Trápi vás nespavosť? Skúste individuálne cvičenia s fyzioterapeutom

Potreba spánku je veľmi individuálna. Priemerne sa pohybuje okolo šesť až osem hodín. Vďaka súčasnému náročnému životnému štýlu je doba spánku stále skracovaná. Vznikajú tak chorobné stavy, kedy spánok neprináša dostatočný odpočinok, človek sa necíti zotavený, behom noci sa často budí, opakovane nemôže zaspať a počas dňa je unavený. Nespavosť alebo insomnia je najčastejšia skupina porúch spánku, ktorej hlavnými príznakmi je porucha zaspávania alebo priebehu spánku.

Druhy porúch spánku

Poruchy spánku rozdeľujeme podľa prevažujúcich príčin na insomniu, teda nespavosť a hypersomniu, čo je naopak nadmerná spavosť. Ďalej sú to poruchy cirkadiánneho rytmu, inak povedané poruchy striedania spánku a bdenia. Parasomniu môžeme popísať ako chorobný stav vyskytujúci sa v súvislosti so spánkom. Zaraďujeme sem námesačnosť, hovorenie zo sna,  a mnohé iné. Z časového hľadiska delíme nespavosť na krátkodobú a chronickú.

Príčiny nespavosti

Nespavosť môže mať radu vyvolávajúcich faktorov, ktoré obvykle rozdeľujeme na vonkajšie a vnútorné. Mali by sa starostlivo preskúmať a vyhodnotiť, aby bolo možné zlý spánok  liečiť. Vnútornou príčinou môže byť psychická, neurologická alebo iná choroba, stres, bolesť, svrbenie alebo vek. U žien napríklad aj menopauza.

K vonkajším príčinám patrí nevhodný životný štýl, nedostatok fyzickej aktivity, opakovaný spánok počas dňa, prípadne vplyv prostredia. Aj nadmerný hluk, teplo alebo svetlo zaspávanie a spánok rušia.

Prevencia nespavosti

Na spánok sa dobre pripravte a rešpektujte pravidlá spánkovej hygieny. Nejedzte, nefajčite, necvičte a nepite alkoholické nápoje aspoň tri hodiny pred spánkom. Spálňu pred spánkom dobre vyvetrajte a udržujte v nej teplotu do 20°C. Zlému spánku sa tiež vyhnete ak nebudete pred zaspávaním zbytočne riešiť dôležité záležitosti. Ak sa vám nedarí zaspať do tridsiatich minút, skúste niečo robiť a ospalosť sa dostaví aj sama.

Príznaky a prejavy nespavosti

Dominujúcimi príznakmi nespavosti sú predĺžená doba zaspávania, prerušovaný spánok a skoré vstávanie. Niekedy si pacient na prebudenie počas noci nespomína, no počas dňa môže pociťovať zvýšenú únavu, ťažko sa mu ráno vstáva, necíti sa zotavený a behom dňa  je menej výkonný.

Ako liečiť nespavosť

Pri liečbe nespavosti sa často používajú lieky pôsobiace na centrálnu nervovú sústavu. Problémom však je, že farmakologiká len navodzujú stav spánku, no neriešia príčinu, ktorá spôsobuje nespavosť. Zlý spánok sa často lieči aj prírodnými prostriedkami. Najčastejšie ide o bylinky, čaje a homeopatiká. Využíva sa tiež liečba odstránením zjavnej príčiny alebo liečba potlačením prejavov príčiny.

Pomôže vám fyzioterapeut

Cvičenie sa často považuje za riešenie problémov so zlým spánkom. Námaha v posilňovni však hneď nespavosť nepremôže. Riešením môže byť využitie rád skúseného fyzioterapeuta, ktorý vám pomôže uvoľniť svalové napätie chrbta a šije. Zmiernia sa tak bolesti, ktoré môžu problémy so spánkom tiež často spôsobovať.

Pravidelné, systematické a nenáročné cvičenie je vynikajúce na spánok. Je potrebné sa držať odporúčaní odborníka, pretože správne cvičenie musí mať svoj systém a metodiku. Výsledky cvičenia sa určite nedostavia ihneď. Mali by ste sa pripraviť, že kým cvičením dokážete poraziť nespavosť, môže prejsť niekoľko mesiacov. Dôležitá je však pravidelnosť a disciplína. S týmito vlastnosťami výsledky určite prídu.

Niekedy je potrebné skúsiť počas liečby nespavosti kombinácie uvedených foriem liečenia sa. Nezabudnite, že prevencia je tiež dôležitá na získanie kvalitného spánku a jeho udržania.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>