Ako na správne sedenie a zdravú chrbticu?

Opakujúce sa bolesti chrbta sú jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky niečo robíme nesprávne. Svaly zabezpečujúce sedenie sa dlhodobým zaťažovaním a nesprávnou pozíciou pri sedení skracujú. Naopak svaly, ktoré majú na starosti dynamický pohyb, ochabujú. Medzi oboma skupinami svalov tak pomaly a nenápadne dochádza k nerovnováhe, čo môže mať za následok nezdravé postavenie jednotlivých častí pohybového aparátu voči sebe.

V ľudskom tele totiž svalové skupiny pôsobia oproti sebe tak, aby vytvárali zdravé napätie a aktiváciu svalových skupín s tzv. ťahovou a tlakovou funkciou. Výsledkom tohto zdravého svalového napätia je zdravé držanie tela. Akonáhle sa svaly jednej zo skupín oslabia, ich náprotivok ich prebíja a tak dochádza napríklad k zhrbeniu či predsadeným hlavám a podobne.

Nezdravé sedenie a zdravotné problémy

Z dlhodobo zanedbanej a neriešenej nerovnováhy môže vzniknúť viacero zdravotných problémov, ktorý ďalej môže prerásť až do chronických ťažkostí s nepríjemnými sprievodnými symptómami. Migrény, bolesti hlavy, závrate, dvojité videnie, bolesti chrbátu, zápal sedacieho nervu, strata pamäte, vysoký krvný tlak, chronická únava. To všetko a aj iné diagnózy môže spôsobovať problémy s chrbticou vyplývajúce napríklad aj z nesprávnych návykov pri sedení. Môže dochádzať tiež k bolestiam krížovej chrbtice,ale aj v oblasti driekovej, hrudnej a krčnej chrbtice. Zvyšuje sa napätie svalov a väzov chrbta  (môže vás seknúť). V niektorých prípadoch dochádza k zhoršeniu trávenia a práce orgánov v brušnej dutine. Takto zvyknú byť prepojené aj chrbtica a srdce. Preťažujú sa medzistavcové platničky. Nesprávnou polohou sa kĺby rýchlejšie opotrebujú. Obmedzuje sa taktiež rozsah pohybu chrbtice. Nesprávne sedenie môže ďalej zapríčiniť plytké dýchanie a stuhnutie svalov hrudníka, chabé držanie tela a už spomínanu svalovú nerovnováhu. Zvyšuje sa fyzická a psychická únava. Zhoršuje sa koncentrácia a výkonnosť. Preto je dôležité zdravo a správne aktivovať svalstvo a tiež vykonávať činnosť, ale aj nečinnosť správne. Sedením strávime či už v práci , alebo v bežnom živote veľkú časť z nášho života. Preto by bolo dobré vedieť ako správne a zdravo sedieť. Prekvapivo veľa ľudí to totiž nevie, alebo to robia podvedome zle.

Ako zdravo a správne sedieť pri počítači?

Približne jednu tretinu života presedíme. Väčšina z nás nezdravo. Dospelý človek strávi denne približne 11,5 hodín sedením. V práci denne podľa štatistík sedíme okolo 6 hodín, 1 až 1,5 hodiny v dopravných prostriedkoch a 3 až 4 hodiny sedíme vo voľnom čase. Preto by sme sa mali snažiť sedieť vo vhodnej polohe. Chrbtici totiž najviac prospieva prevencia a pokiaľ sa o svoj chrbát budeme starať, budeme fit.

Pravidlo zdravého sedenia číslo 1. (Neseďte v predklone)

Pri zdravom sedení za počítačom by najkratšia vzdialenosť od monitora nemala klesnúť pod hranicu 45 centimetrov. Naopak ak bude monitor zas príliš ďaleko, budeme podvedome namáhať svoju krčnú chrbticu. Preto sa ako maximálna vzdialenosť od monitora uvádza 70cm. Správnym sklonom klávesnice zabraňujeme, aby pôsobil vysoký tlak na šľachy a nervy v zápästiach. Spôsobuje im nielen únavu, ale i trvalé poškodenie tkanív.

Pravidlo zdravého sedenia číslo 2. (Vystrite sa)

Vystrite si chrbát a ramená zatlačte dozadu. Sadnite si tak aby sa vám zadok dotýkal operadla stoličky. Telesnú hmotnosť rozložte rovnomerne na obe časti tela. Zdravá chrbtica je prirodzene prehnutá do dvojitého S. Má teda tri záhyby, ktoré by mali byť počas sedenia zachované. Pokiaľ nemáte dostatočnú oporu v oblasti bedrovej chrbtice, môžete ju dosiahnuť vložením zrolovaného uteráka do medzery medzi chrbtom a operadlom stoličky. Krk držíme vzpriamene! Poloha vašich uší voči pleciam by mala byť na jednej osi v symetrickom rozložení.

Pravidlo zdravého sedenia číslo 3. (Pozor na zadok, stehná a kolená)

Váš chrbát sa teraz dotýka stoličky (v ideálnom prípade spolu s bedrovou chrbticou), to isté by mali robiť aj zadok so stehnami. Nohy od kolien ku chodidlám pri sedení majú smerovať nadol k zemi bez toho, aby sa o stoličku opierala zadná strana kolien. Pozícia kolien by zároveň mala byť o čosi nižšie ako bedrová. Odporúčaný odstup kolien je prirodzene od seba, tzn. ako typické mužské sedenie. Uhol v kolených kĺboch by mal byť niečo viac ako 90 stupňov. Takzvané ženské sedenie so skríženými nohami nie je pre telo zdravé. Chodidlá nech sa vám celou svojou plochou dotýkajú podlahy.

Pravidlo zdravého sedenia číslo 4. (Polohovanie a doba strávená sedením)

Keďže sedenie predstavuje statickú záťaž, mali by sme sa vyhýbať dlhodobému sedeniu. Samozrejme vtedy, ak sa dá. Zdravému chrbtu s bolesťami možno pomôcť aj v rámci dlhodobého sedenia. Poloha sedu by sa mala meniť každých 30 minút. Po pol hodine sedavej práce dochádza k statickému zaťaženiu chrbta, preto by ste každú pol hodinu, či hodinu mali vstať od stola a poprechádzať sa. Ak máte tú možnosť obmieňajte vašu pracovnú činnosť, prípade ju robte chvíľu v stoji, ak sa dá.

Pravidlo zdravého sedenia číslo 5.(Aktívne sedenie a vhodné pomôcky)

Viac než vhodné je aktívne sedenie, kedy nie ste dlho zafixovaný v jednej polohe. Na takúto dynamickú formu sedu tak môžete využívať fit loptu, dynamické podložky, špeciálny vankúš, špeciálne stoličky či fit loptu. Fit lopta je všestranná cvičebná pomôcka, vďaka ktorej dokážeme precvičiť celé telo. Je vhodná na uvoľňujúce cvičenia, posilňovanie a na skoliózu (akékoľvek zakrivenie chrbtice). Fit lopta však zároveň nie je vhodná na dlhodobé sedenie a radšej ju kombinujte s vhodnou stoličkou.

Pomôcť môžu aj vhodne zvolené stoličky

Napríklad sedením na stoličke so sedákom na pružine vieme predísť napríklad vyskočenej medzistavcovej platničke. Pri sedení na takej stoličke sú totiž svaly dostatočne aktivované. Dochádza k ich prekrvovaniu a regenerácii. Tak sa svaly udržujú dostatočne silné a pružné a dokážu odľahčovať chrbticu od váhy vrchnej polovice tela.

Správnemu držaniu tela pomôcky podobného charakteru  účinne pomáhajú. Sú nimi napríklad aj tvarovaný podsedák na stoličku pre správne sedenie, ergonomické opierky na chrbát a lakte či vyššie spomínaná dynamická podložka na sedenie a iné.

Ak teda trávite v sedavom zamestnaní bežne 8 hodín denne počas celého týždňa, určite by ste mali pouvažovať nad výberom kvalitnej kancelárskej stoličky. Správne sedenie vám totiž môže pomôcť vyvarovať sa zdravotných problémov. Samozrejme, ak už u vás zdravotný problém alebo bolesti pretrvávajú, určite je tieto prejavy potrebné riešiť najprv vyhľadaním zdravotnej pomoci. Po ich odstránení však kancelárska stolička, správne sedenie na nej a potrebný pohyb pomôžu udržiavať bezbolestný stav dlhodobo.

Neinvazívna liečba následkov nesprávneho sedenia

Fyzioterapia, masáže a iné manuálne techniky,  svalové mobilizácie sú vhodnou formou na odstránenie akýchkoľvek bolestí a ťažkostí spojených s nesprávnym sedením. Pre následné umocnenie relaxácie postihnutých partií pomáha aj tejpovanie chrbátu, resp. kinesiotaping. Tejp je farebná páska, ktorej materiálom je rozťažná bavlnená látka z vysokohodnotných vlákien. Lepivá časť je antialergická a bez obsahu latexu, ktorý niekedy spôsobuje alergie. Môžte sa s ním aj sprchovať a vydrží cca 7 dní. Aby bol účinný, musí sa aplikovať správne. Tejp sa rozťahuje a opäť vracia späť do pôvodnej veľkosti. Neobmedzuje slobodu pohybu. Dokáže tak uvoľniť napätie chrbta a šije.

Pomôžte už svojim deťom - učte ich správne sedieť

Je až prekvapivé koľko problémov s chrbticou sa týka práve malých detí. Zlé návyky sedenia máme teda často už od detstva a v niektorých prípadoch sa nezdravé zakrivenie chrbtice objavuje už u detí. Počas svojho rastu a vývoja majú deti často tendenciu hrbiť sa pri počítači, v rôznych polohách pri tablete či smarth zariadeniach. Ani sedenie v školských laviciach väčšinou k zdravej chrbtici nepomáha. Školáci presedia v laviciach ešte počas základnej školy stovky hodín. Nie vždy sú tieto lavice a stoličky vhodné pre ich výšku. Dlhodobo tak zaťažujú chrbticu nesprávnym posedom. Preto tam kde to je možné zlepšite ich pracovné a relaxačné prostredie a tiež samotné zdravé návyky. Pomožete tak nielen ich chrbtici či očiam, ale zároveň  sa vyhnete neskorším návštevám u špecialistov.

Príďte sa poradiť zdarma >>>>