Správne stravovanie pri cukrovke

Stravovanie je neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Ako je to však so stravovaním pri určitých typoch cukrovky? Vyvážená strava môže výrazne ovplyvniť stav pacientov s týmto druhom ochorenia, dokonca sú prípady, kedy sa pacientom len vďaka strave podarilo dostať cukrovku pod kontrolu úplne. Prečítajte si niekoľko rád ako sa s cukrovkou správne stravovať.

Základ stravy pri cukrovke

Strava je dnes vo všeobecnosti veľkou témou. Zatiaľ čo niektorí podliehajú trendom a skúšajú rôzne stravovacie režimy, sú ľudia, ktorí stravu neriešia vôbec a jedia to, na čo majú chuť. Človek s cukrovkou sa však o stravu musí zaujímať, pretože priamo ovplyvňuje jeho zdravotný stav. Neexistuje všeobecná diéta pre cukrovkárov, ktorá by platila celoplošne pre všetkých. Každý pacient s cukrovkou by mal porozumieť, ako glykémia, teda hladina cukru v krvi funguje, čo ju ovplyvňuje a ako si ju upraviť podľa aktuálneho stavu.  Plánovanie jedál, rátanie sacharidov v jednotlivých potravinách a monitorovanie hladiny cukru sú bežnou súčasťou života pacientov s cukrovkou.  Jedlo pozostáva z troch základných zložiek - tuky, bielkoviny a sacharidy. Každé jedlo s obsahom sacharidov zvýši hladinu cukru v krvi - glykémiu - cca 10-15 minút po jeho konzumácii. Rýchlosť, ktorou sacharid zdvihne hladinu cukru v krvi je podmienená glykemickým indexom (GI). Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie hladina cukru stúpne.  Sacharidy sa tráviacim procesom menia na glukózu, ktorá predstavuje využiteľný zdroj energie. Ak prijmeme nadbytok, telo si uloží energiu v podobe glykogénu v pečeni. Avšak na to, aby telo vedelo transformovať glukózu z krvi do buniek, potrebuje inzulín, ktorý sa v prípade cukrovkárov tvorí v obmedzenom množstve, vôbec, alebo ho telo jednoducho nevie využiť.  Podľa množstva sacharidov si poľahky možno vyrátať aj množstvo inzulínu, ktoré je potrebné telu dodať na spracovanie cukru.  Potraviny, ktoré obsahujú sacharidy: obilniny a cereálie, ryža, zemiaky, pečivo, pečené produkty, niektorá zelenina (kukurica, hrach, fazuľa), ovocie a ovocné šťavy, mlieko a mliečne produkty, med, cukor a sladkosti. 

Sacharidové jednotky

Rátanie sacharidov z každého jedla by zabralo skutočne veľa času. Na začiatku vám samozrejme poradí váš lekár a diétna sestra, poradia vám čo, kedy a koľko konzumovať podľa vašej váhy, veku a iných pridružených diagnóz. Je však praktickejšie osvojiť si rátanie sacharidových jednotiek a môcť sa tak spoľahnúť na seba.  Sacharidové jednotky (SJ) je jednoduchý spôsob, ako zvládnuť rátanie prijatých sacharidových v jedle. Diabetici si tak poľahky môžu vyrátať množstvo prijatých sacharidov z jedla. Obsah sacharidov v danej potravine je vyhodnotený na sacharidovú jednotku, ktorá zvýši glykémiu cca o 2 mmol/l. Dve hygienické vrecúška cukru, to je jedna sacharidová jednotka, ktorá zvýši glykémiu o 2 mmol/l.  1 SJ sa rovná 10 g sacharidov. Na etikete každého výrobku možno nájsť obsah sacharidov na 100 g. Gramy sacharidov následne vydelíme číslom 10 a výsledok je počet SJ v 100 g výrobku.

Strava a jednotlivé typy cukrovky

V článku o rôznych typoch cukrovky sa dozviete o rozdiele jednotlivých typov tohto ochorenia. Teraz sa pozrieme na to, či sa líšia aj v spôsobe stravovania.  

Stravovanie pri cukrovke 1.typu

Pri tomto type cukrovky pankreas, podžalúdková žľaza, neprodukuje žiadny inzulín a pacient je odkázaný na umelé dodanie inzulínu. Aj napriek pokročilým technológiám (inzulín, ktorý sa predpisuje má 18 až 24 hodinový účinok postupného uvoľňovania, prípadne od 3 až nad 24 hodín postupného uvoľňovania), by mal pacient dbať aj na stravu, pretože si môže ľahko privodiť hyper alebo hypoglykémiu. Umelý inzulín totiž pri postupnom uvoľňovaní znižuje hladinu cukru v krvi nehľadiac na to, či prijímate potravu alebo nie, preto sa pacient nesmie prejesť ale ani byť hladný.  Dodržujte preto niekoľko zásad:

  • Informujte sa o tom, aký typ inzulínu užívate

  • Ak zjete väčšie množstvo rýchlych sacharidov, majte pri sebe inzulín s rýchlou vstrebateľnosťou (sladkosti, múčne výrobky, atď.)

  • Konzumujte prevažne sacharidy s postupným a pomalým uvoľňovaním (strukoviny, zelenina, atď.)

  • Noste pri sebe prvú pomoc v podobe rýchlych sacharidov, v prípade, že nastane hypoglykémia 

  • Pravidelne si merajte hladinu cukru, aby ste zistili, ako na vás vplýva strava 

Z troch základných zložiek potravy - tuky, bielkoviny a sacharidy - budú diabetika najviac zaujímať práve sacharidy, pretože len tie priamo vplývajú na hladinu cukru v krvi.  Existujú 3 základné typy sacharidov: škrob, cukor a vláknina. Ďalej sacharidy rozdeľujeme na tie s rýchlou a pomalou vstrebateľnosťou, to znamená ako rýchlo sa premenia na glukózu a vstúpia do krvi. Vo všeobecnosti platí, a nielen pre ľudí s cukrovkou, že je zdraviu prospešnejšie konzumovať prevažne sacharidy s postupným uvoľňovaním, kvôli stabilnejšej hladine cukru v krvi. Avšak, na rýchly cukor takisto netreba zanevrieť. V prípade rýchleho poklesu cukru, hypoglykémie, vás rýchly sacharid - pečivo alebo sladkosť, môžu zachrániť od nepríjemného, prípadne až život ohrozujúceho stavu.  Ovocie obsahuje ovocný cukor - fruktózu, ktorá je však doprevádzaná vlákninou, vodou a ďalšími živinami, takže ovocie je v zásade bezpečné.  Ovocie s nízkym GI: čerešne, slivky, jablko, hrušky, pomaranče a kiwi.  Ovocie so stredným GI: ananás, mango, banán a grep. Zelenina sa rozdeľuje na tú s obsahom škrobu a bez obsahu škrobu. Škrobovú zeleninu možno rátať do celkového príjmu sacharidov, zatiaľ čo zeleninu bez škrobu len ako zdroj vitamínov a antioxidantov.  Zelenina so škorobom: repa, hrach, tekvica, kukurica, mrkva, zemiaky, fazuľa a šošovica. Zelenina bez škrobu: brokolica, paradajky, zeler, uhorka, hríby, artičoky, špargľa, repa, karfiol, mrkva, uhorky, baklažán a paprika. Pre diabetikov budú zaujímavé aj celozrnné potraviny, ako zdroj sacharidov s nízkym GI. Celozrnná múka je vyrobená z obilnín, z ktorých neboli odstránené vrchné obaly - otruby a klíčky, vďaka čomu sa v nich udrží omnoho viac živín - vitamínov, minerálov a vlákniny. To z nich robí nutrične hodnotnejšiu potravinu ako v prípade bielej múky a pre diabetikov aj dobrý zdroj sacharidov s postupným uvoľňovaním, teda stabilnejšou hladinou cukrov v krvi. Medzi celozrnné potraviny patrí ovsené vločky, hnedá ryža, quinoa, celozrnný chlieb, špaľdová múka. Dôležitými prvkami stravy pre diabetikov sú aj bielkoviny a tuky. V prípade bielkovín sa zamerajte na tie, ktoré neobsahujú veľké množstvo tuku, napr. vajcia, chudé mäso, strukoviny a nízkotučné mliečne výrobky. V prípade tukov sú to hlavne omega-3-mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách, ďalej orechy, avokádo, vajcia, semená a olivový olej.  Tieto rady samozrejme nie sú vyčerpávajúce a je potrebné sa ohľadom stravy vzdelávať, sledovať svoj stav a hlavne konzultovať nastavenie stravy so svojím lekárom.

Stravovanie pri cukrovke 2.typu

Na rozdiel od 1.typu cukrovky, v prípade 2.typu, ktorý je v mnohých prípadoch získaný nesprávnou životosprávou, je možné hladiny cukru upraviť špeciálnym stravovacím programom. Existuje NFI protokol (Natural Food Interactions), teda stravovací plán, ktorý je založený na rastlinnej potrave, ktorý neobsahuje žiadne živočíšne výrobky a stravovanie pozostáva výlučne zo strukovín, orechov, semien, ovocia a zeleniny. Každému diabetikovi sa šije na mieru podľa veku, pohlavia, výšky, hmotnosti a iných diagnóz. Stravovanie podľa neho môže privodiť diabetikovi zlepšenie hodnoty cukru v krvi, glykovaného hemoglobínu, zníženie váhy, či dokonca úpravu liečby.  Tento protokol je postavený na znalostiach o chemických reakciách medzi jednotlivými potravinami, ktoré pomáhajú odbúravať tuk v tele, ovplyvňujú metabolizmus tukov a takisto upravujú inzulínovú rezistenciu. Je to vďaka tomu, že strava bez živočíšnych výrobkov je bohatá na vlákninu a magnézium a rôznymi mechanizmami zlepšuje citlivosť na inzulín, stimuluje jeho vylučovanie a spomaľuje vstrebávanie glukózy. Výsledkom tohto stravovania je pokles váhy, zlepší sa látková premena, zníži sa glykémia, klesne cholesterol a triacylglyceroly v krvi a následne klesne aj krvný tlak.  V prípade, že nemôžete alebo nechcete tento protokol dodržiavať, máme pre vás niekoľko stravovacíc h typov:

  • Jedzte pravidelne. Každé 3-6 hodín.

  • Znížte denný energetický príjem, aby ste váhu znížili, alebo si ju aspoň udržali.

  • Jedzte  ovocie a zeleninu. 3-4 porcie zeleniny cca 200-400 g/deň a 2-3 porcie ovocia cca 100-300 g/deň.

  • Dodržujte pitný režim. Prijímajte minimálne 25 ml tekutiny na kg telesnej hmotnosti. 1 liter získate z potravín (polievka, ovocie a pod.).

  • Soľte s mierou. Vyhýbajte sa presoleným potravinám, ako sú napríklad tyčinky a zemiačiky.

  • Obmedzte tuky. Porciu tučného mäsa alebo syra (40-50 g) si doprajte maximálne raz denne. Všeobecne platí - čím tučnejšie, tým menšie porcie.

  • Zaraďte ryby a rybí tuk min. 2x týždenne do svojho jedálnička.

  • Ideálne zloženie hlavného jedla: bielkoviny (vajcia, syr, mäso) + príloha (pečivo, zemiaky, ryža, cestoviny) + zelenina

  • Jednoduché cukry si môžete dopriať, ale len v malom množstve (do 50 g), ideálne v dňoch, kedy máte vyššiu fyzickú aktivitu alebo keď potrebujete rýchlo doplniť cukor v prípade hypoglykémie.

  • Obmedzte príjem údenín a ochutených nápojov.

DIA výrobky

Dnes už aj v bežných potravinových reťazcoch možno nájsť výrobky s označením DIA, teda určených pre ľudí s cukrovkou. Sú to výrobky, ktoré obsahujú menej cukru, prípadne umelé sladidlá a je na nich uvedený počet SJ, čo je veľmi praktické.  Avšak neznamená to, že ich diabetik môže konzumovať neobmedzené množstvo, alebo, že môže konzumovať len tieto výrobky, pretože aj potraviny s označením DIA obsahujú cukor, ktorý vplýva na glykémiu. Ak však patríte ku diabetikom s vyššou telesnou váhou, nemali by ste konzumovať ani sladkosti s označením DIA, pretože okrem cukru obsahujú aj tuky, umelé sladidlá a bielkoviny, ktoré vo veľkom množstve poškodzujú obličky. Umelé sladidlá sa často označujú za toxické, chemické, nebezpečné, aj keď existujú aj prírodného pôvodu, napr. Stévia. Každopádne konzumácia umelých sladidiel vo vyššej miere určite zdraviu neprospieva.  Ak máte neodolateľnú chuť na sladké doprajte si bobuľové ovocie, prípadne 2 kocky čokolády s vysokým obsahom kakaa.  Raz za čas nemôže uškodiť ani DIA sladkosť, ale ako pri všetkom, aj tu platí, všetko s mierou. 

Potraviny, ktoré zhoršujú priebeh cukrovky

Z vyššie napísaného vyplýva, že diabetici si svoj zdravotný stav môžu výrazne vylepšiť, ale i zhoršiť výberom stravy. To, čo jeme, máme plne pod kontrolou, preto ak trpíme diabetom a záleží nám našom zdraví, určite by sme sa o stravu mali zaujímať. Sacharidy sú jednoznačne zložkou potravy, ktoré cukrovku ovplyvnia najviac.  Jednoduché cukry obsiahnuté v cukre, sladkostiach, múčnych a pekárskych výrobkoch z bielej múky, sladených jogurtoch a iných mliečnych výrobkoch glykémiu zvýšia veľmi rýchlo, no rýchlo aj znova klesne. Tieto výkyvy sú pre cukrovkára nepriaznivé a lepšie je udržiavať si hladinu cukru v krvi stabilnú. Pozor si dajte aj na vysoký obsah tuku a bielkovín. Nasýtené tuky v strave zvyšujú cholesterol, čo môže prispieť k upchávaniu ciev a srdcovo-cievnym ochoreniam a prispievajú aj k ďalším ochoreniam. Vysoký podiel bielkovín v strave takisto zaťažuje trávenie a môže poškodiť obličky. Strava diabetika by mala byť pravidelná, vopred plánovaná a vyvážená. 

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.