Pitie kávy je každodennou súčasťou života mnohých ľudí. Názory na to, aké má káva účinky, sú však rôzne. Niektorí tvrdia, že káva je veľmi zdravá, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že ide o veľmi škodlivý nápoj. Pozrime sa na vplyv tohto nápoja a kofeínu, ktorý obsahuje, na naše cievy a organizmus.
Káva a cievy
Kofeín je produkt, ktorý sa prirodzene nachádza v surových kávových zrnách, kakau a čajových lístkoch. Môže znižovať pocity únavy a zlepšovať koncentráciu. Jeho účinky nastupujú už po 15 minútach po konzumácii a môžu trvať až 6 hodín. Účinky sa u jednotlivých ľudí do značnej miery líšia, hlavne na základe životného štýlu a genetiky. Mnohí ľudia zaraďujú kávu medzi nápoje a potraviny pre zdravé cievy. Kofeín totižto pôsobí povzbudivo, spôsobuje mierne rozšírenie ciev (okrem ciev v mozgu) a zvýšenie krvného tlaku, čo sú účinky podobné cvičeniu. Káva skutočne prináša benefity pre zdravie. Neznamená to však, že šálkou teplého nápoja môžeme nahradiť pravidelný pohyb. Pitie kávy vo všeobecnosti nemá negatívny účinok na srdcové ochorenia u zdravých ľudí. Nadmerné pitie kávy ale predstavuje možné riziko pre tých, ktorí už kardiovaskulárne ochorenie prekonali.
Kofeín a krvný tlak
U tých, ktorí pijú kávu zriedkavo, môže kofeín v káve zvýšiť tlak krvi až o 10 mmHg. Číslo môže byť ešte vyššie u osôb, ktoré trpia chronicky vysokým krvným tlakom – hypertenzia. Významné zvyšovanie tlaku po prijatí kofeínu ale nie preukázané u ľudí, ktorí pijú kávu pravidelne (rovnaká dávka kofeínu každý deň).
Líši sa účinok kávy podľa druhu?
Množstvo kofeínu je v káve rôzne v závislosti od typu kávového zrna, ako aj v závislosti od prípravy nápoja. Čím vyšší obsah kofeínu sa v káve nachádza, tým významnejšie budú jej účinky na organizmus človeka. Najvyšší obsah kofeínu má espresso, najmenej prekvapkávaná káva. Čo sa týka kávových zŕn, robusta môže obsahovať až dvojnásobné množstvo kofeínu v porovnaní s arabikou.
Pozitívne účinky kávy
Kofeín obsiahnutý v káve stimuluje centrálny nervový systém. Pozitívne pôsobí na mozog, môže zlepšiť náladu a podporiť relaxáciu. Priaznivé účinky kávy sa spájajú s antioxidantmi, ktorých efektívnosť sa zvyšuje pražením. Predpokladá sa, že tieto antioxidanty tlmia zápalové procesy v tele a zlepšujú využívanie inzulínu v tele. Niekoľko štúdií taktiež preukázalo spojenie pravidelného pitia kávy s ochranou proti Parkinsonovej chorobe.
Negatívne účinky kávy
Možné zdravotné prínosy kofeínu sprevádzajú aj určité riziká. Nepriaznivé účinky na kardiovaskulárny systém môžu nastať najmä vtedy, ak kávu konzumujeme vo veľmi veľkých množstvách. Medzi negatívne účinky môže patriť nespavosť, pocit úzkosti a nepokoja. Predávkovanie kofeínom sa prejavuje aj búšením srdca, trasením rúk a bolesťami hlavy. Aby sme sa týmto prejavom vyhli, príjem kofeínu by mal byť do 250 mg za deň.