Termoterapia: Zažite blahodárne účinky tepla

Termoterapia sa radí medzi klasické kúpeľné procedúry. Ide o liečbu pomocou tepla alebo chladu. Terpoterapia je účinná pri liečbe mnohých ochorení, využíva sa na tlmenie bolestí a posilnenie zdravotného stavu. Hlavným účinkom termoterapie je prekrvenie, inak nazývané hyperémia. Prekrvenie zaisťuje v organizme ďalšie regeneračné procesy, ako sú napríklad zvýšenie výživy a zlepšenie funkcie miesta, na ktoré sa pôsobí. Dostatočným prekrvením sa tiež uvoľňuje svalové napätie a výrazne sa urýchľuje hojenie. Termoterapia pôsobí aj protizápalovo a analgeticky. Po prvej aplikácii môže nastať dočasné zhoršenie. Je to bežná reakcia tela,  pretože  reaguje na zákrok a v začiatkoch sa môže brániť.

Rozdelenie termoterapie

Rozoznávame dva druhy termoterapie založené na privádzaní alebo odvádzaní tepla. Pozitívna termoterapia je taká, pri ktorej je teplo do organizmu privádzané. Opačným typom je negatívna termoterapia, pri ktorej je teplo z tela odvádzané. Tento druhý typ je označovaný ako kryoterapia.

Spôsobov ako liečiť pomocou chladu alebo tepla existuje  niekoľko. Každý typ tejto procedúry vedie k rôznym účinkom a volí sa na základe konkrétnych požiadaviek. Pri kúpeľných procedúrach najčastejšie dochádza k postupnému zvyšovaniu alebo znižovaniu teploty. Špecifickým druhom termoterapie je striedavá procedúra, behom ktorej dochádza  k otepľovaniu a ochladzovaniu organizmu.

Ak je cieľom procedúry pôsobenie teploty na celé telo, ide o celkovú termoterapiu. Pri lokálnej terapii je cieľom  pôsobiť len na konkrétnu časť tela.

Rozdielne metódy sa používajú pri rôznych spôsoboch ovplyvňovania teploty organizmu. Pri ohrievaní ide väčšinou o kontaktný prístup, kedy dochádza k priamemu otepľovaniu organizmu priložením teplého predmetu. Protikladom je bezkontaktný ohrev, ktorý môže byť vykonávaný rôznymi metódami. Podobné delenie existuje tiež pri negatívnej termoterapii.

Vedenie tepla pri termoterapii

Termoterapia využíva výmenu tepla medzi organizmom a jeho okolím. Táto výmena môže prebiehať vedením, kedy sa teplo prenáša z teplejších miest do chladnejších. Prúdením sa o prenos tepla stará krv, ktorá odvádza teplo z činných orgánov do ostatných častí tela. Ďalšia výmena tepla môže prebiehať radiáciou, ktorá využíva okrajové časti tela. Tam sa teplo mení na energiu, ktorá sa neskôr dostáva do priestoru. Ďalšou možnosťou prenosu tepla je vyparovanie. Pri termoterapii je vždy dôležité vedieť, čo danou tepelnou výmenou chceme dosiahnuť. Podľa toho treba zvoliť procedúru.

Pozitívna termoterapia a jej účinky

Otepľovanie organizmu má veľa pozitívnych účinkov. Na teplé podnety reaguje v prvom rade cievny systém. Dochádza k zúženiu a vzápätí k rozšíreniu ciev. Pozitívna termoterapia pozitívne vplýva na svaly, ktoré uvoľňuje a tým zmierňuje aj kŕče. Tento typ procedúry vedie k zlepšeniu funkcií orgánov, povzbudzuje imunitný systém a tlmí bolesti. Lokálna terapia teplom sa preto často využíva ako analgetický prostriedok. Pozitívna termoterapia sa líši najmä v teplote a prostriedkoch, vďaka ktorým dochádza k otepleniu. Patria sem parafínové zábaly, lavatherm, horúce obklady a sauna.

Účinky negatívnej termoterapie

Podobne ako pozitívna termoterapia aj negatívna terapia má analgetické účinky a rozťahuje cievy. Táto procedúra však predovšetkým ukľudňuje a spomaľuje celý metabolizmus. Vyvoláva tiež spomalenie činnosti srdca a prehlbuje dýchanie. Negatívna termoterapia tlmí zápaly a opuchy. V oblasti ochladzovania je možné vyhľadať rôzne prístupy a metódy negatívnej termoterapie. Patrí medzi ne napríklad pobyt v kryokomore alebo studené obklady.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>