Tokofóbia, často nepochopená fóbia, predstavuje intenzívny a iracionálny strach z tehotenstva a pôrodu. Väčšinou ide o strach z prirodzeného pôrodu. Tento strach, hoci skrytý, ovplyvňuje nielen psychické, ale aj fyzické aspekty zdravia a môže výrazne ovplyvniť rozhodovanie o materstve. Poďme spoločne rozlúsknuť príčiny tokofóbie a objaviť, ako môže spoločnosť podporiť ženy, ktoré sa s týmto strachom potýkajú.

Tokofóbia: Ako prekonať strach z tehotenstva a pôrodu?

Čo je to tokofóbia?

Tokofóbia je špecifický druh fóbie, ktorý sa vyznačuje intenzívnym a často iracionálnym strachom z tehotenstva a pôrodu. Tento strach je taký silný, že môže viesť k úplnému vyhýbaniu sa tehotenstvu a pôrodu, dokonca aj v prípade, keď si žena želá mať deti. Tokofóbia sa delí na dve hlavné kategórie: primárnu a sekundárnu.

Primárna tokofóbia

Primárna tokofóbia postihuje ženy, ktoré nikdy nerodili. Tento typ tokofóbie vyplýva často z predstáv a obáv z bolesti a komplikácií spojených s tehotenstvom a pôrodom. Tie môžu byť založené na príbehoch od iných žien, mediálnych zobrazeniach pôrodu alebo dokonca z vlastnej rodinnej histórie. Obavy môžu byť tiež spojené s pocitom straty kontroly nad vlastným telom, strachom z neznámeho alebo obavami o zmenu životného štýlu a identity.

Sekundárna tokofóbia

Sekundárna tokofóbia sa vyvíja u žien, ktoré už majú za sebou jedno alebo viacero tehotenstiev a pôrodov. Často je priamo spojená s predchádzajúcimi negatívnymi alebo traumatizujúcimi skúsenosťami s tehotenstvom, pôrodom alebo obdobím po pôrode. To môže zahŕňať komplikované pôrody, neadekvátnu medicínsku alebo emocionálnu podporu počas pôrodu, alebo dokonca zdravotné komplikácie u matky alebo dieťaťa.

Príznaky tokofóbie

Príznaky tokofóbie sa môžu líšiť v závislosti od jednotlivca, ale často zahŕňajú intenzívny strach a úzkosť súvisiacu s tehotenstvom a pôrodom. Tento strach je tak silný, že môže viesť k vyhýbaniu sa tehotenstvu a pôrodu, dokonca aj v prípade, keď si žena želá mať deti. Príznaky môžu zahŕňať:

Psychologické príznaky:

  • Intenzívny strach alebo panika: Úzkosť alebo panické ataky pri myšlienke na tehotenstvo alebo pôrod. Tento strach môže byť prítomný aj keď si žena myslí o tehotenstve alebo keď vidí tehotné ženy alebo materiály týkajúce sa pôrodu.

  • Nadmerné obavy: Pretrvávajúce nekontrolovateľné myšlienky na možné komplikácie a nebezpečenstvá spojené s tehotenstvom a pôrodom, ktoré sa zdajú byť nekontrolovateľné.

  • Úporná snaha zabrániť otehotneniu: Intenzívne vyhýbanie sa tehotenstvu, vrátane zdržiavania sa sexuálnej aktivity alebo nadmernej závislosti na antikoncepčných metódach.

  • Výkyvy nálad a depresívne symptómy: Príznaky depresie, ako sú znížená chuť do jedla, strata libida a záujmu o obľúbené činnosti, a výkyvy nálad.

  • Depresívne stavy: Tokofóbia môže spôsobovať aj depresívne symptómy, najmä ak sa žena cíti neschopná prekonať svoj strach, čo môže viesť k pocitom beznádeje alebo nízkej sebaúcty.

  • Obmedzenie sociálnych interakcií: Vyvarovanie sa situácií, kde môže dôjsť k diskusii o tehotenstve alebo pôrode, vrátane stretnutí s priateľmi, ktorí sú tehotní alebo majú deti.

  • Žiadosť o cisársky rez: Niektoré ženy s tokofóbiou žiadajú o cisársky rez ako spôsob, ako sa vyhnúť prirodzenému pôrodu.

Fyzické príznaky:

  • Somatizačné symptómy: Fyzické prejavy úzkosti, ako sú zrýchlený srdcový tep, dýchavičnosť, potenie alebo tras, keď je vystavená témam týkajúcim sa tehotenstva alebo pôrodu.

  • Nespavosť alebo nočné mory: Problémy so spánkom alebo nočné mory súvisiace s tehotenstvom alebo pôrodom.

  • Nedostatok energie alebo únavu: Úzkosť a stres spôsobené tokofóbiou môžu viesť k chronickej únave alebo nedostatku energie.

Emocionálne príznaky:

  • Pocit izolácie: Ženy trpiace tokofóbiou sa môžu cítiť izolované od ostatných, najmä od tých, ktorí nechápu ich strach.

  • Vina alebo hanba: Pocity viny alebo hanby za svoje obavy, najmä ak sa cítia pod tlakom spoločnosti alebo svojich blízkych, aby mali deti.

Z čoho vyplýva tokofóbia?

Tokofóbia môže vyplývať z viacerých zdrojov, vrátane:

  • Predchádzajúcich tráum: Ak má žena za sebou traumu, ako je napríklad sexuálne zneužívanie, môže mať zvýšený strach z tehotenstva a pôrodu, ktoré vníma ako ďalšiu potenciálnu traumu.

  • Sociálne a kultúrne faktory: Kultúrne predstavy o pôrode, ako aj spôsoby, akými sú pôrody zobrazované v médiách, môžu vytvárať nerealistické a často negatívne vnímanie procesu pôrodu.

  • Vplyv rodiny a priateľov: Negatívne príbehy o pôrode od rodiny a priateľov môžu tiež prispievať k rozvoju tokofóbie.

  • Osobné zdravotné obavy: Obavy o vlastné zdravie alebo zdravie nenarodeného dieťaťa môžu tiež zintenzívniť strach z tehotenstva a pôrodu.

  • Nízka sebaúcta a pocit nedostatočnosti: Ženy, ktoré majú nízku sebaúctu alebo sa obávajú, že nebudú schopné zvládnuť materstvo alebo bolesti spojené s pôrodom, môžu tiež rozvíjať tokofóbiu.

Je dôležité poznamenať, že tokofóbia je komplexný fenomén, ktorý môže mať mnoho príčin, a jej prejavy a dôsledky sa môžu výrazne líšiť medzi jednotlivými ženami. Preto je prístup k liečbe často individualizovaný a zahŕňa kombináciu psychoterapeutických metód, podpory a v niektorých prípadoch aj medikácie.

Kto môže mať väčšie sklony k tokofóbii?

Tokofóbia môže postihnúť kohokoľvek, ale existujú určité skupiny, ktoré môžu byť náchylnejšie k rozvoju tohto intenzívneho strachu z tehotenstva a pôrodu. Tieto skupiny zahŕňajú:

Ženy negatívnymi skúsenosťami s pôrodom

Toto zahŕňa ženy, ktoré majú za sebou traumatizujúci pôrod, komplikácie počas tehotenstva alebo pôrodu, alebo tie, ktoré zažili negatívne emocionálne reakcie počas alebo po pôrode. Tieto skúsenosti môžu zahŕňať extrémnu bolesť, pocit bezmocnosti, nedostatočnú podporu zo strany zdravotníckeho personálu, alebo zdravotné problémy u matky alebo dieťaťa.

Ženy s psychologickými problémami alebo traumami

Osoby s anamnézou psychologických problémov, ako sú úzkostné poruchy, depresia, PTSD (posttraumatická stresová porucha) z iných udalostí než pôrodu, alebo tie, ktoré zažili sexuálne zneužívanie alebo iné formy traumy, sú náchylnejšie k vývoju tokofóbie. Predchádzajúce psychologické problémy môžu zintenzívniť strach a úzkosť spojené s tehotenstvom a pôrodom.

Ženy, ktoré sú vystavené negatívnym príbehom o pôrode

Časté vystavenie sa negatívnym príbehom o pôrode od rodiny, priateľov, alebo cez médiá môže tiež prispievať k rozvoju tokofóbie. Tieto príbehy môžu vytvárať a upevňovať negatívne vnímanie pôrodu ako extrémne bolestivého a nebezpečného zážitku.

Mladé ženy alebo tínedžerky

Mladšie ženy alebo tínedžerky, ktoré nemajú dostatočné informácie o tehotenstve a pôrode, môžu tiež byť viac náchylné k tokofóbii, najmä ak im chýba podpora alebo prístup k dôveryhodným informáciám.

Diagnostika tokofóbie

Diagnostikovanie tokofóbie zahŕňa komplexný prístup, ktorý zohľadňuje psychologické, emocionálne a niekedy aj fyzické aspekty jedinca. Keďže tokofóbia je špecifický druh úzkostnej poruchy, diagnostický proces obvykle vedú odborníci na duševné zdravie, ako sú psychológovia, psychiatri alebo špecializovaní terapeuti. Pri diagnostikovaní tokofóbie sa používajú klinický pohovor so špecialistom na duševné zdravie, špecializované dotazníky a hodnotiacie škály , ktoré pomáhajú kvantifikovať úroveň úzkosti, obavy a strachu spojené s tehotenstvom a pôrodom.

Liečba tokofóbie

Liečba tokofóbie, ako špecifického druhu úzkostnej poruchy súvisiacej so strachom z tehotenstva a pôrodu, zahŕňa rôzne stratégie a terapie zamerané na zmiernenie príznakov a pomáhanie jednotlivcom v spracovaní a prekonaní ich strachu. Efektívna liečba často vyžaduje individualizovaný prístup, keďže príčiny a prejavy tokofóbie sa môžu medzi jednotlivcami líšiť. Tu sú hlavné metódy liečby, ktoré sa bežne používajú:

Psychoterapia

  • Kognitívno-behaviorálna terapia (KBT): KBT je jednou z najúčinnejších foriem liečby pre mnohé druhy úzkostných porúch, vrátane tokofóbie. Terapia sa zameriava na identifikáciu a zmenu negatívnych myšlienkových vzorcov a presvedčení, ktoré prispievajú k strachu a úzkosti, a pomáha jednotlivcom rozvíjať efektívnejšie copingové stratégie.

  • Expozičná terapia: Táto forma terapie zahŕňa postupnú a kontrolovanú expozíciu stimulom alebo situáciám, ktoré vyvolávajú strach, s cieľom znížiť citlivosť jednotlivca na tieto stimuly a zmenšiť úzkosť.

Farmakoterapia

  • Lieky: V niektorých prípadoch môže byť ako doplnok k psychoterapii užitočná farmakoterapia, najmä ak žena trpí silnou úzkosťou alebo depresívnymi príznakmi. Antidepresíva, ako sú selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI), alebo lieky na úzkosť, môžu byť predpísané na zmiernenie symptómov. inhibítorov monoaminooxidázy (MAOI) po benzodiazepíny a betablokátory. Plán liečby je veľmi individuálny, preto je potrebná kvalitná diagnostika.

Vzdelávanie a informovanosť

  • Vzdelávanie o tehotenstve a pôrode: Poskytovanie spoľahlivých informácií o tehotenstve, pôrode a možnostiach bolesti môže pomôcť zmierniť niektoré neopodstatnené obavy a strachy. To môže zahŕňať účasť na kurzoch prípravy na rodičovstvo alebo konzultácie s porodníckymi odborníkmi.

Prečo je dôležité o tokofóbii hovoriť

Diskusia o tokofóbii je nevyhnutná pre rozbitie tabu a stigma, ktoré obklopuje tento strach. Otvorená komunikácia môže pomôcť ženám cítiť sa menej osamelé vo svojich obavách a poskytnúť im prístup k potrebným zdrojom a podpore.

Veľa ľudí, vrátane niektorých zdravotníckych pracovníkov, nemusí byť odborne oboznámených s tokofóbiou alebo si nemusí uvedomovať jej vážnosť a vplyv na život žien. Otvorená diskusia pomáha zvyšovať povedomie a porozumenie tejto problematike, čo môže viesť k lepšej identifikácii a podpore pre trpiace ženy.

Existuje stigmatizácia spojená s duševným zdravím a fóbiami, vrátane tokofóbie. Toto stigma môže ženy odrádzať od hľadania pomoci prípadne v sebe držať nahromadené emócie a strach. Toto môže viesť k nesprávnym rozhodnutiam a dalším psychickým problémom. Diskusia a osveta pomáhajú rozbiť túto stigmu a povzbudiť ženy, aby hľadali pomoc a podporu.

Počiatky vzniku: História tokofóbie

História tokofóbie, ako medicínsky uznáného psychologického ochorenia, je relatívne nová. Síce nie je špecificky uvedená ako samostatná diagnóza v diagnostickom a štatistickom manuále duševných porúch (DSM-5) alebo v Medzinárodnej klasifikácii chorôb (ICD-10), odborníci ju môžu klasifikovať pod širšie kategórie úzkostných porúch alebo špecifických fóbií podľa príznakov a kritérií uvedených v týchto manuáloch.

Strach z pôrodu je fenomén, ktorý však existuje tak dlho, ako ľudstvo samo. Porozumenie histórie tokofóbie si vyžaduje pohľad na to, ako sa postupy pôrodu a spoločenské vnímanie pôrodu vyvíjali v priebehu času a ako tieto zmeny ovplyvnili vnímanie rizík spojených s tehotenstvom a pôrodom.

Pôrody v minulosti

Jedna z príčin vzniku tokofóbie bol určite fakt, že v dávnych časoch boli pôrody čisto ženskou záležitosťou, kde boli prítomné často len skúsené ženy, často babičky, neskôr možno duly, ktoré poskytovali podporu rodiacej žene bez prítomnosti mužov či lekárskych profesionálov (Pochopiteľne vtedy nejestvovali). Tento prístup umožňoval ženám pôrod v relatívne prirodzenom prostredí.

Tam sa však výhody zrejme končia. Absencia pokročilej medicínskej starostlivosti znamenala, že komplikácie pri pôrode často viedli k tragickým následkom pre matku, dieťa, alebo aj oboch. V konečnom dôsledku bola žena na pôrod sama, na bolesť ju nikto nijak nepripravoval a tak isto jej ani nevedeli od bolesti nejako moc pomôcť.

Vplyv industrializácie a medicínskeho pokroku

S nástupom industrializácie prišiel aj rozvoj medicíny. Tým sa pôrody postupne presunuli z domáceho prostredia do nemocníc, čo malo za následok značné zvýšenie bezpečnosti a úspešnosti pôrodov. Ranné štádiá medicíny si ale nemožno predstavovať ani zďaľeka ako začiatky moderného zdravotníctva. Operačné zákroky boli často brutálne, niekedy priam pokusné a s medikamentami sa tiež viac exprimentovalo a zdravotné následky neboli dostatočne zmapované.

To viedlo síce k väčšiemu počtu úspešných pôrodov avšak často k trvalým zdravotným následkom ale aj psychickým následkom a v neposlednom rade veľkému strachu z doktorov a pôrodu v nemocnici. Okrem iného, tento posun tiež priniesol výraznejšie medicínske zásahy do pôrodného procesu, čo niektoré ženy vnímali ako odobratie kontroly nad vlastným telom.

Nakoľko v medicíne sa v tej dobe pohybovali primárne muži, tí nebrali moc veľa ohľadov na rodiace ženy. Viete si isto predstaviť ako odstrašujúco pôsobili autoritatívne príkazy , zatiaľ čo ste v zraniteľnej pozícii, v bolestiach a s obavami.

Ako sa postoj spoločnosti k tokofóbii menil v priebehu času

S rozvojom medicíny a zlepšovaním pôrodných techník sa postoj spoločnosti pomaly mení. Avšak, pretrvávajúce mýty a zdieľanie negatívnych príbehov môžu stále vplývať na vnímanie pôrodu u žien.

Postoj spoločnosti k tokofóbii a k duševnému zdraviu vo všeobecnosti prešiel v priebehu času významnými zmenami. V minulosti bola duševná zdravotná problematika, vrátane špecifických fóbií ako tokofóbia, často ignorovaná alebo stigmatizovaná. Tento stav bol odrazom širšieho nepochopenia duševných porúch a nedostatku informácií o ich liečbe. Vplyv na vnímanie tokofóbie mali najmä tieto faktory:

Nedostatočné pochopenie

V minulosti bola obava z tehotenstva a pôrodu často vnímaná ako bežná súčasť tehotenstva, ktorú ženy jednoducho musia akceptovať a vyrovnať sa s ňou. Neexistovalo dostatočné uznávanie, že intenzívny strach môže mať hlboké psychologické a fyzické dôsledky.

Stigma a tabu

Rovnako ako mnohé ďalšie duševné zdravotné problémy, aj tokofóbia bola v minulosti tabuizovaná. Ženy, ktoré sa s týmto strachom otvorene vysporiadávali, mohli byť vnímané ako slabé alebo neschopné plniť tradičné rodové role.

Rozvoj psychológie a psychiatrie

S rozvojom psychológie a psychiatrie v 20. storočí začala spoločnosť postupne lepšie rozumieť duševným poruchám a ich vplyvu na jedincov. To viedlo k väčšej dostupnosti informácií a zdrojov pre ľudí, ktorí trpia rôznymi formami úzkosti, vrátane tokofóbie.

Zmeny v reprodukčných právach a emancipácii žien

Postupná emancipácia žien a boj za ich reprodukčné práva tiež ovplyvnili vnímanie tokofóbie. Ako sa ženy stali emancipovanejšími a začali otvorene hovoriť o svojich reprodukčných právach a zdravotných problémoch, spoločnosť začala byť viac otvorená voči diskusiám o tehotenstve, pôrode a s nimi spojených obavách.

Súčasný stav tokofóbie

V súčasnosti sa duševné zdravie stáva čoraz dôležitejšou súčasťou verejného diskurzu. Tokofóbia je uznaná ako diagnóza a patologický stav, ktorý vyžaduje pozornosť a adekvátnu liečbu. Existuje väčšie množstvo informácií a podpory pre ženy trpiace týmto strachom, a spoločnosť sa stáva citlivejšou voči problémom spojených s duševným zdravím. Napriek tomu štúdia o tokofóbii z roku 2012 odhalila že až 13% netehotných žien má silný strach z pôrodu. Až tak silný že sa radšej vzdajú myšlienky na dieťa.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.