Ako funguje lymfatický systém a prečo je dôležitý pre vaše zdravie

Lymfatický systém alebo prenesene aj “popoluška” nášho organizmu, pretože riadi odpadové hospodárstvo nášho organizmu. Na prvý pohľad takmer neviditeľná a pritom veľmi dôležitá súčasť našej imunity, ako aj trávenia a detoxikácie. Lymfatický systém zohráva v našom zdraví nesmierne dôležitú úlohu  a v tomto článku sa o ňom dozviete všetko potrebné.

Čo je to lymfatický systém

Lymfatický systém je komplikovaná sieť rôznych orgánov, ciev, uzlín a samotnej lymfy,  ktoré spolupracujú na presune lymfy späť do krvného obehu. Do lymfatického systému patrí lymfa, lymfatické uzliny a cievy, zberné cesty, slezina, týmus, mandle, adenoidy, kostná dreň, Peyererové pláty a slepé črevo.

Lymfa

Nazývaná aj miazga je čírej až šedastej farby, podľa toho, čo jeme. Ak naša strava obsahuje viac tukov, lymfa je zakalená a mliečnej až šedastej farby. Je zásaditá a prispieva k odkysľovaniu organizmu.  Lymfu tvorí prevažne voda (90%) a zvyšok sú tuky, odpadové látky, hormóny, bielkoviny a glukóza. Jej zloženie je podobné krvnej plazme. V tele máme až trikrát viac lymfy ako krvi, teda okolo 15 litrov a nachádza sa všade okrem nechtov, vlasov a chrupaviek. Väčšina časť lymfy (až 70%) sa nachádza hneď pod kožou (subdermálna lymfa). Dobrá hydratácia a pohyb sú pre lymfu nesmierne dôležité.  Denne našimi tepnami a menšími krvnými cievami pretečie okolo 20 litrov plazmy. Plazma odovzdá živiny do buniek a tkanív a naopak naviaže na seba odpadové produkty buniek. Okolo sedemnásť litrov sa vráti späť do krvného obehu. Zvyšné tri litre presakujú cez kapiláry do tkanív nášho tela. Lymfatický systém túto tekutinu – teraz už nazývanú lymfa, zhromažďuje z tkanív v tele a posúva ju ďalej, až kým sa nevráti späť do krvného obehu. Na rozdiel od krvi, ktorá má svoju pumpu - srdce, pumpou lymfy je pohyb a dych. Pohyb bránice pri dýchaní, ako aj pohyb, napríklad obyčajná chôdza rozhýbavajú lymfu v tele. Preto je veľmi dôležité sa pravidelne hýbať a uistiť sa, že dýchame vhodne. Ideálne nosom a tak, aby sa bránica dostatočne hýbala smerom nadol i hore. 

Lymfatické uzliny

Žľazy v tvare fazule, ktoré slúžia ako filtre pre lymfu. Práve v uzlinách sa zachytávajú poškodené a rakovinové bunky z lymfy. Taktiež sa v uzlinách produkujú a ukladajú lymfocyty (biele krvinky) a ďalšie bunky imunitného systému, ktoré ničia baktérie a ďalšie cudzorodé látky.

Lymfatické cievy 

Mikrocievy (kapiláry) a tiež väčšie cievy rozmiestnené po celom tele. Transportujú lymfu preč z tkanív smerom k väčším cievam, ktoré fungujú ako zberné kanály. Podobne ako žily, pracujú pod veľmi nízkym tlakom a majú v sebe sériu ventilov, ktoré udržujú pohyb tekutiny v tom správnom smere.

Zberné kanály

Tieto kanály sú prepojené so žilou pod kľúčnou kosťou, ktorá vracia lymfu do krvného obehu. Návrat lymfy do krvného obehu pomáha udržiavať normálny objem krvi a krvný tlak. Zabraňuje tiež nadmernému hromadeniu tekutiny okolo tkanív (edém).

Slezina

Je najväčší orgán lymfatického systému a jej úlohou je filtrovať krv. Nazýva sa aj  cintorínom červených krviniek a tiež tvorí biele krvinky, ktoré bojujú s infekciami a chorobami. Slezina sa nachádza na ľavej strane pod rebrami.

Týmus / detská žľaza

Nájdeme ho v hornej časti hrudníka pod hrudnou kosťou a tvorí sa v ňom špecifický typ bielych krviniek – T-lymfocyty.

Mandle a adenoidy

Mandle alebo palatinové mandle, zjednodušene povedané mandle v ústnej dutine. Adenoidy sú lymfatické tkanivo v nosohltane, alebo zjednodušene nosné mandle.  Zachytávajú patogény z jedla a zo vzduchu, s ktorými prichádzame do styku  predstavujú prvú líniu obrany nášho organizmu proti vírusom, baktériám a cudzorodým látkam.

Kostná dreň

Nachádza sa len v určitých kostiach, ako napríklad bedrová a hrudná kosť a je to mäkké a hubovité tkanivo, ktoré sa nachádza uprostred kostí. Tvoria sa tam biele a červené krvinky a tiež krvné doštičky.

Peyerove pláty

Sú malé zhluky lymfatického tkaniva v sliznici, ktorá lemuje tenké črevo. Monitorujú a ničia škodlivé baktérie v črevách.

Slepé črevo

Síce sa zvykne považovať za nepotrebné, lebo aj po jeho odstránení človek dokáže normálne fungovať, zohráva však dôležitú rolu. Obsahuje tkanivo, ktoré dokáže zničiť baktérie skôr, ako porušia stenu čreva. Je takisto možné, že sa slepé črevo podieľa pri osídlení čreva dobrými baktériami. 

Vplyv lymfatického systému na imunitný systém a prevenciu chorôb

Jednou z úloh lymfatického systému je funkcia imunitná, teda chrániť organizmus pred vonkajšími škodlivinami. Produkuje a uvoľňuje lymfocyty (biele krvinky) a ďalšie imunitné bunky, ktoré v prípade potreby ničia baktérie, vírusy, parazity a huby, ktoré sa dostanú do tela. Takisto prenáša a odstraňuje odpadové produkty a tiež abnormálne bunky z lymfy.

Lymfatický systém a jeho úloha pri detoxikácii organizmu

Okrem toho, že lymfatický systém zohráva dôležitú rolu v imunite, patrí medzi hlavné prirodzené detoxikačné mechanizmy nášho organizmu. Naše telo sa dokáže detoxikovať a čistiť samé, pokiaľ mu na to vytvoríme vhodné podmienky: dostatok spánku, vhodná strava a dostatočná hydratácia a pohyb.  Lymfatickými cievami sa vyplavujú z tela toxíny a splodiny vznikajúce pri látkovej výmene medzi bunkami a prachové častice, vírusy a baktérie sa zachytávajú v lymfatických uzlinách, kde sa vytvárajú biele krvinky (lymfocyty), ktoré pohlcujú tieto cudzorodé látky.

Najčastejšie ochorenia lymfatického systému

Aj v lymfatickom systéme môže dôjsť k poruche či ochoreniu. V tejto časti článku sa pozrieme na najčastejšie problémy spojené s lymfatickým systémom. 

Lymfadenopatia

Termíny lymfadenopatia, adenopatia alebo lymfadenomegália označujú chorobné zväčšenie lymfatických uzlín. Môže byť symptomatické ale tiež asymptomatické a zväčša poukazuje na závažnejšie ochorenie, ako napríklad infekcie, autoimunitné ochorenia, metabolické ochorenia, benígnu hyperpláziu, histiocytózu a reakciu na medikamentóznu liečbu. K závažným príčinám tohto stavu patrí takisto leukémia a metastázy. 

Lymfóm

Alebo rakovina lymfatických uzlín je výsledkom nekontrolovateľného rastu a množenia lymfocytov. V niektorých prípadoch nádory blokujú lymfatické kanály. Existuje niekoľko rôznych typov lymfómov, napríklad Hodgkinov lymfóm a non-Hodgkinov lymfóm.

Hodgkinov lymfóm

Hodgkinov lymfóm je typ silne agresívnej rakoviny krvi, ktorá postihuje typ bielych krviniek B-bunkové lymfocyty, ktoré sú súčasťou imunitného systému. Zároveň je však aj vysoko liečiteľná. Trpia ňou dospelí aj deti. Pri skúmaní sa zistilo, že ľudia, ktorí trpia týmto typom ochorenia, majú konkrétny typ abnormálnych buniek - Reed-Sternbergova bunka. Názov je odvodený od mien vedcov, ktorí ju objavili - Reed a Sternberg. Tieto bunky sú abnormálne veľké, rakovinové, zrelé B-bunkové lymfocyty.

Non-Hodgkinov lymfóm

Tento termín sa používa na opis viac ako 75 rôznych typov rakoviny. Táto rakovina začína v krvných bunkách nazývaných lymfocyty, ktorých je niekoľko typov a rakovina môže postihnúť každý z nich. Non-Hodgkinov lymfóm môže byť agresívny (rýchlo rastúci) alebo indolentný (pomaly rastúci) a môže alebo nemusí vyžadovať okamžitú liečbu. Dokonca aj neskoré štádiá alebo pokročilé lymfómy sa dajú vyliečiť. Existujú aj také, ktoré sa nevyliečia nikdy, ale neohrozujú váš život, ani ho nijako neskrátia. Zatiaľ čo iné môžu byť ťažšie liečiteľné a potrebujú veľa rôznych typov liečby.

Lymfedém

Označuje opuch alebo nahromadenie tekutiny a je výsledkom zablokovaného lymfatického systému. Táto blokáda vzniká zjazveným tkanivom z poškodených lymfatických ciev alebo uzlín. Lymfedém je častý aj u osôb, ktorým boli odstránené lymfatické uzliny alebo absolvovali ožarovanie na liečbu rakoviny. Nahromadená lymfatická tekutina je najčastejšie viditeľná hlavne v rukách a nohách. Lymfedém môže byť veľmi mierny, ale takisto až znetvorujúci. Najčastejšou komplikáciou u ľudí s lymfedémom sú vážne hlboké kožné infekcie.

Lymfocytopénia

Alebo takisto zvaná aj lymfopénia je porucha, kedy v krvi chýbajú biele krvinky, ktoré sú základným kameňom imunity.  Tento pokles v mechanizme obranyschopnosti organizmu vedie k infekciám a zvýšenému riziku rakoviny ako aj autoimunitných ochorení. 

Lymfatická filarióza

Infekcia vyvolaná parazitom, ktorý spôsobuje nesprávne fungovanie lymfatického systému.

Lymfangitída

Alebo zápal miazgovodov, pri ktorom je charakteristický červený pás, ktorý smeruje k srdcu. Zápal spôsobujú baktérie, stafylokoky a streptokoky a toto ochorenie sa delí na akútnu a chronickú formu. Môže viesť k veľkému opuchu v zapálenej oblasti, ktorý sa označuje ako lymfedém. Toto ochorenie je dobre liečiteľné antibiotikami.

Castlemanova choroba

Ide o nadmerný rast buniek v lymfatickom systéme tela a medzi jej prejavy patrí zväčšené uzliny, chorobná únava, horúčky, nočné potenie a úbytok hmotnosti. Takisto sa môžu objaviť opuchy, hromadenie tekutiny v brušnej dutine, poruchy krvotvorby, zväčšenie pečene a sleziny. Ide o veľmi zriedkavé ale závažné ochorenie, ktoré môže postihnúť viaceré uzliny, alebo iba jednu. Závažný priebeh môže viesť k zlyhaniu orgánov až k úmrtiu. 

Diagnostika

Najčastejšie príznaky poruchy lymfatického systému zahŕňajú:

  • chronická únava,

  • opuch lymfatických uzlín (hrdlo, podpazušie alebo slabiny),

  • ťažké nohy, otoky, preťaženie žilového systému,

  • zahlienený krk, stvrdnuté a opuchnuté uzliny,

  • svalové bolesti,

  • bolesti kĺbov,

  • častejšie bolesti hrdla a prechladnutie,

  • oslabená imunita, časté infekcie alebo vírusy,

  • príznaky fibromyalgie,

  • artritída,

  • celulitída,

  • ochorenia – lymfedémy, lymfóm.

Ak si všimnete u seba ktorýkoľvek z príznakov, prípadne ich je niekoľko súčasne, obráťte sa na lekára. Včasne podchytená zhoršená funkcia lymfatického systému vám ušetrí komplikácie.  Najčastejšie sa používa USG vyšetrenie dolných končatín, ktoré zobrazí rovnomerné rozloženie podkožného tukového tkaniva. Duplexná USG je metóda, ktorá vylúči alebo potvrdí prítomnosť trombózy, venóznej insuficiencie, tlaku na cievny zväzok zvonku napr. Bakerovou cystou alebo hematómom. Používa sa aj CT vyšetrenie, ktoré možno využiť pri posudzovaní povahy edémov. 

Prevencia chorôb a liečba ochorení lymfatického systému

Starať sa o svoj lymfatický systém môžete každý jeden deň, pokiaľ zahrniete do svojho režimu niekoľko jednoduchých zásad. Pite dostatok tekutín Na to, aby telesné tekutiny fungovali správne, je nutné prijímať dostatok tekutín. Či už čistá voda alebo teplé bylinkové čaje, ktoré organizmus zahrejú a tak podporia cirkuláciu, čo ocenia hlavne tí ľudia, ktorí trpia studenými končatinami.  Pravidelný pohyb a cvičenie Chôdza a beh, prípadne skákanie cez švihadlo alebo na trampolíne, tanec sú skvelým spôsobom rozprúdenia lymfy. Takisto rôzne druhy cvičenia: pilates, joga, funkčný tréning, cvičenie s fyzioterapeutom, ap.  Masáže, lymfodrenáž alebo automasáž Každá masáž pomôže lymfu rozprúdiť, existuje však aj špeciálny druh masáže - ručná lymfodrenáž, pri ktorej sa postupuje veľmi jemne a pomaly, aby sa lymfa postupne posúvala telom tým správnym smerom do uzlín, kde sa lymfa filtruje. Sauna Saunovanie má mnoho zdravotných benefitov. Potením sa telo zbavuje toxínov a podporuje sa detoxikácia. Nezabudnite však na dostatočný príjem tekutín a dôkladne schladenie.  Suchý peeling Táto kúra má mnoho zdravotných a tiež estetických benefitov a užiť si ju môžete aj v pohodlí domova. Potrebujete naň len obyčajnú kefu do sprchy. Prechádzanie kefou z pevných a prírodných štetín po celom tele pomáha odstrániť odumreté bunky pokožky a prirodzene ju exfoliovať. Okrem toho podporuje tok podkožnej lymfy.  Znížte zápal v tele Naše telo bojuje so zápalom takmer neustále. Zápal je totiž prirodzenou reakciou imunity na prítomnosť cudzorodých látok, niektorých potravín a chemikálií v tele.  Pomôžete si protizápalovou stravou, cvičením, nefajčením, dostatkom spánku a znižovaním stresu. Vyložte si nohy na stenu Ľahnúť si na zem, prípadne na posteľ alebo gauč a vyložiť si nohy hore na stenu takisto pomáha otočiť tok v tele a podporiť prietok nielen krvi ale aj lymfy. Obzvlášť je to účinné po dlhej túre alebo jednoducho dlhej dobe na nohách.

Ako posilniť a udržiavať zdravý lymfatický systém pomocou cvičení

Úloha fyzioterapie v zdraví lymfatického systému

Prvým pilierom fyzioterapie, ktorý podporuje zdravie lymfatického systému je pohyb. Mnoho ľudí otáľa s cvičením zo strachu, že si pri tom ublížia, alebo sa k nemu sami nevedia motivovať. A fyzioterapeut vám pomôže v oboch prípadoch.  Ďalšou oblasťou fyzioterapie je ručná lymfodrenáž, špeciálna masáž na podporu lymfatického systému. 

Techniky lymfatickej drenáže na podporu lymfatického systému

Lymfodrenáž je skvelá v tom, že už po prvom sedení sa jej účinok prejaví v mieste, kde je s lymfou najväčší problém - stagnácia. Každé ďalšie sedenie pomáha vyladiť lymfatický systém v celom tele. 

Účinky lymfatickej drenáže na obeh lymfy:

  • Aktivuje hormonálnu reguláciu, napríklad pri problémoch s menštruáciou a hormonálnych zmenách v menopauze.

  • Podporuje tráviacu a vylučovaciu sústavu, pretože podporuje peristaltiku čriev a zmierňuje pocity nafúknutia a kŕčov.

  • Upravuje rýchly tep a vysoký krvný tlak.

  • Zmierňuje opuchy v oblasti končatín z rôznych príčin (pooperačný opuch, onkologickí pacienti, hormonálna nerovnováha alebo cievna dysfunkcia).

  •  Pri správnom prevedení stabilizuje zápalové prejavy kŕčových žíl a je teda vhodná aj pre pacientov s kŕčovými žilami.

  • Dobre vplýva aj pri syndróme vyhorenia, pretože ukľudňuje nervovú sústavu a preto je vhodná aj ako podporná liečba stresových porúch, depresie a úzkosti.

  • Je vhodná aj pri liečbe postcovidového syndrómu a pri riešení celulitídy.

  • Lymfatická masáž dobre vplýva na spánok a podporuje imunitný systém.

Iné masážne techniky na zlepšenie lymfatického obehového systému

Okrem ručnej lymfodrenáže existuje aj prístrojová verzia lymfodrenáže. Tá je vhodnejšia pre ľudí, ktorí neriešia konkrétnu dysfunkciu lymfatickej sústavy, alebo pre športovcov. Pri prístrojovej verzii lymfodrenáže hrozí riziko vzniku sekundárneho opuchu v oblasti brucha. Pri manuálnej masáži k tomu nedochádza. Maderoterapia - moderná a veľmi obľúbená metóda, pri ktorej sa používajú drevené valčeky rôznej veľkosti s cieľom odstránenia celulitídy a tukových vankúšikov na rôznych častiach tela. Odtiaľ pochádza aj názov terapie, keďže madera znamená v španielčine drevo. Masáž valčekmi podporuje lymfatický systém, a teda zlepšuje vylučovanie nadbytočnej tekutiny a toxínov z organizmu. Je vhodná pre každého, kto chce lymfatický systém podporiť hlavne z estetických dôvodov - odstrániť celulitídu a spevniť pokožku. 

Výživa a strava pre zdravý lymfatický systém

Potraviny ako napríklad mliečne výrobky, lepok, sója, mäkkýše alebo huby - teda bežné alergény zaťažujú tráviaci, obehový a imunitný systém, pretože zvyšujú zápalové procesy v tele. Ďalej k nim patria aj nekvalitné živočíšne produkty, rafinované rastlinné oleje a spracované potraviny, ktoré obsahujú chemické toxíny. Potraviny, ktoré naopak zápal pomáhajú znižovať a teda podporujú trávenie a lymfu sú nasledovné: zelená listová, zelenina, kapustová zelenina (brokolica, kapusta, karfiol atď.), bobuľové ovocie, omega 3 potraviny ako losos a voľne žijúce morské plody, orechy a semienka (chia, ľan, konope, tekvica atď.), nerafinované oleje ako extra panenský olivový olej a kokosový olej, bylinky a koreniny (napríklad zázvor, kurkuma, cesnak). 

Doplnky stravy a byliny podporujúce lymfatický systém

Pitie vhodných bylinkových čajov a užívanie doplnkov výživy môže podporiť lymfu.  K bylinkám, ktoré priamo pôsobia na lymfatický systém patrí praslička, listy čiernych ríbezlí a maliny, žihľava, rozmarín, fenikel, púpava lekárska, rumanček pravý, breza a echinacea,  nechtík kvet, ľan, jalovec, divozel, orech list, rebríček, komonica a pestrec. V lekárňach dostať aj namiešanú zmes čajov. 

Lymfatický systém a jeho vzťah k bolestiam hlavy a migrénam

Bolesti hlavy a migrény môžu byť takisto prejavom nesprávnej funkcie lymfatického systému. Treba si dať pozor na dostatok tekutín a obmedziť alkohol a kávu, ako aj potraviny, ktoré zhoršujú stav lymfy - živočíšne tuky, mliečne výrobky, plesnivé syry, mäso. Odporúča sa tiež nosiť voľné oblečenie - tesné opasky, nohavice, spodné prádlo, to všetko obmedzuje prietok lymfy. 

Dôležitosť lymfatického systému pri liečbe celulitídy a prebytočného tuku

Celulitída alebo tukové hrčky trápia mnohé ženy. Dokonca aj štíhle ženy a ženy, ktoré pravidelne cvičia a dobre sa stravujú. Odpoveď prečo celulitída postihuje prevažne ženy a nie mužov tkvie v hormóne estrogén a tiež v množstve svalovej hmoty a pevnosti spojivových tkanív. Ženy majú v porovnaní s mužmi prirodzene menej svalovej hmoty a mäkšie a elastickejšie spojivové tkanivá, čo prispieva k vzniku celulitídy.  Celulitída je totiž problém kože, nie tuku. A za vznik celulitídy môže práve lymfatický systém. Práve ten má na starosti vyplavovať toxíny a nahromadený prebytočný materiál von z tela. Ak k tomu nedochádza, odpadové látky sa ukladajú v tukových bunkách, ktoré sú uložené pod kožou a vzniká celulitída.  Okrem pohybu, cvičenia, stravy a dostatok tekutín zohráva svoju rolu aj vek a genetika a hormonálne faktory. Celulitída má rôzne štádia: 

  1. Nie je viditeľná voľným okom a deformity sú viditeľné len pri stlačení kože. 

  2. Je viditeľná a koža môže byť dokonca citlivá na dotyk.

  3. Celulitída je výrazná bez ohľadu na to, či sedíte alebo stojíte, pokožka je na dotyk citlivá až bolestivá, je cítiť hrbolčeky a liečenie je veľmi náročné. 

Lymfatický systém a jeho vplyv na hojenie rán a pooperačnú rekonvalescenciu

Hojenie rán a pooperačná rekonvalescencia je komplexný proces, ktorý býva aj veľmi individuálny. V okolí rán je zväčša prítomný opuch, pretože lymfatické uzliny v jej blízkosti môžu byť zväčšené a na dotyk tuhé a bolestivé. Lymfatický systém je preto veľmi dôležitý v procese hojenia rán. Z medzibunkového priestoru lymfa odstraňuje tekutinu a látky, ktoré žilový systém nie je schopný odstrániť. Ide o veľké molekuly bielkovín, kvapôčky tuku, zvyšky odumretých buniek a biele krvinky. Tieto látky sa vo väčšej miere hromadia práve pri zápale alebo v priebehu hojenia. V rámci možnosti je preto dobré podporiť lymfu v procese hojenia rán a počas pooperačných stavov. 

Dopad sedavého životného štýlu na lymfatický systém a spôsoby, ako mu predchádzať

Povedali sme si už, že pumpou lymfy je pohyb. Dnes, keď prevláda sedavý spôsob života je pravidelný pohyb o to dôležitejší! Možno nemáte každý deň možnosť a ani chuť ísť do fitka či na lekciu pilatesu alebo jogy.  Možno však môžete nechať auto doma a do práce, alebo z práce sa prejsť. Prípadne vymeniť výťah za schody, alebo využiť čas na online meetingoch a dlhých telefonátoch na prechádzku, hoc aj po kancelárii.  Je vhodné si robiť od práce pravidelné prestávky a aspoň jemne sa ponaťahovať, prejsť sa, prípadne sa k počítaču postaviť. Na rozprúdenie lymfy pomáha takisto vyložiť si nohy na stenu. 

Lymfatický systém a jeho vplyv na psychické zdravie a stres

Stres a emócie takisto vplývajú na priechodnosť lymfy v tele. Lymfatický systém je totiž silne inervovaný a preto akýkoľvek distres pôsobiaci na nervovú sústavu bude pôsobiť aj na lymfu.  Stresový hormón kortizol poškodzuje endokrinný aj imunitný systém. Prirodzenou reakciou mozgu na stres je aj zvýšená tvorba adrenalínu, ktorý negatívne vplýva na imunitné orgány ako kostná dreň, týmus, slezina a lymfatické uzliny.  Podobne je to v prípade úzkosti a depresie. Treba podotknúť, že kortizol a ani adrenalín nie sú samé o sebe zlé. Počas intenzívneho stresu totiž kortizol pomáha znižovať riziko zápalu a tiež podporuje imunitu v snahe predchádzať chorobám. Problém nastáva, keď stresové hormóny pôsobia na organizmus dlhodobo, teda dochádza ku chronickému stresu. Výsledkom môže byť znížená obranyschopnosť voči infekciám a zápalom.  Pravidelný oddych, relaxácia, cvičenie a pohyb, dobrý spánok, uvoľnené a láskavé naladenie je to, čo treba pestovať. Ak to nedokážete sami a ťaží vás stres, prípadne iné psychické potiaže, neváhajte vyhľadať odborníka - psychológa či psychoterapeuta.

Lymfatický systém a jeho vzťah k ochoreniam srdca a ciev

Cievy lymfatickej sústavy sa v tele nachádzajú paralelne so žilovým a cievnym systémom. Lymfatický systém totiž tvorí súčasť obehovej sústavy a bez neho by nefungovala ani kardiovaskulárna sústava. Lymfa prúdi po celom tele a zbiera sa do lymfatických kapilár a ciev a odtiaľ k srdcu.  Lymfatické kapiláry a cievy zbierajú prebytočný tkanivový mok okolo krvných kapilár a tiež uniknuté bielkoviny a vracajú ich späť do krvného obehu. V opačnom prípade by došlo k prekysleniu, poruchám vstrebávania, odumieraniu buniek, zápalom, tuhosti, kŕčom a bolestiam. Prečítajte si aj o vplyve stresu na srdce.  Ako vidíme, neexistuje v tele nič, na čo by lymfatický systém nemal dopad. O to viac dôvodov, prečo sa oň dobre starať.

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.