🩺 Nová Ambulancia všeobecného lekára! Prijímame pacientov! Viac info 💉 Zápis do ambulancie

Myofasciálny syndróm: Chronické bolesti svalov

Myofasciálny syndróm (MFS) je chronický stav charakterizovaný bolesťou a stuhnutosťou svalov spôsobenou tvorbou myofasciálnych spúšťových bodov (trigger points) v svaloch a spojivových tkanivách (fasciách). Tento syndróm môže výrazne ovplyvniť kvalitu života pacienta, spôsobovať obmedzenie pohybu a chronickú únavu. V tomto článku sa podrobne pozrieme na mechanizmus, príčiny, diagnostiku, liečbu a manažment myofasciálneho syndrómu, a tiež na porovnanie s inými podobnými ochoreniami, ako sú fibromyalgia a syndróm chronickej únavy.

Mechanizmus a patofyziológia myofasciálneho syndrómu

Myofasciálny syndróm je spôsobený tvorbou myofasciálnych spúšťových bodov, ktoré sú malé, hypersenzitívne uzlíky v svaloch a fasciálnom tkanive. Tieto body môžu byť aktívne alebo latentné:

  • Aktívne spúšťové body: Spôsobujú bolesť aj v pokoji a často vyžarujú bolesť do iných oblastí tela.

  • Latentné spúšťové body: Sú bolestivé iba pri tlaku a môžu obmedziť pohyblivosť a silu svalov.

Patofyziológia MFS zahŕňa:

  • Mikrotraumy a nadmerné zaťaženie: Opakované mikrotraumy alebo nadmerné zaťaženie svalov vedú k poškodeniu svalových vlákien a následnej tvorbe spúšťových bodov.

  • Nedostatočné prekrvenie: Spúšťové body môžu narušiť prekrvenie svalov, čo vedie k hromadeniu metabolitov a ďalšiemu zhoršeniu bolesti a stuhnutosti.

  • Neurologické faktory: Abnormálna aktivita periférnych nervov a centrálneho nervového systému môže prispievať k hypersenzitivite a trvalej bolesti.

Príčiny a rizikové faktory

Myofasciálny syndróm môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ktoré zahŕňajú:

  • Fyzické faktory: Nadmerné používanie svalov, nesprávna technika pri cvičení, zlé držanie tela a fyzické traumy.

  • Psychologické faktory: Stres, úzkosť a depresia môžu zvýšiť napätie svalov a prispieť k tvorbe spúšťových bodov.

  • Metabolické a nutričné faktory: Nedostatok vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín D a horčík, môže prispieť k vzniku MFS.

  • Iné zdravotné stavy: Chronické ochorenia, ako sú diabetes a reumatické ochorenia, môžu zvyšovať riziko myofasciálneho syndrómu.

Klinické prejavy a diagnostika

Hlavné príznaky myofasciálneho syndrómu zahŕňajú:

  • Chronická bolesť svalov: Bolesť je lokalizovaná alebo vyžarovaná z postihnutých svalov a môže byť tupá alebo ostrá.

  • Stuhnutosť a obmedzená pohyblivosť: Postihnuté svaly môžu byť stuhnuté a ťažko pohyblivé, čo obmedzuje každodenné aktivity.

  • Svalové kŕče a slabosť: Časté svalové kŕče a znížená sila svalov sú bežné.

  • Citlivosť na dotyk: Spúšťové body sú veľmi citlivé na tlak a môžu vyvolať bolesť pri dotyku.

Diagnostika MFS zahŕňa:

  • Klinické vyšetrenie: Lekár vyhľadáva spúšťové body palpáciou svalov a hodnotí bolesť a obmedzenú pohyblivosť.

  • Zobrazovacie techniky: Zobrazovacie techniky, ako ultrasonografia a MRI, môžu pomôcť vylúčiť iné ochorenia, ale nie sú špecifické pre diagnostiku MFS.

  • Elektromyografia (EMG): EMG môže byť použité na hodnotenie svalovej aktivity a vylúčenie neuromuskulárnych ochorení.

Liečebné postupy a manažment

Liečba myofasciálneho syndrómu je zameraná na zmiernenie bolesti, uvoľnenie spúšťových bodov a obnovenie funkcie svalov. Liečebné prístupy zahŕňajú:

  1. Fyzioterapia:

    • Myofasciálne uvoľňovanie: Manuálne techniky, ktoré uvoľňujú napätie v spúšťových bodoch a fascialnom tkanive.

    • Stretching a posilňovanie: Cvičenia na zlepšenie flexibility a sily svalov.

    • Ultrazvuková terapia a elektroterapia: Použitie ultrazvuku a elektrických prúdov na zmiernenie bolesti a zlepšenie prekrvenia.

  2. Farmakologická liečba:

    • Analgetiká a NSAID: Lieky na zmiernenie bolesti a zápalu.

    • Svalové relaxanciá: Lieky na uvoľnenie svalového napätia.

    • Antidepresíva a antikonvulzíva: Lieky na zmiernenie chronickej bolesti a zlepšenie nálady.

  3. Invazívne metódy:

    • Injekcie do spúšťových bodov: Injekcie anestetík alebo kortikosteroidov priamo do spúšťových bodov na zmiernenie bolesti.

    • Suché ihly (dry needling): Technika používaná na uvoľnenie spúšťových bodov pomocou tenkých ihiel bez aplikácie liekov.

Porovnanie s inými podobnými ochoreniami

Myofasciálny syndróm môže byť zamieňaný s inými chronickými bolestivými stavmi, ako sú fibromyalgia a syndróm chronickej únavy, ale existujú kľúčové rozdiely medzi týmito ochoreniami:

  1. Fibromyalgia:

    • Príznaky: Celková bolesť svalov a kostí, únava, poruchy spánku a citlivosť na tlak v rôznych častiach tela.

    • Diagnostika: Diagnóza je založená na klinických kritériách vrátane rozšírenej bolesti trvajúcej viac ako tri mesiace a prítomnosti citlivých bodov (tender points).

    • Liečba: Liečba zahŕňa fyzioterapiu, lieky (antidepresíva, antikonvulzíva, analgetiká) a behaviorálnu terapiu.

  2. Syndróm chronickej únavy (CFS):

    • Príznaky: Výrazná únava, ktorá neustupuje ani po odpočinku, bolesť svalov a kĺbov, bolesti hlavy, poruchy spánku a kognitívne problémy.

    • Diagnostika: Diagnóza je založená na prítomnosti výraznej únavy trvajúcej viac ako šesť mesiacov spolu s ďalšími symptómami.

    • Liečba: Liečba zahŕňa gradovanú fyzioterapiu, behaviorálnu terapiu a symptomatickú liečbu liekmi.

Rozpoznávanie a diferenciálna diagnostika

Rozpoznávanie myofasciálneho syndrómu zahŕňa starostlivé klinické vyšetrenie a diferenciálnu diagnostiku na vylúčenie iných ochorení:

  • Klinické vyšetrenie: Lekár vykonáva detailné vyšetrenie svalov na identifikáciu spúšťových bodov a hodnotí prítomnosť ďalších symptómov, ktoré by mohli naznačovať fibromyalgiu alebo CFS.

  • Laboratórne testy: Na vylúčenie iných stavov, ako sú reumatické ochorenia, môžu byť použité krvné testy na hodnotenie zápalových markerov a autoimunitných protilátok.

  • Zobrazovacie techniky: Ultrazvuk a magnetická rezonancia (MRI) môžu byť použité na vylúčenie iných štrukturálnych problémov, ako sú svalové trhliny alebo iné poškodenia tkanív, ktoré by mohli vysvetľovať symptómy pacienta.

Zaujímavé zistenia z lekárskej praxe

Jedným z dôležitých zistení v oblasti myofasciálneho syndrómu je, že včasná diagnostika a intervencia môžu výrazne zlepšiť výsledky liečby a znížiť chronickú bolesť. Výskum ukázal, že kombinácia fyzioterapie, farmakologickej liečby a behaviorálnych techník môže byť najefektívnejšia pri manažmente MFS.

Štúdie tiež naznačujú, že určité techniky, ako je suché ihly (dry needling) a myofasciálne uvoľňovanie, môžu mať dlhodobý pozitívny vplyv na zmiernenie spúšťových bodov a zlepšenie funkcie svalov.

Prevencia a každodenný manažment

Prevencia myofasciálneho syndrómu zahŕňa udržiavanie zdravého životného štýlu a správneho držania tela, vyhýbanie sa nadmernému zaťaženiu svalov a pravidelné cvičenie na posilnenie a uvoľnenie svalov. Dôležité sú tiež techniky na zvládanie stresu a psychologickú podporu.

  • Udržiavanie správneho držania tela: Správne držanie tela pri práci, cvičení a odpočinku môže znížiť riziko vzniku spúšťových bodov.

  • Pravidelné cvičenie: Cvičenia na posilnenie a uvoľnenie svalov môžu pomôcť udržiavať svaly v dobrej kondícii a znižovať napätie.

  • Zvládanie stresu: Relaxačné techniky, ako je joga, meditácia a hlboké dýchanie, môžu pomôcť znížiť svalové napätie spôsobené stresom.

Výskum a budúce perspektívy

Výskum v oblasti myofasciálneho syndrómu prináša nové poznatky, ktoré môžu viesť k vylepšeniu diagnostiky, liečby a manažmentu tohto ochorenia. Budúce perspektívy zahŕňajú:

  • Genetické štúdie: Výskum genetických faktorov, ktoré prispievajú k vzniku myofasciálneho syndrómu, môže viesť k lepšiemu pochopeniu mechanizmov ochorenia a vývoju nových liečebných stratégií.

  • Regeneratívna medicína: Pokroky v oblasti regeneratívnej medicíny, ako sú kmeňové bunky a tkanivové inžinierstvo, môžu ponúknuť nové možnosti na obnovu poškodeného svalového tkaniva a zlepšenie funkcie svalov.

  • Personalizovaná medicína: Personalizovaný prístup k liečbe, ktorý zohľadňuje genetické, biologické a životné faktory jednotlivých pacientov, môže zlepšiť účinnosť a výsledky liečby.

Záver

Myofasciálny syndróm je chronický stav, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života pacientov. Včasná diagnostika a komplexný prístup k liečbe, zahŕňajúci fyzioterapiu, farmakologickú liečbu a behaviorálne techniky, môžu pomôcť zmierniť symptómy a zlepšiť funkciu svalov. Pokroky v biologických terapiách a regeneratívnej medicíne prinášajú nové nádeje pre pacientov s myofasciálnym syndrómom. Správne riadenie ochorenia, podpora a informovanosť pacientov sú kľúčové pre zvládnutie tohto ochorenia a zlepšenie kvality života.

Literatúra

  1. Simons, D. G., Travell, J. G., & Simons, L. S. (1999). Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual. Vol. 1. Upper Half of Body.

  2. Shah, J. P., Thaker, N., Heimur, J., Aredo, J. V., Sikdar, S., & Gerber, L. H. (2015). Myofascial trigger points then and now: A historical and scientific perspective. PM&R, 7(7), 746-761.

  3. Gerwin, R. D. (2014). Myofascial pain syndrome: Here we are, where must we go? Journal of Musculoskeletal Pain, 22(3), 227-238.

  4. Fernández-de-Las-Peñas, C., Dommerholt, J., & Gerwin, R. D. (2018). Trigger Point Dry Needling: An Evidence and Clinical-Based Approach. Elsevier.

  5. Travell, J. G., & Simons, D. G. (1992). Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual. Vol. 2. The Lower Extremities. Baltimore: Williams & Wilkins.

  6. Bennett, R. (2007). Myofascial pain syndromes and their evaluation. Best Practice & Research Clinical Rheumatology, 21(3), 427-445.

  7. Huguenin, L. K. (2004). Myofascial trigger points: The current evidence. Physical Therapy in Sport, 5(1), 2-12.

  8. Tough, E. A., White, A. R., Cummings, T. M., Richards, S. H., & Campbell, J. L. (2009). Acupuncture and dry needling in the management of myofascial trigger point pain: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Pain, 13(1), 3-10.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.