Termín pôrodu je jedným z prvých dátumov, ktoré budúce matky zaznačia do svojich kalendárov. Aj keď určenie presného dňa nie je vždy možné, moderné metódy a nástroje ponúkajú pomerne presný odhad. Prečo je dôležité vedieť predpokladaný dátum pôrodu a aké metódy výpočtu existujú?

Výpočet termínu pôrodu: Čo by ste mali vedieť

Na čo slúži určovanie termínu pôrodu?

Výpočet termínu pôrodu je metóda určenia predpokladaného dátumu, kedy by mala tehotná žena porodiť. Tento odhad pomáha lekárom, pôrodným asistentkám, ako aj budúcim rodičom pripraviť sa na príchod dieťaťa. Presný termín pôrodu je dôležitý pre monitorovanie vývoja plodu, plánovanie predpôrodnej starostlivosti a zabezpečenie, že matka dostane potrebnú podporu v posledných týždňoch tehotenstva.

Existuje niekoľko metód výpočtu termínu pôrodu, z ktorých najbežnejšia využíva dátum poslednej menštruácie (DPM). Pri tejto metóde sa k dátumu prvého dňa poslednej menštruácie pridá 280 dní (alebo 40 týždňov), čo je priemerná dĺžka tehotenstva od prvého dňa poslednej menštruácie. Tento spôsob sa nazýva Naegeleho pravidlo.

Ďalšie metódy zahŕňajú výpočet založený na dátume ovulácie alebo dátume oplodnenia, ak sú známe, čo môže poskytnúť presnejší odhad dátumu pôrodu. Ultrazvuk v prvom trimestri tehotenstva tiež umožňuje presné určenie gestačného veku plodu a môže slúžiť na upresnenie alebo potvrdenie termínu pôrodu stanoveného inými metódami.

Napriek tomu, že sa výpočet termínu pôrodu používa na určenie "oficiálneho" dátumu pôrodu, je dôležité si uvedomiť, že ide len o odhad. Len malé percento žien skutočne porodí presne na vypočítaný termín. Väčšina pôrodov sa uskutoční dva týždne pred alebo dva týždne po predpokladanom termíne pôrodu.

Metódy výpočtu termínu pôrodu

1. Termínu pôrodu podľa dňa oplodnenia

Výpočet termínu pôrodu podľa dňa oplodnenia je založený na presnejšej metóde určovania dátumu pôrodu, ak poznáte presný deň, kedy došlo k oplodneniu. Táto metóda je obzvlášť užitočná pri asistovanej reprodukcii, ako je umelé oplodnenie alebo in vitro fertilizácia (IVF), kde je možné presne určiť dátum oplodnenia.

Tehotenstvo tradične trvá približne 38 týždňov (alebo 266 dní) od dňa oplodnenia do predpokladaného termínu pôrodu. Tento časový rámec zohľadňuje, že ovulácia a oplodnenie zvyčajne nastanú približne dva týždne po prvej deň poslednej menštruácie (LMP) u ženy s 28-dňovým menštruačným cyklom. Ak sa výpočet robí z LMP, pridáva sa štandardných 40 týždňov (alebo 280 dní), ale pri známom dni oplodnenia je presnejší východiskový bod a teda sa počíta 38 týždňov.

Ako vyrátať termín pôrodu podľa dňa oplodnenia:

  • Zaznamenajte presný dátum oplodnenia. Tento dátum je kľúčovým východiskom pre výpočet.

  • Pridajte 266 dní (38 týždňov) k dátumu oplodnenia. Týmto získate predpokladaný termín pôrodu.

Príklad výpočtu:

  • Dátum oplodnenia: 15. apríl 2023

  • Pridaných 266 dní: To by vás posunulo na dátum 6. január 2024

V prípade potreby môžete použiť aj online kalkulačku, kde zadáte dátum oplodnenia a automaticky vám vypočíta predpokladaný termín pôrodu.

Treba však pripomenúť, že každé tehotenstvo je individuálne a skutočný termín pôrodu môže byť rôzny v dôsledku mnohých faktorov. Okrem toho, v praxi len malé percento žien rodí presne na predpokladaný termín pôrodu, a je pomerne bežné, že pôrod nastane dva týždne pred alebo po vypočítanom dátume.

2. Termínu pôrodu podľa ovulácie

Výpočet termínu pôrodu na základe dátumu ovulácie je ďalšou presnou metódou určovania predpokladaného dátumu pôrodu, ktorá je obzvlášť užitočná pre ženy s nepravidelným menštruačným cyklom alebo pre tie, ktoré presne vedia, kedy došlo k ovulácii. Táto metóda predpokladá, že oplodnenie nastáva v čase ovulácie, čo umožňuje presnejšie určenie gestačného veku plodu než metóda založená na dátume poslednej menštruácie.

Ako sa vypočíta termín pôrodu podľa dátumu ovulácie:

  • Zaznamenajte dátum ovulácie. Tento deň považujte za deň, keď došlo k oplodneniu. Mnohé ženy používajú ovulačné testy, sledujú bazálnu teplotu tela alebo pozorujú zmeny cervikálneho hlienu, aby určili čas ovulácie.

  • Pridajte 266 dní (alebo 38 týždňov) k dátumu ovulácie. Podobne ako pri výpočte založenom na dni oplodnenia, aj tu sa počíta s tým, že od ovulácie do pôrodu trvá približne 38 týždňov. Toto obdobie zodpovedá priemernej dĺžke tehotenstva od oplodnenia.

Príklad výpočtu:

Ak nastala ovulácia a pravdepodobné oplodnenie 20. júna, predpokladaný termín pôrodu by bol:

  • Dátum ovulácie: 20. jún

  • Pridaných 38 týždňov (alebo 266 dní): Výsledkom bude predpokladaný termín pôrodu niekde okolo 13. marca nasledujúceho roka.

Táto metóda je veľmi užitočná pre ženy, ktoré majú pravidelný alebo dokonca nepravidelný menštruačný cyklus, ale vedia presne určiť, kedy došlo k ovulácii. Je dôležité si však uvedomiť, že aj keď je tento spôsob výpočtu pomerne presný, skutočný termín pôrodu môže ovplyvniť množstvo faktorov a len malé percento žien skutočne rodí na vypočítaný deň.

3. Termín pôrodu podľa poslednej menštruácie

Naegeleho pravidlo alebo výpočet termínu pôrodu podľa poslednej menštruácie je tradičná a široko používaná metóda na výpočet predpokladaného termínu pôrodu na základe dátumu prvého dňa poslednej menštruácie. Toto pravidlo vychádza z predpokladu, že tehotenstvo trvá približne 280 dní alebo 40 týždňov od prvého dňa poslednej menštruácie, čo predstavuje priemernú dĺžku gestačného obdobia.

Ako vypočítať termín pôrodu podľa Naegeleho pravidla:

  • Zaznamenajte dátum prvého dňa poslednej menštruácie. Toto je východiskový bod pre výpočet.

  • Pridajte jeden rok k roku poslednej menštruácie.

  • Od výsledného dátumu odrátajte tri mesiace. Tento krok vás posunie späť do predchádzajúceho gestačného kvartálu, ktorý zodpovedá prvému trimestru tehotenstva.

  • Pridajte sedem dní. Posledný krok koriguje odhad na celkovú dĺžku priemerného tehotenstva, približujúc sa k 280 dňom od prvého dňa poslednej menštruácie.

Príklad výpočtu :

  • Zapíšte prvý deň poslednej menštruácie: 1. apríl 2023.

  • Pridajte jeden rok: 1. apríl 2024.

  • Odrátajte tri mesiace: 1. január 2024.

  • Pridajte sedem dní: 8. január 2024.

Takže podľa Naegeleho pravidla by predpokladaný termín pôrodu bol 8. január 2024.

Dôležité upozornenie:

  • Naegeleho pravidlo predpokladá 28-dňový menštruačný cyklus s ovuláciou okolo 14. dňa. Pre ženy s dlhším alebo kratším cyklom môže byť potrebné prispôsobiť výpočet, aby presnejšie odrážal ich individuálny gestačný vek.

  • Táto metóda poskytuje len odhadovaný termín pôrodu. Len malý percento žien (približne 5%) rodí presne na svoj vypočítaný termín.

4. Termín pôrodu pomocou ultrazvuku

Termín pôrodu určený pomocou ultrazvuku je najpresnejší, najmä ak je vykonaný medzi 8. a 12. týždňom tehotenstva. Táto metóda sa teda obvykle používa v prvom trimestri tehotenstva, keď je možné najpresnejšie určiť gestačný vek plodu a predpokladaný termín pôrodu. Postup určenia termínu pôrodu pomocou ultrazvuku pozostáva z:

  • Ultrazvukové meranie v prvom trimestri: V prvých týždňoch tehotenstva sa ultrazvuk používa na meranie dĺžky plodu od temena po kostrč (CRL – crown-rump length). Toto meranie je veľmi presné, pretože v ranom štádiu tehotenstva rastú všetky embryá približne rovnakým tempom.

  • Výpočet gestačného veku: Na základe merania CRL lekár alebo sonograf vypočíta gestačný vek plodu. Tento údaj sa potom použije na určenie predpokladaného dátumu pôrodu, pridaním zostávajúceho počtu týždňov do 40 týždňov tehotenstva, čo predstavuje priemernú dĺžku tehotenstva od poslednej menštruácie.

  • Ultrazvuk v neskorších fázach tehotenstva: Aj keď je určenie termínu pôrodu pomocou ultrazvuku najpresnejšie v prvom trimestri, v neskorších fázach tehotenstva sa tiež môže použiť na kontrolu rastu plodu a jeho vývoja. V tomto štádiu však môžu byť merania menej presné na určenie dátumu pôrodu, pretože rastové vzorce sa môžu medzi jednotlivými plodmi líšiť.

Presnosť a možné odchýlky

Hoci tieto metódy a nástroje ponúkajú užitočné odhady, dôležité je mať na pamäti, že každé tehotenstvo je jedinečné a môže dôjsť k odchýlkam. Len málo žien rodí presne na vypočítaný termín pôrodu.

Porovnanie presnosti metód určenia termínu pôrodu:

Podľa dňa oplodnenia:

  • Presnosť: Veľmi vysoká, najmä pri asistovanej reprodukcii, kde je presný deň oplodnenia známy.

  • Odchýlka: ±1 týždeň, najmä v prípade prirodzeného počatia, kde môže byť presný čas oplodnenia ťažšie určiteľný.

  • Vyhodnotenie: Najpresnejšia metóda pre ženy, ktoré presne vedia, kedy došlo k oplodneniu.

Podľa ovulácie:

  • Presnosť: Vysoká, predpokladá, že oplodnenie nastane v deň ovulácie alebo krátko po nej.

  • Odchýlka: ±1 až 2 týždne, závisí od presnosti určenia ovulácie a individuálnej variácie v gestačnom období.

  • Vyhodnotenie: Veľmi presná pre ženy, ktoré majú pravidelný menštruačný cyklus a sledujú si ovuláciu.

Podľa poslednej menštruácie (Naegeleho pravidlo):

  • Presnosť: Menej presná, predpokladá 28-dňový cyklus a ovuláciu na 14. deň, čo nemusí platiť pre všetky ženy.

  • Odchýlka: Vyššia, pretože predpokladá pravidelný 28-dňový cyklus s ovuláciou na 14. deň. Rozsah odchýlky je±1 až 3 týždne, môže byť však väčšia pri nepravidelnom cykle.

  • Vyhodnotenie: Dobrá východisková metóda pre rýchly odhad, ale s väčšou pravdepodobnosťou odchýlky.

Pomocou ultrazvuku:

  • Presnosť: Veľmi vysoká, najmä v prvom trimestri, keď sú merania plodu najpresnejšie.

  • Odchýlka: Najnižšia pri meraní v prvom trimestri. Rozsah odchýlky ±3 až 7 dní v prvom trimestri, zvyšuje sa s postupujúcim tehotenstvom.

  • Vyhodnotenie: Zlatý štandard pre určenie termínu pôrodu v tehotenstve, poskytuje presné merania a umožňuje prispôsobiť odhad, ak sa líši od výpočtov založených na LMP alebo ovulácii.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.