Svalová horúčka: Ako sa rýchlo zbaviť svalovice?

Svalová horúčka je nepríjemným dôsledkom zvýšenej fyzickej aktivity, na ktorú telo nováčika aj skúseného športovca nie je zvyknuté. Svalovica nie je choroba, ale jedná sa o dôsledok a prejav preťaženého svalu. Lekári kedysi predpokladali, že príčinou svalovej horúčky je hromadenie kyseliny mliečnej vo svaloch. Dnes sa však prikláňajú k názoru, že túto bolesť spôsobujú mikroskopické trhlinky vo svalových tkanivách, ktoré vznikajú behom neprimeraného tréningu.

Kulturisti zvyknú hovoriť, že čo bolí to rastie. Práve pri zaceľovaní týchto drobných poškodení sval naberá na objeme, zväčšuje sa. Je to stav, ktorý je zdravý, pretože umožňuje regeneráciu svalových vlákien. Miniatúrne trhlinky sa väčšinou objavujú jeden až dva dni po tréningu. U trénovaných osôb mizne svalová horúčka zhruba do troch dní. Netrénovaných však môže potrápiť aj dlhšie než týždeň. Tieto bolesti nie sú nebezpečné, ale znepríjemňujú pohyb, ktorý sa pri trvalom preťažovaní bez vhodnej regenerácii môže stať krátkodobým utrpením.

Pomaly ďalej zájdeš

Svalová horúčka je signál, že ste to s intenzitou tréningu prehnali. Na druhej strane, keby vás po cvičení nič aspoň trochu nebolelo, išlo by o známku toho, že sa pravdepodobne príliš šetríte a na želané výsledky budete čakať márne. Ak však začínate s nejakým športom, alebo sa rozbiehate po dlhej prestávke, zvoľte radšej ľahšie tempo. Platí pravidlo, že záťaž by sa mala zvyšovať približne o desať percent za týždeň.

Ak sa snažíte nepríjemné signály tela ignorovať, riskujete zranenie, pretože preťažené svaly majú obmedzenú funkčnosť. Takzvaná oneskorená bolesť svalov, ako sa svalovej horúčke tiež hovorí, bráni svalovým kontrakciám a tým chráni telo pred ďalším preťažovaním a zranením. Riziko pretrénovania a zranenia je potrebné strážiť a pristupovať rozumne, zodpovedne a efektívne k tréningu a kvalitnej regenerácii. Vďaka tomu sa telo na záťaž pomaly adaptuje.

Dá sa svalová horúčka liečiť?

O klasickej liečbe nie je možné hovoriť, pretože sa rôznymi metódami v podstate len znižujú prejavy svalovice a čaká sa, kým odznie. Medzi klasické postupy pri liečbe svalovej horúčky však patria ľadové a bylinkové obklady, rôzne chladivé gély, striedanie teplej a studenej sprchy a predovšetkým maximálny pokoj danej svalovej oblasti. Pomáha tiež teplá sprcha, ktorá zlepšuje zásobovanie svalov kyslíkom a živinami. Z rovnakého dôvodu sa odporúča ľahké aeróbne cvičenie a jemná masáž. Preťaženému a unavenému telu pomáha tiež aromaterapia. Určité vône totiž pôsobia na vegetatívny systém a uvoľňujú svaly alebo tíšia bolesť. Patrí k nim levanduľa, harmanček alebo majorán.

Ako predísť svalovej horúčke?

Pred svalovou bolesťou vás ochráni len pravidelnosť a dostatočná intenzita tréningu. Tréning by mal zahŕňať aeróbnu časť a posilňovanie drobných svalov hlbokého stabilizačného systému aj veľkých svalových skupín. Základom je pred cvičením svalstvo zahriať. Rovnako dôležité ako zahriatie je aj uvoľnenie a natiahnutie svalov a kĺbov strečingom.

Plánujte si postupné zvyšovanie kondície a záťaž dávkujte postupne. Nezabudnite na vhodnú športovú obuv. V prípade, že ste dlhodobo nevykonávali žiadnu fyzickú aktivitu, ste v seniorskom veku, obézny, fajčiar alebo máte dlhodobé zdravotné problémy, poraďte sa najprv so svojim lekárom.

Keď už bolesť z preťaženia nastane, nemusíte rezignovať na pohyb, pretože čím dlhšiu pauzu zvolíte, tým je riziko obnovenia svalových bolestí väčšie.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>