Pôrod býva bolestivý , ale vnímanie bolesti je veľmi individuálne a môže sa líšiť. Bolesti pri pôrode sú dôsledkom kontrakcií maternice, ktoré pomáhajú posunúť dieťa cez pôrodný kanál, a tlaku na panvové kosti a tkanivá. Táto bolesť sa často opisuje ako veľmi silný menštruačný kŕč, ktorého sila postupne narastá.

Pôrodné bolesti: Ako bolí pôrod?

Typ bolesti

Pôrodné bolesti sa môžu líšiť v závislosti od fázy pôrodu:

Prvá fáza (rozširovanie)

Táto fáza zahŕňa pravidelné kontrakcie, ktoré pomáhajú otvárať (dilatovať) maternicový krčok. Bolesti môžu byť pociťované ako intenzívne menštruačné kŕče alebo tlakové bolesti v dolnej časti chrbta. Kontrakcie postupne narastajú na sile a frekvencii.

  • Kontrakčná bolesť: Je to pravdepodobne najznámejší typ bolesti spojený s pôrodom. Spôsobená je kontrakciami maternice, ktoré pomáhajú otvárať (dilatovať) cervix a tlačiť dieťa von. Táto bolesť môže byť opisovaná ako veľmi silné menštruačné kŕče, ktoré prichádzajú a odchádzajú v pravidelných intervaloch, ale s časom sa stávajú intenzívnejšími a frekventovanejšími.

Druhá fáza (vypudenie plodu)

V tejto fáze, keď je krčok úplne otvorený, žena tlačí a dieťa sa postupne pohybuje pôrodným kanálom. Bolesti môžu byť spojené s pocitom tlaku a pálenia, najmä keď dieťa prechádza cez pôrodný kanál.

  • Tlaková bolesť: Keď dieťa postupuje pôrodným kanálom, môže spôsobiť tlakovú bolesť v panvovej oblasti, spodnej časti chrbta a oblasti genitálií. Tento typ bolesti môže byť spojený aj s pocitom potreby vyprázdniť črevo alebo močový mechúr, pretože dieťa tlačí na susedné tkanivá a orgány.

  • Bolesť pri rozťahovaní: Ako sa dieťa pohybuje cez pôrodný kanál, môže dôjsť k rozťahovaniu tkanív, vrátane vagíny a perinea (oblasti medzi vagínou a análnym otvorom). Tento proces môže spôsobiť pocit pálenia alebo prudkej bolesti, ktorá sa niekedy opisuje ako pocit "ohnivej gule".

  • Bolesť spojená s použitím pôrodníckych zásahov: Rôzne pôrodnícke zásahy, ako sú epiziotómia (rez v oblasti perinea na zväčšenie otvoru vagíny), použitie klieští alebo vákua, môžu tiež spôsobiť špecifické bolesti.

Tretia fáza (oddelenie placenty)

Táto fáza obvykle prináša menej intenzívnu bolesť, ale môže byť spojená s ďalšími kontrakciami, kým placenta neopustí telo.

  • Slabšie kontrakcie: Aj keď mnohé ženy pociťujú úľavu po narodení dieťaťa, maternica sa naďalej sťahuje (kontrahuje) aby vypudila aj placentu. Tieto kontrakcie možno popísať ako menej intenzívne. To najhoršie už máte za sebou. Cieľom týchto kontrakcií je zastaviť krvácanie a pomôcť maternici vrátiť sa do jej normálnej veľkosti.

  • Neurčitá tlaková bolesť: Pri oddelení placenty môže dôjsť k pocitu tlaku v dolnej časti brucha. Niektoré ženy opisujú tento pocit ako miernu až stredne silnú menštruačnú bolesť.

  • Bolesť pri vypudení placenty: Samotný proces vypudenia placenty je sprevádzaný krátkodobou miernou bolesťou alebo pocitom tlaku, keď placenta prechádza cez vagínu. Niektoré ženy ho ani nezaznamenajú, najmä ak sú zamerané na prvé chvíle s novorodencom.

Okrem bolesti sú s treťou fázou pôrodu spojené aj iné pocity, ako napríklad úľava a radostné emócie z narodenia dieťaťa. Vnímanie bolesti môže byť v tejto chvíli zmiernené prítomnosťou dieťaťa a záplavou oxytocínu, hormónu, ktorý podporuje pocity lásky a väzby.

Stupnica bolesti

Na stupnici bolesti, kde 0 je žiadna bolesť a 10 je najhoršia možná bolesť, mnohé ženy pôrod popisujú na vyššom konci tejto stupnice. v rámci pôrodu sa ale bolesť mení dá sa teda hovoriť o bolesti v rozsahu od 6,5 až po 10. Je dôležité poznamenať, že vnímanie bolesti je subjektívne a môže byť ovplyvnené mnohými faktormi, vrátane emocionálneho stavu a úrovne únavy.

Vnímanie bolesti počas pôrodu

Vnímanie bolesti počas pôrodu môže byť ovplyvnené mnohými faktormi, vrátane emocionálnej podpory, predchádzajúceho vzdelávania o pôrode, prítomnosti alebo neprítomnosti strachu a použitia techník na zvládanie bolesti. Mnohé ženy používajú rôzne metódy na zmiernenie bolesti, vrátane dýchacích techník, hydroterapie, masáží, pohybu a v niektorých prípadoch farmakologické úľavy od bolesti ako epidurálnej anestézie.

Telo sa dokáže brániť pôrodným bolestiam

Telo má niekoľko prirodzených mechanizmov na zmiernenie bolesti počas pôrodu. Jedným z nich je výroba endorfínov, ktoré sú prirodzenými bolesti tlmiacimi látkami a pomáhajú žene zvládať bolesť. Praktikovanie techník uvoľnenia a zvládania stresu môže tiež pomôcť zmierniť bolesti a zlepšiť celkovú skúsenosť s pôrodom.

Pôrod je veľmi osobná a jedinečná skúsenosť pre každú ženu, a ako taký, vnímanie bolesti a spôsoby, akými ženy zvládajú túto bolesť, sa môžu výrazne líšiť.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.