🩺 Nová Ambulancia všeobecného lekára! Prijímame pacientov! Viac info 💉 Zápis do ambulancie

Artróza chrbtice: Vznik, príznaky, liečba a prevencia

Artróza chrbtice (spondylartróza)

Artróza chrbtice, známa aj ako spondylartróza, je degeneratívne ochorenie postihujúce medzistavcové kĺby (facetové kĺby), ktoré sa nachádzajú medzi stavcami chrbtice. Tento typ artrózy sa vyskytuje najmä u starších ľudí, pretože prirodzené starnutie vedie k opotrebovaniu kĺbových povrchov a medzistavcových platničiek. Môže sa však objaviť aj u mladších jedincov, ktorí trpia zníženou pohyblivosťou alebo nesprávnym držaním tela, čo spôsobuje abnormálne zaťaženie a predčasné opotrebovanie chrupavky. Artróza chrbtice môže ovplyvniť rôzne časti chrbtice – krčnú (cervikálnu), hrudnú (torakálnu) alebo driekovú (lumbálnu) oblasť, pričom každá z týchto oblastí má svoje charakteristické symptómy a komplikácie.

Vznik spondylartrózy

Spondylartróza vzniká postupným opotrebovaním medzistavcových platničiek a kĺbovej chrupavky, čo vedie k zmenám v anatomickom postavení stavcov. Degeneratívne zmeny často začínajú znížením hydratácie a elasticity medzistavcových platničiek, čo znižuje ich schopnosť absorbovať nárazy a poskytovať dostatočnú podporu chrbtici. V dôsledku toho sa zvyšuje mechanické zaťaženie facetových kĺbov, ktoré sú nútené preberať časť funkcie opornej stabilizácie chrbtice.

Patologické zmeny pri spondylartróze

Medzi hlavné patologické zmeny patrí:

  • Úbytok medzistavcovej platničky: Degenerácia medzistavcovej platničky vedie k zníženiu jej výšky, čo spôsobuje zmeny v postavení stavcov a ich vzájomnom kontakte.

  • Tvorba osteofytov: Kostné výrastky, známe ako osteofyty, vznikajú v dôsledku kompenzačnej reakcie kosti na zvýšené mechanické zaťaženie a opotrebovanie kĺbovej chrupavky.

  • Subchondrálna skleróza: Zhrubnutie kostnej platničky pod chrupkou vedie k zníženiu elasticity kosti a zvýšeniu rizika mikrofraktúr.

  • Narušenie stability chrbtice: Degenerácia medzistavcovej platničky a facetových kĺbov vedie k nestabilite chrbtice, čo môže spôsobovať subluxácie (čiastočné vychýlenie) stavcov.

  • Kompresia nervových koreňov: Vytváranie osteofytov alebo zmeny v postavení stavcov môžu viesť k zužovaniu (stenóze) medzistavcových foramen (otvorov, ktorými prechádzajú nervy), čo spôsobuje kompresiu nervových koreňov a radikulárne symptómy (bolesť, brnenie alebo slabosť končatín).

Príznaky spondylartrózy

Príznaky spondylartrózy závisia od lokalizácie postihnutia a závažnosti poškodenia. Medzi najčastejšie symptómy patria:

  • Bolesť v oblasti chrbtice: Bolesť je často lokalizovaná v postihnutej časti chrbtice a môže byť tupá alebo ostrá. Zhoršuje sa pri pohybe, dlhšom sedení alebo státí. Pacienti môžu pociťovať zlepšenie bolesti po odpočinku alebo zmene polohy.

  • Stuhnutosť a obmedzenie pohyblivosti: Postihnutí pacienti často pociťujú stuhnutosť chrbtice, najmä ráno alebo po dlhšom období nehybnosti. Obmedzená pohyblivosť sa prejavuje zníženým rozsahom pohybu pri ohýbaní, rotácii alebo ohýbaní trupu.

  • Neurologické príznaky: Kompresia nervových koreňov alebo miechy môže viesť k radikulárnym symptómom, ako je bolesť vyžarujúca do končatín, brnenie, znecitlivenie alebo svalová slabosť. V prípade postihnutia krčnej oblasti sa môže bolesť šíriť do ramien a rúk, zatiaľ čo postihnutie driekovej oblasti môže spôsobiť bolesť vyžarujúcu do dolných končatín (ischias).

  • Krepitácie: Pocit "praskania" alebo trenia pri pohybe chrbtice, spôsobený nerovnosťami na povrchu kĺbov alebo prítomnosťou osteofytov.

  • Znížená stabilita a deformácie chrbtice: V pokročilých štádiách môže spondylartróza viesť k viditeľným deformáciám chrbtice (kyfóza, skolióza) a k narušeniu stability stavcov.

Rizikové faktory pre vznik spondylartrózy

Spondylartróza je multifaktoriálne ochorenie, pri ktorom sa na jeho vzniku podieľa viacero faktorov:

  • Vek: Výskyt spondylartrózy sa zvyšuje s vekom. Degeneratívne zmeny sa začínajú objavovať po 40. roku života a významne narastajú po 60. roku života.

  • Pohlavie: Ženy majú väčšiu tendenciu na vznik spondylartrózy, najmä po menopauze, v dôsledku hormonálnych zmien.

  • Nadváha a obezita: Zvýšená telesná hmotnosť zvyšuje mechanické zaťaženie na chrbticu, čo vedie k rýchlejšiemu opotrebovaniu medzistavcových platničiek a kĺbov.

  • Poranenia chrbtice: Predchádzajúce poranenia, napríklad zlomeniny alebo výrony, môžu zvýšiť riziko rozvoja degeneratívnych zmien.

  • Opakovaná záťaž a nesprávne držanie tela: Práca alebo športové aktivity, ktoré zahŕňajú opakované ohýbanie, zdvíhanie alebo nesprávne držanie tela, môžu viesť k nadmernému opotrebovaniu chrbtice.

  • Genetické faktory: Rodinná anamnéza ochorení chrbtice môže zvyšovať riziko vzniku spondylartrózy.

Diagnostika spondylartrózy

Diagnostika spondylartrózy zahŕňa kombináciu klinického vyšetrenia a zobrazovacích metód:

  • Klinické vyšetrenie: Lekár hodnotí prítomnosť bolesti, stuhnutosti, obmedzenie pohyblivosti a prítomnosť neurologických príznakov. Používajú sa aj špeciálne testy, ktoré pomáhajú identifikovať miesto a príčinu kompresie nervov.

  • Röntgen (RTG): Základná metóda diagnostiky, ktorá odhalí zmeny v stavcoch (osteofyty, subchondrálnu sklerózu), zúženie medzistavcových priestorov a deformity chrbtice.

  • Magnetická rezonancia (MRI): MRI poskytuje detailné zobrazenie mäkkých tkanív, vrátane medzistavcových platničiek a miechy. Používa sa na potvrdenie kompresie nervových štruktúr alebo na diagnostiku iných príčin bolesti (hernia disku).

  • Počítačová tomografia (CT): CT vyšetrenie poskytuje presné zobrazenie kostných štruktúr a je vhodné na posúdenie anatomických zmien stavcov a ich postavenia.

Liečba spondylartrózy

Liečba spondylartrózy je zameraná na zmiernenie bolesti, zlepšenie funkcie chrbtice a spomalenie progresie ochorenia. Liečba sa delí na konzervatívnu a chirurgickú.

Konzervatívna liečba

  • Fyzikálna terapia a rehabilitácia: Zahŕňa cvičenia zamerané na zlepšenie flexibility, posilnenie paravertebrálnych svalov a stabilizáciu chrbtice. Pravidelné cvičenie môže zmierniť bolesť, zlepšiť držanie tela a znížiť riziko vzniku ďalších komplikácií.

  • Masáže a trakcia chrbtice: Masáže môžu uvoľniť napätie svalov okolo chrbtice a zlepšiť prekrvenie. Trakcia chrbtice pomáha znížiť tlak na medzistavcové platničky a uvoľniť nervové štruktúry.

  • Termoterapia a elektroterapia: Používanie tepla alebo chladu na zmiernenie bolesti a zápalu. Elektroterapia, ako je TENS (transkutánna elektrická nervová stimulácia), môže zmierniť bolesť a zlepšiť svalovú relaxáciu.

  • Ergoterapia a úprava životného štýlu: Úprava denného režimu a pracovného prostredia s cieľom minimalizovať riziko preťaženia chrbtice. Odporúča sa tiež zmena pohybových návykov a zlepšenie držania tela.

Farmakologická liečba

  • Analgetiká a NSAIDs: Lieky proti bolesti a nesteroidné protizápalové lieky (napr. ibuprofen, naproxen) sú základom farmakologickej liečby na zmiernenie bolesti a zápalu.

  • Myorelaxanciá: Používajú sa na uvoľnenie svalových kŕčov, ktoré často sprevádzajú spondylartrózu.

  • Injekčné aplikácie kortikosteroidov: Kortikosteroidy sa injikujú priamo do postihnutej oblasti na zmiernenie zápalu a bolesti. Tieto injekcie by sa mali používať len obmedzene kvôli riziku vedľajších účinkov pri častom podávaní.

Chirurgická liečba

  • Dekompresia nervových koreňov: V prípadoch kompresie nervov alebo miechy sa vykonáva dekompresia na uvoľnenie tlaku a zlepšenie neurologických príznakov.

  • Stabilizačné operácie chrbtice: Vykonávajú sa na obnovenie stability chrbtice pomocou rôznych implantátov alebo kostných štepov. Tento zákrok je indikovaný pri výraznej nestabilite alebo deformite chrbtice.

  • Minimálne invazívne techniky: Zahŕňajú moderné chirurgické prístupy, ako je endoskopická dekompresia, ktoré minimalizujú poškodenie tkaniva a urýchľujú rekonvalescenciu.

Pre viac informácií o príznakoch a možnostiach liečby spondylartrózy navštívte tento článok.

Zdroje

  • Michael, J. W., Schluter-Brust, K. U., & Eysel, P. (2010). The epidemiology, etiology, diagnosis, and treatment of osteoarthritis of the spine. Deutsches Ärzteblatt International, 107(9), 152-162. doi:10.3238/arztebl.2010.0152.

  • Hoy, D., March, L., Brooks, P., Blyth, F., Woolf, A., Bain, C., ... & Buchbinder, R. (2014). The global burden of low back pain: estimates from the Global Burden of Disease 2010 study. Annals of the Rheumatic Diseases, 73(6), 968-974. doi:10.1136/annrheumdis-2013-204428.

  • Kalichman, L., & Hunter, D. J. (2008). Diagnosis and conservative management of facet joint osteoarthritis in the lumbar spine: a review of the literature. The Spine Journal, 8(1), 14-24. doi:10.1016/j.spinee.2007.09.002.

  • Neogi, T. (2013). The epidemiology and impact of pain in osteoarthritis. Osteoarthritis and Cartilage, 21(9), 1145-1153. doi:10.1016/j.joca.2013.03.018.

  • Cohen, S. P., & Raja, S. N. (2007). Pathogenesis, diagnosis, and treatment of lumbar zygapophysial (facet) joint pain. Anesthesiology, 106(3), 591-614. doi:10.1097/00000542-200703000-00030.

  • Aebi, M. (2005). The adult scoliosis. European Spine Journal, 14(10), 925-948. doi:10.1007/s00586-005-1053-9.

  • Lee, M. J., Mok, J. M., & Vaccaro, A. R. (2010). Controversies in the treatment of lumbar spinal stenosis: controversies in the treatment of spinal stenosis. The Spine Journal, 10(7), 595-609. doi:10.1016/j.spinee.2010.05.007.

  • Resnick, D. K., Choudhri, T. F., Dailey, A. T., Groff, M. W., Khoo, L. T., Matz, P. G., ... & Wang, J. C. (2005). Guidelines for the performance of fusion procedures for degenerative disease of the lumbar spine. Part 2: Assessment of functional outcome. Journal of Neurosurgery: Spine, 2(6), 639-646. doi:10.3171/spi.2005.2.6.0639.

  • Cohen, S. P., & Hsu, E. (2008). Treatment of facet joint osteoarthritis: the role of radiofrequency denervation and blocks. Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 16(6), 416-422. doi:10.5435/00124635-200806000-00005.

  • Côté, P., Wong, J. J., Sutton, D., Shearer, H. M., Mior, S., Randhawa, K., ... & Taylor-Vaisey, A. (2016). Management of neck pain and associated disorders: A clinical practice guideline from the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration. European Spine Journal, 25(7), 2000-2022. doi:10.1007/s00586-016-4467-7.

Autori

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,