Lymfodrenáž nie je iba výstrelkom kozmetických salónov

Manuálna lymfodrenáž nie je len súčasť portfólia salónov krásy, ale využíva sa aj vo fyzioterapii. Aj keď má preukázateľne výborné kozmetické účinky, pomáha predovšetkým zo zdravotného hľadiska. Má totiž pozitívny vplyv pri rehabilitácií, pomáha pri opuchoch, podporuje imunitný systém a slúži ako prevencia proti kŕčovým žilám.

Čo je lymfa a ako funguje lymfatický systém?

Lymfatický systém je neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému. Je zložený z lymfatických kapilár, ciev, uzlín, lymfatických kmeňov, resp. miazgovodov a lymfatických orgánov, t.j. týmus, mandle, slezina, kostná dreň a slepé črevo. Tento systém odstraňuje z tela jedovaté splodiny vznikajúce v organizme, alebo toxické látky, ktoré do tela vstupujú z vonkajšieho prostredia. Lymfa, inak nazvaná aj miazga je telová tekutina mliečne bielej farby, ktorá prúdi v lymfatických cievach a kapilárach. Zloženie lymfy je závislé od toho, v ktorom z orgánov vzniká. Napríklad lymfa prichádzajúca z pečene má najviac bielkovín. Lymfa pochádzajúca z tráviacej sústavy má zase veľký obsah tukov. Denne sa v tele vytvoria 2 až 3 litre lymfy.

Keď lymfatický systém zlyháva

V súčasnej dobe má veľa ľudí sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu, čo spôsobuje prebytočné ukladanie tuku. Populácia tiež trpí zníženou imunitou a to všetko veľmi úzko súvisí s nedostatočne cirkulujúcim lymfatickým systémom. Ak nepracuje tak ako by mal, v podkoží dochádza k nahromadeniu vody, tuku a škodlivých látok. Následkom toho je zlá funkcia pečene a obličiek. Pokiaľ nefungujú, človek sa cíti unavený a vystresovaný.

Zlá funkcia lymfatického systému sa v začiatkoch prejavuje napríklad ako únava nôh a potom aj celého tela. Ďalej môže dochádzať k opuchu stehien, lýtok, členkov a napokon aj k opuchom v oblasti brucha. Priechod lymfy môže spomaliť napríklad aj záťaž ľudského organizmu po zraneniach a operáciách a prekonané infekcie. Pri všetkých spomínaných príznakoch veľmi účinne pomáha spomínaná lymfodrenážna masáž. Aplikovaním lymfatickej masáže sa lymfatický systém posilní, zlepší sa imunita a pomáha dokonca aj proti vráskam.

Niektoré zdroje uvádzajú tiež spojitosť oslabenia lymfatickej sústavy s problémami kože, ako akné a celulitída. Aby sa filtračná a transportná schopnosť lymfy zlepšila, mali by ste sa vyhýbať príliš tučným jedlám a mliečnym výrobkom, chemicky spracovaným potravinám, červenému mäsu a rafinovanému cukru. Lymfatický systém prečisťuje najmä čerstvé ovocie a zelenina.

O čom je manuálna lymfodrenáž?

Sťahovaním kostrových svalov je zaistený pohyb lymfy v lymfatických kapilárach a cievach. Športovaním teda zabezpečujeme správnu funkciu tohoto premysleného systému. U ležiacich pacientov, ktorí nemajú možnosť sa veľmi hýbať, sú preto potrebné lymfatické masáže. Lymfodrenážou sa lymfa uvádza opäť do pohybu. Táto masáž sa aplikuje odbornými hmatmi a cvikmi za použitia klasickej masáže, ale aj akupresúrou a pomocou iných masážnych prostiedkov. Existuje aj prístojová lymfomasáž, kedy prístroj imituje ruky maséra.

Lymfodrenáž však nemožno aplikovať pri neliečených alebo nedoliečených zhubných ochoreniach, akútnych žilových ochoreniach, bakteriálnych infekciách, či pri infekčných stavoch ako chrípka a hnisavá angína. Pri týchto problémoch môže lymfodrenážou dôjsť k ich rozšíreniu. Lymfatická masáž pri tehotenstve, menštruácií a spastickej zápche je relatívna a treba sa poradiť s odborníkom. V prípade že vás lymfodrenáž zaujíma, viac sa o nej viete dozvedieť ,tu'.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>