Impingement syndróm - bolesť 'zamrznutého ramena'

Veľakrát sa u nás objavia pacienti, ktorí sa sťažujú na bolestivé rameno. Viacero z nich pociťuje bolesť ramena pri zdvíhaní ruky nad hlavu, u iných sa prejavujú bolesti už i v kľudovom režime napríklad v noci. Pre mnohých znela diagnóza Impingement syndróm alebo aj syndróm zamrznutého ramena. Čo sa za ňou skrýva?

Čo je to zamrznuté rameno?

Impingement syndróm alebo zamrznuté rameno, môžeme definovať ako bolestivý stav ramenného kĺbu. Spôsobuje ho podráždenie či zápalová reakcia synoviálneho vačku (burza) pod výbežkom lopatky. Pri mechanickom kontakte ramenného kĺbu s lopatkovým výbežkom, môže dôjsť k poškodeniu tzv. rotátorovej manžety, teda skupiny šliach a svalov, ktoré spájajú rameno s lopatkou. Postihnuté sú hlavne šľachy a ich úpony, okolo ktorých sa vytvárajú  usadeniny vápnika, alebo depozity. Keď soli vápnika preniknú do postihnutého tkaniva, vznikne kalcifikácia, alebo zvápenatenie. To ďalej vedie k zhrubnutiu ramenného kĺbu a k adhézii, čiže priľnutiu kĺbu. Okrem značného obmedzenia rozsahu pohybu v ramene, tento stav spôsobuje aj intenzívnu bolesť, ktorá bráni pacientovi nielen pri športe, ale aj pri bežných úkonoch, dokonca mu narúša spánkový režim. Samozrejme, príčin bolesti ramena môže byť viac a odvíja sa od nej aj metóda liečby. U mladých ľudí sa bolesť ramena väčšinou spája s preťažením pri športe alebo úrazom, zatiaľ čo u starších ľudí, môže byť bolesť spôsobená degeneratívnymi zmenami v kĺboch a vo svaloch.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Profy Fyzioterapia (@profy_fyzioterapia)

Ako vzniká impingement syndróm?

Zmrznuté rameno sa najčastejšie vytvára pri dlhodobej nadmernej záťaži, kedy je rameno častokrát zdvíhané nad hlavu. Syndróm je typický najmä pri “nadhlavových” športoch, ako napríklad tenis, volejbal, plávanie alebo basketbal, kedy sú pravidelne zaťažené horné končatiny v popisovanej pozícii. Hlava ramennej kosti je prirodzene neúmerne väčšia, ako jamka lopatky (glenohumerálny kĺb) a tvar a veľkosť sa u rôznych ľudí líši. Preto sú niektorí ľudia k tomuto syndrómu geneticky oveľa viac náchylnejší. 

Ak však neoplývate genetickými predispozíciami, ďalším z dôvodov vzniku syndrómu zmrznutého ramena môže byť zranenie. Najčastejšie ide o pády na rameno, pri ktorých hlava ramena spôsobí tlak a poškodenie spomínanej rotátorovej manžety, čo môže mať za následok i úplné znehybnenie ramenného kĺbu. Štandardnou zobrazovacou metódou syndrómu je RTG ramena, ale používa sa i ultrazvuk a magnetická rezonancia.

Zaujímavé je, že týmto syndrómom trpia častejšie ženy, ako muži. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že ženy majú všeobecne hornú časť tela slabšiu. Takisto sa tento syndróm častejšie vyskytuje u ľudí nad 40 rokov. 

Možnosti liečby zmrznutého ramena

Prvou metódou používanou pri syndróme zmrznutého ramena je konzervatívna rehabilitácia. Špeciálne fyzioterapeutické rehabilitačné programy slúžia nielen na zmiernenie bolesti, ale i obnovu hybnosti kĺbu (v akútnejších stavoch, kedy je hybnosť veľmi obmedzená) a sú používané aj po operácii ramena. Využívajú sa strečingové cviky, ale takisto cviky na posilnenie stabilizátorov lopatiek a ramenného kĺbu. Pri rehabilitácii ramena vie byť vhodným pomocníkom aj elektroliečba, ktorá teplom podporuje prekrvenie v poškodenom mieste, čím sa znižuje bolesť, urýchli sa látková výmena a regenerácia poškodenej časti tela. Ďalšou bežnou praxou je používanie lasera a aplikácia obstrekov s kortikosteroidmi do ramenného kĺbu, ktoré zmierňujú zápal a tíšia bolesť. 

Účinnou metódou, ktorú pri impingement syndróme využívame i na našej klinike je takzvané tapovanie (čítaj tejpovanie) ramena. Kinesiotaping je metóda, ktorá spočíva v lepení elastických bavlnených pások na problematickú oblasť. Jej cieľom je nielen spevniť a uviesť kĺb do správnej polohy, ale i zredukovať bolesť a urýchliť proces hojenia. Ovplyvňuje totiž nielen našu svalovú, ale i lymfatickú sústavu,  navyše sa pod páskou vytvára myofasciálny ťah a takisto teplo, ktoré pôsobí liečivo. 

Okrem vyššie spomínaných metód sa odporúča aj medikamentózna liečba na zmiernenie zápalu a bolesti, avšak je nutné ju kombinovať s cvičením pod dohľadom odborníka kvôli správnej technike. Inak by cviky nemuseli byť účinné, dokonca by sa mohol stav zhoršiť. Podcenením rehabilitácie, ale i nenávratným poškodením ramenného kĺbu je pacientom často indikovaný operačný zákrok, pri ktorom sa obrusuje vzniknutý kalcifikát.

V prípade, že pacient je zároveň aj športovec, je potrebné sa zamerať aj na úpravu vykonávaných športových aktivít. To znamená zanalyzovať každú aktivitu do detailov a prípadne upraviť nastavenie v ramennom kĺbe a v stabilizácii lopatiek pri danom športe. Inak, by sa problémy časom mohli opäť vrátiť. 

Prevencia a ochrana ramenných kĺbov

Najlepšou prevenciou proti problémom kĺbov je pravidelné cvičenie zamerané na mobilizáciu, čiže hybnosť kĺbu a posilnenie svalov, ktoré daným kĺbom hýbu. Samozrejme, že by sme nemali zabudnúť ani na okolité časti. V prípade ramien to znamená krčná a hrudná chrbtica, ale takisto bedrové kĺby. Sústrediť by ste sa mali na dolné fixátory lopatiek a svaly v hornej časti chrbta. Aktivovať ich možno rôznymi príťahmi a cvikmi s rezistentnou gumou. Ak si nie ste istý správnosťou techniky, je potrebné vyhľadať osobného trénera alebo fyzioterapeuta a v prípade, že sa objaví bolesť, netreba s návštevou odborníka dlho otáľať. 

Ak sa venujete nadhlavovému športu, či už profesionálne alebo rekreačne, malo by byť samozrejmosťou kĺby pred športom rozcvičovať a pravidelne posilňovať, starať sa o telo aj pravidelnými masážami, prípadne preventívne navštevovať fyzioterapeuta a overiť si správnosť techniky pri cvičení. 

Ďalej je potrebné chrániť sa pred prievanom a prechladnutím, klimatizáciou a chronickým preťažením v oblasti krku, hrudníka a ramien (napr. práca za počítačom, stres, ap.). 

Ak máte zvýšenú pohybovú aktivitu, je dobré takisto doplniť výživové doplnky - kolagén, chondroitín a glukosamín.

Fyzioterapia pri impingement syndróme a zamrznutom ramene

Fyzioterapia je jedným z najvhodnejších spôsobov liečby a/alebo prevencie pri bolestiach ramena alebo obmedzenej hybnosti a môže vám pomôcť nasledovne:

Zmiernenie bolesti a zápalu zmrznutého ramena 

Prvou úlohou fyzioterapeuta je svojim pacientom pomôcť zmierniť bolesť  a zápal, a tým predísť ďalšiemu poškodeniu tkaniva, ktoré by mohlo byť nezvratné. Súčasťou odporúčaní bude oddych a dočasné prerušenie alebo aspoň modifikácia športovej aktivity, chladenie / zahrievanie ramena a užívanie liekov. Ďalej bude jeho starostlivosť spočívať v použití masáže a mäkkých techník, ktoré uvoľnia svaly v oblasti ramena, krku a hrudníka, prípadne ich mobilizácia. 

Zmena držania ramenného kĺbu

Fyzioterapeut môže využiť už vyššie spomenutý kinesiotaping, ktorým kĺb spevní a zároveň podporí vhodnejšie nastavenie v pohybe. Patrí k tomu aj odporúčanie k správnemu držaniu tela, aby neboli ramená zrotované dopredu a hrudník prepadnutý. Môže vám odporučiť, čo v bežnom živote robiť a čo naopak nie, prípadne, ako si činnosti modifikovať.

Posilnenie ramena

Po odznení akútnej bolesti a zápalu, prichádza na rad cvičenie so zámerom rameno posilňovať a stabilizovať. Naučíte sa s ním správnu techniku cvikov, pretože okrem cvičenia s fyzioterapeutom, je potrebné cvičiť aj doma. 

Kombinácia cvičenia, manipulačných techník a liekov dokážu v tomto prípade zázraky. 

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

1.Ak pravidelne hrávam nadhlavový šport (volejbal, basketball, tenis, plávanie, ap.),  budem sa musieť s týmto syndrómom športu vzdať? 

Nie, pravdepodobne len dočasne. Po úspešnej rehabilitácii a liečbe sa pacienti vracajú k svojim športom bez bolestí a  v plnom rozsahu. 

2.Aké doplnky liečby sa pri tomto syndróme odporúčajú? 

Všeobecne sa odporúča kolagén, alebo kolagén v kombinácií s chondroprotektívami. 

Príďte sa poradiť zdarma >>>>

Autori

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.

Andrej Malárik
Andrej Malárik
  • ŠPECIALIZÁCIA: Prednášky, Marketing a Manažment

  • VZDELANIE:Vysoká Škola Manažmentu – City University

  • KURZY: SM systém 1,2, Oxygen Advantage, Ido Portal Movement

  • SKÚSENOSTI:10 r manažmentu troch zdravotníckych zariadení

  • O MNE: Najčastejšie ma môžete stretnúť na prednáškach vo firmách na celom Slovensku, kde v rámci partnerského projektu Health Services, rozprávam o fyzioterapeutických a lifestyle témach, pokrytých skúsenosťami a absolvovanými kurzami. Poskytovať zdravotnú starostlivosť vo vysokej kvalite a za dostupné ceny, bolo vždy mojim cieľom v PROFY. Fyzioterapeuti a lekári pracujúci v našich zdravotníckych zariadeniach sú partneri, s ktorými komunikujem možnosti neustáleho zlepšovania služieb, ako aj vybavenia. Akékoľvek návrhy na zlepšenie zo strany klientov, riešim osobne, takže v prípade že ste sa dočítali až sem, neváhajte a pošlite mi ich.

  • ZÁUJMY: CrossFit, Lyžovanie, Bicykel, Skialpinizmus,