Tlačenie počas pôrodu je prakticky hlavná činnosť , ktorú budúca mamička počas pôrodu vedome vykonáva. Správne zatlačenie si vyžaduje správnu techniku dýchania a tiež vhodné načasovanie. Správne tlačenie môže zjednodušiť pôrod a zmierňovať pôrodnú bolesť. V minulosti sa odporúčalo riadené tlačenie, kedy pôrodná asistentka alebo lekár viedli rodičku k tlačeniu podľa ich pokynov. Dnes sa však viac uprednostňuje prirodzené tlačenie, kde rodička tlačí podľa vlastných pocitov a potrieb svojho tela.

Prirodzené tlačenie umožňuje rodičke, aby bola viac v súlade so svojím telom a pôrodným procesom. Odborníci radia, aby ženy počúvali svoje telo a tlačili len vtedy, keď cítia tú potrebu. Týmto spôsobom môže byť pôrod plynulejší a menej stresujúci. Je dôležité, aby rodička počas tlačenia dýchala správne a udržiavala relaxáciu, čo môže pomôcť pri otváraní pôrodných ciest a znižovaní bolesti.

V článku nájdete potrebné informácie o rôznych technikách tlačenia. Dozviete sa, ako rozpoznať správny čas na tlačenie, ako efektívne využívať silu kontrakcií a ako sa pripraviť na tlačenie už počas tehotenstva. Článok tiež obsahuje odporúčania pre pôrodné polohy, ktoré môžu uľahčiť tlačenie a prispieť k hladkému priebehu pôrodu.

Ako správne tlačiť pri pôrode?

Spontánne vs. riadené tlačenie

Spontánne tlačenie

Spontánne tlačenie je proces, kedy rodička tlačí podľa vlastných pocitov a potrieb svojho tela , obvykle podľa kontrakcií. Tento prístup je často považovaný za prirodzenejší a môže byť menej stresujúci pre matku aj dieťa.

Výhody:

  • Môže to byť intuitívny spôsob, ako žena reaguje na pôrodný proces, pretože sa spolieha na svoje prirodzené inštinkty.

  • Môže pomôcť žene cítiť sa pripojená k svojmu telu a k prírodnému priebehu pôrodu.

Nevýhody:

  • Niektoré ženy môžu mať ťažkosti s kontrolou nad týmto procesom a môže to viesť k príliš dlhému alebo neefektívnemu tlačeniu.

  • Môže byť náročné udržať konzistentnú techniku tlačenia.

Základná technika spontánneho tlačenia

Je dôležité tlačiť iba počas kontrakcií a snažiť sa využiť ich silu na prirodzené posunutie dieťaťa. Pri tlačení je užitočné zhlboka sa nadýchnuť a dlho tlačiť smerom dole, akoby ste mali zápchu.

Riadené tlačenie

Riadené tlačenie zahŕňa pokyny od zdravotníckeho personálu, ktorý určuje, kedy a ako má rodička tlačiť. Tento prístup môže byť niekedy potrebný, ale môže tiež zvýšiť riziko určitých komplikácií, ako sú natrhnutia hrádze alebo potreba nástrihu. Tento spôsob je na Slovensku asi najčastejší používaný a považuje sa za tradičný/bežný.

Výhody:

  • Pomáha žene udržať konzistentnú techniku tlačenia, čo môže uľahčiť a zrýchliť pôrodný proces.

  • Lekári a pôrodné asistentky môžu poskytnúť pokyny a podporu, čo znižuje možnosť komplikácií a zlepšuje výsledky pôrodu.

Nevýhody:

  • Niektoré ženy môžu pociťovať, že tento prístup je menej prirodzený alebo že strácajú kontrolu nad samotným pôrodom.

  • Niekedy môže riadené tlačenie vyžadovať viac úsilia zo strany matky, čo môže byť vyčerpávajúce.

Správny čas na tlačenie a dýchanie pri pôrode

Tlačenie a dýchanie sú dve základné činnosti, ktoré výrazne ovplyvňujú priebeh pôrodu. Počas prvej doby pôrodnej je dôležité správne dýchať, aby ste sa dokázali uvoľniť a zvládnuť kontrakcie bez silných bolestí. Pri samotnom pôrode, počas druhej doby pôrodnej, nie je nutné tlačiť “ako o život”, ako to často vidíme vo filmoch. Skutočne efektívne tlačenie spočíva v použití prirodzeného vypudzovacieho reflexu a kontrakcií, ktoré môžete podporiť aj správnym dýchaním. Správne dýchanie preto môže zlepšiť efektivitu tlačenia a zároveň znižovať bolesť.

Dýchanie počas prvej doby pôrodnej:

  • Hlboké dýchanie do brucha za pomoci bránice je potrebné pri kontrakciách.

  • Sadnite si pohodlne, položte ruky na brucho, vydýchnite a pomaly sa nadýchnite do brucha.

  • Vnímajte, ako sa vám ruky s bruchom nadvihujú a potom pomaly vydýchnite.

Dýchanie počas druhej doby pôrodnej:

  • Toto dýchanie je najlepšie precvičovať na veľkej toalete.

  • Krátko zhlboka sa nadýchnite a pomaly vydychujte hlboko dolu smerom do vašej panvy, ktorú uvoľnite.

  • Týmto spôsobom budete posúvať bábätko dolu a správne dýchanie môže úplne nahradiť potrebu tlačenia.

Je dôležité, aby ste sa počas pôrodu cítili pohodlne a mali kontrolu nad svojím telom. Dýchanie by malo byť prispôsobené vašim potrebám a môže sa líšiť od toho, čo sa tradične učí na predpôrodných kurzoch. Niektoré ženy zistia, že im najviac vyhovuje dýchanie “po svojom”, bez potreby špeciálnych techník.

Ako sa pripraviť na pôrodné tlačenie už počas tehotenstva

  1. Posilňujte svaly panvového dna: Pravidelné cvičenie svalov panvového dna (napríklad kegelove cviky) počas tehotenstva môže zvýšiť ich silu a pružnosť, čo pomôže pri tlačení počas pôrodu.

  2. Pracujte na správnej dychovej technike: Naučte sa dýchať efektívne a kontrolovať dych počas tlačenia. Hlboké dýchanie a synchronizácia dychu s kontrakciami môže uľahčiť tlačenie a zmierniť napätie.

  3. Poznajte svoje telo: Sledujte svoje telo a učte sa rozpoznávať signály kontrakcií a pôrodu. Porozprávajte sa so svojím lekárom alebo pôrodnou asistentkou o procese pôrodu a čo môžete očakávať.

  4. Rozprávajte sa so svojím pôrodným tímom: Diskutujte so svojím pôrodným tímom (gynekológom, pôrodnou asistentkou, dulou atď.) o svojich obavách, cieľoch a preferenciách týkajúcich sa pôrodu a tlačenia. Získajte odporúčania a podporu.

  5. Vykonávajte cvičenia na uvoľnenie: Cvičenia na uvoľnenie, ako je joga, meditácia alebo relaxačné techniky, vám môžu pomôcť udržať pokojnú a uvoľnenú myseľ počas pôrodu a tlačenia.

  6. Vyberte si vhodnú pôrodnú polohu: Skúmajte rôzne pôrodné polohy a zistite, ktorá vám najviac vyhovuje a uľahčuje tlačenie. Už počas tehotenstva môžete skúšať polohy, ako je poloha na všetkých štyroch alebo poloha na boku.

Pripravenosť na pôrodné tlačenie už počas tehotenstva môže výrazne zlepšiť váš pôrodný zážitok a pomôcť vám cítiť sa sebavedomejšie a pohodlnejšie počas tohto dôležitého procesu.

Vhodné pôrodné polohy, ktoré uľahčujú pôrod a tlačenie

Pri výbere správnej polohy pri tlačení počas pôrodu je dôležité zohľadniť pohodlie rodičky, ako aj efektivitu a bezpečnosť pre dieťa.

Niektoré z najčastejších polôh, ktoré sa odporúčajú počas druhej doby pôrodnej:

Poloha na chrbte

Výhody:

  • Lekári majú lepší prístup k monitorovaniu pôrodu.

  • Možnosť použitia rôznych pôrodných pomôcok.

Nevýhody:

  • Stláčanie žily dolnej dutiny, čo môže spomaliť pôrod.

Poloha na všetkých štyroch

Výhody:

  • Uvoľnenie tlaku na chrbticu.

  • Pomáha otvárať panvu.

Nevýhody:

  • Nepraktická pre použitie niektorých pôrodných pomôcok.

Poloha na boku

Výhody:

  • Umožňuje lepšiu cirkuláciu krvi do maternice.

  • Uvoľňuje tlak na dolnú časť chrbta.

Nevýhody:

  • Náročná na udržanie počas celého pôrodu.

Poloha v sede

Výhody:

  • Pomáha pri otváraní panvy.

  • Znižuje tlak na chrbticu.

Nevýhody:

  • Nepraktická pre použitie niektorých pôrodných pomôcok.

  • Zvyšuje riziko slzenie tkanív.

Najprirodzenejšie polohy

Medzi týmito polohami by sa za najprirodzenejšiu mohla považovať poloha na všetkých štyroch alebo poloha na boku, keďže obe tieto polohy umožňujú žene cítiť sa pohodlne a prirodzene a umožňujú tiež cirkuláciu krvi do maternice a otváranie panvy bez zbytočného tlaku na chrbticu.

Polohy, ktoré najviac uľahčujú pôrod

Medzi polohy, ktoré najviac uľahčujú pôrod, patrí poloha na všetkých štyroch a poloha na boku. Tieto polohy umožňujú prirodzenejšie otvorenie panvy a umožňujú gravitácii pomáhať s pohybom dieťaťa smerom von. Pri polohách na všetkých štyroch je tlak na chrbticu minimalizovaný, čo môže uľahčiť pohyb dieťaťa cez pôrodný kanál. Poloha na boku tiež umožňuje cirkuláciu krvi do maternice a uvoľňuje tlak na dolnú časť chrbta, čo môže tiež podporiť plynulý priebeh pôrodu. Tieto polohy umožňujú, aby gravitácia bola využitá v prospech pôrodu a môžu byť považované za prirodzenejšie voči telu ženy.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.