Pôrod je jedným z najdôležitejších a zároveň najintenzívnejších zážitkov v živote ženy. Pripraviť sa na tento dôležitý okamih je kľúčové pre plynulý priebeh pôrodu. Existuje niekoľko krokov a opatrení, ktoré môže žena podniknúť, aby zvládli pôrod s istotou a sebadôverou. Tu sú niektoré z nich:

Ako zvládnuť pôrod?

Vzdelávajte sa

Jeden z najdôležitejších krokov je získanie informácií o pôrode a prirodzených procesoch, ktoré sa počas neho budú odohrávať o vašom tele. Účasť na kurzoch predpôrodného vzdelávania, čítanie literatúry a diskusie s lekármi a pôrodným tímom obvykle poskytnú dostatočné znalosti, no ak vás čokoľvek zaujíma pýtajte sa svojho lekára. Máme na vás len jedinú prosbu, neurčujte si diagnózy z internetu.

Praktizovanie techník relaxácie a dýchania

Techniky relaxácie a dýchania pomáhajú uvoľniť sa a zmierniť stres a napätie počas pôrodu. Cvičenie hlbokého dýchania, meditácie a vizualizácie môžu byť užitočné nástroje na zvládanie bolesti a udržanie pokojnej mysle.

Posilnenie svalov panvového dna

Cvičenia svalov panvového dna, ako napríklad kegelove cviky, môžu pomôcť žene pripraviť sa na tlačenie a zvýšiť efektivitu tohto procesu. Silné svaly panvového dna môžu tiež pomôcť s rekonvalescenciou po pôrode a prevenciou s problémom úniku moču.

Podpora pôrodného tímu a partnera

Partner a pôrodný tím môžu poskytnúť dôležitú emocionálnu a fyzickú podporu počas pôrodu. Otvorená komunikácia s partnerom a vyjadrenie svojich potrieb a obáv môže vytvoriť pozitívne a podporné prostredie.

Výber vhodnej pôrodníckej polohy

Pre mnohé ženy môže vhodná pôrodná poloha uľahčiť pôrod. Experimentovanie s rôznymi polohami, ako je poloha na všetkých štyroch, poloha na boku alebo poloha vo vani, môže žene pomôcť nájsť najkomfortnejšiu a najefektívnejšiu Ak by ste mali záujem vedieť viac o výhodách a nevýhodách jednotlivých pôrodných polôh , viac nájdete v našom článku: Ako správne tlačiť pri pôrode, kde sa venujeme práve aj výhodám a nevýhodám jednotlivých polôh.

Dôvera vo vlastné telo a prirodzený priebeh

Je veľmi dôležité, aby ste si ako žena budovala sebadôveru a tiež vieru vo svoje telo pre ktoré je pôrod prirodzenosťou. S podporou pôrodného tímu, správnymi technikami a dôverou vo vlastné schopnosti môže žena prekonať pôrodný proces s istotou a zvýšenou mierou pohodlia.

Plánovanie a príprava na pôrod

Ďalším krokom je vytvorenie plánu pôrodu, ktorý zohľadňuje preferencie ženy a jej očakávania. Plánovanie môže zahŕňať výber miesta pôrodu, rozhodnutie o prítomnosti či neprítomnosti partnera, preferencie týkajúce sa prežívania či neprežívania bolesti a rozhodnutie o použití prírodných alebo farmakologických metód prípadného tlmenia bolesti.

Stravovanie a hydratácia

Zdravá strava a dostatočná hydratácia sú dôležité vždy, no počas tehotenstva a aj počas pôrodu ešte viac. Dobrá výživa môže poskytnúť energiu potrebnú na zvládanie pôrodu.

Príprava na možné komplikácie

Aj keď je väčšina pôrodov prirodzená a bezproblémová, je dôležité byť pripravený na možné komplikácie alebo neočakávané situácie. Diskusia s pôrodným tímom o možných scenároch a plánovanie možných krokov môže uľahčiť prežívanie možnej komplikácie.

Po pôrode

Po pôrode je dôležité venovať pozornosť zotaveniu po fyzickej stránke ale aj emocionálnemu zdraviu. Plánovanie času na odpočinok a zotavenie, ako aj vyhľadávanie podpory a pomoci od partnera, rodiny a priateľov môže pomôcť žene prejsť cez túto dôležitú fázu.

Rodina a podpora okolia

Nakoniec, dôležitým faktorom pri zvládaní pôrodu je podpora zo strany rodiny a priateľov. Spojenie sa s ďalšími ženami v rovnakej fáze tehotenstva, diskusie s dulami alebo účasť na skupinách podpory môžu poskytnúť dôležitú mieru podpory, informovanosť a hlavne pocit

Záver

Zvládnuť pôrod je náročné no zároveň veľmi prirodzené. Vyžaduje si to fyzickú, emocionálnu a psychologickú pripravenosť. Dá sa to aj bez nej, no zbytočne si tým zvyšujete mieru diskomfortu, nepríjemných prekvapení či jednoducho prostú hladinu stresu. S podporou pôrodného tímu, vzdelaním, dôverou vo vlastné telo a plánovaním je možné prekonať pôrod bez zbytočných drám či nadmerného stresu

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.