Mastitída je zápalové ochorenie mliečnej žľazy, ktoré môže postihnúť nie len ľudí, ale aj mnohé druhy zvierat. Je často spojené s laktáciou, teda obdobím, keď žľaza produkuje mlieko. Príčiny mastitídy sú rôznorodé a môžu zahŕňať infekcie, mechanické poškodenie, chemické podráždenie alebo iné faktory.

Mastitída: Všetko o zápale prsníka

Mastitída zo zastavenia laktácie, alebo laktačná mastitída, je zápalový stav prsníka, ktorý môže byť spôsobený zastavením kojenia alebo odstriekavania mlieka. Tento stav sa najčastejšie vyskytuje, keď mlieko zostáva v prsníkoch a nie je pravidelne vyprázdňované, čo vedie k hromadeniu a vzniku potenciálnej infekcii. Príčiny mastitídy sú však rôznorodé a môžu zahŕňať infekcie, mechanické poškodenie, chemické podráždenie alebo iné faktory. Tu je podrobnejší pohľad na hlavné príčiny mastitídy a na to, ako vzniká:

Príčiny vzniku a ako vzniká mastitída

Infekčná mastitída vzniká vstupom patogénov do žľazy, čo vyvolá reakciu imunitného systému a zápal. Neinfekčná mastitída môže byť spôsobená obstrukciou mliekovodov alebo priamym podráždením tkaniva. Liečba závisí od príčiny a zahŕňa od antibiotík po opatrenia na zmiernenie symptómov. Prevencia zahŕňa správnu hygienu a pravidelné vyprázdňovanie prsníka počas dojčenia.

Infekčné príčiny:

  1. Baktérie: Najčastejšou príčinou mastitídy sú baktérie, ktoré vniknú do mliečnej žľazy, obvykle cez poškodenú bradavku alebo mliekovody. Medzi typické patogény patria Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus agalactiae a mykobaktérie.

  2. Vírusy: Niektoré vírusy môžu spôsobiť mastitídu, najmä u dojčiacich žien alebo zvierat. Napríklad vírus herpes simplex môže pri kontakte so sliznicou prsníka viesť k zápalu.

  3. Huby a kvasinky: Kvasinky, ako je Candida albicans, môžu tiež zapríčiniť mastitídu, najmä pri dlhodobej antibiotikovej liečbe, ktorá naruší normálnu mikroflóru a umožní tak nadmerný rast týchto organizmov.

Neinfekčné príčiny:

  1. Mechanické poškodenie: Nadmerné alebo nesprávne ošetrovanie prsníka, ako je napríklad príliš silné sacie pôsobenie pri dojčení alebo mechanické dráždenie oblečením, môže spôsobiť poškodenie tkaniva a viesť k zápalu.

  2. Chemické podráždenie: Expozícia prsníka chemikáliám, napríklad v kozmetických prípravkoch, môže vyvolať alergickú reakciu alebo priamo podráždiť kožu a mliečnu žľazu.

  3. Zablokovanie mliekovodov: Ak sa mliekovody zablokujú, môže to spôsobiť akumuláciu mlieka v žľaze, čo vedie k zvýšenému tlaku, podráždeniu a vzniku zápalu. Tento stav sa často vyskytuje pri nepravidelnom alebo nedostatočnom vyprázdňovaní prsníka.

  4. Hormonálne zmeny: Hormonálne zmeny, najmä počas tehotenstva a dojčenia, môžu ovplyvniť citlivosť prsníka na zápal a predisponovať k mastitíde.

Ako vzniká mastitída:

  • Vstup patogénov: Infekčná mastitída obvykle začína, keď patogény vniknú do mliečnej žľazy, najčastejšie cez poškodenú pokožku na bradavke alebo priamo cez mliekovody.

  • Reakcia imunitného systému: Na prítomnosť patogénov reaguje imunitný systém, čo vedie k zápalovej reakcii. Táto reakcia má za cieľ izolovať a zničiť infekciu, ale súčasne môže spôsobiť poškodenie tkaniva a symptómy ako sú bolesť, začervenanie a opuch.

  • Obštrukcia mliekovodov: Neinfekčná mastitída môže vzniknúť, keď dochádza k obstrukcii mliekovodov a akumulácii mlieka, čo vedie k zvýšenému vnútornému tlaku a zápalu. Mechanické alebo chemické podráždenie taktiež môže priamo vyvolať zápalovú reakciu.

Symptómy

Symptómy mastitídy zahŕňajú:

  • Bolestivosť, opuch alebo pocit tepla v jednej časti prsníka

  • Začervenanie kože, často v tvare klinu

  • Zvýšená telesná teplota alebo horúčka, často s príznakmi chvenia

  • Celkové pocit únavy alebo choroby

Liečba

Liečba mastitídy sa zvyčajne zameriava na úľavu od symptómov a predchádzanie možným infekciám. Liečba preto zahrňuje:

  • Pokračovanie v kojení alebo odstriekavaní mlieka, aby sa podporilo vyprázdňovanie prsníka, ak je to možné a pohodlné

  • Použitie teplých obkladov na prsníky pred kojením alebo odstriekavanie na stimuláciu odtoku mlieka

  • Chladné obklady po kojení alebo odstriekavanie mlieka na zmiernenie opuchu

  • OTC (bezpredpisové) protizápalové alebo analgetické lieky na zmiernenie bolesti a horúčky

  • Antibiotiká v prípade bakteriálnej infekcie, predpísané lekárom

Dôležité je aj udržiavanie dostatočnej hydratácie a odpočinku. Ak sa stav nezlepšuje alebo ak sú príznaky vážne, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Preventívne kroky na zníženie rizika mastitídy zahŕňajú pravidelné a úplné vyprázdňovanie prsníka a starostlivosť o bradavky, aby sa predišlo poškodeniu a infekcii.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.