Preskúmajte rôzne polohy pri pôrode, ich výhody, a ako môžu uľahčiť váš pôrod. Tento komplexný sprievodca vám poskytne všetky potrebné informácie.

Polohy pri pôrode: Ako môže poloha pri pôrode ovplyvniť pôrod?

Každá tehotná žena si kladie otázku, ako najlepšie zvládne pôrod. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré môžu mať na tento výnimočný moment veľký vplyv, sú polohy pri pôrode. Správna poloha môže nielen uľahčiť bolesti, ale aj urýchliť samotný pôrodný proces. V tomto článku prejdeme rôznymi polohami, ktoré môžu tehotným ženám pomôcť a poradíme, ako si vybrať tú najlepšiu pre vás.

Ako polohy pri pôrode ovplyvňujú pôrod?

Nie je to len o pohodlí; je to aj o vede. Rôzne polohy môžu mať pri pôrode rôzne vplyvy. Napríklad, polohy, ktoré vám umožňujú byť viac vertikálne, vám spolu s gravitáciou pomôžu uľahčiť pôrod (Menej tlačenia a prirodzenejší ťah). Na druhej strane, ležanie na chrbte obvykle spôsobuje, že pôrod je o čosi dlhší a môže byť bolestivejší.

Populárne polohy pri pôrode

Pôrod na chrbte

Tradične najčastejšie používaná poloha, ale nie vždy najefektívnejšia. Diskusie o jej výhodách a nevýhodách sú dôležité pre pochopenie, prečo by mohla alebo nemusela byť pre vás tá pravá.

Výhody pôrodu na chrbte

  • Familiarita pre zdravotnícky personál: Táto poloha je štandardom v mnohých pôrodniciach, čo znamená, že zdravotnícky personál je s ňou dobre oboznámený a vie, ako v nej efektívne asistovať.

  • Prístup pre lekárske zákroky: Umožňuje lepší prístup pre lekársky personál na vykonanie zákrokov, ako je napríklad epiziotómia (narezanie hrádze), použitie tehotenských klieští alebo vákuovej extrakcie.

  • Monitorovanie: Uľahčuje monitorovanie matky a dieťaťa počas pôrodu, keďže senzory a monitorovacie zariadenia sú ľahko upevniteľné.

  • Pohodlie pre matku: Pre niektoré ženy môže byť pohodlnejšie ležať na chrbte, najmä ak sú unavené alebo ak majú epidurálnu anestéziu, ktorá im znemožňuje pohyb.

Nevýhody pôrodu na chrbte

  • Nevyužitá gravitácia: Na rozdiel od vertikálnych polôh, ako je drep, alebo státie, poloha na chrbte nevyužíva gravitáciu na podporu pôrodu, takže sťahy maternice sú využité menej a spomaľuje sa progres aj v prípade tlačenia.

  • Zvýšený tlak na chrbticu : Môže spôsobiť zvýšený tlak na chrbticu a znížiť prietok krvi do maternice, čo môže viesť k pomalšiemu prísunu kyslíka pre dieťaťu.

  • Nutnosť viac tlačiť a z toho plynúce negatíva: Intenzívne tlačenie počas druhej fázy pôrodu môže teoreticky zvýšiť vnútrobrušný a vnútrohrudný tlak, môže mať za následok krátkodobé zvýšenie očného tlaku. Toto je založené na všeobecnej znalosti o tom, ako zvýšený vnútrobrušný tlak môže ovplyvniť iné oblasti tlaku v tele. To teoreticky môže spôsobiť zhoršenie zraku. Zhoršenie zraku

  • Riziko epiziotómie: V tejto polohe je väčšia pravdepodobnosť, že lekár vykoná epiziotómiu alebo iné zákroky.

  • Obmedzenie pohybu: Poloha na chrbte obmedzuje pohyblivosť matky, čo môže obmedziť jej schopnosť intuitívne meniť polohy a nájsť úľavu od bolesti.

Pôrod v drepe

Drepanie môže zväčšiť panvový otvor a uľahčiť dieťaťu cestu von. Táto poloha môže vyžadovať viac energie, ale jej výhody sú často ospevované.

Výhody pôrodu v drepe

  • Lepšie využitie gravitácie: Podrep prirodzene využíva gravitáciu, ktorá pomáha dieťaťu postupovať dolu pôrodným kanálom, čo môže uľahčiť tlačenie a potenciálne skrátiť druhú fázu pôrodu.

  • Viac otvorená panva: Poloha v drepe môže zväčšiť otvor panvy až o 30%, čo poskytuje viac priestoru pre dieťa, aby prešlo pôrodným kanálom.

  • Menej tlaku na chrbticu: Drep pomáha zmierniť tlak na chrbticu počas kontrakcií.

  • Efektívnejšie tlačenie: Niektoré štúdie naznačujú, že ženy v drepe môžu efektívnejšie tlačiť, čo môže pomôcť pri rýchlejšom pôrode.

  • Menšia pravdepodobnosť zákrokov: Pôrody v drepe znižujú pravdepodobnosť potreby pôrodných zákrokov, ako sú epiziotómia (narezanie hrádze) alebo použitie pôrodných klieští.

Nevýhody pôrodu v drepe

  • Únava: Dlhotrvajúce zotrvanie v podrepe môže byť fyzicky náročné, najmä v neskorých štádiách pôrodu, keď môže byť žena už unavená z kontrakcií.

  • Potreba podpory: Drep môže vyžadovať dodatočnú podporu od partnera, pôrodnej asistentky alebo použitie špeciálnych pomôcok ako pôrodné stoličky alebo lôžka s úchytmi. Tá bohužiaľ v bežných nemocniciach chýba.

  • Monitorovanie a prístup: V niektorých prípadoch môže byť pre zdravotnícky personál ťažšie monitorovať matku a dieťa alebo vykonať potrebné zákroky pri pôrode v drepe.

  • Obmedzenia v nemocniciach: Nie všetky nemocnice alebo pôrodné centrá sú vybavené na podporu pôrodu v drepe, najmä ak je potrebné použitie špeciálnej pôrodnej stoličky.

  • Kontraindikácie: Pre niektoré zdravotné stavy môže byť drep počas pôrodu neodporúčané. Napríklad, pri niektorých komplikáciách s placentou alebo pri predčasnom odchode plodovej vody, môže byť preferovaná iná poloha.

Pôrod ležmo bokom

Ležanie na boku môže byť pohodlnejšie a menej zaťažujúce ako ležanie na chrbte. Je to skvelá alternatíva pre ženy, ktoré potrebujú oddych medzi kontrakciami.

Výhody pôrodu ležmo na bok

  • Zníženie tlaku na chrbticu: Ležanie na boku môže pomôcť znížiť tlak na chrbticu, čo je obzvlášť užitočné pre ženy, ktoré zažívajú bolestivé kontrakcie.

  • Zlepšený krvný obeh: Táto poloha môže pomôcť udržať lepší krvný obeh ako ležanie na chrbte, čo je dobré pre matku aj dieťa. Pomáha predchádzať problémom s nízkym krvným tlakom, ktoré môžu vzniknúť pri ležaní na chrbte.

  • Pomoc pri tlačení: Niektorým ženám môže ležanie na boku uľahčiť tlačenie, pretože môžu lepšie využiť svaly brucha a dna panvy.

  • Menšie riziko epiziotómie: V tejto polohe je menšia pravdepodobnosť, že bude potrebné vykonať epiziotómiu (narezanie hrádze), a tiež sa znižuje riziko trhlín.

Nevýhody pôrodu ležmo na bok

  • Obmedzený pohyb: V tejto polohe môže byť pre ženu ťažšie meniť polohy alebo sa pohybovať, aby našla najpohodlnejšiu pozíciu.

  • Potreba podpory: Na udržanie tejto polohy môže byť potrebná pomoc od partnera alebo pôrodného personálu, najmä ak má žena slabšiu kontrolu nad svojimi nohami kvôli epidurálnej anestézii.

  • Monitorovanie: Hoci to nemusí byť výrazný problém, v niektorých prípadoch môže byť pre zdravotnícky personál ťažšie umiestniť a udržať monitorovacie zariadenia na sledovanie zdravotného stavu dieťaťa.

  • Menšia gravitácia: Aj keď táto poloha stále umožňuje určité využitie gravitácie (viac ako ležanie na chrbte), nemusí byť tak efektívna v tomto ohľade ako vertikálne polohy, ako je sedenie alebo podrep.

Pôrod vo vode*

Pôrod vo vode ponúka prirodzenú úľavu od bolesti a je čoraz populárnejšou voľbou pre mnohé tehotné ženy. Teplo a flotácia môžu pomôcť relaxovať a uľahčiť pôrod. Pôrod vo vode je metóda, pri ktorej žena trávi časť alebo celý pôrod v špeciálne navrhnutej vani s teplou vodou. Táto metóda má svoje výhody aj nevýhody, a jej dostupnosť a popularita sa môžu líšiť v závislosti od krajiny, regiónu a dokonca aj od konkrétneho zdravotníckeho zariadenia. Tu sú hlavné výhody a nevýhody pôrodu vo vode:

Výhody pôrodu vo vode

  • Úľava od bolesti: Teplá voda môže pôsobiť upokojujúco a znižovať pocit bolesti počas kontrakcií.

  • Uvoľnenie svalstva a tkanív: Voda pomáha uvoľňovať svaly a umožňuje žene ľahšie sa pohybovať a nájsť pohodlnú polohu.

  • Nižšia pravdepodobnosť použitia epidurálu: Ženy, ktoré využívajú pôrod vo vode, môžu menej často potrebovať epidurálnu anestéziu alebo iné formy úľavy od bolesti.

  • Plynulý Priechod z Maternice do vonkajšieho sveta: Pre novorodenca môže byť prechod z maternice, kde je obklopený plodovou vodou, do teplej vody menej stresujúci.

Nevýhody pôrodu vo vode

  • Obmedzený prístup k zákrokom: V prípade komplikácií počas pôrodu môže byť ťažšie rýchlo zasiahnuť.

  • Malé riziko infekcie: Aj keď je toto riziko nízke, existujú obavy z možného rizika infekcie pre matku a dieťa, najmä ak voda nie je správne udržiavaná.

  • Obmedzenia pre niektoré tehotné: Nie všetky ženy môžu byť vhodné kandidátky na pôrod vo vode, napríklad v prípade predčasného pôrodu alebo iných zdravotných komplikácií. Pôrodu vo vode by sa preto mali vyhnúť všetky ženy ktoré majú vážne zdravotné problémy, napríklad vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia, ženy s aktívnymi genitálnymi alebo inými infekciami, pri dvojičkách a viactorčatách atď.

*Posledná možnosť je tu viac z informačných dôvodov, pretože v nemocniciach na územia SR nie je možné takýto pôrod realizovať.

Tipy na výber správnej polohy pri pôrode

Kľúčom je poznať svoje telo a počúvať jeho potreby. Nie každá poloha je pre každú ženu vhodná, a preto je dôležité experimentovať a nájsť, čo najlepšie vyhovuje vám a vášmu dieťaťu.

  • Intuícia je kľúč: Vaše telo má prirodzenú schopnosť viesť vás k tomu, čo potrebuje. Ak cítite, že určitá poloha je pre vás v danom momente pohodlnejšia, dôverujte svojim pocitom. Intuitívne menenie polôh môže pomôcť pôrodu plynulejšie postupovať.

  • Informujte sa: Počas tehotenstva získavajte informácie o rôznych polohách pri pôrode. Či už cez online zdroje, knihy, kurzy prípravy na pôrod, alebo diskusie s vaším lekárom či pôrodnou asistentkou. Čím viac budete vedieť, tým lepšie budete pripravené rozhodnúť sa v prípade potreby.

  • Buďte otvorená zmenám: Aj keď môžete mať predstavu o tom, aké polohy chcete počas pôrodu vyskúšať, dôležité je zostať flexibilná. Priebeh pôrodu sa môže líšiť a to, čo sa zdalo pohodlné v teórii, nemusí byť najlepšou voľbou v praxi.

Často kladené otázky

  1. Ako sa môžem pripraviť na používanie rôznych polôh pri pôrode?

    Cvičenie jogy alebo pilates, ktoré sú zamerané na tehotné ženy, vám môže pomôcť stať sa flexibilnejšími a získať väčšiu kontrolu nad svojím telom. Diskusia s vaším pôrodným asistentom alebo lekárom vám tiež môže poskytnúť cenné informácie o tom, ktoré polohy by mohli byť pre vás počas pôrodu najvhodnejšie.

  2. Ktoré polohy sú najlepšie pre urýchlenie pôrodu?

    Niektoré polohy, ako je drep alebo postojačky, môžu s pomocou gravitácie urýchliť pôrod tým, že podporia smerovanie dieťaťa nadol/von. Tieto polohy tiež pomôcť otvárajú panvu doširoka, čo uľahčuje prechod dieťaťa pôrodným kanálom. Toto však nemusí nutne platiť ak máte užšiu panvu

  3. Je možné meniť polohy, ak mám epidurál?

    Áno, aj s epidurálom môžete meniť polohy, hoci vaše možnosti môžu byť obmedzené v závislosti od stupňa znecitlivenia a nemocničných protokolov.

Záver

Používanie rôznych polôh pri pôrode môže byť nástrojom, ktorým efektívne dokážete ovplyvniť priebeh pôrodu. Nebojte sa experimentovať a nájsť, čo je pre vás najprirodzenejšie.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.