Naučte sa, ako efektívne dýchať pri pôrode a zvládať bolesť s našimi overenými technikami. Objavte, ako správne dýchanie môže uľahčiť váš pôrod.

Ako dýchať pri pôrode a zvládať bolesť? Efektívne techniky

Prečo je dýchanie pri pôrode dôležité?

Dýchanie pri pôrode je jednou z najstarších a najefektívnejších metód, ako zvládnuť bolesť a stres počas jednej z najdôležitejších chvíľ v živote ženy. Správne dýchacie techniky môžu nielen znížiť bolesť, ale tiež pomôcť žene udržať sa v pokoji a sústredenosti. V tomto článku sa pozrieme na rôzne techniky dýchania, ktoré môžete využiť pri pôrode, a ako vám môžu pomôcť zvládnuť bolesť efektívnejšie.

Základné princípy dýchania pri pôrode

Dýchanie pri pôrode má dve základné formy: uvoľnené dýchanie a hlboké dýchanie. Uvoľnené dýchanie sa zameriava na udržanie pokojného stavu mysle a pomáha znižovať napätie v tele. Hlboké dýchanie, známe tiež ako "technika plného brucha", pomáha maximalizovať množstvo kyslíka dostávajúceho sa do krvi a tým podporuje relaxáciu a znižuje pocit bolesti.

Efektívne techniky dýchania pri pôrode

Medzi efektívne techniky dýchania patrí dýchanie "vánok", ktoré pomáha ženám zvládnuť krátke a intenzívne kontrakcie, a dýchanie "vlna", ktoré je užitočné počas dlhších a menej intenzívnych kontrakcií. Hlboké uvoľňujúce dýchacie techniky sú zase ideálne pre fázy hlbokého uvoľnenia medzi kontrakciami.

1. Dýchanie "vlna" a ako ho správne praktizovať

Dýchanie "vlna" je technika dýchania často odporúčaný spôsob, ako zvládnuť bolesť počas kontrakcií pri pôrode. Používa sa počas dlhých a menej intenzívnych kontrakcií. Technika je zameraná na synchronizáciu dychu s predstavou kľudnej vlny ( napríklad na pláži) ktorá postupne obmýva pláž a zase sa sťahuje späť do mora, zatiaľ čo príde ďalšia. 

Toto pomáha telu a mysli zvládať bolesť kontrakcií a udržuje telo uvoľnené čím zabezpečuje lepšie okysličenie pre matku aj dieťa. Táto technika vyžaduje prax, aby sa stala účinnou. Predstava môže byť osobná – niektoré ženy si možno predstavia oceán, iné mierne zvlnené jazero. Kľúčom je nájsť obraz, ktorý funguje pre vás.

Ako praktizovať dýchanie "vlna":

  1. Nájdite si polohu: Či už sedíte, stojíte alebo ležíte, dôležité je, aby ste boli v pre vás vhodnej pozícii a vaše telo bolo v rámci možností čo najviac uvoľnené.

  2. Zamerajte sa na svoj dych: Začnite hlbokými, uvoľnenými nádychmi nosom. Predstavte si, že váš dych je ako vlna, ktorá sa pomaly zdvíha a opäť opadá.

  3. Synchronizujte nádych s kontrakciami: Keď pocítite začiatok kontrakcie, predstavte si, ako sa vlna zdvíha. Zhlboka a pomaly sa nadychujte do momentu kým vlna aj kontrakcia dosiahne vrchol. Vždy keď kontrakcia dosiahne svoj vrchol, predstavte si, že ste na vrchole vlny.

  4. Pomalý výdych: Keď kontrakcia začne ustupovať, pomaly vydychujte, pričom si predstavujte, ako vlna opadá. Vydychujte úplne, aby ste z tela odstránili napätie a stres.

  5. Udržujte rytmus: Pokračujte v tomto rytmickom dýchaní počas celej kontrakcie, snažte sa udržiavať dýchacie cykly hlboké a pokojné. Predstava vlny vám môže pomôcť udržať sa zameraná a zároveň pomôcť telu uvoľniť sa.

2. Dýchanie "vánok" a ako ho správne praktizovať

Dýchanie "vánok" je ďalšou technikou dýchania, ktorá je odporúčaná pre tehotné ženy počas pôrodu, najmä v jeho skorých fázach alebo počas intenzívnych kontrakcií. Táto technika je zameraná na krátke, rýchle, ale povrchné dýchanie, ktoré pomáha zmierniť bolesť a zároveň udržuje ženu viac sústredenú a uvoľnenú.

Ako praktizovať dýchanie "vánok":

  1. Začnite s uvoľnenou polohou: Ako pri každej dýchacej technike, aj tu je dôležité nájsť si pohodlnú polohu, ktorá vám umožní čo najviac uvoľniť celé telo.

  2. Zamerajte sa na rýchle, ale povrchné dýchanie: Dýchanie by malo byť rýchle a povrchné, podobne ako keby ste fúkali sviečky na narodeninovej torte. Predstavte si, že máte pred sebou malé pierko alebo sviečku a vaším cieľom je neustále ho udržiavať v pohybe pomocou svojho dychu.

  3. Udržujte dýchacie cykly krátke: Dýchajte rýchlo a povrchne, so zameraním na rýchlosť okolo 20-30 dýchacích cyklov za minútu. Táto rýchlosť by nemala byť vyčerpávajúca, ale mala by vám pomôcť udržať myseľ zaneprázdnenú a odvrátiť pozornosť od bolesti.

  4. Nos na nádych a ústa na výdych: Dýchajte nosom dovnútra a ústami von, aby ste podporili lepšie okysličenie krvi a zároveň sa udržiavajte sústredená na dýchací proces.

  5. Použite vizualizáciu alebo uprite pohľad na fyzický objekt: Ako pomôcku na sústredenie môžete použiť už spomenutú vizualizáciu fúkania do pierka alebo zamerajte pozornosť na malý objekt vo vašej blízkosti, aby ste mali vizuálnu spätnú väzbu o sile a rýchlosti vášho dychu.

  6. Udržiavajte techniku počas kontrakcie: Pokračujte v tejto technike dýchania po celú dobu trvania kontrakcie. Hneď ako kontrakcia pominie, vráťte sa k hlbšiemu a pokojnejšiemu dýchaniu, aby ste si odpočinuli a pripravili sa na ďalšiu.

Dýchanie "vánok" je obzvlášť účinné v ranných fázach pôrodu alebo počas veľmi intenzívnych kontrakcií, keď potrebujete udržať pozornosť a zároveň zvládať bolesť. Táto technika pomáha regulovať a odvrátiť bolesť, zatiaľ čo povzbudzuje ženu, aby zostala aktívna a zapojená počas celého pôrodného procesu.

Ako dýchať pri pôrode?

Príprava na pôrod zahŕňa nielen fyzickú, ale aj psychickú prípravu. Praktické cvičenia a vedomé praktizovanie dýchacích techník môžu výrazne zlepšiť vašu schopnosť používať ich efektívne v deň pôrodu.

Dýchanie pri pôrode a súhra s telom

Počúvanie  signálov vášho tela je kľúčové pre účinné využívanie dýchacích techník pri pôrode. Synchronizácia vašich nádychov a výdychov s vašimi kontrakciami dokáže maximalizovať účinnosť tlačenia.

Výhody správneho dýchania pri pôrode

Správne dýchanie počas pôrodu má mnoho výhod, vrátane fyzických – ako je lepšia oxigenácia a zmiernenie bolesti, a psychologických – ako je zvýšená schopnosť relaxácie a zvládania stresu.

Časté chyby a ako sa im vyhnúť

Jednou z najčastejších chýb je nadmerné sústredenie sa na dýchanie, čo môže viesť až k úzkosti, frustrácii a zabúdanie na dýchacie techniky v kritických momentoch. Pravidelná prax a príprava s partnerom môžu tieto problémy minimalizovať.

FAQ: Časté otázky

Ako dlho by som mala trénovať dýchacie techniky pred pôrodom?

Trénovanie dýchacích techník by ste mali začať už v druhom trimestri tehotenstva. Toto obdobie poskytuje dostatočne veľa času na osvojenie si techník, aby sa stali efektívnou súčasťou vášho pôrodu.

Môžem používať dýchacie techniky aj pri epidurálnej anestézii?

Áno, dýchacie techniky sú účinné a doporučené aj pri použití epidurálnej anestézie. Pomáhajú udržať pokoj a zabezpečujú lepšie okysličenie krvi pre budúcu matku aj dieťatko.

Čo robiť, ak počas pôrodu zabudnem na dýchacie techniky?

Ak zabudnete na dýchacie techniky počas pôrodu, vaša podporná osoba (partner, dula, pôrodná asistentka) vám môže pomôcť ich pripomenúť. Je dôležité, aby ste pred pôrodom s touto osobou prešli vašu pôrodnú stratégiu, vrátane dýchacích techník.

Ako môže partner pomôcť s dýchacími technikami počas pôrodu?

Partnerova pomoc s dýchaním pri pôrode môže zahŕňať verbálne pripomienky, udržiavanie rytmu dýchania ale aj fyzická podpora vo forme dotyku, ktorá vám pomôže o čosi viac s mierou relaxácie.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.