Vysokú hladinu cholesterolu netreba podceňovať. Ak sa však ocitnete na opačnom konci tabuľky, neznamená to, že máte vyhraté. Nízky cholesterol, rovnako tak ako ten vysoký, neprospieva srdcu a môže zapríčiniť viaceré zdravotné problémy. 

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je pre telo nevyhnutná. Sčasti si ho človek vyrába sám, sčasti ho prijíma v potrave. Zdravý organizmus dokáže udržiavať správny pomer cholesterolu v krvi a tráviacom systéme. Ak je tento pomer narušený, napríklad vplyvom životného štýlu alebo iného ochorenia, nastupujú zdravotné komplikácie.

Vysoký cholesterol – príčina a prevencia

Hodnota celkového cholesterolu nemusí zodpovedať skutočnému kardiovaskulárnemu riziku. Predstavuje totiž súčet „dobrého” HDL cholesterolu, „zlého” LDL cholesterolu a triglyceridov – látok, ktoré cholesterol roznášajú po tele. Najdôležitejšie je stanoviť „zlý” LDL cholesterol.

Ak sú vaše hodnoty cholesterolu v tabuľke zvýšené a pomer medzi „zlým” cholesterolom a celkovým cholesterolom predstavuje riziko pre srdce a cievy, hladinu je potrebné upraviť liečbou. Vysoký cholesterol je rovnako nebezpečný ako vysoký cukor alebo tlak, netreba ho preto ignorovať.

Cholesterol sa usadzuje na stenách ciev a znižuje ich priechodnosť. Vysoká hladina cholesterolu je najbežnejšou príčinou kôrnatenia tepien, čo môže spôsobiť srdcový infarkt, mozgovú porážku, nedokrvenie dolných končatín a poruchy erekcie u mužov.

Za zvýšený cholesterol považujeme hladinu celkového cholesterolu nad 5,0 mmol/l a hladinu LDL cholesterolu viac ako 3,0 mmol/l

Dedičný vysoký cholesterol

Vysoký cholesterol môže byť zapríčinený aj dedičným ochorením. Diagnóza sa nazýva familiárna hypercholesterolémia. Ide o dedičnú predispozíciu na vysoký cholesterol, pri ktorej pečeň nedokáže vychytávať LDL cholesterol z krvi, a tak zostávajú jeho hladiny veľmi vysoké. Ochorenie môže odhaliť plošný skríning celkového cholesterolu v detskom veku, realizuje sa v 11. a 17. roku života.

Vysoký cholesterol – prevencia

Vysoká hladina cholesterolu je najčastejšie zapríčinená zlou životosprávou. Veľkú úlohu zohráva obezita, nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu. Prevencia pred vysokým cholesterolom zahŕňa vyváženú stravu bez prebytku mastných jedál, pravidelný šport a skoncovanie so zlozvykmi, akými je fajčenie alebo nadmerné pitie alkoholu.

Nízky cholesterol

Nízku hladinu cholesterolu môže zapríčiniť dedičné ochorenie, zvýšená funkcia štítnej žľazy alebo užívanie niektorých liekov. Nízky cholesterol ovplyvňuje srdce, mozog aj imunitu

Telo potrebuje cholesterol na podporu membrán, ktoré pokrývajú mozgové bunky. Ak sú membrány oslabené, hrozí krvácanie do mozgu. Ľudia s nízkou hladinou cholesterolu sú tiež náchylnejší na psychické poruchy. Vo vyššom veku môže v dôsledku nízkeho cholesterolu dôjsť k stratám pamäte.

Liečba nízkeho cholesterolu je podobná liečbe vysokých hladín. V oboch prípadoch je cieľom zvýšenie „dobrého” HDL cholesterolu. Do jedálnička sa odporúča zaradiť najmä tučné ryby, ako lososa či tresku, rybí olej, sóju, listovú zeleninu, avokádo a orechy. Aj v prípade nízkeho cholesterolu je potrebné poradiť sa o zmenách životného štýlu s lekárom.

Hladina cholesterolu a vek

Vyšetrenie hladiny cholesterolu by ste mali podstúpiť zhruba každý 5 rokov, počnúc 20. rokom života. To je vek, v ktorom sa už hladina cholesterolu môže začať zvyšovať. S vyšším vekom má cholesterol tendenciu stúpať. Muži majú vo všeobecnosti väčšie riziko zvýšeného cholesterolu ako ženy, riziko u žien však stúpa po začiatku menopauzy.

Prirodzená cesta k zníženiu hladiny cholesterolu

Metódy domácej liečby vysokého cholesterolu sú veľmi podobné prevencii. Po prvé, nefajčite a obmedzte príjem alkoholu. Nájdite spôsoby, ako pridať fyzickú aktivitu do každého dňa a udržujte svoju telesnú váhu v zdravom rozmedzí. 

S hladinou cholesterolu sa často spája aj stres, najmä ak je chronický a zažívate ho každý deň. Naučte sa skutočne relaxovať a upokojiť sa. Dodržiavajte rady a pokyny svojho lekára a postarajte sa o akékoľvek ďalšie zdravotné problémy, ktoré by ste mohli mať.

Potraviny znižujúce cholesterol

Potraviny môžu ovplyvniť hladinu cholesterolu rôznymi spôsobmi. Niektoré obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá viaže cholesterol a jeho prekurzory v tráviacom systéme a ťahá ich von z tela skôr, ako sa dostanú do krvného obehu. Iné vám dodajú polynenasýtené tuky, ktoré môžu priamo znížiť LDL cholesterol

Ak máte zvýšený cholesterol, vaša strava by mala byť bohatá na potraviny rastlinného pôvodu. Obmedzte konzumáciu tučných, vyprážaných a spracovaných potravín. Netreba sa vyhýbať iba potravinám, ktoré obsahujú cholesterol (mäso, vajcia, mliečne výrobky), ale i tým, ktoré obsahujú transmastné tuky.

Do svojho jedálnička zaraďte:

  • Ovos, napríklad v podobe ovsených vločiek plných vlákniny.
  • Jačmeň a ostatné celozrnné produkty. Siahnite po celozrnnom pečive alebo celozrnných cestovinách.
  • Fazuľa a šošovica, obe sú obzvlášť bohaté na vlákninu a dobre zasýtia.
  • Orechy plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov, ktoré pomáhajú chrániť vaše srdce.
  • Jablká, hrozno, jahody, citrusové plody bohaté na pektín, druh rozpustnej vlákniny, ktorá môže znížiť LDL.
  • Mastné ryby, napríklad losos alebo treska. V jedálničku nahradia mäso, ktoré obsahuje nasýtené tuky zvyšujúce LDL, a dodávajú omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú LDL. 

Lieky na vysoký cholesterol

Existuje niekoľko rôznych typov liekov, ktoré sú určené na liečbu vysokých hladín cholesterolu. Statínové lieky patria medzi tie najznámejšie a najčastejšie predpisované. Statíny pôsobia tak, že znižujú množstvo cholesterolu produkovaného pečeňou. Znižujú tak hladinu cholesterolu v krvi a môžu prispieť k zníženiu rizika infarktov a mozgových príhod. 

Statíny nie sú vhodné pre každú osobu s vysokým cholesterolom. Obzvlášť nie pre tých, ktorí majú problémy s pečeňou. Napriek tomu, že vedľajšie účinky nie sú veľmi časté, môžu zahŕňať bolesť svalov, vyššiu hladinu glukózy v krvi a problémy s pamäťou. Lieky na zníženie cholesterolu užívajte vždy v súlade s pokynmi vášho lekára.

Aký užitočný bol tento príspevok?

Kliknutím na hviezdičku ohodnotíte článok

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hlasov: 1

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto ohodnotí tento príspevok.

MUDr. Ján Lévay
Cievna chirurgia | Web | +