Patelofemorálny syndróm: Ako sa vyhnúť bežeckému kolenu?

Čo je to patelofemorálny syndróm?

Najskôr sa pozrime na etymológiu názvu syndrómu. Patela znamená jabĺčko a femur je stehenná kosť. V kolennom kĺbe sa prepájajú tri kosti - stehenná kosť (femur), holenná kosť (tíbia) a jabĺčko (patela). Syndróm bežeckého kolena sa prejavuje ostrou a náhlou bolesťou práve v blízkosti prepojenia jabĺčka a stehennej kosti, prevažne na prednej strane kolena.

Príčiny patelofemorálneho syndrómu

Opakované preťažovanie kolena

Opakované zaťažovanie kolena pri behu, cvičení či manuálnej práci, môže byť príčinou vzniku tohto syndrómu. Ak milujete beh, cvičenie, alebo máte prácu či hobby, ktoré nadmerne zaťažujú kolená, zaraďte do svojho režimu silový tréning, ako aj cvičenie na podporu mobility kĺbov. Posilnenie sedacích a stehenných svalov, ako aj dobrý rozsah pohybu v bedrovom kĺbe a členku, môžu pomôcť odľahčiť záťaž kladenú na kolenný kĺb. 

Svalový disbalans

Slabé sedacie a stehenné svaly môžu prispieť k preťaženiu šliach, väzov i samotných kĺbov. Navyše, ak sa venujete iba jednému druhu pohybu, posilňujete stále rovnaké svaly, zapájate stále rovnaké svalové reťazce a váš mozog sa prestáva učiť. Preto je veľmi dôležité diverzifikovať svoje cvičebný plán a zahŕňať doň nové prvky. Nielenže vás cvičenie bude stále baviť, ale budete zároveň silnejší, ohybnejší a vytrvalejší na všetkých úrovniach. 

Poranenie

Úraz je ďalšou príčinou patelofemorálneho syndrómu. Pád či buchnutie kolena môžu spôsobiť traumu, ktorá odznieva dlho, spôsobuje bolesť a obmedzuje hybnosť kolena. 

Nedostatočná rekonvalescencia

Nedostatočná regenerácia a rekonvalescencia zaručene prispievajú k problémom. Dbajte preto na dostatočný oddych, robte pravidelne strečing, a v prípade, že máte bolesť, alebo ste utrpeli zranenie, vyhľadajte odborníka a s pohybom začnite až po preliečení. 

Symptómy patelofemorálneho syndrómu

Medzi príznaky, s ktorými najčastejšie prichádzajú naši pacienti patrí:

  • Bolesť v blízkosti jabĺčka, obzvlášť pri pohybe, alebo po dlhšom sedení, keď sú kolená pokrčené. To môže viesť k pocitom nestability a slabosti. 

  • Pocit trenia, pukanie, praskanie a vŕzganie v kolene pri jeho extenzii a flexii.

  • Citlivosť jabĺčka na dotyk.

Prevencia patelofemorálneho syndrómu

Budovanie svalstva okolo kolena

Ako sme spomenuli vyššie, dostatočne silné predné a zadné stehenná svaly, ako aj sedacie svaly, môžu odviesť záťaž z kĺbu a tak ho chránia pred opotrebovaním. 

Zdravý strečing

Strečingové cviky znižujú riziko poranenia. Je preukázané, že pravidelný strečing prispieva k lepšej elasticite svalov, ako aj šliach a znižuje tak riziko zranenia či opotrebenia. 

Cviky na mobilitu

Mobilita teda aktívny rozsah pohybu v kĺboch je základ prevencie zranení. V prípade kolena sa zamerajte na mobilizačné cviky na bedrové kĺby a členky. V mnohých prípadoch totiž záťaž, ktorú by mali vstrebávať tieto dva kĺby preberá práve koleno.

Kĺbová výživa

Nezabúdajte užívať overené výživové doplnky na podporu zdravia kĺbov a chrupaviek. Hovoríme o prípravkoch s obsahom kolagénu, chondroitín sulfátu a glukozamín sulfátu. 

Rizikové skupiny

K rizikovým skupinám patria starší ľudia, ako aj športovci. V podstate však môže postihnúť každého v dôsledku nevhodného pohybu, nevhodnej obuvi, nadmernej záťaže alebo opotrebeniu v dôsledku vysokého veku. 

Diagnostika patelofemorálneho syndrómu

Lekár si najskôr overí vašu anamnézu, teda bude vám klásť otázky - ako dlho vás to bolí, pri akom pohybe bolesť cítite, akým spôsobom sa hýbete, či ste utrpeli nejaké zranenie, alebo pád, ap. Ďalšie nápomocné spôsoby diagnostiky zahŕňajú. 

Artroskopické vyšetrenie

Toto vyšetrenie patrí k najpresnejším vyšetreniam, pretože sa pri ňom priamo do kolena zavedie do kĺbu artroskop, čo je súbor šošoviek, takže lekár priamo vidí, čo sa v danom kĺbe deje. Táto metóda si vyžaduje asi centimetrový rez, po ktorom zostáva malá jazva.  

Röntgenové vyšetrenie

Najbežnejšia zobrazovacia metóda, pri ktorej sa špeciálnymi projekciami overuje tvar, postavenie a nadmerný tlak v jabĺčku. 

Sonografické vyšetrenie

Využíva ultrazvukové vlnenie na diagnostiku chorobných zmien orgánov, kĺbov a ciev. 

Liečba patelofemorálneho syndrómu

Konzervatívna liečba

Najskôr sa pristupuje ku konzervatívnej liečbe. V tomto prípade je to:

Operácia

Ak konzervatívna liečba dlhodobo nezaberá, alebo je stav vážny, do úvahy prichádza aj chirurgické riešenie. 

Fyzioterapia a patelofemorálny syndróm

Dobrou správou je, že až v 90% prípadov zaberie 6-týždňový rehabilitačný program pod dohľadom fyzioterapeuta a pacienti sa môžu vrátiť k svojim obľúbeným činnostiam. Ten zahŕňa už vyššie spomenuté techniky: fyzikálnu terapiu, mäkké techniky, mobilizačné techniky, strečingové a posilňovacie cviky, prípadne tejpovanie a rôzne masáže. 

Autor

MUDr. Jozef Staríček
MUDr. Jozef Staríček
Lekár FBLR / Ortopéd
  • Vzdelanie: Vzdelaný na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1963 – 1969)

  • Atestácia: v obore balneológie a liečebnej rehabilitácie, ortopédie, pediatrie, akupunktúry a telovýchovnom lekárstve.

  • Medicínska prax: 45 rokov praxe z toho 10 rokov ako lekár v arabskom svete. Dokáže hovoriť s pacientom v 4-och jazykoch (Angličtina, Nemčina, Ruština a Arabčina). Problematike sa venuje komplexne v spolupráci s lekármi, fyzioterapeutmi a inými odborníkmi v rámci PROFY.