny. Spolu s vhodným pohybom tieto kroky prospejú nášmu telu a dodajú mu potrebnú silu. Výsledky sa však nedajú očakávať ihneď.

Ktoré vitamíny pomáhajú kĺbom?

Medzi najvhodnejší, najúčinnejší vitamín na kĺby patrí Vitamín D známy aj ako „vitamín zo slnka“, ale obsahuje ho aj olej z rybej pečene, vaječný žĺtok, hríby, kvasnice, obilniny. Varením sa vitamín znehodnocuje. Ďalší vhodný vitamín kalcium obsahuje napríklad mlieko a mliečne výrobky, niektoré druhy ovocia a zeleniny. Vitamín C je potrebný pri hojení rán, rýchlom raste, pri telesnej a psychickej záťaži. Obsahuje ho ovocie a zelenina v surovom stave. Kolagén je v našom tele najdôležitejšia stavebná bielkovina.

Kremík, jeho nedostatok spôsobuje predčasné starnutie buniek, rýchle vyčerpanie a ubúdanie duševných schopností a telesných síl. Nedostatok spôsobuje aj poruchy tvorby kolagénu, lámavosti nechtov. Nájdeme ho v zelenej zelenine.

Horčík a draslík sú najdôležitejšie minerály, sú nenahraditeľné pre telesné funkcie, zuby, kosti, svaly. Nachádza sa v surovom ananáse, banáne, čerešniach, hrozne, jablkách, zelenej zelenine, orechoch, či kakau.

Zinok je potrebný pre svaly a kĺby a veľké množstvo sa ho potením stráca. Nedostatok zinku spôsobuje aj zhoršenie videnia, spomalený rast. Biele škvrny na nechtoch bezpečne signalizujú  nedostatok zinku v tele. Zinok obsahujú tekvicové semená, huby, morské riasy a mak.

Pri kĺbovej výžive pomôžu aj rôzne prípravky

Výsledky možno pocítiť už po pár dňoch užívania. Dlhodobé užívanie prípravkov priaznivo ovplyvňuje okrem iného aj imunitu, stav pleti, nechtov a celkový pocit pohody. Určite však prospieva pohybovému aparátu, chrupavkám a kĺbom.

Výživou na kĺby pre športovcov sú napríklad prípravky:

Colafit - obsahuje kolagén účinný na kĺby a väzivo.

ColamiD - obsahuje kolagén a zmes najdôležitejších vitamínov. Potrebné je užívať ho dlhodobo.

Collalloc - obsahuje hydrolyzovaný morský kolagén.

GELADRINK FORTE JAHODA plv 420g - je určený na kompletnú ochranu, výživu a regeneráciu tkaniva.

Prečítajte si tiež: Artróza – ako sa starať o opotrebované kĺby? Čo spôsobuje bolesti kĺbov a ako proti tomu bojovať?

Príďte sa poradiť zdarma >>>>