Bolesť lakťa pri pohybe a cvičení: Ako ju riešiť?

Anatómia lakťa: Ako funguje lakťový kĺb

Kĺb je miesto spojenia dvoch alebo viacerých kostí, aby tak bol možný pohyb v končatine. V prípade lakťového kĺbu hovoríme o komplexnom a závesnom kĺbe, v ktorom sa prepájajú tri kosti: ramenná kosť (humerus), lakťová kosť (ulna) a vretenná kosť (radius).  Ramenná kosť pripája rameno k lakťu a tvorí vrchnú časť závesného kĺbu. Dolná časť kĺbu je tvorená dvoma kosťami, vretennou a lakťovou.  Kĺbové puzdro sa nachádza okolo lakťového kĺbu a je lubrikované kĺbnou tekutinou. Povrch každej kosti pokrýva chrupavka, ktorá chráni kosť pred opotrebením. Ďalej sú to svaly a väzy, ktoré samotný pohyb umožňujú a zabezpečujú jeho ohybnosť.  Tieto svaly však okrem samotného pohybu v lakťovom kĺbe umožňujú aj pohyb ruky a prstov. Spojenie medzi ramennou a vretennou kosťou a spojenie medzi vretennou a lakťovou kosťou umožňuje rotáciu zápästia a takisto supináciu a pronáciu, teda otáčanie ruky dlaňou smerom nahor a dole. 

Ktoré štruktúry lakťa sa môžu poškodiť?

Štruktúry, z ktorých lakeť pozostáva: kosť, chrupavka, svaly, väzy, cievy, nervy a burzy (kĺbne puzdro) - to všetko môže utrpieť úraz a poškodenie.  V závislosti na tom, ktoré štruktúry sa poškodia, alebo zapália rozlišujeme rôzne diagnózy spojené s lakťovým kĺbom, napr. tenisový lakeť či golfový lakeť, ktoré dostali názov podľa toho, koho najčastejšie postihujú tieto potiaže.

Možné príčiny bolesti lakťa pri pohybe a cvičení

Najčastejšie príčinou bolesti je úraz pri páde či nehode, ale takisto iné príčiny, ktoré musí vyšetriť lekár či fyzioterapeut.  Patrí tam bolesť v dôsledku prílišného preťaženia pri športe, alebo bežných činnostiach a takisto ochorenia, ktoré postihujú lakťový kĺb - osteoartritída, reumatoidná artritída, artróza, zápal nervu, zápal šliach (tendinitída), ap.  Reuma, pri ktorej imunitný systém napáda zdravé bunky a tkanivá v tele a spôsobuje zápal alebo opuchnutie kĺbu, postihuje lakte pomerne často. Ďalej môže byť príčinou bolesti lakťového kĺbu aj burzitída, čo je zápal šľachového vačku, ktorý sa nachádza v okolí kĺbu a podieľa sa na prenose záťaže a entezopatia, čo je poškodenie šliach a väzov.

Prehľad najčastejších ochorení a poranení lakťa

Dislokácia lakťa

K dislokácii lakťa dochádza v momente, keď sa kosti v kĺbe dostanú pôsobením sily do nevhodného postavenia. Väčšinou k tomuto stavu dochádza v dôsledku pádu na vystretú pažu, prípadne pri autonehode. Dislokácia lakťového kĺbu sa prejaví silnou bolesťou, opuchom, neschopnosťou ohnúť lakeť a takisto necitlivosťou ruky v prípade, že sa porania aj nervy a cievy.

Zlomeniny lakťa 

Zlomeniny lakťa vznikajú v dôsledku pádu na vystretú pažu, priamym nárazom na lakeť alebo rotačným poranením. Zlomeniny lakťa spôsobujú výrazné bolesti, opuch, citlivosť a bolestivé pohyby. Ak je podozrenie na zlomeninu, je nevyhnutné okamžité vyšetrenie u lekára. Operácia je často nevyhnutná, ak je prítomný posun fragmentov. Vyvrtnutý lakeť Vyvrtnutie lakťa je poranenie mäkkých tkanív lakťa. Je spôsobené natiahnutím, čiastočným alebo kompletným roztrhnutím väzov. Tie zabezpečujú stabilitu lakťovému kĺbu. Väzy sú skupina fibróznych tkanív, ktoré spájajú kosti medzi sebou. Bolesť, opuch, zmena farby kože, porucha citlivosti, mravčenie alebo abnormálne postavenie ruky, zápästia alebo lakťa a pretrváva niekoľko dní by mali byť ošetrené lekárom.

Diagnostika bolesti lakťa

Úspešnej liečbe musí predchádzať dôkladná diagnostika. V prípade úrazu je príčina bolesti jasná, avšak je dobré vykonať rontgen, prípadne magnetickú rezonanciu, aby sa odhalil rozsah poškodenia.  Ak sa bolesť objaví bez predošlého úrazu a vylúči sa aj preťaženie z pohybu či manuálnej práce, lekár musí vykonať krvné testy, aby mohol vylúčiť alebo potvrdiť zápal. 

Ako prebieha vyšetrenie u fyzioterapeuta

Fyzioterapeut bude zisťovať vašu anamnézu. Bude sa vás pýtať na váš životný štýl, spôsoby, ktorými sa hýbete a vyšetrí vás pomocou pohybových testov, aby zistil, ktorá časť lakťového kĺbu je postihnutá. 

Liečba a prevencia bolesti lakťa

Ak chcete bolestiam a ťažkostiam s lakťovým kĺbom predchádzať, urobte nasledovné preventívne opatrenia: 

  • poctivé zahriatie a rozcvičenie sa pred športovou aktivitou,

  • vhodná technika vykonávania daného šport,

  • posilňovanie svalových skupín na ruke a predlaktí,

  • vynechanie cvikov, ktoré by lakeť zaťažovali nadmerne,

  • kompenzovať jednostrannú záťaž,

  • dôkladná a pravidelná regenerácia.

Liečba bolesti lakťa v dôsledku úrazu je vo väčšine prípadov pomerne jednoduchá. Spočíva v odľahčení končatiny od záťaže, chladenie a používanie masti s protizápalovými a analgetickými účinkami. Ide o tzv. NSA = nesteroidné antiflogistiká – prípravky s analgetickými, antipyretickými a protizápalovými účinkami, teda takými, ktoré znižujú bolesť, horúčku a zápal. Po odznení bolesti, je možné lakeť opäť zaťažovať primeraným a vhodným spôsobom. V prípade zlomeniny lakťového kĺbu je dôležitá dôkladná rekonvalescencia a následná rehabilitácia, aby ste obnovili silu, ako aj pohyblivosť lakťa. 

1. Konzervatívna liečba

Konzervatívna liečba bolesti lakťa spočíva v úprave režimu a tiež podávaní liekov na zmiernenie zápalu, bolesti a opuchu, prípadne studené obklady. Ak nie je pre človeka možné dodržiavať úplný kľudový režim, môže nosiť ortézu a využíva sa aj kinesiotaping. Bolesť zmierni aj kompresný obväz.  

Fyzioterapia, rehabilitačné cvičenia a manuálna terapia

Cvičenie s fyzioterapeutom vás naučí ako rozložiť záťaž pri cvičení a športe rovnomernejšie a tak predchádzať prílišnej záťaži lakťového kĺbu. Rehabilitačným cvičením podporíte proces liečenia, posilníte svaly a tým uľavíte kĺbu, ako aj šľachám. Fyzioterapeut môže takisto využiť techniky manuálnej terapie, ako je masáž, či mäkké techniky.  V prípade zápalového ochorenia, ktoré postihuje lakťový kĺb môže byť veľmi účinnou aj niektorá z metód fyzikálnej terapie – elektroliečba, laser, magnetoterapia, kryoterapia, rázová vlna, bioptronová lampa. Pomáha aj röntgenoterapia – ožarovanie protizápalovými dávkami rtg žiarenia.

2. Farmakologická liečba

Lieky v tomto prípade dokážu pomôcť s nepríjemnými symptómami ako je bolesť, zápal či opuch, avšak predstavujú len barličku, ktorá podporuje každodenné fungovanie človeka. Dôležitou súčasťou liečby je aj oddych, v prípade potreby aj fixácia lakťa a následne vhodná rehabilitácia a cvičenie. 

Lieky pre zmiernenie bolesti a zápalu lakťa

Vyššie sme spomenuli NSA - nesteroidné antiflogistiká, ktoré vynikajúco účinkujú pri zápale, opuchu a bolesti.  Často sa používa Flector na vnútorné použitie v podobe prášku rozpustnom vo vode, alebo vo forme masti. Ďalej gél Ozonicon®, Voltaren, Aescin, Ibalgin a mnohé iné. Najlepšie je poradiť sa v lekárni, alebo s ošetrujúcim lekárom. 

Injekčné liečby bolesti lakťa

Ďalšou možnosťou liečby bolestí lakťa je injekčné podanie účinných látok priamo do kĺbu. Najčastejšie ide o kortikosteroidy a tiež kyselinu hyalurónovú. 

Kortikosteroidy

Kortikosteroidy, steroidy alebo kortikoidy patria medzi najbežnejšie používané imunomodulačné látky. Používajú sa prevažne pre svoje protizápalové a imunosupresívne (potláčajú imunitu) účinky. Využitie kortikosteroidov je pomerne široké, pretože účinkujú na rôzne ochorenia rôznych orgánov a tkanív.  V prípade lakťového kĺbu sa predpisujú, ak je bolesť výsledkom zápalového ochorenia. 

Kyselina hyalurónová

Táto látka je v posledných rokoch často skloňovaná hlavne v kozmetickom priemysle, kde je súčasťou mnohých omladzovacích výrobkov. Svoje uplatnenie si však nájde aj v medicíne nakoľko je veľmi účinná aj pri problémoch s kĺbmi v dôsledku vyššieho veku či opotrebenia.  Vekom sa znižuje obsah vody v tele, pretože strácame kolagén a kyselinu hyalurónovú, ktorá vodu na seba viaže. Z toho dôvodu nám ochabuje pokožka a začnú bolieť aj kĺby, ktoré strácajú synoviálnu tekutinu - mazivo, ktoré chráni povrch kostí. Kvôli tomu sú kĺby tuhšie a menej pružné. Chrupavky sa stenčujú a šľachy sa skracujú a strácajú flexibilitu.   Kyselina hyaluronová sa síce tvorí v našom tele, s pribúdajúcim vekom však jej tvorba začne ubúda a preto ju možno vpraviť do kĺbu priamo, injekčne. 

3. Chirurgická liečba

V prípade, že konzervatívna liečba neprinesie požadovanú úľavu, možno pristúpiť k chirurgickému riešeniu. V prípade tenisového lakťa je operácia dosť bežná a jej podstatou je odstránenie poškodeného tkaniva v mieste úponu svalov na epikondyl ramennej kosti. Častou metódou je artroskopia, ktorou sa ošetruje kĺb cez malé kožné rezy (väčšinou 1 cm dlhé) za pomoci artroskopickej kamery (resp. optiky) a širokej škály artroskopických inštrumentov.  Artroskopia lakťového kĺbu sa používa v nasledovných prípadoch: tenisový lakeť (epikondylitída), kontraktúra lakťa, ošetrenie poškodenej chrupavky, artroskopická synovektómia, debridement pri artróze kĺbu, artroskopická biopsia a tiež diagnostická artroskopia.

Prevencia bolesti lakťa pri pohybe a cvičení

Každé cvičenie či športovú aktivitu začnite dobrou rozcvičkou, pri ktorej sa zahrejete, vďaka čomu predídete zraneniam a tiež bude váš pohyb ľahší a plynulejší.  Doprajte si pravidelnú masáž ako spôsob uvoľnenia a regenerácie svalov a tiež nevynechajte strečing, ktorý podporuje zdravie šliach a kĺbov.  V prípade, že hrávate športy, ktoré predstavujú jednostrannú záťaž na horné končatiny, ako tenis a golf, poraďte sa s odborníkom ohľadne správnej techniky a nezanedbávajte pravidelnú kompenzáciu. 

Cvičenia a techniky pre zdravé lakte

Cviky na hornú časť tela môžu predstavovať záťaž nie len na ramená, zápästia ale takisto lakte. Správna technika prevedenia cvikov je preto nesmierne dôležitá, obzvlášť ak cvičíte so závažiami.  Pozor si treba dať na správny úchop - vzdialenosť rúk od seba. Veľmi častým cvikom, pri ktorom sa môžu objaviť problémy s lakťami je zhyb podhmatom. Ide o jeden z najlepších cvikov na budovanie sily. Najväčšiu záťaž na lakte a zápästia v tomto prípade predstavuje poloha, v ktorej sú ruky úplne vystreté a visíte pod hrazdou. Ak sa u vás problémy objavia, skúste skrátiť rozsah pohybu, to znamená, že sa nebudete púšťať do úplne vystretých lakťov, alebo uprednostnite iný typ úchopu (klasický nadhmat a neutrálny resp. paralelný úchop). Ďalší veľmi typický cvik je bicepsový zdvih. Najčastejšie sa vykonáva s jednoručkami, alebo s rovnou tyčou. Ak cítite pri tomto cviku bolesť v lakťoch, máte niekoľko možností: znížiť intenzitu a frekvenciu prevádzania tohto cviku, alebo vyskúšať inú šírku úchopu. Väčšinou pomáha úchop o čosi širší, ako je šírka ramien. Najrizikovejšou polohou v tomto cviku je, podobne ako pri zhybe, plná extenzia lakťového kĺbu, teda jeho úplné vystretie. 

Vitamíny, suplementy a výživa pre zdravé lakte

Podporiť zdravie svojich kĺbov môžete aj pomocou doplnkov stravy. Vitamíny, minerály, zdravé tuky a ďalšie látky, môžu podporiť stav tkanív a teda aj ich funkčnosť.  Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti, čo môže výrazne pomôcť pri liečbe stavov zahŕňajúcich chronický zápal, najmä reumatoidnej artritídy, ktorá spôsobuje bolesť kĺbov. Vedecké štúdie preukázali vplyv omega 3 mastných kyselín aj na pevnosť kostí tým, že zvýšia množstvo vápnika v kostiach, čo pôsobí ako prevencia proti osteoporóze a znižuje sa aj pravdepodobnosť výskytu bolesti kĺbov a naopak zvýšenie sily úchopu. Prirodzene sa nachádzajú hlavne v rybách, alebo si ich možno doplniť vhodnými doplnkami výživy.  Kolagén je proteín, ktorý sa prirodzene nachádza v kĺbovej chrupavke a ďalších spojivových tkanivách. Pozitívne vplýva aj na stav pokožky, ktorej dodáva hydratáciu a vypnutý vzhľad. Možno ho užívať vo forme prášku rozpustného vo vode.  Vápnik je nevyhnutnou zložkou kostí a zubov, no takisto zohráva nezastupiteľnú rolu pri správnom prenose nervových vzruchov či sťahovaniu svalov.  Vitamín D vplýva na funkciu imunitného systému, normálnu funkciu štítnej žľazy a svalov a takisto je dôležitou súčasťou zdravia kostí, keďže prispieva k optimálnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu. Spolu s vápnikom je nezastupiteľnou zložkou v prevencii proti osteoporóze.

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.