Podľa čoho spoznáte dobré rehabilitačné centrum?

Svoje zdravie si väčšinou človek skutočne váži až vtedy, keď ho začne ťažiť zdravotný problém, alebo sa mu prihodí úraz. Často vďaka nepriazni osudu nemôže fungovať tak, ako predtým. Ak však už ťažkosti podobného charakteru získa, musí sa s nimi naučiť žiť a hľadať spôsoby zlepšovania zdravotného stavu. Rehabilitačné centrá poskytujú podporné systémy pomáhajúce obnoviť zdravie človeka a opäť nájsť jeho miesto v spoločnosti.

Ich hlavnou úlohou je poskytnúť priestor a prostriedky pomáhajúce v procese obnovy zdravia. Postupy sa líšia v závislosti od rehabilitácie, ktorá je potrebná. Používajú sa kombinované terapie, individuálne, ale aj skupinové sedenia, ktoré pomáhajú zvyšovať kvalitu života pacienta čo možno najefektívnejším spôsobom.

Rehabilitačné fyzioterapeutické centrá

Fyzioterapeutické centrá pomáhajú ľuďom získať funkciu nedávno zranenej, alebo bolestivej časti tela. Rehabilitační lekári a fyzioterapeuti sú kvalifikovaní pracovníci, ktorí pri diagnostike a liečbe postupujú na základe odborných poznatkov nadobudnutých z oblasti fyzioterapie. Po vyšetrení pacienta vypracovávajú individuálny plán liečby, ktorý väčšinou zahŕňa cvičebné rutiny, masáže a nervovú stimuláciu. Množstvo času, ktorý človek strávi v procese rehabilitácie závisí od závažnosti zranenia a postupe liečby. Pacientom sa dostáva odborná pomoc po úrazoch, operáciách chrbtice, kĺbov, pri bolestiach rôzneho pôvodu, pri centrálnej koordinačnej poruche, deformite nôh a skoliózy. Riešia sa tiež problémy s chybným držaním tela a iné.

Kedy vyhľadať fyzioterapeuta

U dospelých ľudí dominujú vo fyzioterapii problémy s bolesťami a obmedzeniami pohybového aparátu z nedostatočnej, alebo nadmernej pohybovej záťaže. Ďalšou veľkou kapitolou sú civilizačné ochorenia so svojimi následkami, ako je srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, alebo obezita a s ňou spojené komplikácie. Vo všetkých týchto prípadoch je obmedzený, bolestivý, alebo znemožnený pohyb.

Dalo by sa teda povedať, že fyzioterapeuta je možné vyhľadať vždy, ak nastane nejaký problém s pohybom. Pred jeho návštevou je však vhodné vyhľadať odborného lekára, ktorý na základe vyšetrenia zistí, čo pacienta trápi a či nie je nutný iný lekársky zákrok, ako napríklad operácia. Dobrý fyzioterapeut by však mal pacientovi odporučiť  lekára v každom prípade.

Kto je dobrý fyzioterapeut a ako postupuje?

Pri prvej návšteve by mal fyzioterapeut pacienta vyšetriť a snažiť sa zistiť ako a prečo sa jedinec hýbe, alebo nehýbe, prečo je určitý pohyb bolestivý a aké náhradné pohybové vzory používa. Akonáhle zistí problém a jeho príčinu, určí pacientovi cieľ, ktorý by mal byť dosiahnutý. Plánuje tiež priebeh celej terapie v určitom časovom rozhraní.

Každý terapeut sa špecializuje na niečo iné, nemal by však bezhlavo presadzovať len jedinú možnú metódu liečby. V ideálnom prípade by mal jednotlivé metódy a prostriedky kombinovať a systematicky používať. Na dosiahnutie stanoveného cieľa volí fyzioterapeut prvky pohybovej, fyzikálnej a manuálnej terapie. Po každej terapeutickej jednotke orientačne vyhodnocuje krátkodobý efekt terapie a jeho dopad na stanovený cieľ. Dobrý fyzioterapeut spolupracuje aj s ostatnými odborníkmi a vždy pracuje na dosiahnutí cieľa pomocou všetkých dostupných prostriedkov.

Kvalitné rehabilitačné centrum by malo ponúkať široké spektrum terapeutických metód, medzi ktoré patrí napríklad fyzikálna terapia, vodoliečba, termoterapia alebo kinezioterapia. Netreba iste zdôrazňovať, že za kvalitu sa platí, no ak má ktorákoľvek z použitých metód zabezpečiť vyliečenie pacienta, určite sa oplatí investovať.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>