Histamínová intolerancia: Pomôže pri nej fyzioterapia?

Čo je to histamín?

Histamín je chemická zlúčenina, ktorá môže mať dva pôvody. Endogénny, to znamená, že vzniká v našom tele a produkuje ho imunitný systém. Druhý pôvod je exogénneho charakteru, teda histamín je prijímaný z potravy. 

Histamín sa radí medzi biogénne amíny alebo tiež neurotransmitery, ktoré prenášajú signály v bunkách, medzi bunkami a aj medzi orgánmi. 

A i keď histamín nemá v poslednej dobe dobrú reputáciu, z dôvodu rozšírenej histamínovej intolerancie (HIT), nie je to iba škodlivý alergén. V organizme totiž plní mnoho dôležitých funkcií.  

Úloha histamínu v tele

  • V prvom rade je histamín kľúčovým prvkom v imunitnom systéme. Ak trpíme alergiou, napríklad na peľ, prach, potraviny ap., telo ho uvoľňuje ako reakciu na dané alergény. Prejavuje sa to typickými príznakmi alergií - svrbenie, kýchanie, kašľanie, začervenanie, opuchy, atď. 

  • Histamín ďalej reguluje žalúdočnú kyselinu. Stimuluje bunky v žalúdku, aby produkovali kyselinu chlorovodíkovu, ktorá rozkladá potravu a umožňuje tráviacim enzýmom fungovať efektívne. 

  • Histamín napomáha lepšiemu hojeniu rán pri zápalovej reakcii. Histamín totiž spôsobuje dilatáciu ciev, teda ich rozšírenie, čo zlepšuje v danej oblasti prietok krvi a napomáha rýchlejšiemu hojeniu. 

  • Ďalej histamín reguluje spánok a bdenie. Histamín funguje ako hormón bdelosti a tak ovplyvňuje cirkadiánny rytmus. Histamín, adrenalín a ďalšie látky prispievajú k schopnosti okamžite reagovať a podať výkon. Ak je jeho hladina nízka, môže to viesť k spánkovým ťažkostiam. 

  • V neposlednom rade reguluje krvný tlak. Ako sme spomenuli vyššie, má schopnosť rozšíriť cievy a teda krvný tlak znížiť. 

Kedy histamín škodí?

Ani lekári ešte poriadne nevedia prečo je stále viac a viac ľudí citlivých na histamín. Predpokladom je, že za to môže nedostatočná funkcia enzýmov, ktoré majú histamín regulovať. Konkrétne hovoríme o enzýme  - diamínoxidáza (DAO) a histamín-N-metyltransferázy (HNMT) - obe spracovávajú histamín v našom tele.  Avšak je to oveľa komplikovanejšie, ako sa zdá, pretože nie vždy je problém v enzýmoch. 

Príčinou môže byť aj životospráva bohatá na histamín, veľká miera stresu, prekonanie vážnejšieho ochorenia a dlhodobé užívanie liekov. 

Ďalej k histamínovej intolerancii môže prispieť aj patologická črevná flóra, teda ak sú v našich črevách premnožené mikroorganizmy s vysokou aktivitou histidín dekarboxylázy, prípadne máme skryté gastrointestinálne krvácanie, alebo užívame látky a lieky schopné nešpecificky uvoľňovať histamín (chemické uvoľňovače histamínu - histamínové liberátory).

Fyzické prejavy histamínovej intolerancie

Ako zistíte, že niečím takým trpíte? Histamínovú intoleranciu sprevádza mnoho prejavov, ktoré znepríjemňujú život. Niektoré z nich sú typické aj pre iné ochorenia, preto nemusí byť od začiatku jasné, čoho sa vaše problémy týkajú. Odhalí to až správna diagnostika. Pozrime sa na to, ktoré to sú. 

Zápaly a opuchy

Opuchy kože a slizníc, zápaly v tele v dôsledku zníženej imunity.

Kožné prejavy

Najčastejšie ide o svrbenie pokožky, prípadne aj jej začervenanie, opuch kože a dokonca aj výsev vyrážok a žihľavka.

Problémy pohybového aparátu

Kopiaci sa histamín v tele spôsobuje zápaly, ktoré môžu viesť k ťažkostiam pohybového aparátu, ako je bolesť kĺbov, bolesť svalov, svalová slabosť, znížený svalový tonus ako dôsledok zápalu, čiže artritídy a s ňou spojená aj reumatoidná artritída

Podvýživa

Podvýživa ako dôsledok nedostatočnej absorpcie živín v čreve. Zároveň ak sa ako histaminici začnete vyhýbať väčšine jedál a potravín, môžete si privodiť podvýživu z nedostatku rôznorodosti prijímaných živín. 

Medzi ďalšie prejavy patrí: silná a bolestivá menštruácia, hnačky, nadúvanie a bolesti brucha

Psychické prejavy histamínovej intolerancie

Trávenie a s ním spojené ťažkosti majú dopad aj na psychiku človeka. Ako je to v prípade histamínu? 

Stres

Zvýšený stres, prevažne ten dlhodobý, môže časom privodiť rôzne ťažkosti. Obzvlášt trávenie je na stres náchylné. Platí to aj v prípade histamínovej intolerancie, kde jedným zo spúšťačov je vysoká miera stresu, prípade chronický stres. 

Úzkosti

Histamín v organizme napomáha regulovať odpoveď tela na stres. Vyššia hladina histamínu v tele môže pôsobiť ako spúšťač úzkosti a panických atakov. Poukazujú na to viaceré štúdie, ktoré preukázali prepojenie medzi psychikou a histamínom. 

Depresia

Histamín a jeho receptory boli pôvodne popísané a zaradené do imunitného a tráviaceho systému, ale ich prítomnosť v centrálnej nervovej sústave a ich rola v našom správaní získavajú zvýšenú pozornosť v štúdiu ochorení nervovej sústavy, ako je Alzheimerova choroba, depresia, spánkové poruchy, diagnózy vyžadujúce si dlhodobé užívanie liekov a Parkinsonova choroba. 

Nespavosť

Histamín zohráva rolu v regulácii spánkového režimu a jeho nadmierná hladina, alebo príliš nízka hladina môže mať dopad na kvalitu spánku. 

Diagnostika histamínovej intolerancie

Diagnostika histamínovej intolerancie nemusí byť vôbec jednoduchá, nakoľko prejavy intolerancie sú veľmi rôzne a ľahko zameniteľné s inými diagnózami. Najskôr sa teda musia vylúčiť iné príčiny ťažkostí, ako napríklad zápal čreva, Crohnova choroba, Helicobacter pylori, potravinové alergie a robí sa aj kožný test. 

Pokračuje sa anamnézou, pri ktorej sa vás lekár veľmi dôkladne vypytuje na spojitosť medzi ťažkosťami a zjedenými potravinami, prípadne i časom trvania rozbehnutia problémov. 

Jedna z možností diagnostiky je určenie hodnoty, ale táto metóda nepatrí medzi najspoľahlivejšie a výsledky môžu byť nepresné. 

Hodnotu samotného histamínu nie je jednoduché určiť nakoľko má veľmi krátky čas rozpadu.  

Lekár môže zvoliť aj iné metódy vyšetrenia - podľa povahy problémov - krvný obraz, biochémia, cukor, pečeňové testy. Ďalej sa stanovuje hladina IgE, zápalové parametre, CRP, počet eozinofilov. A doplniť sa môžu aj ostatné vyšetrenia podľa vyskytnutých ťažkostí, napríklad neurologické, kožné, kardiologické a pri bolestiach brucha aj endoskopia, RTG, USG či CT.

Odhalenie škodlivých potravín a látok

Pri histamínovej intolerancii je odhalenie potravín, ktoré u nás spúšťajú ťažkosti náročné. Postupuje sa viac-menej štýlom pokus-omyl, pretože u každého človeka môžu problémy nastať pri kontakte s inými potravinami. 

V prípade ovocia platí, že čím prezretejšie plody, tým viac histamínu obsahujú. Histamín sa totiž kopí v prezretom ovocí a zelenine a tiež v jedle, ktoré nie je pripravované čerstvo. Platí to aj o mäse a rybách, ktoré by mal histaminik konzumovať čerstvé, alebo ich hneď po spracovaní zamraziť. Aj naoko “zdravé” potraviny môžu škodiť. Napríklad paradajky, baklažán, avokádo a špenát, kvalitná horká čokoláda, kyslá kapusta, kimči, jablčný ocot, kváskové pečivo, fermentované mliečne výrobky ako zakysanka či bryndza, kvasnice, zrejúce syry a údeniny.

Histamínová reakcia bude závisieť nielen od čerstvosti a samotnej vhodnosti, ale takisto aj od množstva zjedenej potraviny. 

Eliminačná diéta

Eliminačná diéta je spôsob stravovania, pri ktorom vyradíme všetko, čo by mohlo príznaky intolerancie spustiť. Poslúži na vyčistenie čreva a zmiernenie nepríjemných príznakov. Eliminačnú diétu však nie je možné držať dlhodobo, nakoľko je veľmi obmedzená. Ak ani po 4-5 týždňoch dodržiavania eliminačnej diéty nepociťujete úľavu, príčina vašich problémov bude pravdepodobne niekde inde.  

Švajčiarsky zoznam potravín

Existuje mnoho zoznamov potravín, ktoré by histaminici mali a nemali jesť. Tieto zoznamy sú však len čisto orientačné, nakoľko každý histaminik si musí nájsť tie svoje potraviny, ktoré môže a nemôže konzumovať. 

Väčšinou sa postupuje tak, že histaminik prejde na vylučovaciu alebo eliminačnú diétu, ktorá nie je z dlhodobého hľadiska odporúčaná, nakoľko je veľmi obmedzená a človek si môže vyrobiť podvýživu (nemyslíme tým chudosť, ale skôr chronický nedostatok potrebných živín). 

Najrelevantnejším zoznamom je Švajčiarsky zoznam, podľa ktorého môžete postupovať po odhalení príčiny vašich ťažkostí.  

Dá sa histamínová intolerancia liečiť?

Zatiaľ nie je známy liek, ktorý by histamínovú intoleranciu vyliečil. Avšak je možné skúmať, čo vášmu tráveniu prospieva - aký typ potravín, v akom množstve a kombinácii. 

Je dobré dopriať svojmu črevu očistu a následne užívať doplnky stravy, ktoré napomáhajú črevnej mikroflóre a tráveniu ako takému - vitamín D, omega 3 nenasýtené mastné kyseliny v správnej forme, vhodné probiotiká, vitamín C, quercetin, selén, vit. B6, Mgn, Cu, a ďalšie. 

Lieky na histamínovú intoleranciu

Existuje typ liečiv, ktoré dokážu zmierniť príznaky intolerancie. Hovoríme o antihistaminikách. 

Antihistaminiká

Antihistaminiká zabraňujú histamínu sa naviazať na receptory, čím sa neprejavia alebo výrazne zmiernia prejavy alergie či intolerancie. Zaberajú avšak len v prípade, keď sú podávané pred prijatím alergénu. 

Fyzioterapia ako doplnková liečba histamínovej intolerancie

Cvičenie zohráva v regulácii histamínu svoju veľkú rolu. Štúdie preukázali, že cvičenie vyvoláva uvoľnenie histamínu atypické pre alergickú reakciu. Namiesto toho sa histamín uvoľňuje v dôsledku spúšťačov súvisiacich s cvičením.

Kostrové svaly totiž obsahujú veľké množstvo histamínových receptorov H1 a H2 . Žírne bunky, ktoré sú uložené v kostrových svaloch, uvoľnia histamín, naviaže sa na tieto receptory a spustí histamínovú odpoveď.

(Žírne bunky, alebo tiež mastocyty, sú uložené v spojivových tkanivách alebo pozdĺž krvných kapilár a vo svojej cytoplazme majú granuly s heparínom a histamínom a na povrchu aj receptory pre IgE. Uplatňujú sa v alergických reakciách a zápalových procesoch). 

Žírne bunky sú zvyčajne aktivované zápalom vo svaloch, ktorý je výsledkom cvičenia s vysokou alebo aj strednou intenzitou, v prípade citlivejších ľudí. Cvičenie totiž  spôsobuje drobné trhlinky vo svalových vláknach, ktoré spúšťajú reakciu žírnych buniek, a tým vyvolávajú uvoľnenie histamínu vyvolané cvičením.

Preto ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou by to nemali preháňať so silovým tréningom a nespôsobovať si cvičením svalovicu. 

Zlepšenie mobility

Keďže histamínová intolerancia môže viesť k rôznych zápalom, vrátane v oblasti kĺbov, je nutné zaradiť pravidelný pohyb zameraný na pohyblivosť kĺbov. 

Pravidelný pohyb

Pravidelnosť pohybu je mimoriadne dôležitá aj z pohľadu trávenia, kardio-vaskulárnej sústavy a ciev a tiež dýchania. 

Silovo-kondičný tréning

Ten sa pre histaminikov úplne neodporúča z už spomínaných dôvodov. Vhodné sú však anaeróbne aktivity, ako je plávanie, jóga, taichi, chôdza, rekreačná turistika a cyklistika, a pravidelný pobyt v prírode. 

Histamínová intolerancia: Holistický prístup a zdravá životospráva

Pri diagnóze ako je táto, je nutný holistický, teda celostný prístup. Je dobré sa pozrieť celkovo na to, ako trávite svoj život - čo vás teší a robí vám radosť a koľko svojho času venujete týmto aktivitám. Takisto byť k sebe úprimný a zhodnotiť, ktoré aktivity, ľudia a situácie vás zaťažujú, unavujú, prípadne stresujú a postupne ich zo života vypustiť.

Zo psychosomatického pohľadu môžu problémy s trávením, potravinové alergie a intolerancie poukazovať na to, že máme v živote témy, ktoré nám ležia v žalúdku, či ich nedokážeme stráviť. A to doslova. 

Regulácia stresu, pravidelný nezaťažujúci pohyb, vyvážená a pestrá strava, dostatočný oddych a spánok a rovnováha medzi prácou, voľným časom, spoločenským životom a časom pre seba. Bohužiaľ, alebo chvalabohu, konkrétny recept na vaše zdravie a pohodu, máte v rukách len vy sami. 

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.