Cukrovka alebo diabetes mellitus je metabolické a chronické ochorenie, ktoré sa týka zvýšenej hladiny glukózy v krvi. Glukóza je pre naše telo zdrojom energie, na jej správne využitie však potrebujeme hormón inzulín produkovaný pankreasom. Štatistiky hovoria, že do roku 2045 bude cukrovku trpieť až 700 miliónov dospelých na celom svete (Medzinárodná diabetická federácia, 2020).

Čo je to diabetes mellitus?

Cukrovka je ochorenie, pri ktorom sa cukor zo stravy efektívne nepremieňa na energiu, ale hromadí sa v krvi, čo sa nazýva hyperglykémia. Hyper znamená nadmerný a glykémia je medicínsky názov pre hladinu glukózy v krvi. Je to buď v dôsledku toho, že pankreas netvorí dostatok inzulínu, alebo telo nedokáže vytvorený inzulín správne využiť. Zdravý človek má hladinu krvného cukru v rozpätí 3,3 – 6,9 mmol/l. Ak je hladina cukru dlhodobo vysoká môže to viesť k poškodeniu nervov, očí, obličiek a iných orgánov a v tom aj spočíva nebezpečenstvo cukrovky. 

Glukóza – základný zdroj energie

Na správne fungovanie organizmu a vykonávanie každodenných činností potrebujeme energiu. Jedným zo zdrojov energie je potrava, konkrétne sacharidy, bielkoviny a tuky. Keďže cukrovka súvisí s metabolizmom sacharidov, pozrieme sa na ne bližšie. Telo štiepi zložitejšie cukry, tzv. polysacharidy na jednoduchšie, monosacharidy. Jedným z nich je aj glukóza, známa pod názvom hroznový cukor či dextróza a je hlavným zdrojom energie pre svaly a mozog. Krvou sa glukóza dostáva do buniek, kde sa premieňa na energiu. Ak má telo dostatok alebo až prebytok glukózy, uloží si ju v podobe polysacharidu glykogénu v pečeni a vo svaloch ako energetický rezervoár, napr. na noc, keď spíme alebo počas zvýšenej telesnej aktivity. Keď telo začne energiu potrebovať, pankreas vytvorí hormón glukagón, ktorý rozštiepi glykogén na glukózu, teda zdroj energie. Pečeň si dokáže tvoriť energiu aj z bielkovín a tukov, ale nie je to tak efektívne. 

Čo robí inzulín v tele?

Premena potravy na energiu pre bunky je komplexný proces. Jedným z nich je rozpad zložitejších cukrov na jednoduchšie, ktoré prejdú až do buniek ako energia. Po jedle sa cukry spolu s ďalšími zložkami potravy trávia a následne vstupujú do krvného obehu, ktorý ich transportuje do buniek. Na to, aby sa to mohlo udiať potrebujeme inzulín, látku, ktorú tvorí pankreas a ktorá zabezpečuje prenos cukrov do buniek, ich rozpad na energiu a tiež ukladanie energie v podobe glykogénu vo svaloch a pečeni. Ak je v tele nedostatok inzulínu, telo si začne ťahať energiu z iných zdrojov, napr. z tukov. Premena tukov na energiu však nie je dokonalá a vznikajú pri tom procese silné kyseliny, ktoré zakysľujú vnútorné prostredie. Zároveň dochádza k odbúravaniu bielkovín, základných stavebných jednotiek organizmu. 

Typy cukrovky

Ochorenie cukrovky má niekoľko rôznych typov. 

Cukrovka 1.typu

Lekári sa len domnievajú, že za vznikom tohto autoimunitného ochorenia je vírus alebo iná neznáma príčina. Pri tomto type cukrovky totiž vlastný imunitný systém napáda bunky v pankrease, v ktorom sa tvorí inzulín. Okolo 5-10% ľudí s cukrovkou má práve tento typ. Často sa vyskytne už u detí, tínedžerov a mladých ľudí a je nutné užívať inzulín. Aktuálne nie je známe, ako predchádzať tomuto typu ochorenia. 

Cukrovka 2.typu

Pri tomto type ochorenia telo nedokáže efektívne využívať tvoriaci sa inzulín, alebo sa inzulín netvorí dostatočne. Okolo 90-95% ľudí s cukrovkou má práve tento typ. Väčšinou sa rozvinie u ľudí s nadváhou, nezdravým životným štýlom a často nemá žiadne prejavy, preto je potrebné chodiť na pravidelné preventívne prehliadky. 

Tehotenská cukrovka

Ide o cukrovku počas tehotenstva, kedy placenta produkuje hormóny, ktoré vplývajú na hladinu inzulínu a žena môže mať vyššie hodnoty cukru v krvi. Tento stav je potrebné sledovať a v prípade potreby aj užívať inzulín na reguláciu cukru v krvi, nakoľko to môže mať neblahý vplyv nielen na matku, ale aj dieťa. 

Prediabetes

Ide o stav kedy sú hodnoty cukru v krvi vyššie ako je normálne, ale nie dosť na určenie cukrovky 2.typu. Pri tomto stave je nutná zmena životného štýlu, inak hrozí vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení. Dobrou správou je, že úprava jedálnička a fyzická aktivita väčšinou stačia na úpravu hladiny cukru v krvi. 

Príčiny, prečo v našom tele cukrovka vzniká

Príčiny vzniku cukrovky súvisia s konkrétnym typom cukrovky. V prípade 1.typu cukrovky lekári nepoznajú príčinu vzniku tohto ochorenia. Svoju rolu môže hrať genetika alebo vírus, ktorý rozpúta autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém ničí beta bunky, ktoré produkujú inzulín. 

V prípade 2.typu cukrovky svoju rolu môže zohrávať životný štýl, napr. obezita, nedostatok pohybu a vysoký príjem sacharidov. Gestačný diabetes alebo tehotenská cukrovka je zas výsledkom hormonálnych zmien, ktorými prechádza žena počas tehotenstva. 

Príznaky cukrovky

Vyššie hodnoty cukru v krvi spôsobujú, že sa vylučuje veľké množstvo glukózy do moču. Glukóza na seba viaže vodu a pacient je nútený často a veľa močiť (aj 3-4L moču denne). Keďže telo si potrebuje stratenú vodu doplniť, často majú pacienti veľký smäd a pocit sucha v ústach, najmä v noci. Pacienti takisto bývajú slabí a unavení, častokrát dochádza k strate hmotnosti. Časté sú kožné a pohlavné infekcie, zhoršený zrak, svalové zášklby, necitlivosť končekov prstov na nohách a iné. Najzávažnejším stavom môže byť až kóma, plytké a rýchle dýchanie, ako dôsledok silného zakyslenia organizmu, vysokej hladiny cukru v krvi a dehydratácie (straty tekutín). 

Nebezpečenstvo cukrovky 2.typu tkvie v tom, že sa častokrát neprejaví vôbec a lekári na ňu prídu až pri preventívnej prehliadke. Absencia príznakov však neznižuje mieru rizika, ktoré cukrovka pre zdravie predstavuje. 

Ako môžeme cukrovku liečiť?

Cukrovka sa najčastejšie lieči podávaním inzulínu a úpravou životného štýlu. Strava diabetika by mala byť pravidelná a vyvážená a obmedziť by sa mali jednoduché cukry – sladkosti, biele pečivo, biely cukor, ovocie s vysokým podielom cukru a alkohol. Ak má človek nadváhu, zníženie hmotnosti môže v boji s cukrovkou výrazne pomôcť. Fyzická aktivita takisto pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi. 

Pri 1.type cukrovky je podávanie inzulínu pravidlom. Existujú 4 druhy inzulínu podľa rýchlosti a trvania jeho účinku – rýchlo, krátkodobo, stredne a dlhodobo pôsobiaci. Pri 2. type cukrovky nemusí byť podávanie inzulínu nevyhnutnosťou, môže stačiť monitorovanie hladiny cukru v krvi a vyvážená strava. Hladina cukru v krvi totiž stúpa podľa množstva a typu jedla, ktoré skonzumujeme. Čím viac sacharidov v potrave tým sa hladina cukru v krvi zvyšuje rýchlejšie. Všetko závisí od vášho konkrétneho stavu a od liečby, ktorú pre vás následne zvolí váš lekár. 

Komplikácie vyvolané cukrovkou

Cukrovka prináša akútne a chronické komplikácie, ktoré sú spôsobené poškodením veľkých ciev (diabetická makroangiopatia) a poškodením malých ciev a nervov (diabetická mikroangiopatia a neuropatia). 

Keďže akútne komplikácie cukrovky spôsobené hypo alebo hyperglykémiou môžu priamo ohroziť život pacienta, vyžadujú si okamžitý zásah. Predísť im možno dodržiavaním zásad racionálneho stravovania, správneho užívania liekov podľa odporúčania lekára, vhodnými pohybovými aktivitami a pravidelnými meraniami glykémie spolu s kontrolou moču na ketolátky a glukózu.

Ďalšími komplikáciami, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú život pacienta s cukrovkou sú chronické komplikácie cukrovky spôsobené dlhodobo vysokými hladinami krvného cukru (hyperglykémie) nad 7 mmol/l a časté rozkolísanie (labilita) glykémií. Ide o vážny chronický stav, pri ktorom podľa postihnutia ciev rozoznávame mikrovaskulárne (poškodenie malých ciev), makrovaskulárne (poškodenie veľkých ciev) a orgánovo špecifické komplikácie (poškodenie konkrétnych orgánov). 

Chronickým komplikáciám cukrovky môžete predísť, oddialiť alebo zmierniť ich priebeh dodržiavaním zásad zdravého stravovania, užívaním liekov podľa odporúčania lekára, vhodnými pohybovými aktivitami a pravidelným meraním glykémie a krvného tlaku.

Cukrovka je nevyliečiteľné ochorenie, ale dnes už plne liečiteľné, to znamená, že vďaka liekom a úprave životosprávy dokážete mať svoj stav plne pod kontrolou a žiť plnohodnotný život.  

Aký užitočný bol tento príspevok?

Kliknutím na hviezdičku ohodnotíte článok

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hlasov: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto ohodnotí tento príspevok.

MUDr. Jozef Staríček
Web | +

Odborné vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)
Atestovaný v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.