Ako sa zbaviť jazvy? Pomôže aj fyzioterapia!

Okrem toho, že je jazva estetickou záležitosťou, môže mať dopad na funkciu kože, podkožia a fascií a teda pohybového aparátu samotného oveľa viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. 

Typy jaziev

Jazva vznikne na mieste poranenia kože, ako tkanivo, ktoré zaceľuje ranu. 

Podľa vzhľadu je možné určiť štyri základné typy jaziev: 

Bežné jazvy

Bežné alebo prirodzené jazvy sú svetlé, tenké, nevystupujú a splývajú s okolitým tkanivom. Nespôsobujú žiadne problémy a práve tento stav je želaný v procese liečby jaziev. 

Atrofické jazvy

Atrofické alebo preliačené jazvy sú charakteristické stratou tkaniva a jazva je pod úrovňou okolitej kože. Typické pre jazvy po akné alebo ovčích kiahňach.

Hypertrofické jazvy

Hypertrofické jazvy sú zjavne vyvýšené nad povrchom kože a sú charakteristické  prítomnosťou prebytočného väziva. Tieto typy jaziev bývajú zvyčajne červené, hrubé a tvrdé, často svrbia, bývajú bolestivé a nepríjemné.

Keleoidné jazvy

Ide v podstate o hypertrofické, zjazvené tkanivo vystupujúce nad úroveň povrchu okolitej kože. Toto tkanivo je tuhé, zhrubnuté, červené alebo tmavšie ako okolitá pleť a zasahuje aj do tkaniva, ktoré nebolo zasiahnuté ranou.

Strie

Strie sú takisto typom jaziev, resp. pajazvy, ktoré vznikajú pod kožou vplyvom nadmerného roztiahnutia kože. Trápia najmä ženy počas tehotenstva v oblasti brucha, alebo počas rýchleho rastu pŕs či bokov v období puberty. Potrápiť však môžu aj mužov v prípade, že výrazne priberú či už tukové alebo svalové tkanivo.  

Príčina vzniku jazvy

Jazva je tkanivo tvorené bunkami kolagénu, ktoré sa tvorí za účelom zacelenia rany po úraze, akné, ovčích kiahňach alebo chirurgickom zákroku. Jazvy sa však môžu tvoriť aj vo vnútri tela, napríklad na srdci po infarkte myokardu

V mieste poranenia sa začnú v procese hojenia tvoriť kolagénové vlákna v jednom smere z čoho sa vytvára jazva, ktorá je menej elastická. Zdravá koža vytvára viacsmerné kolagénové vlákna. 

Takéto nové tkanivo má inú štruktúru a kvalitu ako tkanivo v jeho okolí, čím sa po zahojení tvoria jazvy. Jazva je dynamické a živé tkanivo, ktoré prechádza všetkými vrstvami kože. 

Poranenie kože

Najčastejší druh jazvy je ten po poranení kože - rezná či bodná rana, škrabanec, popálenina, uštipnutie hmyzom, uhryznutie, piercing, tetovanie, chirurgický zákrok, očkovanie, ap. 

Operácia

Či už ide o laparoskopickú operáciu alebo otvorenú operáciu, v oboch prípadoch je nutné prejsť kožou do hlbších tkanív, čo na koži, svaloch a fasciách zanechá jazvu. Laparoskopický typ zákroku je omnoho šetrnejší a vyžaduje si zväčša len jeden až dva malé rezy oproti otvorenej operácii. Pri laparoskopii sa pomocou endoskopických nástrojov pod kontrolou kamery vykonávajú operácie orgánov brušnej dutiny.

Kožné ochorenie

Jazvy sa tvoria aj pri menej či viac vážnych ochoreniach kože. 

Akné

Najčastejší typ jazvy na tvári je ten po akné. Neodborné vytláčanie akné či zanesenie infekcie do rany hojenie spomaľujú a komplikujú, čo môže viesť k tvorbe jaziev.  

Dnes ja na trhu mnoho rôznych produktov a riešení, ideálne sa však poradiť s odborníkom. 

Ovčie kiahne

Druhou veľmi častou príčinou jazvy na tvári sú stopy po ovčích kiahňach. Väčšina z nás si nimi prešla v detskom veku, kedy sme nemali dostatočnú disciplínu sa neškrabať. Väčšinou ide o atrofické jazvy. 

Špeciálna starostlivosť po samovoľnom odpadnutí chrasty nie je nutná, ale môžete pokožku ošetriť napríklad regeneračným krémom Imunoglukán P4H.

V prípade, že ste si chrastu odstránili násilne, sú vhodnejšie špeciálne silikónové gély, napríklad Scar Gel, ktorý je určený na prevenciu a ošetrenie hypertrofických a keloidných jaziev prítomných na pokožke.  

Ekzém

Atopický ekzém je chronické, svrbivé, zápalové ochorenie kože, ktoré má genetickú povahu. V žiadnom prípade nie je toto ochorenie nákazlivé.

Ľudia s atopickým ekzémom majú narušenú funkciu a stavbu vrchných vrstiev pokožky, teda kožnú bariéru. Sú celkovo citlivejší na látky, ktoré sa bežne vyskytujú v našom okolí a dostávajú sa do organizmu tráviacim ústrojenstvom a dýchacími cestami. Ich oslabený imunitný systém si však s nimi nevie dať rady. 

Atopický ekzém sa považuje za nevyliečiteľnú chorobu. Avšak dnes už vieme, že vhodnou starostlivosťou vieme dostať prejavy ekzému pod kontrolu, a to aj bez kortikoidov.

Základom starostlivosti o pokožku s ekzémom je každodenné premazávanie pokožky kvalitnými prípravkami.   

Tipy pre starostlivosť o jazvy

To, ako bude jazva vyzerať závisí od viacerých faktorov, ale mnohé z nich máme prevažne vo svojich rukách. 

Svoju dôležitú úlohu na konečnej podobe jazvy majú individuálne predispozície každého človeka - patria sem genetické predispozície, ako aj schopnosť kože sa regenerovať a tiež samotná starostlivosť o jazvu. 

Starostlivosť o jazvy je nesmierne dôležitá z viacerých hľadísk. Jednak z pohľadu estetického - správnou starostlivosťou dokážeme vzhľad jazvy zlepšiť, respektíve dosiahnuť jej úplné vyliečenie. 

Druhým dôvodom je funkcia spojivového väziva teda kože, podkožia a fascií, ktoré hrá dôležitú rolu v pohybe, funkčnosti orgánových systémov a takisto pri manažmente bolesti.

Hygiena jaziev

Udržiavať hojacu sa ranu čistú pomáha predchádzať vzniku infekcií a teda rýchlejšiemu hojeniu a menšej jazve. Infekcia totiž proces liečenia nielen spomaľuje, ale takisto zhoršuje stav a vzhľad rany, čo môže viesť k väčšej a výraznejšej jazve. Je preto nutné každú ranu dôkladne vyčistiť a dezinfikovať a prekryť sterilným obväzom alebo leukoplastom. V prípade, že rana hnisá, alebo sa nehojí dobre, je nutné navštíviť lekára, ktorý môže liečbu podporiť antibiotikami.

Čas na hojenie

Najčastejšou príčinou vzniku jaziev je aj naša vlastná netrpezlivosť s procesom hojenia. Strhávanie chrasty, ktorá sa na rane vytvorí môže viesť k tvorbe jaziev. 

Občas tiež zabúdame, že jazvy zasahujú do hlbších vrstiev kože. Na povrchu sa môžu zdať zacelené, ale v hlbších vrstvách je hojenie stále v procese. Je preto dôležité jazvy nepreťažovať a nevystavovať jazvu prílišnému tlaku obzvlášť hneď po vytiahnutí stehov.

V prípade, že si rana vyžaduje stehy, je dobré ich vytiahnuť čím skôr - riaďte sa pokynmi lekára. Ak by sa totiž stehy nechali v koži príliš dlho, mohli by zanechať stopy. V prípade, že sa jazva začne hneď po výbere stehov preťažovať, môžu sa v nej vytvoriť trhlinky, jazvy sa začne zväčšovať a vystupovať nad úroveň kože. 

Jazvy po väčších operáciách si vyžadujú dlhšiu starostlivosť. 

Krémy na jazvy

Existuje viacero druhov krémov na jazvy podľa typu a závažnosti jazvy. Niektoré sú s obsahom silikónu, iné bez. Tie so silikónom zmierňujú bolesť, znižujú tvorbu vystupujúcich jaziev a zlepšujú rozsah pohybu. 

Existujú tiež krémy s obsahom steroidných hormónov a používajú sa na syntézu kolagénu a zníženie zápalu. 

Vitamín E

Vitamín E sa nazýva aj vitamínom krásy, pretože má kopec rôznych účinkov na vzhľad pleti, nechtov a vlasov. Môže sa užívať vnútorne, ale takisto aplikovať priamo na telo vo forme krémov a gélov. 

Jazvy vznikajú vtedy, keď pokožka stráca svoju elasticitu naťahovaním vrchných a spodných vrstiev. Vitamín E obnovuje elasticitu kože, a tým zmierňuje viditeľnosť jaziev.  

Vitamín E tiež pomáha jazvy zosvetlovať. Či už ide o jazvy po popálení alebo akné, novú alebo staršiu jazvu, aplikujte zopár kvapiek oleja s vitamínom E priamo na jazvu a krúživými pohybmi ho jemne vmasírujte. Po vstrebaní hlboko do pokožky obnoví zjazvené tkanivo.

Ochrana pred slnečným žiarením

Tkanivo jazvy je náchylnejšie na hyperpigmentáciu a je preto potrebné si oblasť rany natrieť vysokým faktorom ochrany proti UV žiareniu, používajte minimálne SPF 50. Jazvy po odstránení znamienok si radšej prelepte leukoplastom, prípadne si tieto úkony nechajte robiť v zimných mesiacoch. 

Prírodné liečivá na jazvy 

Jazvy je dobré pravidelne premazávať, aby nestvrdli a tkanivo sa hojilo rýchlejšie. Existuje niekoľko výborných prírodných mastí a olejov, ktoré sú na starostlivosť o ranu a jazvu vhodné. 

  • Ľubovníkový odvar alebo čaj - odporúča sa na potieranie rany. Po jej zahojení môžete použiť ľubovníkový olej a denne ju potierať.  

  • Skorocel - výborný na liečbu rán. Odličovací tampón namočte do silného odvaru zo skorocelu a priložte na ranu. 

  • Ricínový olej - podporuje hojenie jaziev a zjemňuje už vzniknuté jazvy, ktoré vďaka nemu začnú blednúť a vyhladzovať sa. 

  • Kokosový olej - podporuje hojenie jaziev. 

  • Aloe vera - pomáha k regenerácii tkanív pri jazvách, akné, striách a popáleninách. 

  • Olej so semien šípky - pomáha pri hojení rán, zjemňuje strie, odstraňuje jemné jazvy po akné a ovčích kiahňach. 

  • Bravčová masť - ideálne domáca a bez obsahu soli, je skvelá na premastenie jazvy.  

Fyzioterapia a liečba jaziev

Aj fyzioterapia ponúka niekoľko možností na podporu liečby jaziev, prípadne ich predchádzanie.

Mäkké techniky

Mäkké techniky označujú pomerne zložitý proces, počas ktorého fyzioterapeut vykonáva sled pohybov, ktoré využívajú nielen tlak na príslušné body (v mäkkých tkanivách), ale pracujú aj na úrovni fascií miernym strečingom a preťahovaním kože.

Tieto techniky pomáhajú danú oblasť prekrviť, urýchliť regeneráciu a pôsobiť analgeticky, teda proti bolesti. 

V prípade jaziev sa mäkké techniky používajú na zlepšenie prekrvenia a cirkulácie krvi v danej oblasti a povzbudenie lymfatického systému, čo proces hojenia urýchli.

Masáž

Masáž môže pre vás vykonať skúsený masér či fyzioterapeut alebo si ju môžete urobiť aj vy sami. 

Jazva sa v procese hojenia sťahuje a tvrdne a pokiaľ sa vytvoria medzi jazvou a okolitými vrstvami kože aj zrasty, tlak v koži sa prestane správne prenášať, čo môže viesť k bolestiam a pnutiu v okolí jazvy. 

Tlaková masáž jaziev udrží jazvu mäkkú a pohyblivú. Ako na to? 

Jazvu stlačte prstom po dobu niekoľkých sekúnd, čím sa jazvy odkrví a okolitá koža ľahko zbledne. Po uvoľnení stlačenia sa jazvy opäť prekrví. Vymasírujte takto celú dĺžku jazvy, pričom používate len taký tlak, ktorý nespôsobuje bolesť. 

Masáž v tvare písmena S - prsty priložte zo strany jazvy, jeden vyššie ako druhý. Priblížením prstov k sebe sa vytvorí kožná riasa v tvare písmena S. Pokračujte len dovtedy, kým vás nezastaví prvý odpor jazvy, niekoľko sekúnd v tom mieste počkajte, kým sa jazva ľahko uvoľní a presuňte sa ďalej po jazve. 

Na záver je dobré premasírovať aj okolie jazvy. Prsty položte na kožu pozdĺž jazvy a s miernym tlakom choďte až k jazve. Pokračujte po celej dĺžke jazvy na oboch stranách.

Masáž jazvy zabráni vzniku zrastov a udrží jazvu mäkkú a pohyblivú. Vďaka odkrveniu a následnému prekrveniu sa vnútorné vrstvy jazvy lepšie vyživia. Masírovať je vhodné čerstvé aj väčšie staré jazvy po zákroku alebo jazvu po pôrode cisárskym rezom. Ak máte problémy s tvrdou jazvou po operácii, s masážou vám pomôže fyzioterapeut.

Bankovanie

Bankovanie je metóda, ktorá sa v prípade jaziev používa na tie poriadne zahojené, prípadne staršie jazvy, ktoré spôsobujú ťažkosti. Či už ide o bolesť alebo estetickú záležitosť, pomocou baniek, ktoré šetrne aplikujeme na oblasť jazvy, môžeme v tkanive jazvy obnoviť pôvodnú pružnosť a uvoľnenosť tkanív kožno-svalovej riasy.

Keďže je bankovanie technika pochádzajúca z tradičnej čínskej medicíny (TČM), aj pohľad na jazvu samotnú sa mierne líši od toho západného. Jazva je v TČM vnímaná ako narušenie energetických dráh a harmónie vnútorných orgánov a môže mať vplyv aj na prvý pohľad nesúvisiace procesy v tele, ako je trávenie či vylučovanie.

Za problematickú sa považuje jazva, ktorá bráni voľnému pohybu kože vzhľadom na hlbšie vrstvy. Fyzioterapeut ju preto najskôr jemne uvoľní mäkkými masážnymi technikami a potom prejde k bankovaniu.

Väčšinou stačí na ošetrenie jazvy bankovaním jedno až tri sedenia. Počítajte však s tým, že vám po aplikácii baniek zostanú červené, prípadne výrazné fialové odtlačky, tie sa však po pár dňoch stratia - ide o normálnu reakciu kože na bankovanie. 

Kinesio taping

Tejpovanie je pomerne nový druh liečby a využíva lepenie špeciálnych páskov, tejpov, na holú kožu. Využíva sa u profesionálnych športovcoch aj bežných ľudí, za účelom spevnenia poranenej alebo inak oslabenej oblasti. 

Tejp sa nalepuje pod určitým napätím, teda ťahom na daný sval. Pôsobenie tejpu na podkožie vyvoláva reflexnú reakciu nervových zakončení, lymfatických kapilár a ciev. Dá sa povedať, že kinesiotape funguje na neurofyziologickom princípe, kedy v podkoží vznikajú vzruchy prenášané do mozgu. 

Pomáha pri hojení vonkajších jaziev, liečbe opuchov, zápalov, hematómov a ďalších problémov. Tejp sa používa iba na zahojené a zacelené jazvy.

Rázová vlna  

Rázová vlna je mechanický tlakový impulz, ktorý si dokáže poradiť aj s náročnými diagnózami, ktoré by si v minulosti vyžadovali chirurgický zákrok. Tento impulz sa šíri do prostredia, v tomto prípade do tkanív ľudského tela. Rázové vlny sú akustické vlny alebo zvukové impulzy s vysokou dávkou energie, ktorá prechádza cez ošetrované miesto a vyvoláva terapeutickú odozvu. 

Fototerapia

Fototerapia inak nazvaná aj laserová terapia je liečba svetlom, kde na organizmus pôsobí elektromagnetické žiarenie. Pri fototerapii sa používa viditeľné svetlo určitej vlnovej dĺžky prostredníctvom LED-diód s vysokou svietivosťou. 

Má viacero možností využitia. 

Účinky fototerapie môžeme rozdeliť do troch kategórií. 

  • Analgetický účinok - tlmenie bolesti. 

  • Protizápalový účinok - eliminácia / pozastavenie zápalu.

  • Biostimulačný účinok - podpora a urýchlenie regenerácie buniek a poškodených tkanív.

Terapia laserom

Laser je prístroj, ktorý vyžaruje koherentné, súvislé, elektromagnetické vlnenie. Toto žiarenie má identické vlnenie, fázu aj smer šírenia. Laserová terapia využíva impulzy monochromatického svetla, ktoré prenikajú do hlbších tkanív. Využíva taktiež elementárne častice, ktoré prenášajú veľkú časť energie, najmä tepelnú.

V dermatológii a kozmetike sa laser používa na odstránenie nežiadúceho tkaniva a teda aj jaziev alebo iných známok starnutia - pigmentové škvrny, ap., ale poradí si aj s keloidnými jazvami. 

Biolampa

Biolampa využíva polarizované svetlo polychromatické alebo monochromatické. Má stimulačné účinky a regeneruje tkanivá a jej využitie je naozaj široké.

Pôsobí protizápalovo, takže je ideálna na liečbu akné a tiež jaziev po akné. 

Použitie biolampy:

  • hojenie rán a obnova tkanín – pooperačné hojenie, jazvy, popáleniny, preležaniny, vredy predkolenia, pásový opar, kŕčové žily,

  • fyzioterapia a rehabilitácia – zmenšenie opuchov, urýchlenie regeneračných procesov, zmiernenie svalového napätia,

  • reumatológia – zmiernenie bolesti, odstránenie stuhnutosti, bolesti a únavy nôh, zmiernenie reumy,

  • dermatológia – akné, ekzémy, hematómy, celulitída, vrásky, herpes,

  • kozmetika – omladzuje a osviežuje pleť, zlepšuje farbu, štruktúru pleti a jej pružnosť, odstraňuje fľaky a pigmentové škvrny.

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.