Pôrod je jednou z najemotívnejších udalostí v živote ženy, pričom každá budúca mamička túži prežiť ho bezproblémovo, v zdraví a ideálne rýchlo a čo najpohodlnejšie. Existuje niekoľko spôsobov, ako si uľahčiť pôrod a zabezpečiť, aby bol tento zážitok čo najkrajší a najmenej bolestivý. V tomto článku prejdeme rôznymi metódami, ktoré môžu pomôcť uľahčiť tento proces a pozitívne ovplyvniť zdravie matky aj dieťaťa.

Ako si uľahčiť pôrod: Praktické rady pre budúce mamičky

Predpríprava na pôrod: Začíname už v tehotenstve

Predpôrodné kurzy a cvičenia, ako je napríklad tehotenská joga, môžu ženám pomôcť fyzicky aj mentálne pripraviť sa na pôrod. Tieto aktivity nielen zlepšujú fyzickú kondíciu, ale aj posilňujú pohybový aparát, čo je dôležité pre pohodlnejší pôrod. Zdravá strava zase zabezpečuje dostatok energie a podporuje správny vývoj plodu. Zároveň je dobré o pôrode aj čo to vedieť napríklad:

Komunikácia: Kľúč k príjemnejšiemu pôrodu

Otvorená komunikácia s pôrodníckym tímom umožňuje ženám preniesť svoje obavy a priania týkajúce sa pôrodu. Vytvorenie individualizovaného pôrodného plánu zvyšuje pocit kontroly a bezpečia, čo môže výrazne zredukovať stres počas pôrodu.

Dýchacie techniky: Ovládnite bolesť prirodzenou cestou

Ovládanie dýchania je jednou z najefektívnejších prirodzených metód na zmiernenie bolesti počas kontrakcií. Pravidelné cvičenie týchto techník počas tehotenstva môže pomôcť uľahčiť dýchanie a znižovať napätie počas pôrodu, čo prispieva k rýchlejšiemu a menej bolestivému procesu. Viac o tom ako správne dýchať a tlačiť sa dozviete v článkoch na od odkazoch uvedených nižšie.

Pozície počas pôrodu: Menej bolesti a rýchlejší pôrod

Zmena polôh počas pôrodu môže nielen zmierniť bolesť, ale aj urýchliť pôrod tým, že podporuje správne umiestnenie dieťaťa. Pozície ako štvornožka alebo sedenie môžu napomôcť lepšej cirkulácii a umožniť matke aktívne sa zapojiť do pôrodu.

Viac o polohách pri pôrode v našom článku: Ako správne tlačiť pri pôrode?

Kúpeľ, sprcha aj pôrod vo vode

Voda je známa svojimi uvoľňujúcimi a bolesti zmierňujúcimi účinkami. Kúpeľ alebo sprcha počas prvých štádií pôrodu môže pomôcť žene relaxovať a zvládať kontrakcie lepšie. Vodný pôrod navyše znižuje riziko natrhnutí a umožňuje plynulejší prechod pre dieťa, bohužiaľ je na Slovensku takmer nemožný.

Epidurálna anestézia a iné formy úľavy od bolesti

Epidurálna anestézia je efektívna forma úľavy od bolesti, ktorá umožňuje ženám ostať pri vedomí a aktívne sa zúčastniť na pôrode bez intenzívnej bolesti. Je dôležité zvážiť všetky možnosti a riziká s lekárskym tímom.

Mentálna sila pri pôrode

Mentálna príprava, ako je napríklad meditácia alebo vizualizácia, môže pomôcť ženám zvládnuť obavy zo samotného pôrodu. Posilnenie duševnej odolnosti prispieva k pokojnejšiemu a kontrolovanejšiemu pôrodu.

Podpora rodiny: Neoceniteľná pomoc pri pôrode

Prítomnosť a podpora partnera alebo blízkeho člena rodiny počas pôrodu môže mať obrovský význam pre emocionálnu pohodu matky. Táto podpora môže pomôcť žene cítiť sa bezpečnejšie a uvoľnenejšie.

Po pôrode: Prvé chvíle s bábätkom a rekonvalescencia

Kontakt kože na kožu hneď po pôrode podporuje tvorbu vzťahu medzi matkou a dieťaťom a stimuluje tvorbu mlieka prostredníctvom hormónu Oxytocínu. Počas a aj po pôrode sa vám do tela tiež uvoľni množstvo endorfínu, ktorý utišuje bolesti. Taktiež je dôležité, aby si žena dopriala dostatok odpočinku a regenerácie po pôrode.

Autori

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.