🩺 Nová Ambulancia všeobecného lekára! Prijímame pacientov! Viac info 💉 Zápis do ambulancie

Pagetova choroba kostí: Metabolické ochorenie kostí

Pagetova choroba kosti je chronické metabolické ochorenie, ktoré ovplyvňuje kostný metabolizmus a vedie k abnormálnemu rastu kostí. Tento stav môže spôsobiť bolesti kostí, deformity a zvýšené riziko zlomenín. Choroba bola prvýkrát popísaná britským chirurgom Sir Jamesom Pagetom v roku 1877.

Mechanizmus a patofyziológia Pagetovej choroby

Pagetova choroba kosti je charakterizovaná abnormálnou kostnou resorpciou a tvorbou. Tento proces zahŕňa zvýšenú aktivitu osteoklastov (buniek, ktoré rozkladajú kostné tkanivo) a následnú nadmernú aktivitu osteoblastov (buniek, ktoré tvoria nové kostné tkanivo). Výsledkom je tvorba kostí, ktoré sú veľké, ale slabé a náchylné na deformácie a zlomeniny.

  • Kostná resorpcia: Osteoklasty rozkladajú staré kostné tkanivo rýchlejšie, než je normálne, čo vedie k erózii kostí.

  • Kostná tvorba: Osteoblasty reagujú nadmernou tvorbou nového kostného tkaniva, ale toto nové tkanivo je abnormálne a má nepravidelnú štruktúru.

Príčiny a rizikové faktory

Príčina Pagetovej choroby kosti nie je úplne jasná, ale predpokladá sa, že kombinácia genetických a environmentálnych faktorov zohráva kľúčovú úlohu.

  • Genetické faktory: Rodinný výskyt choroby naznačuje genetickú predispozíciu. Niektoré mutácie v génoch ako SQSTM1 (sequestosome 1) sú spojené s Pagetovou chorobou.

  • Vírusové faktory: Hypotéza o vírusovej etiológii naznačuje, že určité vírusové infekcie v detstve môžu aktivovať ochorenie v neskoršom veku.

  • Vek a pohlavie: Choroba je častejšia u starších ľudí a mierne častejšie postihuje mužov ako ženy.

Klinické prejavy a diagnostika

Klinické prejavy Pagetovej choroby kosti môžu byť rôznorodé a často sú asymptomatické v skorých štádiách. Keď sa príznaky objavia, môžu zahŕňať:

  • Bolesť kostí: Bolesti sú najčastejším príznakom a môžu byť chronické alebo intermitentné. Bolesť je často lokalizovaná v postihnutých kostiach, najčastejšie v panve, bedrách, chrbtici a lebke.

  • Deformity kostí: Postihnuté kosti môžu byť zväčšené a zdeformované. Bežné deformity zahŕňajú zakrivenie chrbtice (kyfóza), zakrivenie nohy (genu varum alebo genu valgum) a zväčšenie lebky.

  • Zlomeniny: Zvýšená krehkosť kostí vedie k zvýšenému riziku zlomenín, často po minimálnej traume.

  • Neurologické symptómy: Ak choroba postihuje lebku alebo chrbticu, môže spôsobiť kompresiu nervov, čo vedie k bolestiam hlavy, poruchám zraku a sluchu alebo radikulopatiám.

Diagnostika zahŕňa:

  • Röntgenové snímky: Röntgenové snímky môžu ukázať charakteristické zmeny kostí, ako sú zmiešané oblasti lytickej a sklerotickej kostnej štruktúry.

  • Krvné testy: Zvýšené hladiny alkalickej fosfatázy (ALP) v krvi sú bežným laboratórnym nálezom pri Pagetovej chorobe.

  • Kostné skeny: Scintigrafia kostí môže pomôcť identifikovať rozsah a lokalizáciu aktívnych lézií.

Liečba a manažment Pagetovej choroby

Liečba Pagetovej choroby kosti je zameraná na zmiernenie symptómov a prevenciu komplikácií. Hlavné liečebné prístupy zahŕňajú farmakologické a nefarmakologické metódy.

  1. Farmakologická liečba:

    • Bisfosfonáty: Bisfosfonáty, ako alendronát, risedronát a zoledronát, sú liekmi prvej voľby. Pôsobia tak, že inhibujú aktivitu osteoklastov, čím znižujú kostnú resorpciu a zlepšujú kostnú štruktúru.

    • Kalcitonín: Hoci menej používaný, kalcitonín môže byť alternatívou pre pacientov, ktorí nemôžu užívať bisfosfonáty. Kalcitonín tiež inhibuje osteoklastickú aktivitu.

    • Analgetiká: Na zmiernenie bolesti môžu byť použité analgetiká, ako sú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) a paracetamol.

  2. Nefarmakologická liečba:

    • Fyzioterapia: Fyzioterapia môže pomôcť udržať pohyblivosť kĺbov, posilniť svaly a zlepšiť celkovú funkčnosť. Cvičenia zamerané na zlepšenie rovnováhy a stability môžu znížiť riziko pádu a zlomenín.

    • Ortopedické pomôcky: Použitie ortéz a podporných pomôcok môže pomôcť stabilizovať postihnuté oblasti a zmierniť bolesť.

    • Chirurgické zákroky: V prípadoch závažných deformít alebo komplikácií, ako sú zlomeniny, môže byť potrebná chirurgická intervencia. Ortopedické operácie môžu zahŕňať osteotómie (chirurgické prerezanie kostí) a náhrady kĺbov.

Zaujímavé zistenia z lekárskej praxe

Jedným z fascinujúcich aspektov Pagetovej choroby kosti je jej variabilná klinická prezentácia. Niektorí pacienti môžu byť asymptomatickí a ich ochorenie je náhodne objavené pri zobrazovacích vyšetreniach z iných dôvodov. Naopak, iní môžu mať výrazné príznaky a komplikácie, ktoré významne ovplyvňujú kvalitu ich života.

Výskum tiež ukázal, že genetické mutácie v géne SQSTM1 sú silne spojené s rodinným výskytom Pagetovej choroby. Tieto zistenia viedli k lepšiemu pochopeniu patogenézy ochorenia a k vývoju nových liečebných stratégií zameraných na genetické a molekulárne mechanizmy.

Ďalším zaujímavým zistením je, že niektoré epidemiologické štúdie naznačujú geografické rozdiely v prevalencii Pagetovej choroby. Napríklad, ochorenie je častejšie v Európe a Severnej Amerike, zatiaľ čo je relatívne zriedkavé v Ázii a Afrike. Tieto rozdiely môžu byť spôsobené genetickými, environmentálnymi alebo inými faktormi, ktoré sú predmetom ďalšieho výskumu.

Záver

Pagetova choroba kosti je komplexné metabolické ochorenie, ktoré môže mať významný vplyv na kvalitu života pacientov. Včasná diagnostika a správne zvolená liečba môžu pomôcť zmierniť symptómy, zabrániť komplikáciám a zlepšiť celkovú prognózu. Hoci príčina ochorenia nie je úplne jasná, kombinácia genetických a environmentálnych faktorov zohráva kľúčovú úlohu v jeho rozvoji. Zlepšenie povedomia o Pagetovej chorobe medzi lekármi a verejnosťou je dôležité pre včasnú identifikáciu a efektívnu liečbu tohto ochorenia.

Literatúra

  1. Ralston, S. H., & Langston, A. L. (2008). Pathogenesis and management of Paget’s disease of bone. The Lancet, 372(9633), 155-163.

  2. Whyte, M. P. (2006).

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.