Správne držanie tela: Učíme dieťa skákať

Skákanie je ďalším vývojovým míľnikom v samostatnom pohybe dieťaťa. Po ležaní na brušku, lezení a chôdzi do schodov sa dnes pozrieme práve na tento typ pohybu, ktorý je neodmysliteľný v živote dieťaťa a rozvíja dôležité pohybové a koordinačné schopnosti.  Skákanie si vyžaduje silu, rovnováhu, koordináciu a uvedomovanie tela. Keď dieťa začne skákať, dovoľme mu vyskúšať si rôzne povrchy a prostredia, ideálne na boso, aby si zvyklo na rôzne typy textúry povrchu. Skákanie si teda dieťa môže skúšať na tráve, mäkkej podložke, koberci, drevenej podlahe… samozrejme, ako rodič sa uistite, že na danom povrchu nie sú žiadne ostré predmety - kamienky, halúzky, či rozbité sklo, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam. Každý z povrchov pre dieťa predstavuje určitý typ výzvy a novoty. Takisto je dôležité, aby dieťa trávilo čas s vrstovníkmi, prípadne o čosi staršími deťmi, pretože deti sa najlepšie a najrýchlejšie učia pozorovaním a opakovaním.

Čo je to skok?

Skok, výskok, zoskok, preskok, to všetko patrí k prirodzeným pohybom, ktorými prekonávame prekážky, výšky, vzdialenosti alebo hĺbky. Na to, aby dieťa dokázalo zvládnuť skok potrebuje vynaložiť dynamickú silu dolných končatín na odrazenie sa a súhru ostatných častí tela. Na skákanie možno dieťa postupne pripravovať posilňovaním dolných končatín - chôdza, bicykel, drepy, samozrejme hravou metódou. 

Míľniky v skákaní

18-24 mesiacov - Dieťa skáče smerom dopredu s jednou nohou vpredu. 22-24 mesiacov - Skákanie na mieste s obidvoma nohami naraz. 24-30 mesiacov - Skákanie z mierne vyvýšených povrchov s obidvoma nohami naraz. 30-36 mesiacov - Preskakovanie prekážok. 36 mesiacov - Skákanie s oboma nohami naraz. 48 mesiacov - Skákanie na jednej nohe. Je dôležité neponáhľať sa a rešpektovať rýchlosť učenia sa a rozvoja u každého dieťaťa individuálne. Každé dieťa bude so skákaním rôzne experimentovať - presun váhy, zoskakovanie, preskakovanie, skákanie na jednej nohe a následne aj striedavé skákanie na jednej nohe alebo oboch nohách, ako napr. v hre hopskok. Všetky pohybové a aj psychické medzníky vo vývoji dieťaťa sa dejú kontinuálne a presne ich časovo ohraničiť nie je vždy možné. Nezabúdajte, že dieťa sa najlepšie učí v bezpečnom a láskavom prostredí. 

Tipy ako dieťa v skákaní povzbudiť

1. Využite fit loptu

Najskôr loptu zastabilizujte tak, že ju z jednej strany opriete o stenu a z druhej strany si k nej kľaknete do polohy rytier (jedna noha vpredu položená na chodidle, koleno pokrčené a druhá noha je položená na kolene). Prednou nohou sa zapriete do lopty tak, aby ste znemožnili pohyb lopty. Dieťa stojí na lopte a vy ho držíte za ruky, takže dieťa môže bezpečne poskakovať na lopte. Lopta mu dáva príjemnú spätnú väzbu a odľahčuje nárazy v kĺboch dolných končatín. 

2. Trampolína

Máloktoré dieťa odolá trampolíne. Môžete ju nainštalovať v záhrade, ale aj vo vnútri (podľa veľkosti trampolíny). Existujú dokonca trampolíny so zábradlím, ktorého sa môže dieťa držať, pokiaľ nadobudnú potrebnú istotu a stabilitu v skákaní bez držania sa. 

3. Zvieracie skoky

Hra na zvieratká je úžasný spôsob, ako podporiť dieťa v pohybovom rozvoji. Koniec koncov v zvieracej ríši nájdeme mnoho príkladov skoku - zajačik, klokan, žaba, pričom každý skok je trochu iný. Žaba, ktorá chytá muchy alebo komáre, si vyžaduje hlboký drep, zajačik zas skoky do výšky a dopredu, podobne aj klokan. 

4. Dotykové stopy 

V miestnosti môžete rozložiť dotykové stopy rôznych farieb. Jemná textúra stôp podporuje propriorecepciu v chodidlách a pomáha aktivovať svaly na chodidlách. Navyše je to pre deti veľká zábava. 

5. Skoky cez prekážky

V dome alebo v záhrade môžete rozložiť rôzne predmety nižšie i vyššie, alebo zakúpiť prekážky na to určené, ktoré dieťa postupne preskakuje. 

6. Skákanie z gauča na vankúše

K tejto činnosti dôjde väčšinou aj úplne prirodzene a väčšinou z tejto aktivity nie sú rodičia práve nadšení. AK svojim deťom rozložíte na zem vankúše a dohliadnete na to, aby si neublížili, zažijú pri tom kopec zábavy a navyše pri tom trénujú na komplexnejšie skoky.  

7. Skoky cez krúžky / obruče

Na zemi môžete rozložiť farebné krúžky / obruče, dostatočne veľké na to, aby mohlo do nich dieťa skočiť oboma nohami. S nimi môže trénovať skok na jednej nohe, alebo aj doskočenie na obe nohy.

8. Škôlka

Stará dobrá škôlka, ktorú si poľahky kriedami nakreslíte v parku, ale i na dvore či na menej frekventovanej ceste. Výborný spôsob ako dieťa zapojiť do jej kreslenia a v neposlednom rade i skákania. 

9. Švihadlo

Švihadlo patrí k obľúbeným detským aktivitám, navyše veľmi potrebným na rozvoj sily, rovnováhy, koordinácie a tiež kondície, pri ktorom si dieťa trénuje skok oboma nohami a tiež na striedačku.  Švihadlo je vhodné pre deti staršie ako 4 roky a možno ho považovať za vrchol detskej schopnosti skákať plynule a koordinovane. Predtým, ako dieťa začne so švihadlo, je dobré ak sa na to pohybovo predtým pripravuje.  

Ako dieťa pripraviť na skákanie cez švihadlo? 

Existuje niekoľko úžasných cvikov, ktorými dieťa naučíme a povzbudíme v skákaní cez švihadlo. 

  • Hojdanie sa na chodidlách v stoji – päta špička (veverička)

  • Chôdza po špičkách (žirafa)

  • Rytmické pohupy (vrabček)

  • Malé poskoky na mieste

  • Preskakovanie nízkych prekážok

  • Beh cez prekážky

  • Preskoky za sebou vo viazanosti

  • Zoskoky primerané veku

Posilnenie dolných končatín a koordinácia tela, ktoré sa dieťa naučí pri skákaní pripraví dieťa aj na iné pohybové aktivity, ako napr. bicyklovanie na väčšie vzdialenosti, lyžovanie, snowboardovanie a iné, čo mu umožní sa plnohodnotne zapojiť do pohybových aktivít, dodá mu potrebné sebavedomie, nehovoriac o zábave, ktorú pri tom zažije.

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.