Zistite, čo je prekotný pôrod, jeho príčiny, riziká, a ako sa na takúto nečakanú situáciu môžete pripraviť. Kompletný sprievodca pre budúce mamičky.

Prekotný pôrod: Čo to je a prečo sa deje?

Čo to je prekotný pôrod?

Prekotný pôrod, známy aj ako bleskový pôrod, je termín používaný v pôrodníctve na opis pôrodu, ktorý prebieha mimoriadne rýchlo, obvykle do troch hodín od začiatku kontrakcií. Tento jav môže byť pre ženu aj zdravotnícky personál prekvapujúci a náročný.

Faktory, ktoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť prekotného pôrodu, zahŕňajú:

  • História prekotného pôrodu: Ženy, ktoré už zažili prekotný pôrod, majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať rýchly pôrod aj v budúcnosti.

  • Veľká priechodnosť pôrodných ciest: Niektoré ženy majú anatomicky väčšiu priechodnosť pôrodných ciest, čo môže viesť k rýchlejšiemu pôrodu.

  • Silná maternicová aktivita: Intenzívne a efektívne kontrakcie urýchľujú pôrod.

  • Menšia veľkosť dieťaťa: Menšie dieťa môže prejsť pôrodnými cestami ľahšie a tým pádom rýchlejšie.

  • Optimálna pozícia dieťaťa: Dieťa nachádzajúce sa v ideálnej pôrodnej pozícii (hlavičkou nadol, tvárou k matkinmu chrbtu) v kombinácii s inými rôznymi faktormi (ako napríklad prisilné kontrakcie či veľká priechodnosť pôrodných ciest) zvyšuje rýchlosť pôrodu.

  • Počet predchádzajúcich pôrodov: S každým ďalším pôrodom sa môže čas potrebný na pôrod skrátiť, pretože pôrodné cesty sú už predtým rozťahované.

  • Krátky interval medzi pôrodmi: Kratšie obdobie medzi tehotenstvami môže znamenať, že pôrodné cesty sú ešte stále viac pružné a prispôsobivé, čo môže viesť k rýchlejšiemu pôrodu.

  • Ženy, ktoré už prekotný pôrod zažili: Skúsenosť s prekotným pôrodom v minulosti môže znamenať, že ženin pôrodný kanál sa rýchlejšie prispôsobuje, čo môže opäť viesť k rýchlejšiemu pôrodu.

  • Predčasné skrátenie a dilatácia hrdla maternice (rozšírenie): Ak sa krčok maternice začne skracovať a otvárať sa skôr, než je to bežné, to môže byť indikátorom, že telo sa pripravuje na pôrod skôr a môže to viesť k prekotnému pôrodu.

  • Pôrod vyvolaný prostaglandínmy: Prostaglandíny sú chemikálie používané na indukciu pôrodu, tieto zintenzívňujú kontrakcie a tie zas zrýchľujú pôrod.

  • Anémia: Hoci nie je priamo spojená s rýchlosťou pôrodu, anémia môže ovplyvniť celkový zdravotný stav matky a potenciálne viesť ku komplikáciám, ktoré by mohli vyústiť v rýchlejší pôrod

  • Infekcie močových ciest: Podobne ako anémia, aj keď infekcie močových ciest priamo nesúvisia s rýchlosťou pôrodu, môžu ovplyvniť zdravotný stav tehotnej ženy a potenciálne viesť prekotnému pôrodu.

  • Stres tehotnej: Stres môže mať komplexný vplyv na tehotenstvo a pôrod, vrátane ovplyvnenia hormónov, ktoré regulujú pôrod a môžu potenciálne viesť k prekotnému pôrodu

Rozdiely medzi normálnym a prekotným pôrodom

Hlavný rozdiel medzi prekotným a normálnym pôrodom spočíva v čase trvania. Kým normálny pôrod môže trvať od 3 hodín do 24 hodín , prekotný pôrod je značne rýchlejší a môže spôsobiť rýchlejšie prechody medzi jednotlivými fázami pôrodu.

Ako rozoznať prekotný pôrod?

Pri normálne prebiehajúcom pôrode jeho začiatok naznačujú slabšie kontrakcie, ktoré sa podobajú na menštruačné bolesti. V prípade prekotného pôrodu naopak kontrakcie prídu náhle a sú veľmi intenzívne. Krčok maternice sa rýchlo rozširuje, čo spôsobuje tehotnej žene nutkanie tlačiť.

  • Bežné pôrodné kontrakcie sa začínajú ako nevýrazná bolesť, ich intenzita a frekvencia postupne narastajú, zatiaľ čo intervaly medzi nimi sa skracujú.

  • Náhle a intenzívne kontrakcie, ktoré nastúpia veľmi rýchlo, signalizujú, že pôrod prebieha rýchlejšie, než je zvyčajné. Prestávky medzi nimi sú veľmi krátke.

Aké sú riziká pri prekotnom pôrode?

Jedno z najčastejších rizík spojených s príliš rýchlym priebehom pôrodu je, že žena nestihne dôjsť do pôrodnice. Dieťa sa tak narodí neplánovane doma alebo počas cesty. Ak začnú intenzívne kontrakcie a máte podozrenie na rýchly pôrod, ihneď zavolajte svojmu lekárovi, pôrodnej asistentke, alebo kontaktujte priamo záchrannú službu. Asistentka bude vás alebo vášho partnera inštruovať až do príchodu zdravotníkov.

Ak porodíte doma alebo po ceste do pôrodnice, musia vás následne skontrolovať lekári. Ošetria pôrodné poranenia a uistia sa, že bola vylúčená celá placenta. Ošetria tiež bábätko, aby mohli potvrdiť, že je všetko v poriadku.

...ďalšie možné riziká a komplikácie

Pre matku

Komplikácie môžu zahŕňať poškodenie pôrodných ciest v dôsledku rýchleho prechodu dieťaťa, čo môže viesť k väčšej strate krvi. Existuje tiež riziko, že matka nebude mať dostatočný čas na psychické prispôsobenie sa situácii, čo môže vyvolať pocit traumy či popôrodnú depresiu. Prekotný pôrod prináša určité riziká a potenciálne poranenia aj pre matku. Tieto riziká súvisia hlavne s rýchlosťou, s akou pôrod prebieha, čo môže obmedziť pripravenosť matkinho tela na pôrod.

  • Vaginálne a perineálne trhlinky: Rýchly prechod dieťaťa pôrodným kanálom môže spôsobiť natrhnutia tkanív, niektoré môžu byť vážnejšie a vyžadovať následnú chirurgickú korekciu.

  • Cervikálne trhlinky: Rýchlosť pôrodu môže tiež viesť k trhlinkám krčka maternice, čo môže mať za následok zvýšené krvácanie po pôrode.

  • Atónia maternice: Rýchly pôrod môže spôsobiť, že maternica nebude po pôrode adekvátne kontrahovať, čo môže viesť k nadmernému krvácaniu. Toto je jedna z hlavných príčin postpartum krvácania.

  • Psychologická trauma: Emocionálne a fyzické traumy spôsobené nečakaným a rýchlym pôrodom môže viesť k posttraumatickej stresovej poruche (PTSD) alebo iným formám psychologických ťažkostí.

  • Fyzický šok: Rýchla strata krvi a intenzívna bolesť môžu spôsobiť aj fyzický šok. Toto je ale mimoriadne zriedkavé.

  • Infekcia: Neplánovaný pôrod mimo sterilného prostredia nemocnice zvyšuje riziko infekcie pre matku aj dieťa.

  • Poškodenie panvového dna: Rýchly pôrod môže spôsobiť poškodenie svalov panvového dna, čo môže viesť k inkontinencii alebo prolapsu panvových orgánov. S týmto sa dá pracovať pozri cviky na panvové dno.

Pre dieťa

Prekotný pôrod, teda pôrod, ktorý prebieha mimoriadne rýchlo, môže predstavovať určité riziká a potenciálne poranenia pre novorodenca. Rýchly priebeh pôrodu môže znížiť možnosť postupného a kontrolovaného prechodu dieťaťa pôrodnými cestami, čo môže viesť k nasledujúcim problémom:

  • Dýchacie problémy: Novorodenci, ktorí prešli veľmi rýchlym pôrodom, môžu mať náhly prechod z plodovej cirkulácie na samostatné dýchanie, čo môže spôsobiť dýchacie problémy, ako je prechodná tachypnoe novorodenca (TTN), keď dieťa dýcha nezvyčajne rýchlo krátko po narodení.

  • Subkonjunktiválne krvácanie: Silné tlakové zmeny počas pôrodu môžu spôsobiť prasknutie malých krvných ciev v očiach novorodenca, čo vedie k vzniku krvácania pod spojivkou. Tento stav je väčšinou neškodný a vymizne sám.

  • Krvácanie vnútri lebky alebo podkožné krvácanie: Extrémny tlak počas pôrodu môže viesť k vnútrolalokovému krvácaniu alebo vzniku hematómov (krvných výronov) na hlave dieťaťa.

  • Poranenia krčnej chrbtice: Rýchle a náhle pohyby počas pôrodu môžu teoreticky spôsobiť poranenia krčnej chrbtice, hoci takéto prípady sú extrémne zriedkavé.

  • Nervové poranenia: Rýchle a silné kontrakcie alebo náhle vystavenie tlaku počas pôrodu môžu spôsobiť poranenia nervov, najčastejšie brachiálneho plexa, ktorý môže viesť k slabosti alebo ochrnutiu v ramene, ruke, alebo ruke dieťaťa (obstetrická plexopatia).

  • Poranenia hlavy a mozgu: Rýchly tlak a zmeny tlaku počas prechodu pôrodnými cestami môžu spôsobiť krvácanie vnútri alebo okolo mozgu novorodenca alebo iné poranenia hlavy, treba poznamenať že toto je zriedkavé.

Je dôležité poznamenať, že hoci prekotný pôrod môže zvýšiť riziko týchto problémov, mnohé z týchto rizík sú relatívne zriedkavé a veľká väčšina novorodencov, ktorí prejdú rýchlym pôrodom, je zdravá a nevykazuje žiadne vážne problémy.

Ošetrenie po prekotnom pôrode

Ošetrenie po prekotnom pôrode sa zameriava na zabezpečenie bezpečnosti, zdravia a pohodlia matky aj novorodenca. Vzhľadom na rýchlosť pôrodu je dôležité rýchlo identifikovať a riešiť akékoľvek potenciálne problémy, ktoré by mohli vzniknúť.

Ošetrenie pre matku

  • Posúdenie krvácania: Kontrola krvácania je kritická. Zdravotníci monitorujú množstvo stratenej krvi a stav maternice, aby sa uistili, že adekvátne kontrahuje.

  • korekcia poranení: Ak došlo k natrhnutiam alebo iným poraneniam, je potrebné ich ošetriť, čo môže zahŕňať šitie a aplikáciu antibiotík v snahe predísť infekcii.

  • Bolesti: Môžu byť podávané lieky proti bolesti podľa potreby.

  • Fyzické a psychologické posúdenie: Po prekotnom pôrode je dôležité posúdiť fyzické aj psychické zdravie matky, vrátane príznakov traumy alebo posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD).

  • Podpora pri kojení: Zdravotníci by mali poskytnúť podporu a poradenstvo ohľadom kojenia, keďže rýchly pôrod môže ovplyvniť schopnosť matky a dieťaťa začať s kojením.

Ošetrenie pre dieťa

  • Posúdenie zdravotného stavu: Bezprostredne po narodení sa vykoná Apgar skóre, aby sa posúdil zdravotný stav novorodenca, posudzuje päť kritérií. Každé z týchto kritérií môže dostať skóre od 0 do 2, pričom maximálne možné celkové skóre je 10. Väčšina novorodencov dostáva skóre medzi 7 a 10, čo naznačuje, že sú vo všeobecnosti v dobrom stave. Nižšie skóre môže znamenať, že novorodenec potrebuje dodatočnú lekársku pomoc alebo monitorovanie.

Apgar skóre posudzuje päť kritérií:

  1. Dýchanie: Hodnotí sa, či novorodenec dýcha dobre, plače alebo má ťažkosti s dýchaním.

  2. Pulz: Meria sa srdcová frekvencia novorodenca.

  3. Draždivosť reflexov: Testuje sa reakcia novorodenca na stimuláciu, napríklad mierne štipnutie.

  4. Svalový tonus: Posudzuje sa, či sú svaly novorodenca dobre napnuté a či aktívne pohybuje končatinami.

  5. Farba pokožky: Hodnotí sa, či je pokožka novorodenca ružová (dobré okysličenie) alebo modrá/bledá (problémy s okysličením).

  • Udržiavanie telesnej teploty: Novorodencovi je dôležité zabezpečiť teplo, čo môže zahŕňať kožný kontakt s matkou alebo použitie vyhrievacích lôžok v prípade potreby.

  • Posúdenie poranení: Lekári vyšetria novorodenca na možné poranenia alebo komplikácie, ktoré mohli vzniknúť počas rýchleho pôrodu, vrátane kontroly nervových funkcií.

  • Prevencia infekcií: V prípade potreby môžu byť novorodencovi podané antibiotiká na prevenciu alebo liečbu infekcií, najmä ak pôrod prebehol mimo sterilného prostredia.

FAQ: Často kladené otázky o prekotnom pôrode

Je možné prekotný pôrod predvídať?

Predvídať prekotný pôrod je náročné, pretože môže byť ovplyvnený mnohými faktormi, vrátane genetiky, fyzickej kondície matky, a polohy dieťaťa. Avšak určité indikátory, ako sú veľmi rýchle a intenzívne kontrakcie alebo história prekotných pôrodov v minulosti, môžu naznačovať zvýšené riziko. Dôležitá je preto pravidelná predpôrodná kontrola, ktorá môže pomôcť identifikovať možné rizikové faktory.

Aké sú najdôležitejšie kroky, ktoré by som mala urobiť, ak začnem náhle rodiť?

Ak si myslíte, že začínate mať prekotný pôrod:

  • Zachovajte pokoj: Dýchanie a relaxačné techniky vám môžu pomôcť zvládnuť bolesť a udržať situáciu pod kontrolou.

  • Zavolajte o pomoc: Či už je to váš partner, rodinný príslušník, alebo priamo zdravotnícka služba. Je dôležité, aby vedeli, že potrebujete pomoc.

  • Pripravte sa na odchod: Ak je to možné, pripravte sa na rýchly odchod do nemocnice. Ak kontrakcie príliš rýchlo postupujú a nemôžete odísť, pripravte si bezpečné prostredie na pôrod doma a postupujte podľa inštrukcií zdravotníckeho personálu cez telefón.

  • Sledujte čas kontrakcií a dĺžku trvania: Tieto informácie budú užitočné pre zdravotnícky personál.

  • Vykonávajte len také činnosti, ktoré sú bezpečné: Nevyvíjajte zbytočný tlak na seba a dieťa a dodržiavajte pokyny odborníkov.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.