Čo všetko vybaviť po príchode bábätka do rodiny je častá otázka, ktorá často prichádza vcelku neskoro. Prinášame vám preto zoznam základných administratívnych úkonov, ktoré je nutné absolvovať potom ako privediete na svet bábätko a jednu podstatnú, ktorú je dobré riešiť ešte pred pôrodom. Nech už ste na ceste rodičovstva nováčikmi alebo už máte skúsenosti, je dobré mať prehľad o tom, čo všetko je potrebné vybaviť po narodení bábätka. Tu je prehľad krokov, ktoré vás čakajú:

Čo všetko vybaviť po pôrode?

0. Materská dávka sa vybavuje pred pôrodom

Ako matka máte nárok na materskú dávku, ako súčasť nemocenského poistenia. Materská je vyplácaná za každý deň. Jeho výška je 75% denného vymeriavacieho základu z príjmu poistenca. Nárok na materskú dávku začína od 6. týždňa pred lekárom určeným dátumom.

Pri pôrode pred termínom pôrodu dávku dostávate odo dňa pôrodu. Žiadosť o materskú dávku môže podať matka, ale aj iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti. Napríklad otec či manžel. Nárok zaniká po 34 týždňoch od jeho vzniku.

Pre získanie materskej je nutné splniť podmienku:

Byť nemocensky poistená minimálna 270 dní (v súhrne) v 2-ročnom období pred pôrodom. Skontrolujte si preto či za vás zamestnávateľ odvádzal odvody do Sociálnej poisťovne, prípadne či ste si nemocenské platila ako živnostník či ako dobrovoľne nezamestnaná osoba. Do obdobia 2 rokov sa počíta aj doba štúdia na strednej a vysokej školy, ak sa toto štúdium berie ako príprava na povolanie podľa § 10 zákona o sociálnom poistení.

Predĺžený nárok na materskú vzniká iba v špecifickej situácii:

  • Ak matka porodila dvojičky alebo viac detí a stará sa aspoň o dve z nich. (Nárok na materskú dávku predĺžený do 43 týždňov)

Ak nemáte nárok na materskú dávku môžete si odo dňa pôrodu zažiadať o rodičovský príspevok na úrade práce , sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Rodičovským príspevkom štát prispieva na zabezpečenie riadnej starostlivosti do 3 až 6 rokov veku dieťaťa a neviaže sa na nemocenské poistenie. Do 6 rokov štát prispieva len v prípade že ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

1. Vybaviť rodný list pre vaše novorodeniatko

Prvým krokom je zabezpečenie rodného listu pre dieťa, čo je nevyhnutné pre ďalšie úrady a procedúry. Na matričnom úrade je potrebné predložiť:

  • Vyhlásenie o mene dieťaťa, ktoré musí byť podpísané oboma rodičmi. Formulár je voľne dostupný na internete nájdete ho označený ako Dohoda rodičov o mene a priezvisku dieťaťa, alebo môže byť vyplnený elektronicky na tomto odkaze: Určenie mena a rodného priezviska

  • Hlásenie o narodení dieťaťa. Toto hlásenie obvykle pošle na matriku priamo pôrodnica, ale je dobré vedieť že je taktiež potrebné.

  • Doklady rodičov:

    • Sobášny list, v prípade manželskej dvojice, alebo

    • Právoplatný rozsudok o rozvode v prípade rozvedených rodičov

    • Občianske preukazy oboch rodičov , ak nie ste zosobášení (tieto však noste vždy, ako doklad totožnosti - úrady si vás budú overovať.)

2. Ustanovenie trvalého pobytu dieťaťa

Dieťa automaticky získava trvalý pobyt na adrese matky. V prípade narodenia v zahraničí je nutné dieťa oficiálne prihlásiť na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade a dieťa tak prihlásiť k trvalému pobytu , kde je potrebný rodný list dieťaťa.

  • Ak sa dieťa narodilo na území SR : Dieťa automaticky dostane trvalý pobyt na drese trvalého pobytu matky

  • Ak sa dieťa narodilo mimo územia SR: Treba prihlásiť trvalý pobyt na mestskom/obecnom úrade. S rodným listom dieťaťa

3. Automatické prihlásenie dieťaťa do zdravotnej poisťovne

Od 1. augusta 2022 sa dieťa automaticky stáva poistencom rovnakej zdravotnej poisťovne ako jeho matka. Ak si prajete zmeniť zdravotnú poisťovňu, máte možnosť tak urobiť vždy, no ideálne do 30. septembra, aby zmena nadobudla platnosť od nového roka. Zmena po septembri preto prebehne až o rok.

  • Chcem aby malo dieťa zdravotnú poisťovňu ako ja (matka): Nemusím urobiť nič, dieťa sa stane poistencom automaticky.

  • Chcem dieťaťu vybrať poisťovňu: Môžem dieťatko prihlásiť do poisťovne, ktorú uznám za vhodnú.

Zdravotné poistenie ponúkajú na Slovensku tieto poisťovne:

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) – štátna zdravotná poisťovňa.

  • Union zdravotná poisťovňa – súkromná zdravotná poisťovňa.

  • Dôvera zdravotná poisťovňa – súkromná zdravotná poisťovňa.

4. Výber pediatra pre dieťa

Do troch dní od prepustenia z pôrodnice je potrebné zaregistrovať dieťa u vybraného pediatra, kde sa podpíše dohoda o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Je potrebné so sebou vziať prepúšťaciu správu z nemocnice a kópiu rodného listu.

Pri výbere pediatra pre svoje dieťa potrebujem:

  • Prepúšťaciu správu z nemocnice.

  • Kópiu rodného listu dieťaťa.

5. Štátny jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa (kočíkovné)

Rodičia majú nárok na jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý je vyplácaný automaticky Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), ak je splnená zákonom stanovená podmienka trvalého pobytu na území SR. Príspevok sa vypláca vo výške 829,86 € ak ide o prvé až štvrté dieťa. Každé ďalšie dieťa má nárok už len na 151,37€.

V prípade, že ste porodila viac detí naraz, suma príspevku sa nenásobí počtom narodených detí , ale sa len zvýši o 75,69 € za každé z týchto detí.

Podmienky pre vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa:

  • Absolvovali ste pravidelné tehotenské prehliadky u gynekológa

  • Narodilo sa vám dieťa

  • Osoba, ktorá bude dávku poberať, má trvalý pobyt a bydlisko na území Slovenskej republiky.

  • Máte uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre dieťa

Príspevok pri narodení dieťaťa je vo výške:

  • 829,86€ pre 1-4 dieťa

  • 151,37€ pre 5 a každé ďalšie dieťa

Pozor: Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa zaniká ak opustíte nemocnicu po pôrode spôsobom, ktorý je v rozpore s pravidlami prepustenia z nemocnice.

6. Mestský/obecný príspevok pri narodení dieťaťa

Niektoré mestá či obce ponúkajú vlastný jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa. Informujte sa na miestnom úrade, či je takáto možnosť dostupná aj vo vašom bydlisku. Príspevky sú rádovo nižšie ako príspevok v bode 5. a riadi sa vlastnými podmienkami poskytovania príspevku. Viac informácii a konkrétne podmienky pre získanie príspevku hľadajte na stránkach obce/ mesta prípadne na mestskom či obecnom úrade vášho trvalého bydliska (a trvalého bydliska dieťaťa).

Požiadanie o jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa od obce alebo mesta sa môže líšiť v závislosti od konkrétnej obce alebo mesta, pretože každá samospráva môže mať stanovené vlastné podmienky a proces vybavovania. Napriek tomu existujú určité kroky, ktoré sú bežné pre väčšinu samospráv:

  • Zistite, či váš obecný alebo mestský úrad poskytuje príspevok

    • Navštívte webovú stránku vašej obce alebo mesta alebo sa obráťte priamo na obecný/mestský úrad. Mnohé samosprávy poskytujú informácie o dostupných sociálnych dávkach vrátane príspevku pri narodení dieťaťa priamo na svojich webových stránkach.

  • Podmienky nároku

    • Každá samospráva môže mať stanovené špecifické podmienky, ako napríklad trvalý pobyt ( aj jeho trvanie pred pôrodom) rodiča alebo dieťaťa v danej obci alebo meste, občianstvo, príjmové limity rodiny a ďalšie.

  • Potrebné dokumenty

    • Typicky sa vyžaduje kópia rodného listu dieťaťa, doklad o trvalom pobyte rodiča alebo dieťaťa, občiansky preukaz rodiča, žiadosť o príspevok a prípadne ďalšie dokumenty podľa špecifických požiadaviek samosprávy.

7. Ostatné sociálne dávky

Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny môžete žiadať aj o ďalšie dávky, ako sú prídavok na dieťa, príspevok na starostlivosť o dieťa, či rodičovský príspevok. Tieto dávky nie sú priznávané automaticky a je potrebné o ne požiadať.

  • Prídavok na dieťa: prídavok určený na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa a na čiastočnú úhradu školských potrieb. Vyplácaný je na každé maloleté dieťa do 25 roku života.

  • Príplatok k prídavku na dieťa: Ide o každomesačný bonus k rodinným prídavkom. Vypláca sa súčasne s prídavkom na dieťa. Nárok na príplatok k prídavku má osoba ktorá si neuplatňuje daňový bonus na dieťa a zároveň poberá starobný, predčasný, invalidný či výsluhový dôchodok prípadne dovŕšil vek na poberanie starobného dôchodku no dávku nepoberá. Alebo rodičia dieťaťa alebo osoba žijúca s oprávnenou osobou v jednej domácnosti nepracujú, tým pádom si nemôžu uplatniť daňový bonus na dieťa.

  • Príspevok na 3 a viac súčasne narodených detí: Dávka raz ročne, určená na zvýšené výdavky súvisiace s riadnou starostlivosťou súčasne narodených troch alebo viac detí – trojčiat a štvorčiat. Príspevok pokrýva aj keď sa rodičovi narodia dvoje dvojčatá v priebehu dvoch rokov.

8. Oznámenie o zmene počtu osôb správcovi bytu a mestskému/obecnému úradu

Ak bývate v bytovom dome je vhodné informovať správcu bytového domu o prírastku v rodine, čo môže ovplyvniť výšku platby za spoločné priestory a služby. Rovnako nezabudnite nahlásiť zmenu počtu osôb žijúcich v domácnosti (dom alebo byt) na mestskom alebo obecnom úrade. Tu vzniká povinnosť v súvislosti s poplatkami za odvoz komunálneho odpadu, ktorý sa rovnomerne rozrátava v rámci mesta či obce.

9. Dôchodkové poistenie

Ak ste zamestnaná alebo samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) a poberáte materské, štát za vás odvádza dôchodkové poistenie.

Ak ste nezamestnaná, nie ste povinne poistená ako SZČO a nebol vám priznaný dôchodok, môže za vás od narodenia a počas trvania starostlivosti o dieťa platiť dôchodkové poistenie štát. Pod podmienkou, že sa riadne staráte o dieťa do 6 rokov a na toto poistenie sa prihlásite v Sociálnej poisťovni.

Týmto prehľadom sme sa pokúsili zhrnúť základné úkony, ktoré je potrebné vykonať po narodení dieťaťa. Nezabudnite, že legislatíva a postupy sa môžu meniť, preto je vhodné sledovať aktuálne informácie na oficiálnych webových stránkach príslušných inštitúcií.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.