Práca fyzioterapeuta: Povieme vám, čo od nej očakávať

Fyzioterapeut je zdravotnícky pracovník v odbore fyzioterapia, ktorý sa zaoberá diagnostikou, liečbou a prevenciou porúch pohybového systému človeka. Fyzioterapeut má široké informácie o medicíne. Fyzioterapeutickú prácu si nezamieňajme s prácou maséra. Fyzioterapeut presne vie, ktorý sval spadá ku ktorému a vie, ako tieto svaly fungujú a ako obnoviť ich funkčnosť.

Využíva k tomu predovšetkým pohybovú liečbu, prostriedky fyzikálnej terapie a manuálnej terapie. Pri terapii používa neinvazívne liečebné prostriedky fyzikálnej povahy. Je to predovšetkým aktívny a pasívny pohyb, gravitácia, teplo, chlad, tlakové a vztlakové sily vodného prostredia.

Fyzioterapeutické pomôcky

Cieľom terapie je zachovanie a obnovenie optimálnej funkcie pohybového ústrojenstva. Medzi moderné fyzioterapeutické pomôcky patria balančné lopty typu (Gymnastic ball, Overball, Softball, Pendy ball). Tie sa využívajú pri balančných, kondičných, či posilňovacích cvičeniach. Ďalej sú to balančné plochy (bosov profi, Jumper, balančná točňa Thera-band). Tie sa používajú pri tréningu stability, rovnováhy a koordinácie. Viac o jednotlivých fyzioterapeutických pomôckach môžete nájsť ,tu' a ešte ,tu'.

Fyzioterapeutické techniky

Mäkké techniky - ide o manuálnu manipuláciu mäkkých tkanív. Predstavuje liečbu pretiahnutím kože v riase a uvoľnením fascie (fascia je list, obal svalu alebo ovínadlo) v podkoží. Využíva sa na uvoľnenie skrátených svalov a šliach, ošetrenie jaziev, úpravu svalového napätia a posun fascii pri skrátených svaloch. Viac o mäkkých technikách sa dočítate ,tu' .

Kinesiotaping - je metóda využívaná vo fyzioterapii, slúžiaca k ovplyvňovaniu svalovej alebo lymfatickej sústavy. Spočíva v lepení elastických bavlnených pások na postihnutú oblasť. Tie v danom mieste stimulujú aktivitu, spevňujú kĺby alebo zvyšujú, rovnako ako lymfatická masáž, obeh lymfy počas celej doby nosenia aplikácie. Využíva sa na urýchlenie procesu hojenia, spevnenie alebo uvedenie kĺbu do správnej polohy, zredukovanie bolesti, opuchov a modrín. Viac o tejto metóde sa dočítate ,tu'.

Individuálne cvičenie s fyzioterapeutom - kedy fyzioterapeut postupuje podľa potrieb a požiadaviek klienta. Ide o post-traumatické a akútne stavy a tiež o športovú a preventívnu starostlivosť.

Skupinové cvičenia – cvičí sa v skupinkách do 10 ľudí. Medzi druhy cvičení patrí cvičenie pre tehotné, tehotenská jóga, hatha jóga, pilates, zdravý chrbát, panvové dno, SM systém, cvičenie na Fit loptách a movement.

Manuálna lymfodrenáž - je špeciálna hmatová masážna technika, ktorá zostavou špeciálnych hmatov a ďalších manuálnych technik vedie k obnove a zvýšeniu obehu lymfy (tekutina nachádzajúca sa v lymfatických cievach). Má pozitívny vplyv na opuchy, podporuje imunitný systém a je prevenciou proti kŕčovým žilám. Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto techniky môžete tak urobiť ,tu'.

Klasická masáž - je súbor hmatov, ktorými fyzioterapeut stimuluje kožu, podkožie a svaly klienta. Reflexne a zmenou prekrvenia masáž ovplyvňuje aj ďalšie vzdialené orgány a má upokojujúce alebo povzbudzujúce účinky na organizmus. Uvoľňuje svalové napätie, zvyšuje prekrvenie, zlepšuje svalovú činnosť. V prípade, že vás zaujímajú detaily jednotlivých druhov masáží, nájdete ich ,tu'.

Práca fyzioterapeuta je náročná

Z väčšej časti totiž ide o telesné cvičenie s ľuďmi, ktorí majú pohybové ťažkosti a to je fyzicky veľmi náročné. Činnosť fyzioterapeuta je však mimoriadne dôležitá. Pomáha ľuďom zlepšovať zdravotný stav a dotýka sa veľkej zodpovednosti za zdravie človeka. Osobnostné predpoklady pre prácu fyzioterapeuta je komunikatívnosť, flexibilita, zodpovednosť a proklientsky prístup.

Je množstvo miest kde môže fyzioterapeut poskytovať svoje služby. Okrem nemocníc, liečební a zdravotných zariadení si ho môžeme zavolať aj domov.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>