Bolesť slabín u žien: Príčiny, diagnostika, liečba a prevencia

Prečo je bolesť slabín u žien častým problémom?

Bolesť alebo diskomfort v slabinách (odborne inguina) u žien môže byť spôsobená natiahnutím, preťažením alebo natrhnutím jedného zo svalov alebo úponov v slabine, obzvlášť, ak ste športovo aktívna.  Bolesť v slabinách sa prejavuje rôzne, od pocitu napätia a ťahu cez miernu bolesť až po silnú, bodavú alebo pálivú bolesť v závislosti od postihnutých orgánov. Rozlišujeme aj medzi bolesťou v ľavej a pravej slabine. 

Bolesť v ľavej slabine u žien

Bolesť v ľavej slabine u žien môže byť spôsobená svalovou únavou, teda preťažením. Zranenie v tejto oblasti sa môže prejaviť ako zápal alebo bolesť, ktoré sa zhoršujú pri pohybe. 

Bolesť v pravej slabine u žien

Bolesť v pravej slabine môže byť okrem preťažených svalov spôsobená problémom v reprodukčných orgánov alebo tráviacom trakte.  Medzi bežné zranenia prejavujúce sa ako bolesť v pravej slabine patrí pretrhnutie, preťaženie alebo výron vo väzoch, svaloch alebo úponoch slabiny.

Príčiny bolesti slabín u žien

Príčin bolesti slabín u žien je viacero - preťaženie v športe, nevhodný pohyb, pri ktorom sa natrhne alebo natiahne tkanivo v slabine, ktorým sa napája dolná končatina na panvu. Môže ísť o sval, väz alebo šľachu, ale takisto hormonálne zmeny, ktoré súvisia s menštruačným cyklom alebo tehotenstvom.  Ďalšou príčinou bolesti slabiny u žien je zlomenina stehennej kosti a obličkové kamene.  Menej bežnými príčinami bolesti v jednej slabine sú:

  • Ovariálne cysty 

  • Zväčšené lymfatické uzliny 

  • Zápal močových ciest 

  • Zápal lonovej symfýzy

  • Hernia v slabine / slabinová prietrž

  • Hernia na bruchu

  • Artróza bedrového kĺbu (koxartróza)

  • Stlačený nerv

  • Infarkt myokardu (okrem symptómov ako je dýchavičnosť, slabosť, nevoľnosť a zvracania sa môže prejaviť aj bolesťou na hrudníku, ktorá vyžaruje do ostatných orgánov, spondej čeľuste, krku, ramena, brucha a tiež slabín).

Vplyv telesnej aktivity a cvičenia na bolesť slabín u žien

Najčastejšou príčinou bolesti v slabinách je preťaženie v dôsledku nadmernej fyzickej aktivity. V slabinách sa okrem lymfatických uzlín a krvných ciev nachádza niekoľko svalov, ktoré umožňujú pohyb dolných končatín a panvy (tri adduktory, teda vnútorné stehenné svaly, hrebeňový sval a stehenný sval). V prípade, že ich namáhame bez primeraného oddychu, ich preťaženie vedie k bolestiam.

Diagnostika

Základnou diagnostickou metódou je fyzikálne vyšetrenie brucha a slabín, vyšetrenie pohmatom, zobrazovacie metódy (počítačová tomografia (CT), ultrazvuk, magnetická rezonancia alebo röntgen) a tiež laboratórne krvné testy, ktoré potvrdia alebo vyvrátia prítomnosť zápalu.   

Liečba

Pokiaľ je bolesť v slabinách mierneho charakteru, je spôsobená preťažením alebo tehotenstvom, nevyžaduje si odbornú lekársku pomoc. Ak je však bolesť neprimerane silná, trvá dlho, máte zvýšenú teplotu, dýchavičnosť, nevoľnosť a zvracanie, určite vyhľadajte lekársku pomoc čím skôr.  Ak je bolesť spôsobená preťažením, je dobré si fyzicky oddýchnuť, zájsť na masáž a uvoľňovať danú oblasť vhodnými pozíciami.  Ak je bolesť zapríčinená zlomeninou kosti je možné, že bude nutná operácia, tzv. osteosyntéza, teda operácia, pri ktorej sa zafixuje zlomená kosť.  V prípade hernie sa takisto odporúča operácia - hernioplastika, pri ktorej sa vzniknutá prietrž odstráni.  V prípade, že je bolesť spôsobená zväčšenými lymfatickými uzlinami v oblasti slabín môže ísť o symptóm infekčného ochorenia alebo aj závažnejšieho onkologického ochorenia a iné diagnózy spojené s lymfatickým systémom.

Prevencia

Najlepšou prevenciou bolesti pohybového aparátu je primeraná fyzická aktivita, no takisto dostatočný oddych. Ako spoločnosť sme pohybovo deprivovaní a mnohým z nás chýba základné povedomie o tom, ako sa vhodne hýbať. Mnoho ľudí sa hýbe nárazovo, pred cvičením sa nerozcvičia a po ňom nestrečujú, čo môže viesť k zraneniam alebo bolestiam.  Ďalším dôležitým bodom je dobre preliečiť akýkoľvek zápal v oblasti panvy a brucha, inak sa z neho môže stať chronická záležitosť a problémy, ako je bolesť.  

Vplyv hormonálnej nerovnováhy

Hladina hormónov u žien sa mení v závislosti od menštruačného cyklu, tehotenstva a celkovo v priebehu života. Môže mať vplyv na bolesť slabín?

Tehotenstvo

Bolesť slabín tehotenstve je častým sprievodným javom krásneho, zároveň nie vždy jednoduchého obdobia. Bolesť v slabinách sa objavuje hlavne v pokročilom štádiu tehotenstva. Najčastejšou príčinou je natiahnutie slabinových väzov vplyvom váhy plodu a tiež bolesť panvy, prevažne v oblasti lonovej kosti (symfýzy) a sakroiliakálnych kĺbov. Ďalej môže ísť o nedostatok vápnika, ako aj bolesť v dôsledku vyplavenia hormónu relaxín, ktorý v tehotenstve zvyšuje flexibilitu chrupaviek a väzov. Tieto bolesti nemusia predstavovať žiadne riziko, okrem toho, že sú pre ženu nepríjemné, ale je dobré informovať svojho lekára. 

Zápaly

Zápaly močového ústrojenstva alebo reprodukčných orgánov sa môžu prejaviť aj bolesťou v slabine. Je nevyhnutné akýkoľvek zápal v tele dobre preliečiť. 

Fyzioterapia ako liečebná metóda

V prípade, že je za bolesťou nevhodne vykonávaný pohyb, nadmerný pohyb, artróza bedrového kĺbu, alebo stlačený nerv, môže vám pomôcť fyzioterapia. 

Fyzioterapeutické cvičenia na posilnenie svalov slabín a prevenciu bolesti

Cvik č. 1 na posilnenie adduktorov (vnútorné priťahovače stehien) Ľahnite si na chrbát a pokrčte kolená, chodidlá si oprite na zem. Medzi stehná si vložte blok na cvičenie, alebo malú loptu, ktorú s výdychom stlačíte a s nádychom uvoľnite. Pri stlačení lopty, môžete cítiť aktiváciu svalov na vnútorných stehnách, panvové dno a takisto brucho. Ak je to možné, netlačte driekovú chrbticu do zeme, ale udržte si prirodzenú krivku chrbtice a pri cvičení si udržte uvoľnenú tvár a čeľusť, rovnako ako paže a ruky.  Cvik č. 2 na posilnenie slabín Začnite v doske (plank), z ktorej si položíte kolená na zem, rukami sa odtláčajte od zeme tak, aby ste sa neprepadli v ramenách. Veľmi pomaly, tak aby ste sa pri tom nenaklonili do strany, vysuňte jedno koleno smerom k lakťu. Nie je nutné sa dotknúť lakťa, dôležité je to, čo sa pri tom pohybe zapája - svaly v oblasti slabiny a brucha.  Cvik je o čosi náročnejší lebo si vyžaduje stabilitu ramien a silné zápästia.  Cvik č.1 na uvoľnenie svalov v oblasti slabín V ľahu na chrbte si pritiahnite nohy k bruchu a podržte si ich rukami tak, aby ste nohy mohli do rúk úplne uvoľniť. Dosiahnete tak uvoľnenie celej oblasti podbruška, panovového dna, ako aj slabín. Prirodzene dýchajte a uvoľnite telo, čo možno najviac.  Cvik č. 2 na uvoľnenie svalov v oblasti slabín Položte si chodidlá na zem a nechajte kolená oprieť sa jedno o druhé, chodidlá sú od seba a špičky možno smerovať dovnútra, čiže vaše nohy sú v polohe striešky. Ruky si položte voľne na spodné brucho a nechajte dych prirodzene plynúť. Pocítite, že sa priestor pod rukami uvoľňuje a prirodzene hýbe s tým, ako dýchate.  Cvik č. 3 na uvoľnenie svalov v oblasti slabín V ľahu na chrbte si pokrčte kolená a chodidlá umiestnite mierne od seba. Paže natiahnite do strán, asi na úroveň ramien. Kolená nechajte klesnúť najskôr vpravo a potom naľavo. Opakujte niekoľkokrát. Následne nechajte kolená vpravo a pravé chodidlo si vyložte na ľavé stehno. Použite vrchnú nohu ako závažie, netlačte. Ľavým chodidlom, ktoré je opreté na zemi palcovou hranou sa jemne odtlačte tak, aby sa ľavý bok mierne nadvihol, pritom uvoľnite ľavé rameno do zeme. Pokojne dýchajte pár sekúnd a vystriedajte strany.  Ďalšie cviky na posilnenie panvového dna nájdete tu.

Správne polohy tela a prevencia bolesti slabín pri sedavých aktivitách

Ak máte sedavé zamestnanie alebo trávite veľa času za volantom, možno sa stretnete s ostrou a bodavou bolesťou v slabinách. Ako si pomôžete?

  • Vankúš pod zadok - položte si pod zadok vankúš, ktorý zdvihne panvu a umožní vám sedieť s napriamenou chrbticou a jemne vysadenou panvou (kostrč smeruje dozadu a panvové kosti mierne dopredu). 

  • Pravidelne sa postavte - robte si pravidelné prestávky, pri ktorých sa postavíte, prejdete, ponaťahujete. Prípadne si zadovážte pracovný stôl s nastaviteľnou výškou, pri ktorom budete môcť aj stáť. 

  • Pravidelne meňte polohu, v ktorej sedíte - problémom často nie je poloha samotná, ale čas, ktorý v nej trávime. Preto polohy v sede pravidelne striedajte. Využite trebárs fitloptu!

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.