Pri diastáze - rozostúpení brušného svalstva po pôrode ostanú nejednej mamičke oči pre plač. Ako čerstva mamička ale nie ste jediná kto trpí diastázou. Je síce pravda že najčastejšie sa vám brušné svalstvo rozostúpi práve počas alebo po pôrode, no diastáza neobchádza aj bezdetné ženy či dokonca mužov. Niekedy dokáže ustúpiť sama, inokedy jej zas musíme pomôcť u nás v PROFY. Môže byť dôvodom pre bolesti chrbta, oslabeného stredu tela a zvyšuje riziko brušnej prietrže. Hlavné je že sa s ňou dá aktívne pracovať.

Diastáza po pôrode: Ako sa vrátiť k pevnému stredu tela?

Čo je to diastáza brušného svalstva po pôrode?

Diastáza brušného svalstva, známa tiež ako rozostúpenie brušného svalstva, je stav, pri ktorom sa väzivová blana uprostred brušných svalov (Rectus abdominis), nazývaná linea albumu, (nájdete ju medzi ľavou a pravou stranou brušného svalu) rozšíri a oslabí. Tento jav sa často vyskytuje počas a po tehotenstve, ale môže postihnúť aj mužov, ženy, ktoré neboli tehotné, a dokonca aj deti.

Ako dochádza k diastáze po pôrode?

Tehotenstvo je jednou z hlavných príčin diastázy brušného svalstva, pretože rastúca maternica vyvíja tlak na brušné svaly, čo môže viesť k ich rozšíreniu a oslabeniu. Hormonálne zmeny počas tehotenstva tiež prispievajú k uvoľneniu spojivového tkaniva, čo uľahčuje rozostup svalov. Okrem tehotenstva môže k diastáze prispieť aj nadmerná telesná hmotnosť, rýchla strata hmotnosti, nadmerné cvičenie, najmä cvičenia s vysokým tlakom na brušnú dutinu, a niektoré iné zdravotné stavy.

Symptómy a diagnostika diastázy po pôrode

Symptómy diastázy môžu zahŕňať viditeľné vypuknutie alebo "dutinu" v strede brucha, najmä pri napätí svalov, ako je kašeľ alebo zdvíhanie. Ďalšie symptómy môžu zahŕňať bolesti chrbta, slabosť panvového dna, inkontinenciu a v niektorých prípadoch očividne zdeformované brucho.

Diagnóza diastázy sa obvykle vykonáva prostredníctvom fyzickej skúšky, pri ktorej zdravotnícky odborník vykonáva manuálne hodnotenie rozostupu medzi priamymi brušnými svalmi. Toto hodnotenie sa zvyčajne vykonáva v ležiacej polohe, pričom pacient mierne zdvíha hlavu a ramená, aby napätím svalov umožnil lekárovi cítiť rozostupy svalov.

Ako odhaliť diastázu brušného svalstva po pôrode:

  • Ľahnite si na chrbát s pokrčenými kolenami a chodidlami plocho na zemi.

  • Vložte jednu ruku za hlavu a prstami druhej ruky nahmatajte približne stred brušnej steny, (tesne nad pupkom a uprostred Rectus abdominis).

  • Pomaly zdvihnite hlavu a ramená od podložky ako pri cvičení skracovačiek na brušné svalstvo, pričom vnímajte prstami na brušnom svalstve mieru rozostupu medzi ľavou a pravou stranou brušného svalstva.

  • Ak je miera rozostúpenia brušného svalstva širšia ako 2 cm a prsty je možné zľahka vtlačiť akoby smerom do vnútra spomenutého rozostúpenia, je možné hovoriť o diastáze brušného svalstva.

Ak máte podozrenie na diastázu, je dôležité obrátiť sa na odborníka, ako je fyzioterapeut špecializujúci sa na oblasť pôrodníctva alebo špecializovaný tréner, ktorý vám poskytne presné vyhodnotenie a prispôsobený plán cvičení. Cvičenia na posilnenie jadra, špeciálne navrhnuté pre ľudí s diastázou, pomôžu v obnove sily a funkčnosti vašich brušných svalov.

Ako liečiť diastázu brušného svalstva?

Liečba diastázy brušného svalstva závisí od závažnosti stavu a individuálnych príznakov pacienta. Správna liečba môže zahŕňať cvičebný program, fyzioterapiu alebo v niektorých prípadoch chirurgickú korekciu. Nižšie sú uvedené hlavné prístupy k liečbe, vrátane ich výhod a nevýhod.

Cvičebné programy

Aké cvičenia na diastázu pomáhajú:

Výhody:

  • Pomáhajú posilniť brušný stred a panvové dno, čo môže zlepšiť okrem funkcie aj vzhľad brucha.

  • Môžu zlepšiť celkovú postavu a minimalizovať bolesti chrbta.

  • Sú nízko nákladovou a neinvazívnou možnosťou liečby.

  • Posilňujú celkovú fyzickú kondíciu a zdravie.

Nevýhody:

  • Vyžadujú pravidelné vykonávanie a záväzok dlhodobej zmeny životného štýlu.

  • Nemusia byť účinné pri všetkých formách alebo závažnosti diastázy.

  • Nevhodné cvičenia môžu stav zhoršiť, preto sa ozvite a spolu u nás nastavíme cvičebný program vhodný práve pre vás.

Chirurgická korekcia alebo abdominoplastika

Ako sa vykonáva chirurgická korekcia:

  • Pod celkovou anestéziou chirurg urobí rez nad rozostúpenou oblasťou a môže sa rozhodnúť urobiť ďalší rez okolo pupka, ak je to potrebné.

  • Potom sa svaly brušnej steny stiahnu a zošijú späť dohromady, čo priamo zmenší rozostup a zvýši hustotu tkaniva.

  • Prebytočná koža a tuk sú odstránené, a koža je napnutá, aby sa vytvoril hladší a pevnejší vzhľad brucha.

  • Nakoniec sa urobia stehy na zatvorenie rezov a môže byť umiestnený drenážny systém na odvedenie prebytočnej tekutiny.

Rekonvalescencia: Po zákroku nasleduje obdobie zotavenia, ktoré zahŕňa odpočinok a obmedzenie fyzickej aktivity. Drenáže sú zvyčajne odstránené do niekoľkých dní, a stehy sú odstránené alebo sa samy vstrebajú v závislosti od typu použitého materiálu.

Výhody:

  • Poskytuje okamžité viditeľné zlepšenie vzhľadu brucha.

  • Môže efektívne riešiť výrazné diastázy, kde cvičenie bolo neúčinné.

  • Odstraňuje prebytočnú kožu a tuk, čo zlepšuje kontúry tela.

Nevýhody:

  • Ako každý chirurgický zákrok, aj abdominoplastika prináša riziká, ako sú infekcie, krvácanie alebo problémy s hojením.

  • Vyžaduje dlhšiu rekonvalescenciu a čas na zotavenie.

  • Môže byť finančne náročná a nie je vždy krytá zdravotným poistením.

Pri rozhodovaní o najlepšom postupe liečby je kľúčové konzultovať s kvalifikovaným zdravotníckym personálom, ktorý môže poskytnúť rady na mieru vašej situácii a pomôcť vám dosiahnuť najlepšie možné výsledky.

Prevencia diastázy

Predchádzanie diastáze brušných svalov počas tehotenstva a po pôrode je čiastočne možné, hoci nie vždy úplne zaručené, pretože na jej vznik vplývajú rôzne faktory vrátane genetiky, počtu tehotenstiev a celkovej kondície svalstva pred tehotenstvom. Avšak, prijatím určitých opatrení môžu tehotné ženy znížiť riziko vzniku diastázy alebo aspoň minimalizovať jej rozsah.

Ako predchádzať diastáze:

  • Cvičenie pred a počas tehotenstva: Silné jadro a panvové dno môžu pomôcť znížiť riziko diastázy. Cvičenia zamerané na hlboké brušné svaly, ako je transversus abdominis, a cvičenia na posilnenie panvového dna sú odporúčané.

  • Techniky správneho dvíhania: Učenie sa, ako správne dvíhať ťažké predmety (používaním nôh, nie chrbta a brucha), môže pomôcť predísť zbytočnému tlaku na brušnú stenu. Tieto techniky vám radi u nás ukážeme a precvičíme.

  • Vyvarujte sa určitým cvičeniam: Vyvarujte sa cvičeniam, ktoré môžu zvýšiť vnútrobrušný tlak alebo spôsobiť "vypuknutie" brucha, ako sú napríklad sedy-ľahy alebo niektoré druhy plankov, najmä v neskorších štádiách tehotenstva a krátko po pôrode. Dostatok vnútrobrušného tlaku vám bude spôsobovať aj vaše bábätko.

  • Správne držanie tela: Udržiavanie správneho držania tela môže pomôcť rozložiť tlak rovnomerne po celej brušnej stene a znížiť napätie na brušné svaly.

  • Dýchanie a techniky relaxácie: Naučte sa a praktikujte správne dýchacie techniky, ktoré zahŕňajú brucho a hrudník. Tieto pomáhajú udržať svaly jadra aktívne a podporiť ich správnu funkciu.

Aj keď tieto opatrenia nemusia vždy úplne zabrániť diastáze, môžu výrazne prispieť k zníženiu jej rozsahu a závažnosti. Je dôležité konzultovať s odborníkom na ženské zdravie, fyzioterapeutom alebo špecializovaným trénerom, ktorý môže poskytnúť prispôsobené rady a cvičebný plán vhodný pre tehotenstvo a obdobie po pôrode. Kontakt na nás nájdete tu.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.