Trpíte menštruačnými bolesťami? Zjemnite ich týmito cvikmi

Ak mávate silné menštruačné bolesti, okrem tabletiek si môžete pomôcť cvičením a niekoľkými babskými receptami. Cvičenie a pravidelná pohybová aktivita výrazne pomáhajú zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu a bolesť pri menštruácii. Pohybom sa lepšie prekrvuje panva, čím sa uvoľňujú kŕče. Pomôcť môže rýchla chôdza, bicyklovanie, plávanie alebo aerobic. Taktiež pomáhajú na menštruačné bolesti cviky na uvoľnenie svalstva a kŕčov v oblasti panvy ako joga, ľahké gymnastické cvičenia či Kegelove cviky. Šport má pozitívne účinky aj na psychiku. Zlepšuje náladu a je dobrým prostriedkom, ako bojovať proti vyčerpanosti a únave.

Ako zmierniť menštruačné bolesti pomocou cvikov?

Spinálne cvičenie

Ľahneme si na chrbát. Pokrčíme nohy a upažíme dlaňami hore. Počas výdychu vyrotujeme kolená a krížovú časť doľava, hlavu otočíme opačne. Vydržíme 2 až 4 nádychy a výdychy. Potom sa pomaly vrátime späť. Zopakujeme aj na druhú stranu. Cvičíme 4-krát na každý bok.

Mačka

Kľakneme si na štyri a nohy dáme na šírku bokov, kolená pod bedrá. Ruky sú kolmo pod plecami. Dlane nám smerujú dopredu. Hlavu máme v predĺžení chrbtice. Postupne vyhrbujeme a povoľujeme chrbát.

Samba

Postavíme sa na šírku bokov. Prepletieme si ruky za hlavou, kolena mierne pokrčíme. Začneme sa pohupovať v bokoch v rytme dynamického dychu. S výdychom jednu nohu pokrčíme, tým nám poklesne jeden bok. Druhá noha zostane napnutá. S nádychom nohu vystrieme. Opakujeme aj na druhú stranu. Pohybujú sa iba boky a nohy, trup máme v kľude.

Pohyb panvy zozadu dopredu

Úvodný postoj je rovnaký ako pri sambe. S nádychom mierne preklopíme panvu vzad. S výdychom ju podsadíme. Opakujeme opačne. Hýbeme iba bokmi.

Sed s otočením

Začíname v sede s natiahnutými nohami. Pokrčíme pravú nohu a oprieme ju z vonkajšej strany ľavej nohy. Chodidlo pravej nohy zostane na podlahe. Trup otočíme doprava, ľavou rukou objímeme pokrčenú nohu, pozrieme sa za seba a pravou rukou sa oprieme za seba o zem. Chrbát je rovný. Urobíme prudký nádych a výdych, následne opakujeme na druhú stranu.

Čo ešte pomáha

Na menštruačné bolesti domáce recepty tiež vedia pomôcť. Čo pomáha na bolesť brucha pri menštruácii? Jednoznačne teplo. Formou horúcej sprchy, kúpeľa, termoforu, či nahrievanými uterákmi. Alebo teplými tekutinami. Vyskúšajme škoricový a zázvorový čaj. Tieto suroviny priamo utlmujú bolesť a pomáhajú pri intenzívnych kŕčoch. Priamo na ženské problémy je vynikajúca aj alchemilka.  Skúsiť môžeme aj akupresúru pomocou bodov na oboch pätách. Upokojujúco na nás môže pôsobiť aj aromaterapia pomocou niektorých byliniek. Valeriána lekárska, chmeľ, medovka lekárska a ľubovník bodkovaný majú upokojujúce účinky, zmenšujú nervozitu a zmeny nálad. Púpalkový olej s vitamínom E zmierňuje predmenštruačné ťažkosti ako kŕče a tlak v podbrušku, bolesti v prsiach, nervozitu a napätie. Majoránkový, šalviový a levanduľový olejček zaháňa bolesť. Ružový, levanduľový olej a olej zo santalového dreva zase zlepšujú náladu.

Dôležitá je aj strava pri bolestivej menštruácii a dodržiavanie pitného režimu. Obmedziť by sme mali jedlá, ktoré nadúvajú. Zamerajme sa na potraviny bohaté na železo. Organizmu prospeje zelenina, ovocie, kuracie mäso a ryby. Nezabúdajme na prísun vitamínov a minerálov. Hlavne vápnika a horčíka. Obmedzme kávu a kolu. Nakoľko má kofeín povzbudzujúce účinky, môže bolesť znásobiť. Nadmerné solenie veľmi zaťažuje naše obličky.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>