V tomto podrobnom článku vám poskytujeme komplexný pohľad na celý priebeh pôrodu, od prvých kontrakcií až po popôrodnú starostlivosť v prvých hodinách po pôrode. Prejdeme si klasický pôrod, jednoznačné príznaky, falošné príznaky, možnosti úľavy od bolesti, až po rôzne varianty pôrodov, vrátane cisárskeho rezu a jeho nevýhod.

Ako prebieha pôrod? Od A po Z aj s rôznymi variantami

Kedy ísť do pôrodnice? Prvé kontrakcie a príznaky pôrodu (Prvá doba pôrodná)

Pôrod začína, keď vaše telo signalizuje, že je čas. Prvé signály môžu byť mierne a nejednoznačné, ako je napríklad odtekanie plodovej vody, alebo viac výrazné, ako sú pravidelné kontrakcie. Kontrakcie, ktoré sa opakujú každých 5–7 minút a trvajú približne 30–40 sekúnd, sú jasným znamením, že by ste mali byť na ceste do pôrodnice.

Ako dlho trvá pôrod?

Dĺžka pôrodu sa líši. U prvorodičiek môže pôrod trvať dlhšie, často 6–7 hodín, zatiaľ čo u mamičiek ktoré rodia už viacero razy sa môže skrátiť na 3–4 hodiny. 

Dĺžka a priebeh pôrodu u prvorodičiek a viacnásobných rodičiek sa líši hlavne kvôli fyziologických rozdielom v tele a adaptabilite rodidiel prostredníctvom ktorých už bábätko vyšlo na svet. Ako sme spomenuli u prvorodičiek trvá preto pôrod zvyčajne dlhšie, pričom celý proces úplne od prvých kontrakcií až po prirodzený pôrod dieťaťa môže trvať 12 až 18 hodín. Dlhšia doba je často spôsobená pomalším rozširovaním krčka maternice, pretože ich rodidlá ešte neprešli procesom pôrodu a tkanivá sú menej pružné.

Na druhej strane, u žien, ktoré už predtým rodili, môže byť pôrod rýchlejší. Tieto ženy majú obvykle skrátenú prvú dobu pôrodnú, pričom celkový čas môže byť zredukovaný na 6 až 8 hodín. Dôvodom je, že ich maternica a ostatné reprodukčné orgány už predtým prešli procesom pôrodu, čo znamená, že tkanivá sú pružnejšie a krčok maternice sa môže rýchlejšie rozšíriť. Okrem toho, skúsenosti z predchádzajúcich pôrodov môžu pomôcť žene lepšie zvládať kontrakcie a efektívnejšie tlačiť, čo tiež prispieva k rýchlejšiemu pôrodu.

Epidurálna anestézia pri pôrode

Epidurálna anestézia je populárna forma úľavy od bolesti používaná počas pôrodu a pri niektorých typoch chirurgických zákrokov. Táto metóda poskytuje účinnú úľavu od bolesti v dolnej časti tela, pričom pacient zostáva pri vedomí. Funguje tak, že blokuje bolesťové signály smerujúce do mozgu z nervov, ktoré sú umiestnené v dolnej časti chrbtice.

Ako epidurálna anestézia funguje a ako sa podáva:

  1. Príprava na podanie epidurálnej anestézie: Pacient sedí alebo leží na boku s chrbtom zahnutým, aby sa maximalizoval priestor medzi stavcami chrbtice.

  2. Dezinfekcia a lokálna anestézia: Lekár dezinfikuje miesto vpichu na chrbte pacienta a potom použije lokálnu anestéziu na znecitlivenie kože a tkanív v oblasti, kde bude epidurálna ihla zavedená.

  3. Zavedenie epidurálnej ihly: Po lokálnej anestézii lekár vloží tenkú ihlu do epidurálneho priestoru, ktorý je oblasťou mimo miechového kanála, ale vnútri chrbticového stĺpca. Tento priestor sa nachádza mimo dura mater, ktorá je pevná membrána obklopujúca miechu a miechovú tekutinu.

  4. Zavedenie katétra: Keď je ihla na správnom mieste, cez ňu sa vloží tenký katéter, ktorý umožňuje nepretržité podávanie anestetika počas pôrodu alebo operácie. Ihla sa potom opatrne odstráni, zatiaľ čo katéter zostáva na mieste.

  5. Podávanie anestetika: Cez katéter sa podáva anestetikum, ktoré blokuje bolesť v danom segmente chrbtice. Účinok sa obvykle dostaví do 10 až 20 minút po aplikácii. Dávka a typ anestetika sa môžu upravovať podľa potreby.

  6. Monitorovanie: Pacient je počas celého procesu dôkladne monitorovaný, aby sa zabezpečila jeho bezpečnosť a komfort. To zahŕňa sledovanie krvného tlaku, srdcovej frekvencie, dýchania a úrovne bolesti.

Epidurálna anestézia je všeobecne považovaná za bezpečnú, avšak ako každý medicínsky zákrok, aj ona môže priniesť určité riziká a vedľajšie účinky, ako sú nízky krvný tlak, bolesť chrbta, bolesti hlavy alebo dočasnú ťažkú nohu. Komunikácia medzi pacientom a zdravotníckym personálom je kľúčová na minimalizovanie týchto rizík.

Ako prebieha pôrod? (Druhá doba pôrodná)

Druhá fáza pôrodu prichádza s intenzívnejšími kontrakciami a je časom, kedy začnete aktívne tlačiť. Táto fáza môže trvať od 15 do 40 minút. Je to kľúčový moment, keď vaše úsilie prinesie na svet nový život.

Odlúčenie placenty po pôrode a oddych (Tretia a štvrtá doba pôrodná)

Po narodení dieťaťa nasleduje tretia doba pôrodná, ktorá sa vyznačuje odlúčením placenty a plodových obalov, ktoré trvá obvykle 5-10 minút. V tejto dobe je možné, že budete cítiť slabšie kontrakcie no nie je to pravidlom. Začína sa totiž sťahovanie a zmenšovanie maternice.

V štvrtej dobe pôrodnej čerstva maminka oddychuje a doba je preventívna. Personál vás po pôrode približne 2-3 hodiny sleduje pre možné riziko silnejšieho popôrodného krvácania.

Poslíčky a tvrdnutie bruška v tehotenstve

Je dobré vedieť rozpoznať rozdiel medzi skutočnými kontrakciami a tzv. poslíčkami, ktoré sú nepravými kontrakciami pripravujúcimi maternicu na pôrod. Pravé kontrakcie postupne zosilňujú, zatiaľ čo poslíčky sú nepravidelné a často menej intenzívne. Nazývajú sa aj Braxton-Hicks kontrakcie.

Poslíčky môže sprevádzať  aj nepríjemné tvrdnutie bruška, čo môže byť dočasným vedľajším javom vyvolaným napríklad zdvíhaním ťažkých predmetov alebo inou fyzickou námahou. Tento stav by mal obvykle ustúpiť po krátkej dobe. 

Avšak, ak sa tvrdnutie bruška vyskytuje opakovane, aj keď ste v pokoji, je dôležité o tom informovať vášho gynekológa. 

Frekvencia viac ako 20 stvrdnutí bruška za deň, hlavne po 34. týždni tehotenstva, si vyžaduje okamžitú lekársku pozornosť, pretože môže signalizovať riziko predčasného pôrodu.

Predčasný pôrod

Aj keď sa niektoré deti rodia skôr ako v 37. týždni tehotenstva a sú zdravé a donosené, môže sa stať že dieťa je predčasne narodené a zároveň nedonosené, vtedy si vyžaduje špeciálnu starostlivosť.

Rozdiel niekoľko dní oproti termínu nie je problematický a určenie termínu nie je vždy spoľahlivé, popravde väčšina rodičiek rodí mimo termín. 

Štandardným termínom pôrodu sa považuje čas medzi 39.- až 42. týždňom tehotenstva no o predčasnom pôrode hovoríme  až v prípade keď sa dieťatko narodí pred dokončeným 37. týždňom tehotenstva.

Pôrod po termíne

Po 42. týždni  tehotenstva sa pôrod zvyčajne vyvoláva umelo. Ďalšie prenášanie by bábätku  neprospelo. Pôrod sa vyvoláva podaním oxytocínu - Hormónu ktorý vyvoláva a zosilňuje a kontrakcie. Ide o hormón, ktorý je prirodzene prítomný v tele. je produkovaný v jadrách hypotalamu. Okrem vyvolania a zosilnenia kontrakcii spôsobuje aj sťahy mliečnej žľazy čím sa  vyvoláva tvorba a vylučovanie mlieka pri kojení.

Oxytocín telo produkuje aj pre účely rozširovania  pôrodných ciest. pri sexuálnom podráždení či pri podráždení bradaviek pri kojení.

Pôrod cisárskym rezom

Cisársky rez je chirurgický zákrok, pri ktorom sa dieťa rodí prostredníctvom rezov v brušnej stene a maternici namiesto prirodzeného pôrodného kanála. Tento postup sa vykonáva vtedy, keď prirodzený pôrod predstavuje pre matku alebo dieťa zdravotné riziko, alebo ak sa vyskytnú komplikácie počas pôrodu. 

Ako prebieha pôrod cisárskym rezom?

  1. Príprava na zákrok: Podanie liekov proti bolesti a antibiotík na predchádzanie infekcii, a aplikáciu epidurálnej alebo spinálnej anestézie, ktorá umožní pacientke zostať pri vedomí, ale necítiť bolesť od pása nadol.

  2. Vytvorenie chirurgických rezov: Lekár urobí rez na dolnej časti brušnej steny, obvykle v tzv. bikini línii, čo je približne 10-20 cm dlhý rez nad ochlpením. Potom nasleduje druhý rez do steny maternice, ktorý môže byť horizontálny alebo vertikálny, v závislosti od konkrétnych okolností a rozhodnutia lekára.

  3. Vyňatie dieťaťa: Po otvorení maternice lekár vyberie dieťa. Tento krok obvykle trvá len niekoľko minút. Po narodení sa dieťaťu očistia dýchacie cesty a je mu poskytnutá potrebná starostlivosť, ako je odrezanie pupočníkovej šnúry a ubezpečenie, že môže samostatne dýchať.

  4. Odstránenie placenty: Po vyňatí dieťaťa lekár vyberie placentu z maternice, aby sa zabránilo komplikáciám, ako sú krvácanie alebo infekcie.

  5. Uzavretie rezov: Nakoniec sa maternica a potom brušná stena zatvoria pomocou stehov alebo spon. Tieto stehy sa môžu rozpustiť samy, alebo môže byť potrebné ich odstrániť po určitom čase.

  6. Rekonvalescencia: Po zákroku nasleduje obdobie zotavenia, kde je pacientka monitorovaná na príznaky infekcie alebo iných komplikácií. Rekonvalescencia po cisárskom reze trvá dlhšie ako po prirodzenom pôrode, a žena by mala dodržiavať pokyny svojho lekára týkajúce sa odpočinku, cvičenia a ďalšej starostlivosti.

Cisársky rez je relatívne bezpečná procedúra, ale ako každý chirurgický zákrok, má určité riziká a nevýhody, ktoré si spomenieme nižšie.

Nevýhody pôrodu cisárskym rezom

  • Respiračné problémy: Novorodenci narodení cisárskym rezom majú vyššie riziko vzniku dýchacích problémov, vrátane tranzitórnej tachypnoe novorodencov (TTN), ktorá sa vyznačuje rýchlym dýchaním spôsobeným zadržiavaním tekutiny v pľúcach. Prirodzený pôrod pomáha stimulovať vylučovanie tejto tekutiny z pľúc.

  • Zmeny v mikrobióme a slabšia imunita: Pôrodným kanálom prechádzajúce deti sú vystavené matkinej mikroflóre, čo môže prispieť k zdravšiemu rozvoju ich vlastného mikrobiómu. Narodenie cisárskym rezom môže ovplyvniť tento prirodzený proces, čo môže mať vplyv na imunitný systém dieťaťa a zvyšuje riziko alergií, astmy a iných imunitných stavov.

  • Nižšia pravdepodobnosť úspešného dojčenia: Matky po cisárskom reze môžu mať väčšie ťažkosti s nadviazaním dojčenia v porovnaní s matkami, ktoré prešli prirodzeným pôrodom. Toto môže byť spôsobené prerušením prirodzených hormonálnych zmien, ktoré prirodzený pôrod sprevádzajú, oneskorením prvého kožného kontaktu a tiež bolesťami matky po invazívnej operácii.

  • Apgarovej skóre: Deti narodené cisárskym rezom môžu mať nižšie skóre podľa Apgarovej škály. Táto hodnotí fyzický stav novorodenca krátko po narodení. Toto je obvykle dočasné a neznamená dlhodobé zdravotné problémy.

  • Potenciál pre chirurgické zranenia: Hoci je to veľmi zriedkavé, existuje malé riziko, že dieťa môže byť počas operácie neúmyselne zranené.

Je dôležité zdôrazniť, že mnohé z týchto rizík sú relatívne nízke a v mnohých prípadoch môžu byť zmiernené prostredníctvom starostlivej popôrodnej starostlivosti a podpory. Rovnako, rozhodnutie o pôrode cisárskym rezom je často urobené v záujme zabezpečenia bezpečnosti matky a dieťaťa, kde prínosy prevyšujú potenciálne riziká.

Časté otázky o pôrode

Ako spoznám, že sa pôrod začal?

Prvé príznaky pôrodu môžu zahŕňať pravidelné kontrakcie, ktoré sú silnejšie, dlhšie a častejšie ako Braxton-Hicks-ove kontrakcie (nepravé kontrakcie), odtečenie plodovej vody, a tlak v panvovej oblasti. Kontrakcie, ktoré sa opakujú každých 5 až 7 minút a trvajú 30 až 40 sekúnd, sú zvyčajne znakom, že by ste mali ísť do pôrodnice.

Ako dlho trvá bežný pôrod?

Dĺžka pôrodu sa líši. Prvá fáza pôrodu, počas ktorej sa krčok maternice otvára, môže trvať od 3 do 4 hodín u viacrodičiek a od 6 do 7 hodín u prvorodičiek. Celková dĺžka pôrodu môže byť dlhšia, najmä ak zahŕňa aj druhú fázu pôrodu, kedy dochádza k samotnému vytlačeniu dieťaťa.

Je epidurálna anestéza dostupná pre všetky rodičky?

Epidurálna anestéza je možnosťou pre mnohé rodičky, avšak jej vhodnosť závisí od zdravotného stavu a priebehu tehotenstva. Je odporúčaná pri určitých zdravotných stavoch, ako sú astma, epilepsia, srdcové ochorenia, alebo pri rizikových pôrodoch. Je dôležité prediskutovať túto možnosť s vaším pôrodníkom, aby ste sa uistili, že je pre vás bezpečná a vhodná.

Ako sa vykonáva pôrod cisárskym rezom?

Pôrod cisárskym rezom zahŕňa chirurgický zákrok, pri ktorom sa dieťa odstráni cez rez v bruchu a maternici. Môže byť plánovaný vopred alebo vykonaný naliehavo z rôznych dôvodov, vrátane komplikácií alebo zdravotných problémov matky či dieťaťa. Po zákroku nasleduje obdobie hojenia, ktoré môže byť dlhšie a bolestivejšie v porovnaní s vaginálnym pôrodom.

Čo je to predčasný pôrod a ako ho rozpoznať?

Predčasný pôrod je pôrod, ktorý nastáva pred dokončením 37. týždňa tehotenstva. Príznaky, ktoré môžu naznačovať predčasný pôrod, zahŕňajú pravidelné kontrakcie, tlak v panvovej oblasti, zmeny vo vaginálnom výtoku, a odtečenie plodovej vody. Je dôležité okamžite kontaktovať lekára, ak sa u vás objavia akékoľvek príznaky predčasného pôrodu.

Ako môžem zlepšiť svoje šance na hladký pôrod?

Zdravý životný štýl, dychové cvičenia, fyzicky aktívne tehotenstvo (nie príliš), pravidelné návštevy u lekára počas tehotenstva, účasť na prípravných kurzoch na pôrod, a dobrá psychická príprava môžu všetko prispieť k hladšiemu priebehu pôrodu. Je tiež dôležité byť informovaná o rôznych fázach pôrodu a možnostiach úľavy od bolesti.

Čo robiť, ak si nie som istá, či som začala rodiť?

Ak nie ste si istá, či vaše príznaky sú skutočné kontrakcie alebo ak máte podozrenie na odtečenie plodovej vody, je dôležité obrátiť sa na svojho lekára alebo ísť do najbližšej pôrodnice na vyšetrenie. Lepšie je byť v bezpečí a nechať odborníkov, aby posúdili váš stav.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.