🩺 Nová Ambulancia všeobecného lekára! Prijímame pacientov! Viac info 💉 Zápis do ambulancie

Artróza prstov rúk: Príznaky, liečba a prevencia

Artróza prstov rúk

Artróza prstov rúk je degeneratívne ochorenie postihujúce drobné kĺby ruky, predovšetkým interfalangeálne kĺby (PIP a DIP kĺby) a karpometakarpálny kĺb palca (CMC kĺb). Toto ochorenie je charakterizované stratou kĺbovej chrupavky, tvorbou osteofytov (kostných výrastkov) a zápalom okolitého tkaniva, čo vedie k bolesti, stuhnutosti a zníženej pohyblivosti postihnutých kĺbov. Artróza prstov rúk je častejšia u žien po menopauze, čo naznačuje hormonálny vplyv na vznik ochorenia. V pokročilých štádiách môže viesť k viditeľným deformáciám prstov, ktoré ovplyvňujú funkciu ruky a schopnosť vykonávať každodenné aktivity.

Vznik artrózy prstov rúk

Artróza prstov rúk, podobne ako iné formy artrózy, vzniká v dôsledku kombinácie biomechanických a biochemických faktorov, ktoré vedú k opotrebovaniu kĺbovej chrupavky a postupnej degenerácii kĺbu. Zníženie kvality chrupavky spôsobuje zvýšené trenie medzi kĺbovými povrchmi, čo vedie k zápalu a bolesti. Na rozdiel od veľkých kĺbov, ako sú kolená alebo bedrá, ktoré sú zaťažené telesnou hmotnosťou, artróza rúk často vzniká v dôsledku mechanického preťaženia a opakovaných pohybov, napríklad pri manuálnej práci alebo činnostiach, ktoré vyžadujú silné úchopy a jemnú motoriku.

Kľúčovými rizikovými faktormi pre vznik artrózy prstov rúk sú:

  • Vek: S pribúdajúcim vekom dochádza k prirodzenej degenerácii kĺbovej chrupavky. Artróza prstov sa často prejavuje po 50. roku života.

  • Pohlavie: U žien je riziko vzniku artrózy prstov rúk vyššie, čo súvisí s hormonálnymi zmenami počas menopauzy.

  • Genetická predispozícia: Rodinná anamnéza artrózy zvyšuje pravdepodobnosť vzniku ochorenia.

  • Manuálna práca: Opakované pohyby rúk, ako sú písanie, šitie alebo práca s malými predmetmi, zvyšujú riziko vzniku artrózy.

  • Predchádzajúce poranenia: Zlomeniny, vykĺbenia alebo iné zranenia kĺbov rúk môžu zvýšiť riziko vzniku degeneratívnych zmien.

Príznaky artrózy prstov rúk

Príznaky artrózy prstov rúk sa môžu líšiť v závislosti od štádia ochorenia a lokalizácie postihnutia. Medzi typické príznaky patria:

  • Bolesť a stuhnutosť: Bolesť sa často vyskytuje pri manuálnej činnosti, ktorá zahŕňa úchop alebo jemné motorické pohyby. Stuhnutosť kĺbov je bežná najmä ráno alebo po dlhšom období nehybnosti.

  • Heberdenove a Bouchardove uzliny: Výrastky na distálnych (DIP) a proximálnych (PIP) interfalangeálnych kĺboch sú typickým príznakom artrózy prstov. Heberdenove uzliny sa objavujú na koncových kĺboch prstov, zatiaľ čo Bouchardove uzliny postihujú stredné kĺby.

  • Znížená funkčnosť ruky: Artróza prstov môže spôsobiť obmedzenie rozsahu pohybu, čo vedie k ťažkostiam pri vykonávaní jemných motorických činností, ako je zapínanie gombíkov, držanie príboru alebo písanie.

  • Deformácie prstov: V pokročilých štádiách ochorenia dochádza k výrazným deformáciám prstov, ktoré môžu viesť k trvalému obmedzeniu pohybu a zmene tvaru ruky.

  • Zápal a opuch kĺbov: Postihnuté kĺby môžu byť opuchnuté a citlivé na dotyk. V období exacerbácie (zhoršenia) môže byť prítomný zápal, ktorý zvyšuje bolesť a znižuje pohyblivosť.

Diagnostika artrózy prstov rúk

Diagnostika artrózy prstov sa zakladá na klinickom vyšetrení a zobrazovacích metódach:

  • Klinické vyšetrenie: Lekár hodnotí prítomnosť bolesti, stuhnutosti, opuchu a deformácií prstov. Používa sa aj vizuálne hodnotenie prítomnosti Heberdenových a Bouchardových uzlín.

  • Röntgen (RTG): Röntgenové vyšetrenie je základnou metódou na diagnostiku artrózy prstov rúk. Odhalí zúženie kĺbovej štrbiny, prítomnosť osteofytov, subchondrálnu sklerózu a deformácie kĺbov.

  • Ultrasonografia: Ultrazvukové vyšetrenie môže byť použité na hodnotenie zápalu mäkkých tkanív a prítomnosti synovitídy (zápalu synoviálnej membrány).

  • Magnetická rezonancia (MRI): MRI poskytuje detailnejší pohľad na mäkké tkanivá okolo kĺbov a je vhodná v prípadoch, keď sa podozrieva na iné patologické zmeny alebo komplikácie.

Liečba artrózy prstov rúk

Liečba artrózy prstov rúk je zameraná na zmiernenie symptómov, zlepšenie funkčnosti ruky a spomalenie progresie ochorenia. Liečba sa delí na konzervatívnu a chirurgickú.

Konzervatívna liečba

  1. Nefarmakologická liečba:

    • Špecifické cviky: Rehabilitačné cviky na zlepšenie jemnej motoriky a zvýšenie flexibility kĺbov môžu pomôcť znížiť stuhnutosť a zlepšiť funkčnosť ruky.

    • Používanie ortéz: Ortézy stabilizujú postihnuté kĺby a znižujú bolesť pri manuálnej činnosti. Ortézy sa používajú najmä pri zápale a exacerbácii príznakov.

    • Termoterapia: Použitie teplých obkladov na zmiernenie stuhnutosti a zlepšenie prekrvenia postihnutých kĺbov.

  2. Farmakologická liečba:

    • Lokálne aplikácie NSAIDs: Nesteroidné protizápalové lieky vo forme krémov alebo gélov sa používajú na zníženie bolesti a zápalu.

    • Perorálne analgetiká: Paracetamol alebo NSAIDs sa používajú na zvládnutie akútnej bolesti, najmä pri exacerbácii ochorenia.

    • Chondroprotektíva: Látky ako glukozamín a chondroitín sa používajú na podporu regenerácie chrupky, hoci ich účinnosť je predmetom diskusie.

Chirurgická liečba

  1. Artroplastika: Chirurgická náhrada poškodeného kĺbu umelou protézou sa vykonáva v prípade závažných deformácií alebo vtedy, keď konzervatívna liečba zlyháva. Tento zákrok vedie k zlepšeniu funkčnosti ruky a zmierneniu bolesti.

  2. Artrodéza: Chirurgické spevnenie kĺbu (artrodéza) sa vykonáva na odstránenie bolesti v ťažkých prípadoch, kde je pohyblivosť kĺbu výrazne obmedzená a bolestivá. Tento zákrok fixuje kĺb v jednej polohe, čím sa odstráni bolesť, ale dochádza k strate pohyblivosti v postihnutom kĺbe.

Prognóza a prevencia

Prognóza artrózy prstov rúk závisí od štádia ochorenia a rýchlosti jeho progresie. Včasná diagnostika a správna liečba môžu výrazne spomaliť postup ochorenia a zlepšiť kvalitu života pacienta. Cvičenie, ergoterapia a úprava životného štýlu môžu pomôcť predísť zhoršeniu príznakov. V prípade pracovnej záťaže alebo opakovaných manuálnych činností sa odporúča pravidelné vykonávanie prestávok, zmena pohybových vzorcov a používanie ergonomických pomôcok.

Pre viac informácií o príznakoch a možnostiach liečby artrózy prstov rúk navštívte tento článok.

Zdroje

  1. Dahaghin, S., Bierma-Zeinstra, S. M., Ginai, A. Z., Pols, H. A., Hazes, J. M., & Koes, B. W. (2005). Prevalence and determinants of soft tissue lesions in the hand and wrist region: A population-based study. Arthritis & Rheumatism, 52(8), 2405-2412. doi:10.1002/art.21164.

  2. Zhang, W., Doherty, M., Leeb, B. F., Alekseeva, L., Arden, N. K., Bijlsma, J. W., ... & Tugwell, P. (2009). EULAR evidence-based recommendations for the diagnosis of hand osteoarthritis: report of a task force of the EULAR Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutics (ESCISIT). Annals of the Rheumatic Diseases, 68(1), 8-17. doi:10.1136/ard.2007.084772.

  3. Bijsterbosch, J., Visser, W., Kroon, H. M., Stamm, T., Meulenbelt, I., Huizinga, T. W., & Kloppenburg, M. (2011). Thumb base involvement in symptomatic hand osteoarthritis is associated with more pain and functional disability. Annals of the Rheumatic Diseases, 70(3), 496-500. doi:10.1136/ard.2010.131391.

  4. Kalichman, L., & Hernández-Molina, G. (2010). Hand osteoarthritis: an epidemiological perspective. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 39(6), 465-476. doi:10.1016/j.semarthrit.2009.12.005.

  5. Kloppenburg, M., & Kwok, W. Y. (2011). Hand osteoarthritis–a heterogeneous disorder. Nature Reviews Rheumatology, 8(1), 22-31. doi:10.1038/nrrheum.2011.198.

  6. Dahaghin, S., Bierma-Zeinstra, S. M., Reijman, M., Pols, H. A., Hazes, J. M., & Koes, B. W. (2007). Prevalence and determinants of finger joint pain and its interrelationships with hand osteoarthritis: The Rotterdam Study. Annals of the Rheumatic Diseases, 66(3), 330-335. doi:10.1136/ard.2006.053207.

  7. Petersson, I. F. (2015). Evolution of osteoarthritis research. Osteoarthritis and Cartilage, 23(8), 1245-1247. doi:10.1016/j.joca.2015.06.004.

Autori

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,