Zdravotné pomôcky, ktoré pomáhajú pri bolestiach chrbtice

Bolesť chrbta nie je v dnešnej dobe už ničím výnimočným. Postihuje nie len staršiu generáciu, ale aj mladých ľudí a dokonca deti.

Za bolesťou chrbta môžu stáť rôzne príčiny, no mnohokrát si za ne môžeme sami. Nesprávne držanie tela, málo pohybu alebo naopak extrémne zaťaženie chrbtice, nesprávny spôsob sedenia, nevhodné polohy pri spánku. To všetko môže súvisieť s našimi problémami s chrbtom. Dnes si už našťastie vieme pomôcť rôznymi zdravotnými pomôckami na chrbticu, ktoré nám pomáhajú zmierniť bolesti a tiež predchádzať ich vzniku. Tu sú popísané niektoré z nich.

Masážny ježko

Ide o masážnu rehabilitačnú pomôcku, ktorá sa používa na masáž rôznych častí tela. Jednotlivé gumové hroty ježka stimulujú krvný obeh tých častí tela, ktoré sú málo prekrvené, a tým dochádza k ich zvýšenej citlivosti. Táto pomôcka je vhodná najmä na precvičovanie v období rekonvalescencie po úrazoch. Cena sa líši podľa veľkosti ježka, najmenší kúpite už približne za 2 eurá.

Akupunktúrny masážny koberček

Okrem masážneho ježka sa s obľubou využíva aj akupunktúrny masážny koberček (iplikátor), ktorý je veľmi účinný pri bolestiach chrbtice, kĺbov i svalov. Tiež ho možno využívať aj pri svalovej únave či nespavosti. Koberček funguje na princípe nalepených plastových krúžkov s ihličkami. Používajú ho najmä ľudia, ktorí majú problémy s platničkami a bedrovou chrbticou.  Iplikátor účinne zlepšuje adaptačné schopnosti nášho tela a stimuluje jeho obrannú silu. Vhodný je ako prostriedok na liečbu, ale aj pri prevencii či relaxácii. Na rozdiel od klasického masážneho ježka je cena vyššia. Za masážny koberček zaplatíte okolo 20 Eur.

Napomínacie bandáže

Najlepšou prevenciou proti bolesti chrbta je správne držanie tela. Na to slúži účinná ortopedická pomôcka, nazývaná napomínacia bandáž. Možno ste si všimli, že pri chôdzi či státí ste zhrbení a brucho máte vysunuté neprirodzene dopredu. Bandáž bojuje proti predsúvaniu ramien a vyrovnáva vyklenutú brušnú stenu. Tak udržiava správne držanie trupu. Kúpiť dostať rôzne veľkosti napomínacích bandáží, a to podľa šírky vašich pliec. Preto aj cena je rôzna, no pohybuje sa okolo 5 Eur.

Fitlopta

Sedenie a cviky na fitlopte výrazne posilňujú chrbtové, panvové a brušné svalstvo. Tým sa chrbtica dostáva do správnej pozície. Popritom zlepšuje koordináciu, telesnú kondíciu a v neposlednom rade zvyšuje pohyblivosť kĺbov. Ak trpíte neurologickými ochoreniami, tiež môže byť pre vás tou správnou voľbou. Táto pomôcka je veľmi vhodná aj pre tehotné ženy a ľudí vo vyššom veku. Existuje množstvo cvikov, ktoré sa na fitlopte dajú vykonávať. No už len pri pravidelnom sedávaní na nej pocítite úľavu v jednotlivých častiach chrbtice. Fitloptu dostanete kúpiť už aj v akomkoľvek športovom obchode či na internete. Pre deti môžete kúpiť detskú fitloptu, ktorá sa od klasickej líši malým úchytom na vrchole, kde sa deti dokážu pridržať z dôvodu bezpečnosti.

Ďalšie rehabilitačné pomôcky na chrbticu

Pokiaľ máte sedavú prácu, ideálna pre vás je ergonomická opierka chrbta, ktorej tvar je prispôsobený tvaru vášho chrbta. Proti nesprávnej technike sedenia pomáha predchádzať aj bedrový vankúš na sedenie. Bojuje proti ochoreniam driekovej chrbtice a umožňuje jej správnu podporu. Nesprávne postavenie chrbtice počas spánku vám dopomôže skorigovať ortopedický vankúš. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí trpia nespavosťou alebo majú problémy s chrápaním.

V predajniach so zdravotnými potrebami nájdete aj ďalšie účinné pomôcky, ktorými dokážete kvalitne zabojovať proti bolestiam chrbta. Zadovážiť si môžete okrem spomenutých napríklad rehabilitačnú loptu, rebrový pás, bandáž drieku, infračervenú lampu či rôzne iné.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>